Bokstart: läsa med små barn
Bokstart är en nationell satsning som vänder sig till föräldrar och vuxna i små barns (0-3 år) närhet, med syfte att tidigt stimulera språkutveckling.
Genom att prata, läsa, sjunga, rimma och ramsa med barnet utvecklas barnets språk och läsintresse. Bokstart bygger på samverkan mellan folkbibliotek, barnhälsovård och förskola som alla har ett uppdrag att arbeta med små barns språkutveckling.
Bokstart finns för nuvarande i följande kommuner i Familjen Helsingborg: Helsingborg, Landskrona, Åstorp, Klippan, Höganäs, Örkelljunga, Bjuv, Perstorp och Båstad.
Du kan läsa mer om det nationella projektet Bokstart här.
- Lästips/läsinspiration
- Läs på olika sätt
- Språk och skärmar
- Vill du läsa mer?
- Språklek
- Boktips
- Biblioteket tipsar - boktips för särskilda tillfällen
Lästips/Läsinspiration
Att läsa och berätta historier tillsammans med sitt barn är ett fantastiskt sätt att ge barnet ett större ordförråd samtidigt som ni får en mysig stund tillsammans. Nedan kan du läsa om varför det är så viktigt att läsa och språka med sitt barn och även få tips på vad man kan tänka på när man läser med små barn.
Varför ska jag högläsa?
- Det ger barnet ett större ordförråd - böcker innehåller många fler ord än vårt ”vardagsprat”
- Det stödjer barnets språkutveckling
- Det ger en stund till närhet och anknytning
- Det hjälper barnet bearbeta något som hänt/ska hända
- Det hjälper barnet utveckla empati och sätta sig in i andras känslor
- Det hjälper barnet utveckla abstrakt tänkande
- Det ger barnet en berättarglädje och kan inspirera eget läsande och skrivande
- Det stödjer barnet i dess formande av identitet, jag- och vi-känsla
Hur högläser jag? Tips för att komma igång!
Här kommer 7 tips för att komma igång att läsa tillsammans.
- Välj en lugn miljö och sitt nära tillsammans. På så sätt har barnet lättare att hålla fokus på vad ni gör.
- Välj lagom svåra böcker. Boken ska vara på en språklig nivå så ditt barn förstår den och handla om något barnet tycker är intressant eller spännande.
- Visa bilderna. Peka på viktiga saker och låt barnet upptäcka berättelsen i bilderna.
- ”Pratläs” boken. Berätta utifrån bilderna med dina egna ord och koppla det gärna till barnets liv och upplevelser.
- Var inte rädd för att leka med rösten. Genom att använda olika röster, göra ljud och gester så får barnet lättare att förstå vad som händer i texten och håller intresset uppe!
- Läs på olika sätt och vid olika tillfällen. Prova att läsa när ni borstar tänderna, sitter på pottan eller åker buss. Passa på att läsa när barnet är piggt och inte bara när hen ska sova. Läs gärna korta stunder men ofta.
- Låt barnets intresse styra läsningen. Stanna upp vid det barnet intresserar sig för och hjälp hen sätta ord på det som händer i bilderna.
Läs på olika sätt
På biblioteket finns det böcker du kan läsa på många olika sätt. På Äppelhyllan hittar du böcker som kan läsas med ögon, öron eller fingertopparna, och informationsmaterial om olika sätt att läsa digitalt. Du kan läsa mer om det här.
På biblioteket har vi även böcker på flera olika språk. Läs för ditt barn på det språk du känner dig mest bekväm med och kan bäst. På så sätt får barnet en god språkstart.
Språk och skärmar
Mycket av vuxnas tid går åt till att sitta vid olika skärmar och en stor del av våra liv sker på nätet. Det är därför inte konstigt att även små barn fascineras av skärmar. Här kommer lite man kan tänka på när det kommer till språk och skärmanvändande.
- Gör det till en gemensam stund. Prata om vad som händer på skärmen medan ni utforskar den digitala världen tillsammans.
- Visa intresse och prata om barnets skärmanvändning. Visa att du är intresserad av vad barnet sett och gjort när hen suttit själv med skärmen.
- Välj långsamma appar och spel med få intryck. Det finns pek-spel och pekboksliknande appar som små barns hjärnor hanterar enklare.
Vill du läsa mer?
Här har vi samlat länkar till andra sidor som har att göra med läsning, språkinlärning och att språka tillsammans med barn!
Om bokstart
Språkstart Halland är Hallands Bokstartssatsning. Missa inte heller deras inspirationsfilmer med föräldrar som ramsar och sjunger med sina barn.
Om språkinlärning och högläsning
De flesta barn tycker om att lyssna på berättelser och sagor. Ett alternativ till att läsa högt för barn kan vara att själv berätta en saga. På 1177 kan du hitta både inspiration och tips kring sagoberättandet.
Hitta språket! Kodknäckarna – en film om barns språkutveckling 0-5 år. Filmen är översatt till engelska, somaliska, arabiska, kurdiska och farsi. Nedskriven handledning finns på svenska med flera språk.
Jönköpings län har tagit fram en fin folder om språklust med tips om högläsning. Den finns på svenska, arabiska, dari, engelska, farsi, somaliska, thailändska, tigrinja och vietnamesiska.
Göteborgs Stadsbibliotek har gjort en film om varför det är så viktigt att läsa högt för sina barn.
Lyssna eller titta
Bibliotekspodden
I sex avsnitt kan du höra bibliotekarie Therese Gustavsson samtala med olika personer i Örkelljunga om vilken betydelse Bokstart har haft för barnen. Medverkar gör bland annat en förälder, en talpedagog, personal från Öppna förskolan och BVC samt en barnbibliotekarie på Örkelljunga bibliotek.
Bebispodden
Bebispodden, SR barnradio, en podd med musikdraman för 0-2 år. Till varje avsnitt finns även tips på hur du kan leklyssna på avsnittet tillsammans med ditt barn.
Tips för högläsning
Vill du få tips på hur du kan högläsa? På URplay finns serien Lässugen med 7 avsnitt. I varje avsnitt läser en skådespelare högt ur en bok tillsammans med 6åriga Amanda. Perfekt att se tillsammans och få lite egen läsinspiration.
Om språk och skärmar
Läs mer om skärmtid och skärmanvändning hos små barn i barnkulturtidningen OPSIS (nr 4 2016)
WHO har givit ut riktlinjer för barns rörelse, sömn och skärmanvändning. Du kan läsa mer om det här på WHO.
Få tips på appar för barn i olika åldrar på Pappas appar.
På engelska
På siten Reading Rocket finns massvis med tips, information och inspiration samlat kring barns språkutveckling och läsande.
Availible in following languages: Spanish, French, Arabic, Traditional Chinese, Diné (Navajo) (preschool to grade 3), Haitian Creole, Hmong, Korean, Portuguese, Russian (preschool to grade 3), Tagalog, Vietnamese
U.S Department of Education – Här finns kortfattad information till föräldrar om hur du kan stärka ditt barns språk och läsning
Get ready to read har samlat språklekar, information om läsning och andra resurser för bland annat föräldrar att ta del av för att öka barns språklust.
Språklek
Boktips!
Här kommer lästips som passar vid olika åldrar och vid olika tillfällen i barnets liv. Du är alltid välkommen in på biblioteket om du vill ha fler tips!
Biblioteket tipsar – boktips för särskilda tillfällen
6 böcker för små barn om…