Personalens boktips

 1. Legenden om Sally Jones

  Av: Wegelius, Jakob Tipsat av: Mikael Jönsson

  En fantastisk bilderbok för halvvuxna och vuxna. Bilderna tar upp hela sidorna och interagerar med texten. Historien om den kidnappade gorillaungen Sally Jones är både vacker och vemodig, men samtidig väldigt grym. Med charmen och misären från en svunnen värld skildras Sallys karriär som inbrottstjuv, djurparksdjur, cirkusartist och fartygsmekaniker samtigt som en varm vänskap växer fram med den finske maskinchefen Henry Koskela.

 2. How to blow up a pipeline

  Av: Malm, Andreas Tipsat av: Olof Risberg

  Humanekologen Andreas Malm slänger här in läsaren i den dramatiska debatten om klimatrörelsens framtid. Teori blandas med praktik, och filosofiska diskussioner möter taktiska. Den kanske provocerande titeln ställer frågor om vad som idag bör betraktas som radikalt: status quo, eller brottet emot det. Vilket bör bli klimatrörelsens nästa steg? Denna bok är intressant oavsett klimatengagemang, och ställer aktuella frågor om vår gemensamma framtid. En idémässig vitamininjektion att ruskas om och inspireras av.

 3. The Ministry of the Future

  Av: Robinson, Kim Stanley Tipsat av: Olof Risberg

  I denna klimatfiktion kombineras fantasi med verklighet och ett allvarligt världsläge möter en nyans av hopp. Titeln syftar på en fiktiv framtida FN-myndighet med ansvar för klimatet: Framtidsministeriet. Författaren låter berättelsen växa fram genom berättande text såväl som genom vetenskapliga utläggningar och avsnitt som närmast är att likna vid fabler. På så vis förs handlingen fram av ett myller av röster, och läsaren fängslas av klimatkatastrofens komplexitet.

 4. Så förändrar vi allt

  Av: Klein, Naomi Tipsat av: Olof Risberg

  Naomi Klein som tidigare skrivit flera böcker om klimatet återkommer nu med en bok riktad till barn och unga. Boken lyckas vara både medryckande och faktaspäckad, och passar perfekt för den unga engagerade läsaren. Praktiska tips blandas med vetenskapliga beskrivningar och berättelser från klimatrörelsens arbete runt om i världen, där unga själva får berätta om sina erfarenheter och sina lokala utmaningar. En guide för den som vill förändrar allt.

 5. Sapfo – dikterna och fragmenten

  Av: Sapfo Tipsat av: My Sörensson

  Antiken är alltid aktuell och slutar aldrig att fascinera. Papageorgiou och William-Olsson ger ut en uppdaterad version av deras nu tjugo år gamla översättning av Sapfo. Texterna har de översatt på nytt och resultatet är vissa modifieringar. Översättarnas kommentarer och även samtal sinsemellan om relationen till Sapfo, gör att denna bok kan fungera både som en introduktion och en fördjupning till en av den antika litteraturens absoluta förgrundsgestalter.

 6. Den sista människans leende

  Av: Winqvist, Axel Tipsat av: My Sörensson

  Världen har gått under och ensam kvar är Virginia Woolfs Orlando. I ett slutet rum försöker hon förstå den värld som varit och det som blivit kvar. Minnena är en tröst, men också sökandet efter något eller någon mer där ute: ”min kikare sveper över stjärnorna / mitt strålkastarljus går som ett nödbloss”. Winqvists nya diktsamling en hyperaktuell samtidsbetraktelse och en dystopisk framtidsbild som håller mig fastklistrad från första till sista sidan.

 7. Om inte/Druskowitz

  Av: Larsson, Siddhartha Sebastian Tipsat av: My Sörensson

  Sebastian Larsson lyfter fram ännu en normbrytande kvinna. I senaste diktsamlingen Om inte/Druskowitz faller ljuset på den mer okända Helene von Druskowitz; författare, filosof, feminist och enligt sjukdomsjournalen paranoid och galen manshatare. Nåja, de kvinnliga genier som undsluppit s.k. galenskap är lätträknade. Diktjaget betraktar eller talar till Druskowitz med kärlek och åtrå, frustration och svartsjuka. Humorn är också närvarande, men det är genomgående respektfullt när Larsson synliggör ett liv i sönderfall - men också ett liv på sin intellektuella spets.

 8. Vems fel?

  Av: Wirsén, Stina Tipsat av: Amanda Nanor

  Gosedjursdag på förskolan! Superkul tycker Knatt! Ända tills hon får se enhörningen som lilla Hund tagit med sig… Stina gör det igen och prickar in så bra barns känslor och igenkänningen för de små är stor, för hur känns det egentligen när kompisen har en finare leksak än en själv? Då gör man kanske saker som inte är så snälla och det kan bli så fel. Tur att man kan säga förlåt.

