Blybröllop av Sara Paborn

Kan man känna sympati med en giftkokerska och hennes planerade illdåd? Efter att ha läst Sara Paborns roman Blybröllop måste jag nog svara ja på den frågan. Boken handlar om Irene som i 39 långa år har varit gift med den otrevlige och tråkige kabelmontören Horst. Bibliotekarien Irene älskar skönlitteratur och filosofi. Hon njuter av naturens skönhet, av konst och av att se saker växa och gro. Horst gillar kablar och boogie woogie och tycker att saker ska fungera. Som till exempel kablarna han drar. Älskar gör han inte.

Relationen mellan makarna är som ett stort svart hål och när Irene en dag upptäcker att Horst kastat bort flera lådor med hennes älskade böcker får hon nog.  Efter ett långt äktenskap fyllt med ständiga pikar och sarkasmer bestämmer hon sig för att ta maken ur daga. I en gammal trälår efterlämnad av sin mor hittar Irene av en slump blytyngder. Med hjälp av dessa och diverse litteratur om kemi och toxikologi som räddats från gallringsdöden på biblioteket, börjar hon kallsinnigt och metodiskt att blyförgifta sin man.

Blybröllop är en humoristisk och vass skildring av en mogen kvinnas väg till frihet. Det är med en stor portion svart humor som Paborn framställer huvudpersonerna. Som läsare anar jag emellanåt känslan att författaren kan få mig precis dit hon vill. Till en början tycker jag uppriktigt illa om den osympatiske mannen, men sakteliga infinner sig en ömklig känsla gentemot honom. Jag pendlar mellan att absolut förstå varför någon önskar skicka sin respektive till andra sidan med blodet fullt av bly, till att tänka att det ju faktiskt inte är helt okej att mörda någon. Paborns mycket roliga historia är på samma gång ett brutalt äktenskapsdrama och en absurd giftmordshistoria.

Den 26 oktober är det åter dags för det traditionsenliga Litterära Gästabud som Landskrona Stadsbibliotek anordnar tillsammans med vänföreningen Bibliotekets Vänner. I år gästas biblioteket av Sara Paborn och Mikael Niemi.

Taggar:

Tipsat av: Jessica Ralsgård den 9 oktober 2018