Personalens boktips

 1. Staden som försvann

  Av: King, Stephen Tipsat av: My Sörensson

  Ingen riktig Halloween utan vampyrer, och vad passar då bättre än en riktig klassiker? I denna storslagna berättelse följer vi författaren Ben Mears som återvänder till Salem’s Lot - en plats där hederliga liv utspelar sig bland villor, caféer och små industrier – för att göra upp med skrämmande händelser i sin barndom och skriva på sin nya bok. I utkanten av staden finns också The Marsten House som ligger placerat på en höjd och ondskefullt blickar ut över samhället. Huset har stått tomt i åratal men Ben får snart veta att det nyligen köpts av en Mr. Straker som tillsammans med sin partner planerar att öppna en antikaffär i staden. Men vem är denne Mr. Straker egentligen? Märkliga saker börjar ske; ett barn förvinner spårlöst och oförklarliga dödsfall inträffar. Något står inte rätt till... Ingen kan som Stephen King bygga upp ett universum att fullständigt uppslukas av och detta är inget undantag. Det här är den perfekta boken för dig som söker en riktigt kuslig läsupplevelse.

 2. Ond skörd

  Av: Bolton, Sharon J Tipsat av: My Sörensson

  Vad sägs om kalla kårar på den engelska landsbygden? I det lilla samhället Heptonclough känner alla varandra och seder och traditioner går generationer tillbaka. Dit flyttar familjen Fletcher, som har funnit sitt drömhus precis invid byns gamla kyrka med sin kringliggande kyrkogård. Allt verkar frid och fröjd tills familjens tolvårige son Tom börjar höra märkliga röster och upprepade gånger se en liten flicka som vekar vilja förmedla något. Barnpsykologen Evi kontaktas eftersom man misstänker att Tom är sjuk, men det visar sig att hans upplevelser kan ha en koppling till en av Evis andra patienter. Sharon Bolton bygger långsamt upp en väldigt obehaglig och klaustrofobisk stämning - Ond skörd är en riktig rysare som är omöjlig att lägga ifrån sig.

 3. Vätten

  Av: Strömberg, Mikael Tipsat av: My Sörensson

  Här har vi en svensk författare som jag verkligen vill lyfta fram såhär i Halloweentider. Mikael Strömberg har skrivit en rad skräck-och spänningsromaner, men debuterade för tio år sedan med just den här boken. Vi följer Peter, Karin och deras två små barn som åker tidigare än planerat från Norrland hem mot Stockholm. Det är sent på kvällen, mörkt och enslig. Plötsligt måste Peter väja för ett dött djur på vägen, men bilen får en smäll som måste kontrolleras innan de kan fortsätta. Ute ur bilen, med mobilens ficklampa som enda ljuskälla, får Peter se något som får blodet att frysa till is. När familjen väl kommer hem till Stockholm börjar otäcka saker att hända. Med element från den svenska folktron är detta en välskriven och ruggig berättelse om hur skräcken tar sig in i det trygga vardagslivet.

 4. Vilse i tiden

  Av: Stevenson, Noelle Tipsat av: Mari Andersson

  I denna fartfyllda serieroman får vi följa med Vildmarks-systrarna på ett riktigt äventyr! Scoutledaren Jen försöker få hennes scouter att sätta upp läger då de plötsligt blir överfallna av fasansfulla djur och Jen blir lämnad kvar i snön. En främling hittar henne på marken och för henne i säkerhet. Det visar sig vara en gammal medlem av Vildmarks-systrarna, vid namn Rose. Men något är fel. Varför är Rose inte med i Vildmarks-systrarna längre och vad är det som hon ska skydda dem emot?

 5. Trollskogen

  Av: Holmvall, John Tipsat av: Mari Andersson

  Följ med in i trollskogen och träffa trollfamiljen som bytte bort sin egen unge mot ett människobarn. Varför inte lära dig hur man botar en älva med medicin gjort på skvattram, bolmört, mjöldryga och mögel. Kanske besöka den Gamle på berget som vet och ser alIt? Den här serieboken innehåller flera korta berättelser där vi får följa troll, älvor och människor på äventyr och hur de samspelar med varandra i den djupa mörka skogen som de kallar för sitt hem.

 6. Mörkrets sång

  Av: Cook, Katie Tipsat av: Mari Andersson

  I den magiska delen Valedale, där druiderna lever, har träden och dess magi utsatts för en sorts smitta. Folket kallar på de fyra Ödesryttarna och ber dem rädda träden som sammanlänkar allt levande. De fyra Ödesryttarna Linda, Lisa, Alex och Anne beger sig dit för att ta reda på vad som hänt men blir stoppade på vägen av en varelse de aldrig tidigare sett och som verkar vilja skada dem. De inser att en av druiderna som de trodde var deras vän kanske ligger bakom mer än de tror. Detta är en riktig bladvändare, full av magi!

