Personalens boktips

 1. Ensamhetens århundrade

  Av: Hertz, Noreena Tipsat av: Lotta Berling

  Hertz argumenterar starkt för att växande ensamhet är ett hot mot en tolerant och inkluderande demokrati. Hon ser det som en konsekvens av bland annat nyliberalismen, hur vi bor och arbetar, storstäder och den tekniska utvecklingen. Som en person med relativt stort behov av självvald ensamhet känner jag att det bitvis är en väl svart och ensidig bild som målas upp. Men oavsett om man håller med eller inte är detta en mycket intressant och tankeväckande bok om vårt samhälle och hur vi kan stärka vår samhörighet och gemenskap i spåren av pandemin.

 2. Den udda kvinnan

  Av: Gornick, Vivian Tipsat av: Lotta Berling

  Att läsa Vivian Gornick känns nästan som ett stimulerande samtal med en klok och insiktsfull person, som att promenera med henne längs New Yorks gator och lyssna till brottstycken av samtal och stadens många röster. I korta välformulerade avsnitt skriver hon om vänskap, relationer, författare, konstnärer och om kärleken till staden, där dagliga vandringar bland myllret av människor gör såväl ensamhet som nedstämdhet mer uthärdligt. Hon reflekterar även över följderna av att inte inrätta sig i den traditionella kvinnorollen – att vara den udda kvinnan.

 3. Skuggan av en dotter

  Av: Ferrante, Elena Tipsat av: Lotta Berling

  Ferrante blev enormt stor med Neapelkvartetten, men debuten skedde redan 1992 med Plågsam kärlek, den första boken i en löst sammanhållen trilogi om kärlekens baksidor. Skuggan av en dotter är den tredje, med moderskap i fokus. Berättarens vuxna döttrar har flyttat till pappan i Toronto och ensam kvar i Italien känner hon stor lättnad och frihet. Teman och händelser känns igen från böckerna om Lila och Lenù, men här i en mörkare, mer introspektiv och koncentrerad form. 150 sidor fyllda av förbjudna känslor och handlingar. Mörkt och alldeles lysande!

 4. Sveriges fantastiska historia – Forntiden

  Av: Göranson, Fabian Tipsat av: Charlotte Strohkirch

  Forntiden är första delen av flera böcker om Sveriges historia som följer olika familjers vardagsliv och hur det förändrades genom åren. Boken berättar om hur människorna bodde, firade högtider och mycket mer. Visst är det till exempel intressant att man under yngre jägarstenåldern (11 500 - 6000 år sedan) samlade nypon, blåbär, hallon, lingon och hasselnötter för att äta. De tyckte om att äta samma saker som vi gör idag. Det här är en illustrerad bok med serieavsnitt som är både lärorik och spännande för barn 5-12 år.

 5. Grim

  Av: Bergmark Elfgren, Sara Tipsat av: Susanne Johansson

  I åttiotalets Stockholm startar sextonåriga Håkan ett death metal-band tillsammans med några vänner. Den karismatiske Grim ansluter som sångare till bandet och de smider planer på att ta över världen med sin musik. Men plötsligt dör Grim och bandet läggs ned. Trettio år senare börjar Håkans son Kasper att drömma om Grim. Vem var egentligen Grim och hur dog han? Alla med intresse för musik, och i synnerhet de som gillar den svenska dödsmetallscenen, kommer att ha stor behållning av den här välskrivna bladvändaren.

 6. Kraften vaknar

  Av: Renklint, David Tipsat av: Susanne Johansson

  Det här är en lättläst bok som handlar om Sindra som blir familjehemsplacerad i den lilla orten Strömånge. Sindra har svårt att få kompisar i den nya skolan, många är rädda för henne eftersom hon varit våldsam tidigare och det ryktet har följt med henne till Strömånge. En dag drar ett oväder in över samhället och för med sig storm och översvämningar och Sindra påverkas av det, hon känner en kraft som rusar genom kroppen. Vad är det egentligen som händer med Sindra? Det här är en spännande mysteriebok i högt tempo.