 9. Dartanjang sjuk

  Av: Lindgren, Barbro Tipsat av: Amanda Nanor

  Dartanjang trött. Dartanjang sjuk. Kommer Masarin. Barbro Lindgrens berättelser om Loranga, Marsarin och Dartanjang finns nu även för de allra minsta! Dartanjang sjuk illustrerar fint hur det är att vara sjuk och med sitt enkla språk kan även de allra minsta känna igen sig i berättelsen. I småbarnsbokserien finns även Tigrar kommer.

 10. Åtta små kattungar

  Av: Nilsson, Ulf Tipsat av: Amanda Nanor

  Mimmis katt har fått ungar. Åtta söta i olika färger ligger i korgen. Men så hoppar Missan ut genom fönstret och kattungarna försvinner åt alla håll. Ånej! Hur ska det gå? En välter blomvasen, en annan kryper innanför tröjan. Hur ska Mimmi kunna hålla ordning på alla tills Missan är tillbaka? Ett äventyr för den lilla kattälskaren. Tillsammans med Mimmi får man leta upp alla de åtta små, men vilken tur att Missan kommer tillbaka.

Vill du läsa fler boktips så kan du göra det här.

Biblioteksbussen Helsingborg

Bussen har massor av böcker!

Vi har dock inte alla bussens böcker med oss på varje tur eftersom bussen har ett begränsat utrymme. Men vi försöker alltid ha ett spännande, inspirerande och roligt urval av nya och gamla böcker med oss. Är du ute efter en speciell bok som du ser på hemsidan ska finnas på bussen så reservera den. När du fått aviseringsmeddelandet att boken finns att hämta kan du vara säker på att boken finns till dig på nästkommande tur. 

Observera att du inte kan hämta din reserverade bok på någon annan hållplats någon annan dag, vi har alltid bara den aktuella dagens reservationer med oss.

Bussen fyller 50 år vecka 40!

Under vecka 40 (3 - 8 oktober) firar vi att bussen fyller 50 år. Under veckan kör vi den vanliga turen enligt turlistan men det kommer firas lite extra med tipsrundor, godis och små gåvor för att uppmärksamma att Helsingborg utan paus varit igång med sin bokbussverksamhet i 50 år. Jubileumsveckan avrundas med ett extra festligt firande på vår vanliga hållplats vid Raus plantering där vi bjudit in trollkarlen Jozima. Klockan 14 kör showen igång. Vi står kvar där en extra timme och firandet pågår således till 15:30. Kom och fira bussen med oss!

Biblioteksbussens turlista från och med 8/8

Adolfsbergs centrum: lördag 11:35 - 12:00

Allerum, vid kyrkan: tisdag 16:30 - 16:55

Björka, Gläntanskolan: lördag 12:10 - 13:15

Bårslöv, vid affären: torsdag 16:20 - 17:15

Domsten, hamnen: tisdag 15:40 - 16:15

Fjärestad, vid kyrkan: onsdag 15:00 - 15:40

Fleninge, vid kyrkan: tisdag 14:00 - 14:25
 
Gantofta, vid affären: onsdag 17:00 - 19:00

Gustavslund, vid Gustavslundsskolan: lördag 10:30 - 11:30

Hamilton House: fredag 14:00 - 14:45

Hasslarp, Byabetan: tisdag 18:25 - 19:00

Humlegården, Fridas gata: måndag 15:10-15:35

Högaborg, Tranemansgatan 36: onsdag 14:00-14:40

Högaborg, Malmögatan/Viskängen: lördag (udda) 13:30 - 14:30

Kattarp, vid stationen: tisdag 17:10 - 17:35

Kattarp, vid kyrkan: tisdag 17:40 - 18:15

Kungshults vårdboende: fredag 16:20 - 16:40 

Maria Park, Engelska gången: fredag 16:45 - 18:00

Miatorp, Blåklintsgatan/Videgatan: måndag 15:40 - 16:10

Mörarp, vid affären: torsdag 17:30 - 19:00

Ramlösa, Brunnsallén: måndag 17:00 - 19:00

Raus Plantering, Öresundsgatan/VC: fredag 15:00 - 16:00

Raus Plantering, Öresundsgatan/VC: lördag (jämna) 13:30-14:30

Raus Södra, Bifrostgatan: måndag 16:20 - 16:50

Slottshöjden, N Vallgatan: torsdag 09:45 - 11:00

Stattena, Norra Stenbocksgatan: torsdag 14:00 - 14:50

Tågaborg, Tågagatan vid Träffpunkten: torsdag 15:00 - 16:00

Utvälinge, Rodervägen: tisdag 14:45 - 15:10

Vallåkra, Ryavägen: onsdag 15:50 - 16:50

Ättekulla, vändplan vid skolan: måndag 14:00 - 15:00

Bussen kör inte följande dagar:

14 - 18 april samt 30 april

1 och 26 maj

5 november

Sommaruppehåll: 1 juni - 7 augusti

Juluppehåll: 23 december - 6 januari (2023)

Kontakta oss

Klicka för att hitta oss på Google Maps.
Adress: Bollbrogatan 1 25225 Helsingborg
Telefon: 042-106926

Tillgänglighet

 • Entrédörren har dörröppnare.
 • Bussen har en lift för besökare med rollator, rullstol, permobil och barnvagnar

@hbgbibliotek på Instagram