 7. Vingården för vilda drömmar

  Av: Säfstrand, Caroline Tipsat av: Ronja Pihl

  Erica åker av en slump mot Skåne för att försöka läka en traumatisk upplevelse. Marcus kämpar för att få sin vingård att lyckas utanför Höganäs. Johannes hjälper barnbarnet Marcus så gott han kan trots ålderns krämpor, Beatrix bor i grannhuset till vingården och övertalar gubben och barnbarnet att hyra ut hönshuset som gäststuga. Lilian sitter ensam i sin lägenhet på Tågaborg i Helsingborg och ritar av de människor hon ser genom fönstret. Alla har de saker, de inte berättar om för sina kära, alla har de hemligheter. Denna sommar kommer allt upp till ytan.

 8. Tiden läker inga sår

  Av: Säfstrand, Caroline Tipsat av: Ronja Pihl

  Om man har haft en helt speciell kompis som betyder allt för en, en så speciell att man ingår en vänskapspakt, då förstår man hur ont det gör, när en sådan vänskap ändå bryts och man går skilda vägar. Det är precis det som händer Ethel, Dorotea och Maggan, en gång bästisar men sen inte och kontakten bryts. De lever väldigt olika liv, men när Maggan fyller 70 dyker ett brev från Dorotea oväntat upp. Ethel får också ett och de inser att de måste träffas igen. Hemligheten från då måste avslöjas även om den kommer påverka alla. Frågan är om vänskapen kan räddas efter all tid eller om det är för sent.

 9. Hemligheternas Skafferi

  Av: Säfstrand, Caroline Tipsat av: Ronja Pihl

  Ina går bort alldeles för tidigt i sjukdom. Som det sista hon gör åker hon till barndomsön Ven och försöker reda ut allt hon lämnat ouppklarat i livet. Svaren gör hon till ett korsord. Förkrossad efter hennes död tar maken Erik sig till Ven. Han vill förstå Inas förflutna och lösa hennes korsord. På Ven träffar han en brokig flock människor som han egentligen inte vill umgås med. Men ändå trasslas han in i ett nät av alla han träffar där, personer som av olika mer eller mindre mystiska skäl också befinner sig på Ven. Snart förstår han att de alla är en del av Inas korsord och sanningen om henne.

 10. Vargasommar

  Av: Rosenfeldt, Hans Tipsat av: Anna Wingårdh

  Detta är den första boken på egen hand av författaren till den världsberömda Tv-serien Bron. Nu har han flyttat sig till en ny gräns, nämligen den mellan Haparanda och Torneå. Från att ha varit väldigt betydelsefull under första världskriget då Finland var ryskt och staden var en slags inkörsport till det väldiga landet i öster så för dagens Haparande en lite tynande tillvaro där det mest spektakulära är lite mindre narkotikabrott. Plötsligt en dag hittas två döda vargar med människorester i magen. När det på finska sidan visar sig ha varit en stor uppgörelse mellan ett lokalt MC-gäng och ryska maffian anar man ett samband och polisen Hanna Wester och hennes kollegor dras in i en mycket spännande utredning samtidigt som Hanna brottas med privata problem. En riktig bladvändare.

Vill du läsa fler boktips så kan du göra det här.

Biblioteksbussen Helsingborg

Biblioteksbussen är tillbaka!

Från och med måndag 9/8 kör äntligen bussen igen! Inledningsvis är det max en person eller ett sällskap åt gången som får kliva på, så får vi se framöver hur vi gör för att alla ska känna sig säkra. Välkomna!

Biblioteksbussens turlista

Allerum, vid kyrkan: tisdag 16:55-17:30

Bårslöv, vid affären: torsdag 16:20-17:15

Domsten, Bygatan: tisdag 16:00-16:40

Fleninge, vid kyrkan: tisdag 14:00 – 14:30
 
Fjärestad, vid kyrkan: onsdag 15:00-15:40

Gantofta, vid affären: onsdag 17:00-19:00

Gustavslund, vid Gustavslundsskolan: lördag 11:00-12:30

Hamilton House: fredag 14:45-15:45

Humlegården, Fridas gata: måndag 15:10-15:35

Högaborg, Tranemansgatan 36: onsdag 14:00-14:40

Kattarp, vid stationen: tisdag 17:45-18:15

Kattarp, vid kyrkan: tisdag 18:20-19:00

Kungshults vårdboende: fredag 16:00-16:30 

Maria Park, Mariehällsv./Engelska gången: fredag 16:35-17:25

Mariastaden, Flohemsvägen: fredag 17:30-18:00

Miatorp, Blåklintsgatan vid Lussebäckstorget: måndag 15:40-16:10

Mörarp, vid affären: torsdag 17:30-19:00

Ramlösa, Brunnsallén: måndag 17:00-19:00

Raus Plantering, Industrigatan/Wienergatan: fredag 14:00-14:30

Raus Södra, Bifrostgatan: måndag 16:20-16:50

Slottshöjden, N Vallgatan: torsdag 09:45-11:00

Stattena, Norra Stenbocksgatan: torsdag 14:00-14:50

Tågaborg, Tågagatan vid Träffpunkten: torsdag 15:00-16:00

Utvälinge, Rodervägen: tisdag 14:50-15:30

Vallåkra, Ryavägen: onsdag 15:50-16:50

Ättekulla, Bärnstensgatan 34-60: måndag 14:00-15:00

Kontakta oss

Klicka för att hitta oss på Google Maps.
Adress: Bollbrogatan 1 25225 Helsingborg
Telefon: 042-106926

@hbgbibliotek på Instagram