Barn och unga-avdelningen

På barn- och ungdomsavdelningen finns det många olika sorters böcker för de allra minsta och upp till tonåringar. Här hittar du också manga-serier, tidskrifter, cd-romspel och ljudböcker. Vi har även en Äppelhylla med bland annat DAISY-talböcker.

Interiör från barnavdelningen på Örkelljunga bibliotek

På barnavdelningen på Örkelljunga bibliotek finns en riktig stuga, rödmålad med vita knutar. Huset är en kopia av ett typiskt hus från Örkelljungatrakten såsom husen såg ut i slutet av 1800-talet med sticketak, handblåst fönsterglas och trägolv. Stugan är byggd på plats av den lokale byggmästaren John Karlsson och invigdes 1994.

Interiör från barnavdelningen på Örkelljunga bibliotek

Barnbiblioteket vänder sig till barn och unga i alla åldrar. Här finns:

 • Pekböcker för de allra yngsta
 • Bilderböcker
 • Sagosamlingar
 • Faktaböcker för yngre barn
 • Böcker och musik på CD
 • Läsa-lätt-böcker - för dig som just börjat läsa själv
 • Kapitelböcker
 • 2 iPads
 • Ungdomsböcker, seriemagasin och Manga
 • Tidskrifter
 • Filmer på DVD

De små barnens bok

På Barnavårdscentralen delar distriktssköterskan ut ett presentkort när ditt barn är cirka 8 månader. På biblioteket löser vi in presentkortet mot boken "De små barnens bok". Denna bok innehåller texter och bilder för de minsta barnen. Traditionella verser och ramsor blandas med utdrag ur de bästa barnböckerna och med bilder av de stora svenska bilderbokskonstnärerna, en del helt nytt en del lite äldre.
Boken är sammanställd av Siv Widerberg.
Barnbibliotekarien ger gärna tips på andra bra böcker för barn och föräldrar och visar också gärna runt i biblioteket.

Bokskola - Barnens andra bok

Alla förskoleklasser bjuds in till två träffar på biblioteket. Första gången bokleker vi oss runt i biblioteket och lär bland annat ut hur böckerna står, hur man handskas med böcker och hur man gör när man lånar. Vid andra träffen i bokskolan delas "Barnens andra bok" ut till alla 6-åringar.

Bokprat

Barnbibliotekarien bokpratar på föräldramöten och har bokinformation för förskollärare och andra vuxengrupper. Det kommer ut många nya härliga barn- och ungdomsböcker varje år. Biblioteket tipsar gärna om dessa på Öppna förskolan, föräldramöten och personalmöten.

Bokprat och visningar för grundskoleelever

Nya och gamla böcker, fack- och skönlitteratur, hyllor och avdelningar - som en hjälp att hitta bättre bland bibliotekets böcker bjuds klasser in till ett eller flera besök på biblioteket.

Föräldrahylla

På föräldrahyllan finns det böcker om barn och föräldraskap. Här hittar du bland annat böcker om barnmat, barnsjukdomar och barns språkutveckling.

Äppelhylla

På äppelhyllan finns böcker som på olika sätt är anpassade för barn och ungdomar med funktionshinder. Här kan du låna Bok & Daisy, som är en kombination av den tryckta boken och samma bok inläst på cd. Här finns också böcker på punktskrift och taktila bilderböcker (böcker som man kan känna på - till exempel med mjuk päls), böcker, videor och CD-rom-spel på teckenspråk samt DAISY-talböcker. Här finns också böcker om olika funktionshinder och böcker som är extra lätta att läsa.

Läseklubbar på biblioteket

Gillar du att läsa? Vill du ha tips på bra böcker? Vill du träffa andra och prata om böcker?
Vi har två läseklubbar i vår: en för dig som är mellan 9 och 13 år och en för dig mellan 13 och 16 år.

Läseklubbarna träffas på barn- och ungdomsavdelningen på Örkelljunga bibliotek. Vi ordnar träffar för alla som är medlemmar i Läseklubbarna där vi berättar, tipsar om böcker och fikar.

Läseklubben 9–13 år sätter igång igen för våren. Vi börjar med första träffen onsdagen den 1 februari kl. 15.15-16.15 här på Örkelljunga bibliotek och träffas sedan den 8 mars, 5 april, 3 maj, 31 maj.

Vi kommer att träffas 5 gånger under våren och biblioteket bjuder på mellanmål/fika.
Det finns platser kvar! Intresserad?Anmäl dig till biblioteket.

Kontakt: Christine Elmfors, telefon: 0435-55055, 55057, e-post: christine.elmfors@orkelljunga.se.

Länkar för barn och unga

Barnens bibliotek
Barnens bibliotek är en sida med boktips och länktips för barn och unga.

BRIS
Barnens rätt i samhället har en egen sida. Genom Barnens hjälpsidor kan du få råd och stöd om bland annat mobbning, kompisar och problem hemma, oavsett om det gäller dig själv eller en nära kompis.

Myndigheten för tillgängliga medier, MTM
Barnens MTM. Här får du veta mer om talböcker och punktskriftsböcker för barn och unga.