Cineasterna

Låna strömmande film via biblioteket!

Klicka på bilden för att komma direkt till Cineasterna.

Vad är Cineasterna?

Cineasterna är en strömmande filmtjänst för landets bibliotek. Just nu innehåller den 3000 filmer från 82 länder och 52 språk.

Vad krävs för att du ska kunna titta på film? 

Du behöver ha ett bibliotekskort hos oss. Har du inte det behöver du komma in till ett av våra många bibliotek för att skriva på ett låneavtal, glöm inte att ta med legitimation. Bibliotekskortet är gratis och det kostar inte något för dig att titta på film på Cineasterna.

Precis som annan e-media som vi erbjuder så är där en begränsning för hur många filmer du kan se under en given period. Du kan se tre filmer per sju dagar. Begränsningen kan komma att förändras beroende på tjänstens popularitet.

Hur gör jag för att kunna titta på Cineasterna?

 • Starta webbläsaren på din dator, surfplatta eller smartphone.
 • Gå till www.cineasterna.com
 • Välj Bibliotek "Familjen Helsingborg".
 • Välj en film som du vill låna.
 • Skriv in ditt bibliotekskortsnummer* och pinkod och klicka på "titta på filmen". 
 • Lånetiden är 48 timmar. Du kan se filmen hur många gånger som helst under dessa 48 timmar. Filmen återlämnas automatiskt när lånetiden löpt ut.
 • Du kan, om du vill, skapa ett användarkonto. I så fall skriver du i önskat användarnamn och lösenord samt din e-postadress. Vill du inte skapa ett användarkonto så går det att välja "Hoppa över" och bara låna filmen med ditt bibliotekskortsnummer och pinkod.

Genom att skapa ett användarkonto kommer Cineasterna ihåg ditt lånekort och du får tillgång till ytterligare funktioner som att kunna favoritmarkera titlar. Du kan även se en sammanställning av aktiva och tidigare lån. Du får också Cineasternasnyhetsbrev löpande med filmnyheter, om du inte vill ha vårt nyhetsbrev går det bra att avregistrera det via info@cineasterna.se​

* Har du inte kvar ditt bibliotekskort så kan du hitta ditt bibliotekskortsnummer under Mina sidor -> Mina bibliotekskort och inställningar. Du kan komma direkt till den sidan här.

Vad behöver du för att kunna titta på film?

Du kan använda Cineasterna på många olika enheter. Allt du behöver är en webbläsare och en internetuppkoppling.

Apple TV

Starta webbläsaren på din iPhone eller iPad. Tryck på AirPlay-symbolen för att spela upp på en större skärm. Om AirPlay-symbolen inte visas, tryck på AirPlay-dubblering.

Det finns även en app för Cineasterna om man har Apple TV.

Google Chromecast

 • Använder du Android eller dator så behöver du använda webbläsaren Google Chrome. Efter du valt film och loggat in med bibliotekskortsnummer och pinkod så klickar du på cast-knappen och väljer den Chromecast som du vill titta på. 
 • Är du iOS-användare, iPhone eller iPad, så behöver du ladda ned appen Cineasterna - chromecast app från Appstore och följa instruktionerna. 

Airplay

Strömma från dina Apple-enheter till en Apple TV eller AirPlay 2-kompatibel smart-tv med AirPlay. 

Appar

Cineasterna har appar som fungerar för iOS, Apple TV eller Android telefoner. Du hittar apparna på Apple Store eller Google Play. 

Vad är det som gäller?

 • Du behöver ha bibliotekskort hos bibliotek Familjen Helsingborg och en internetuppkoppling för att kunna titta på filmerna. Filmerna som du lånar strömmas, vilket innebär att de visas samtidigt som de laddas ned. Det går inte att ladda ned filmer på förhand, utan du måste ha en aktiv internetuppkoppling under hela tiden som filmen du valt visas.
 • Tjänsten är gratis för dig som låntagare. Du kan låna två filmer per sju dagar, och precis som annan e-media så räknas detta på minuten från att det du lånade.
 • Filmerna är för privat bruk och får inte användas för publika visningar. 

