Personalens boktips

 1. Vuxna män gör saker tillsammans : en liten bok om Killinggänget

  Av: Kuhlin, Linus Tipsat av: Mikael Jönsson

  Linus Kuhlin har skrivit en skildring av Killinggänget och dess dess nyskapande humor. Jag fick en chock (precis som Kalle Lind i det superba förordet). Är det redan historia? Det var ju alldeles nyss! Killingänget hade en stil anpassat efter en yngre, urban målgrupp och jag kan med stolthet säga att jag fattade mellan 20-40% av skämten. Om de nu överhuvudtaget skulle fattas. En bit svensk nöjeshistoria. Vad har denna bok med ångrade val att göra? Inte mycket, men lite. Idag tar nästan alla ur Killinggänget avstånd från delar av sin tidigare produktion. Den kan i dag betraktas som rå, manschauvinistisk och exkluderande. Nästan alla, men kanske inte Robert Gustafsson.

 2. Säg inget : en sann historia om mord och terror på Nordirland

  Av: Keefe, Patrick Radden Tipsat av: Mikael Jönsson

  En flerbarnsmor försvinner under mystiska omständigheter under den blodiga kampen mellan IRA och britterna på Nordirland. Hennes öde var länge okänt och bildar en ram för boken. Det är dock en annan kvinna som jag tycker har huvudrollen. Dolours Price kom från en gammal IRA-familj och blev betraktad som en populär symbol (kallad omslagsflicka) för rörelsen. Men hon var även högst delaktig i den ”dagliga verksamheten”. Efter år i fängelse, med sjukdom som följd, kom hon att på äldre dagar kanske ifrågasätta sitt val i livet. Boken innehåller ett flertal personskildringar och ger en god kunskap om Nordirlandkonfliktens utveckling.

 3. Morfars pistol : ett familjedrama

  Av: Lind, Jakob Tipsat av: Mikael Jönsson

  Författarens drift att utforska släkthistorien påminner lätt om Gunnar Bolins ”Hovjuvelerarens barn” men når inte upp till dess nivå. Det är ändå en mycket bra bok. Hjalmar Frizell, av gammal värmlandssläkt, var en lebeman och officer. Ibland trött på sitt yrke försökte han sig på en teknisk karriär. Trots begåvade innovationer gick det snett i den affärsmässiga delen. Han kom då att bli chef för den svenska brigaden i det vidrigt bittra inbördeskriget i Finland 1918. Han levde, kort sagt, inte upp till kraven på befattningen. En fascinerande och läsvärd bok som sätter individerna in i ett större historiskt sammanhang och visar bakgrunden till Sveriges engagemang.

 4. Band of Brothers : från Normandie till Hitlers Örnnäste

  Av: Ambrose, Stephen E Tipsat av: Magnus Rydén

  I boken Band of brothers ger författaren och historikern Stephen Ambrose oss den sanna historien om ett av de specialförband som intog Normandie i juni 1944. Vi får följa ett kompani amerikanska fallskärmsjägare från utbildningen i USA, till England och därefter när de släpptes över Normandie tidigt på morgonen på Dagen D. Kompaniet stred sen vidare i Nederländerna, Belgien och deltog slutligen i intagandet av Hitlers örnnäste. Boken ger en nära inblick i hur det var att göra den största uppoffringen av dem alla, att vara frivillig soldat i några av andra världskrigets blodigaste och mest avgörande slag.

 5. Näktergalen

  Av: Hannah, Kristin Tipsat av: Magnus Rydén

  I sin roman Näktergalen berättar författaren Kristin Hannah två systrars historia under den tyska ockupationen av Frankrike under andra världskriget. De båda systrarna gör på olika sätt motstånd mot tyskarna, Isabelle mer aktivt genom att hjälpa allierade soldater att ta sig till det neutrala Frankrike, och Vianne genom att förse judiska barn med falska identitetspapper och en plats på ett av kyrkans barnhem. Karaktären Isabelle är inspirerad av verklighetens Andrée de Jong som gjorde just det Isabelle gör i romanen, nämligen att hjälpa allierade soldater att ta sig igenom det ockuperade Frankrike, ner till den brittiska ambassaden i Bilbao i Spanien.

 6. Schindler’s list

  Av: Keneally, Thomas Tipsat av: Magnus Rydén

  Oscar Schindler var en sudettysk affärsman och något så ovanligt som en medlem i nazistpartiet som visade både godhet och välvilja mot judar. I boken Schindler’s list berättas historien om hur det kom sig att Oscar Schindler ensam räddade livet på upp emot 1200 judar under andra världskriget. Författaren berättar om hur Schindler inte bara varnade judarna i Krakowghettot för kommande pogromer utan även skyddade sina judiska arbetare undan säker död genom att bland annat påvisa att just hans arbetare utförde ett arbete som var av oerhört stor vikt för det Tredje rikets krigsmaskin. Boken är filmatiserad och finns på DVD på biblioteket, den är även utgiven med titeln Schindlers ark.

 7. Himlabrand

  Av: Backe Åstot, Moa Tipsat av: Klara Nilsson

  Ántes familj är renägande samer. För Ánte är det självklart att han ska fortsätta arbetet med renarna. Men inuti honom börjar även andra känslor gro, känslor för bästa kompisen Erik. Känslor som är så starka att Ánte håller på att gå sönder. Vad skulle alla andra tycka om de fick veta? Och hur känner Erik? Den första himlastormande kärleken beskrivs här på ett inkännande och fint sätt. Boken handlar om mod, att våga vara den man är och inte bara göra det som förväntas av en. På ett skickligt sätt vävs även frågor kring identitet och arv in.

