Personalens boktips

 1. Den lilla bokhandeln i hamnen

  Av: Colgan, Jenny Tipsat av: Ronja Pihl

  Colgan har tidigare skrivit om Nina och hennes bokbussbutik i Skottland. Här träffar vi Zoe och hennes son som hamnar i Ninas traktar i Skottland för att bland annat ta hand om Ninas buss nu när Nina ska föda sin bebis. Zoe ska dessutom jobba som au pair på traktens herrgård där det bor en änkling med tre barn. Rykten om herrgården och inte minst änklingen och hans frus död är många och mer eller mindre galna. Zoe har nog inte helt tänkt igenom beslutet om att flytta till Skottland och hinner ångra sig innan hon ens kommit fram. Men hon är fast och får se till att få det att fungera. Jenny Colgan som vi känner henne och hennes antihjältar.

 2. Solsken och Parmesan

  Av: Holst, Christoffer Tipsat av: Ronja Pihl

  Hilda lever ett ganska tråkigt liv. Hon lagar tråkig mat på en förskola, ligger med förskolans gifta rektor och inte så mycket mer. Men hon drömmar om något annat, något mer. Hon vill laga mat på riktigt, frossa i råvaror, resa till Italien, uppleva. Rasmus var dansbandsstjärna, men sen upplevde han en personlig tragedi och slutade med allt. Så nu bor han hos sin syster och gör så lite som bara möjligt. De två hamnar på olika sätt på samma matresa tillsammans med en liten grupp andra matglada. En vecka är resan, men den kommer få betydelse för alla deltagarnas framtid.

 3. Vara vuxen

  Av: Keyes, Marian Tipsat av: Ronja Pihl

  Tre bröder och deras familjer, fruar, ex-fruar, barn och partners. Förväntningar, drömmar, besvikelser. Karriärer, icke-karriärer, fritid och ingen fritid. Hemligheter, framtid och dåtid. I Marian Keyes nya roman handlar det om en familj på gott och ont. Hur en familj kan vara stöd, men också ens värsta fiende. Hur man kan ha hemligheter för de som är en närmast, samtidigt som de vet allt om en. Det är roligt, det är svårt, men framför allt är det en berättelse som vi alla kan känna igen oss i. I sann Marian Keyes-stil

 4. Obehaget om kvällarna

  Av: Rijneveld, Marieke Lucas Tipsat av: Lotta Berling

  En mörk och märklig bok med stark språklig lyskraft, fylld av oväntade och ändå självklara liknelser och associationer, ofta med dragning åt det äckliga. Tillvaron i en religiös holländsk lantbrukarfamilj runt millennieskiftet sedd ur den prepubertala Jas perspektiv är obehaglig och oroande, men också fängslande och bitvis nästan hypnotiserande så att de tunga sidorna flyter förbi förvånansvärt lätt. Välförtjänt belönad med Booker International Prize och mycket omtalad och hyllad, men inget för dig som vill läsa något som stryker dig medhårs.

 5. Aningar

  Av: Smith, Zadie Tipsat av: Lotta Berling

  Aningar innehåller sex essäer skrivna under det första halvåret med covid-19 i New York och London. Det är texter från ett liv i lockdown, och pandemin finns där som en ständig bakgrundsmusik, men den har inte huvudrollen. Zadie Smiths iakttagelser är blixtrande intelligenta och välformulerade. I en recension i The Guardian uttrycks bokens essens mycket träffande så här: ”Även om den är född ur pandemin och ur det nedstängda samhället känns den som en dörr som visar in mot nya rum för tanken.” I sällskap med välskrivna texter känner du dig mindre isolerad!

 6. Sändebudet

  Av: Tawada, Yōko Tipsat av: Lotta Berling

  I ett framtida Japan, stängt mot omvärlden, lever Yoshirõ med sitt bräckliga barnbarnsbarn Mumei, som har svårt att äta, svårt att andas, svårt att gå med ett huvud som är för stort för den långa smala halsen och ett jordklot i sitt bröst. Inga friska barn föds, men de äldsta är starka och verkar ha blivit odödliga. Vacker, drömsk, säregen och mångbottnad – Sändebudet är en sällsam, stillsam dystopi som ömsint skildrar gammelmorfaderns kärleksfulla omsorg och återhållna skuldkänslor inför det tålmodiga fågellika barnet, som inte reflekterar över sin smärta då han inte känner till något annat.

 7. Balladen om en bruten näsa

  Av: Svingen, Arne Tipsat av: Ann Nilsson

  Bart är tolv år på det trettonde. Han bor tillsammans med sin mamma, som inte har riktig koll på livet, i en enrumslägenhet som socialen står för. Bart vill veta vem som är hans pappa och han ger aldrig upp sitt sökande. I skolan blir han mobbad och på mammas initiativ går han på boxning, men utan framgång eftersom han har problem med att slå… Bart har en dold talang, han kan sjunga opera, fast enbart utan publik. Han anförtror sig åt klasskamraten Ada som har svårt att behålla en hemlighet och sedan är bollen i rullning. Bart är en empatisk och tolerant kille som vill väl och handlar därefter. När boken kom ut 2012 fick den norska kulturdepartementets pris för bästa barn- och ungdomsbok.