Ålderskontroll

Filmer hos Cineasterna har en rekommenderad åldersgräns. När du vill låna en film så kontrollerar Cineasterna mot bibliotekssystemet att du är över den rekommenderade åldern. Detta innebär att till exempel att har du inte fyllt 15 år så kan du inte se en film med en rekommenderad gräns på 15 år.

Har ni filmer med stöd för syntolkning?

Cineasterna har ett flertal filmer med stöd för syntolkning, klarspråk och talsyntes, som till exempel filmerna 120 slag i minuten, Gordon och Paddy, Gräns, Klanen, Lady M, Lasse Majas Detektivbyrå, Life, Animated, Livet efter dig, Loving Vincent, Moderna Tider, Pojkarna, Småstad, Superswede, Svenskjävel, The Death of Stalin, The Dressmaker, Varje gång jag ser dig, Återträffen med flera.

Sedan november 2021 erbjuder Cineasterna även uppläst text med hjälp av appen SubReader. Läs mer om denna funktion och hur du gör för att använda den genom att klicka här!

Är filmerna textade?

Majoriteten av titlarna har svensk text, en del titlar kommer även att ha fler undertexter som till exempel engelska, norska, finska, danska. Vilka språk som är tillgängliga styrs av respektive filmbolag. Det går dessvärre inte att ändra storleken på undertexterna.

Hur gör jag för att se vilka filmer som har svensk text innan jag lånar en film?

Börja med att välja en film som du vill titta på, klicka på omslaget så kommer du till titelsidan där du hittar mer information om filmen. Under rubriken "Undertexter" hittar du information om tillgängliga undertexter för filmen. För att få fram informationen på mobila enheter vrider du på skärmen så att den hamnar i horisontellt läge.

Rörliga instruktioner

Vill du se hur Cineasterna fungerar och hur du använder tjänsten så kan du titta på instruktionsfilmen som Digiteket gjort här nedan.

Fungerar det inte?

Jag kan inte låna någon film trots att jag inte har förbrukat mina tillåtna lån. Vad beror det på?

Bibliotekets budget är begränsad vilket gör att vi endast tillåter ett visst antal lån totalt under en kalendermånad, om utlåningen når taket så kan du dessvärre inte låna någon film förrän nästa kalendermånad. Det här gäller oavsett om du har lånat någon film tidigare eller ej.

Uppspelningsproblem

Om du har upplever problem med att en film hackar rekommenderar vi att du provar följande innan du kontaktar oss.

 • Använd webbläsaren Google Chrome. Se till att du har den senaste versionen av din enhet.
 • Uppdatera/starta om apparaten.
 • Rensa cache/historik.
 • Kontrollera din internetanslutning. Prova att spela upp samma film på en annan enhet och med en annan internetuppkoppling (tex 3G/4G). Testa internetanslutningens hastighet på www.bredbandskollen.se.
 • Hastigheten bör ligga på minst 8 Mbit/s med en svarstid under 20 ms.
  Om problemet kvarstår, kontakta Cineasternas support. Glöm inte att skriva att du tillhör bibliotek Familjen Helsingborg, vilken typ av enhet och webbläsare som du använder.

Inloggningsproblem

 • Börja med att logga ut från ditt användarkonto på Cineasterna (om du är i inloggat läge)
 • Starta om din webbläsare och gå därefter till www.cineasterna.se och välj ditt bibliotek
 • Välj önskad film som du vill se
 • Ange ditt lånekortsnummer följt av din pin-kod.
 • Starta filmen

Om det inte fungerar att logga in, trots att du har uppgett korrekt uppgifter, kan felet bero på att ditt bibliotekskort har blivit spärrat på grund av en skuld eller att det inte är aktivt. Har du glömt din pinkod så kan vi skicka en ny till dig om du har mobilnummer eller e-postadress kopplat till ditt bibliotekskort. Du kan kontakta oss på biblioteket på e-postadress kontakt@bibliotekfh.se så ska vi se ifall vi inte kan hjälpa dig.