 8. Vi skulle varit lejon

  Av: Baugstø, Line Tipsat av: Klara Nilsson

  Det ska komma en ny tjej till Malins klass. Malin hoppas att det ska vara någon som är stark och modig som ett lejon, men Leona är tystlåten och blyg. De blir ändå vänner, men Leona bär på en stor hemlighet. När den avslöjas känner Malin sig först sviken, men sedan inser hon att det är nu hon måste vara modig som ett lejon. För Leonas skull. Boken handlar om vänskap, att våga stå upp för det man vet är rätt och att få vara den man är. Det här är en välskriven skildring av en högstadieklass där normen är att inte sticka ut.

 9. Vita lögner, röda hjärtan

  Av: Dåsnes, Nora Tipsat av: Klara Nilsson

  Tuva ska precis börja sexan. Hela sommarlovet har hon sett fram emot att hänga med sina bästisar Linnea och Bao på rasterna och bygga en koja. Men när sexan börjar har Linnea skaffat en kille och ingenting blir sig likt. Plötsligt måste Tuva välja mellan sina vänner. Samtidigt har det börjat en ny tjej i klassen och när Tuva tänker på henne bubblar det inuti henne. Det här är en underbar bok om vänskap, den första kärleken och att våga stå upp för sig själv. Boken är en blandning mellan grafisk roman och dagbok med enkla, men detaljrika illustrationer.

 10. Detta är mitt liv

  Av: Lagercrantz, Rose Tipsat av: Linda Stjernholm

  Sophia är fjorton år och försöker passa in men det är inte alltid så enkelt när hon inte riktigt förstår sig på de andra barnen. De verkar inte förstå sig på henne heller. Varje år längtar hon efter att få åka till sommarkollot och den här sommaren ska hon verkligen försöka vara med de andra barnen där. Hon planerar att hålla ett tal på sin födelsedag som ska få de andra barnen att förstå hur det är att vara som Sophia. Med sitt väl inövade födelsedagstal och genom att bjuda på tårta hoppas hon den här gången slippa vara utanför de andras gemenskap. Vi får följa Sophia och hennes mamma inför årets stora händelse där allt inte går som planerat. Det här är en berättelse om autism och olika sätt att tänka om saker men framförallt är det en berättelse om hur det är att vara ung och vilja kommunicera vem man är till sina jämnåriga. Hela boken sprakar av Anneli Furmarks illustrationer som lyfter Sophias känslor i bildform. Måste man vara som alla andra för att få vara med? Boken fungerar både för ungdomar och vuxna som vill känna igen sig eller få en inblick i hur det kan vara att försöka nå in i en gemenskap på sina egna villkor.

Vill du läsa fler boktips så kan du göra det här.

Biblioteksbussen Helsingborg

Biblioteksbussen är inställd

På grund av det rådande läget och de restriktioner som vi har så har vi ställt in alla biblioteksbussens turer framöver. Vi kommer meddela här på vår hemsida, och på sociala medier så fort läget förändras och biblioteksbussen återupptar sina turer. Vi hoppas att ni har förståelse. 

Biblioteksbussens turlista

Allerum, vid kyrkan: tisdag 16:55-17:30

Bårslöv, vid affären: torsdag 16:20-17:15

Domsten, Bygatan: tisdag 16:00-16:40

Fleninge, vid kyrkan: tisdag 14:00 – 14:30
 
Fjärestad, vid kyrkan: onsdag 15:00-15:40

Gantofta, vid affären: onsdag 17:00-19:00

Gustavslund, vid Gustavslundsskolan: lördag 11:00-12:30

Hamilton House: fredag 14:45-15:45

Humlegården, Fridas gata: måndag 15:10-15:35

Högaborg, Tranemansgatan 36: onsdag 14:00-14:40

Kattarp, vid stationen: tisdag 17:45-18:15

Kattarp, vid kyrkan: tisdag 18:20-19:00

Kungshults vårdboende: fredag 16:00-16:30 

Maria Park, Mariehällsv./Engelska gången: fredag 16:35-17:25

Mariastaden, Flohemsvägen: fredag 17:30-18:00

Miatorp, Blåklintsgatan vid Lussebäckstorget: måndag 15:40-16:10

Mörarp, vid affären: torsdag 17:30-19:00

Ramlösa, Brunnsallén: måndag 17:00-19:00

Raus Plantering, Industrigatan/Wienergatan: fredag 14:00-14:30

Raus Södra, Bifrostgatan: måndag 16:20-16:50

Slottshöjden, N Vallgatan: torsdag 09:45-11:00

Stattena, Norra Stenbocksgatan: torsdag 14:00-14:50

Tågaborg, Tågagatan vid Träffpunkten: torsdag 15:00-16:00

Utvälinge, Rodervägen: tisdag 14:50-15:30

Vallåkra, Ryavägen: onsdag 15:50-16:50

Ättekulla, Bärnstensgatan 34-60: måndag 14:00-15:00

Kontakta oss

Klicka för att hitta oss på Google Maps.
Adress: Bollbrogatan 1 25225 Helsingborg
Telefon: 042-106926

@hbgbibliotek på Instagram