 8. Apstjärnan

  Av: Nilsson, Frida Tipsat av: Ann Nilsson

  Det bor 51 barn istället för tillåtna 50, på barnhemmet Renfanan där den stränga Gerd regerar. När det kommer en som vill adoptera ett barn så handlar Gerd kvickt och Jonna blir den utvalda. Hon åker iväg tillsammans med sin nya förälder, som är en gorilla! Först blir hon rädd men upptäcker snart Gorillans goda hjärta. Gorillan är skrothandlare och Jonna blir hennes medhjälpare och lär sig sälja skrot till hutlösa priser, cykla och köra bil. Men så kommer kommunalrådet Fjordman och vill köpa Gorillans tomt för att bebygga den. Boken är en nyutgåva i samband med att den filmatiserats. Beräknad filmpremiär i vår.

 9. Magiska Marja Matterhorn

  Av: Salqvist, Eva Tipsat av: Ann Nilsson

  Magiska Marja är en verklig superhjälte. Hon har en extra kromosom och hennes absolut första hjältedåd var att överleva en stor hjärtoperation när hon var bebis. Iklädd sin superhjältedräkt räddar hon en farbror från diabeteskoma, bygger bo till en husvill igelkott, fångar en tjuv i affären, gör en “hemlig manöver” på sin kompis Mia som satt ett chips i halsen och sist men inte minst får hon ta emot pris på Hjältegalan i TV. På ett humoristiskt och livsbejakande sätt, får vi hänga med i alla svängar som livet tar med Marja.

 10. Vågen

  Av: Rhue, Morton Tipsat av: Martin Bensch

  En lärare genomför 1969 ett experiment med sin klass som försöker förklara varför folk gick med på nazismen. Han skapar Vågen, en rörelse som fokuserar på ordning och handling. Laurie och David känner att experimentet kan gå fel, och de försöker stoppa det. Men kommer de att lyckas när hela skolan sveps med i Vågen? En tankeväckande och klassisk bok som det har gjorts flera filmer på dessutom.

Vill du läsa fler boktips så kan du göra det här.

Biblioteksbussen Helsingborg

Biblioteksbussen är inställd

På grund av det rådande läget och de restriktioner som vi har så har vi ställt in alla biblioteksbussens turer framöver. Vi kommer meddela här på vår hemsida, och på sociala medier så fort läget förändras och biblioteksbussen återupptar sina turer. Vi hoppas att ni har förståelse. 

Biblioteksbussens turlista

Allerum, vid kyrkan: tisdag 16:55-17:30

Bårslöv, vid affären: torsdag 16:20-17:15

Domsten, Bygatan: tisdag 16:00-16:40

Fleninge, vid kyrkan: tisdag 14:00 – 14:30
 
Fjärestad, vid kyrkan: onsdag 15:00-15:40

Gantofta, vid affären: onsdag 17:00-19:00

Gustavslund, vid Gustavslundsskolan: lördag 11:00-12:30

Hamilton House: fredag 14:45-15:45

Humlegården, Fridas gata: måndag 15:10-15:35

Högaborg, Tranemansgatan 36: onsdag 14:00-14:40

Kattarp, vid stationen: tisdag 17:45-18:15

Kattarp, vid kyrkan: tisdag 18:20-19:00

Kungshults vårdboende: fredag 16:00-16:30 

Maria Park, Mariehällsv./Engelska gången: fredag 16:35-17:25

Mariastaden, Flohemsvägen: fredag 17:30-18:00

Miatorp, Blåklintsgatan vid Lussebäckstorget: måndag 15:40-16:10

Mörarp, vid affären: torsdag 17:30-19:00

Ramlösa, Brunnsallén: måndag 17:00-19:00

Raus Plantering, Industrigatan/Wienergatan: fredag 14:00-14:30

Raus Södra, Bifrostgatan: måndag 16:20-16:50

Slottshöjden, N Vallgatan: torsdag 09:45-11:00

Stattena, Norra Stenbocksgatan: torsdag 14:00-14:50

Tågaborg, Tågagatan vid Träffpunkten: torsdag 15:00-16:00

Utvälinge, Rodervägen: tisdag 14:50-15:30

Vallåkra, Ryavägen: onsdag 15:50-16:50

Ättekulla, Bärnstensgatan 34-60: måndag 14:00-15:00

Kontakta oss

Klicka för att hitta oss på Google Maps.
Adress: Bollbrogatan 1 25225 Helsingborg
Telefon: 042-106926

Nyheter

@hbgbibliotek på Instagram