Bloodchild and Other Stories av Octavia Butler

Octavia Butler (1947-2006)  skrev science fiction från ett kvinnligt, afroamerikanskt perspektiv. Hon skrev ofta om maktstrukturer och våld, och ofta på ett synnerligen direkt vis. I många av hennes böcker förekommer teman från afrikansk och afro-amerikansk mytologi och tro. Hennes språk är vardagligt, ganska sparsmakat, och alltid mycket effektivt. Under sin karriär kammade hon hem de flesta större sf-utmärkelserna, och 1995 tilldelades hon MacArthur Fellowship-stipendiet.

Butler gav ut ett stort antal romaner men relativt få kortare berättelser. Trots att novellen inte var den litterära form hon föredrog, tycker jag att novellsamlingen Bloodchild and Other Stories är en bra introduktion till författarens olika sidor. Samlingen har en spännvidd från postapokalyptisk dystopi till invecklade meditationer över familjerelationer och släktskap. Butler utforskar bland annat frågor om etnicitet och biologi i maktrelationer, kommunikation, alienation, religion och omkastade könsroller.

Jag är inte någon flitig läsare av noveller eftersom jag ibland upplever formatet som flyktigt, och känner att potentialen inte hinner utvecklas inom de snäva ramarna. Kanske är det inget sammanträffande att en av de få novellsamlingarna jag verkligen tyckt om är skriven av en författare som inte heller var överdrivet förtjust i formatet. Kortare berättelser är en viktig tradition inom sf-genren, och jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att introduceras till denna tradition än genom Bloodchild and Other Stories. Det är en samling gripande, skrämmande, relevanta och berörande berättelser som garanterat lämnar avtryck hos läsaren.

Fler titlar av författaren

 1. Parable of the talents

  Undertitel: a novel
  Av: Butler, Octavia E
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1998
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Parable of the sower

  Av: Butler, Octavia E
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1993
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Arvid Alfredsson Grahn den 10 maj 2017