Distress av Greg Egan

Distress är en ambitiös bok skriven av en författare som litar på sina läsare. Egan beskriver en nära framtid som är lika chockerande som trovärdig, en framtid där politiska, genetiska, medicinska, kulturella och vetenskapliga förändringar förändrat våra levnadsvillkor.

Författaren tar sig an frågor om klimatförändring, könsidentitet och sexualitet, globalisering, filosofi, fysik och kosmologi, till och med matvanor, och perspektivet är på samma gång naturvetenskapligt, humanvetenskapligt och samhällsvetenskapligt. Jag inser att mitt sätt att introducera boken får den att framstå som en tvärvetenskaplig avhandling; faktum är att Distress är en mycket spännande roman. Boken är lika mycket thriller som samhällsanalys och kritik.
Vi följer en journalist som försöker luska ut kopplingen mellan en växande epidemi och en nästan färdig vetenskaplig teori som ska presenteras vid en konferens för fysiker. Vår första glimt av Egans värld får vi när ett desorienterat mordoffer tillfälligt väcks från de döda för att under några ögonblick förhöras om sina sista sekunder i livet. Därifrån växer boken i komplexitet och vi dras in i en handling där i slutändan hela universum står på spel.
 
Egan litar som sagt på sina läsare. Han skriver oss inte på näsan. Ofta får jag läsa långsammare än vanligt. Författaren kastar sig ledigt men våghalsigt mellan resonemang om partikelfysik och samhällskritiska observationer. Läsningen är som en berg- och dalbana. Det är en vild åktur genom en till hälften dystopisk, till hälften utopisk framtid. Vissa delar får mig att hålla andan, gripa hårdare i boken. Ibland är tempot tillfälligt lugnt, eftertänksamt. Språket är aldrig i vägen för det rika innehållet.
 
Att läsa Distress är att företa ett intellektuellt och emotionellt fallskärmshopp.

Fler titlar av författaren

 1. Schild's ladder

  Av: Egan, Greg
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Incandescence

  Av: Egan, Greg
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Permutation city

  Av: Egan, Greg
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Arvid Alfredsson Grahn den 10 maj 2017