 7. Den vilsna världen

  Av: Johansson, Cecilia Tipsat av: Susanne Johansson

  För sjuttonåriga Sofia är världen ett kaos av känslor, förluster och utmaningar. Hennes pappa har varit försvunnen i ett år då familjens hus brinner ned. För att få lite lugn och ro flyttar hon in hos sin bästa vän. Plötsligt försvinner också lillasyster Agnes spårlöst. Nu är det upp till Sofia att försöka hitta både sin syster och pappan. Realism och fantasy blandas med känslan av att växa upp, att sakna men också om att hitta den första kärleken i den här boken som är Cecilia Johanssons debutroman.

 8. Babetta

  Av: Wähä, Nina Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Romanen inleds med frågan: vad är vänskap? Berättarjaget Katja svarar att hon upplevt sann vänskap endast en gång och att hon då skulle gjort vad som helst för den vännen, som hade gjort det samma för henne. Men man behöver inte läsa många sidor i boken för att förstå att Katja nog inte riktigt förstått dynamiken i sin enda vänskapsrelation, den med Lou. Katja och Lou träffas på Södra Latins teaterlinje. Lous karriär tar snabbt fart medan Katjas står och stampar. Åren går och plötsligt en dag kallar Lou på sin vän. Vill Katja komma och hälsa på henne i en lyxvilla på Franska rivieran? Katja tackar ja och befinner sig snart i ett drama med dödlig utgång.

Vill du läsa fler boktips så kan du göra det här.

Biblioteksbussen Helsingborg

Bussen har massor av böcker!

Vi har dock inte alla bussens böcker med oss på varje tur eftersom bussen har ett begränsat utrymme. Men vi försöker alltid ha ett spännande, inspirerande och roligt urval av nya och gamla böcker med oss. Är du ute efter en speciell bok som du ser på hemsidan ska finnas på bussen så reservera den. När du fått aviseringsmeddelandet att boken finns att hämta kan du vara säker på att boken finns till dig på nästkommande tur. 

Observera att du inte kan hämta din reserverade bok på någon annan hållplats någon annan dag, vi har alltid bara den aktuella dagens reservationer med oss.

Biblioteksbussens turlista

Adolfsbergs centrum: lördag 12:35-13:30

Allerum, vid kyrkan: tisdag 16:55-17:30

Bårslöv, vid affären: torsdag 16:20-17:15

Domsten, Bygatan: tisdag 16:00-16:40

Fleninge, vid kyrkan: tisdag 14:00 – 14:30
 
Fjärestad, vid kyrkan: onsdag 15:00-15:40

Gantofta, vid affären: onsdag 17:00-19:00

Gustavslund, vid Gustavslundsskolan: lördag 11:00-12:30

Hamilton House: fredag 14:45-15:45

Humlegården, Fridas gata: måndag 15:10-15:35

Högaborg, Tranemansgatan 36: onsdag 14:00-14:40

Kattarp, vid stationen: tisdag 17:45-18:15

Kattarp, vid kyrkan: tisdag 18:20-19:00

Kungshults vårdboende: fredag 16:00-16:30 

Maria Park, Mariehällsv./Engelska gången: fredag 16:35-17:25

Mariastaden, Flohemsvägen: fredag 17:30-18:00

Miatorp, Blåklintsgatan/Videgatan: måndag 15:40-16:10

Mörarp, vid affären: torsdag 17:30-19:00

Ramlösa, Brunnsallén: måndag 17:00-19:00

Raus Plantering, Industrigatan/Wienergatan: fredag 14:00-14:30

Raus Södra, Bifrostgatan: måndag 16:20-16:50

Slottshöjden, N Vallgatan: torsdag 09:45-11:00

Stattena, Norra Stenbocksgatan: torsdag 14:00-14:50

Tågaborg, Tågagatan vid Träffpunkten: torsdag 15:00-16:00

Utvälinge, Rodervägen: tisdag 14:50-15:30

Vallåkra, Ryavägen: onsdag 15:50-16:50

Ättekulla, Bärnstensgatan 34-60: måndag 14:00-15:00

Bussen kör inte följande dagar:

14 - 18 april samt 30 april

1 och 26 maj

5 november

Sommaruppehåll: 1 juni - 8 augusti

Juluppehåll: 23 december - 6 januari (2023)

Kontakta oss

Klicka för att hitta oss på Google Maps.
Adress: Bollbrogatan 1 25225 Helsingborg
Telefon: 042-106926

@hbgbibliotek på Instagram