Läs och lyssna digitalt

E-böcker är böcker med text du läser i digital form. E-ljudböcker är inlästa böcker som du lyssnar på. Du kan läsa eller lyssna i din telefon, platta eller dator. Du behöver alltid ha ett giltigt bibliotekskort med PIN-kod för att kunna låna.

Flicka med hörlurar och telefon

Läs eller lyssna i Biblio

Om du vill lyssna eller läsa på din telefon eller surfplatta är det enklaste sättet att använda appen Biblio. Här hittar du alla bibliotekets e-ljudböcker, samt alla e-böcker i ePub-format. Allt kan laddas ner och läsas offline, så det är perfekt att ta med sig på resan!

Så här gör du:

När du startat appen väljer du Bibliotek Familjen Helsingborg i listan över bibliotek. Logga in med lånekortsnummer eller personnummer och PIN-kod.

Under Mina lån ser du böcker som du lånat i Biblio eller på bibliotekets hemsida tidigare. Under rubrikerna Sök eller Kategorier i menyn hittar du nya böcker. E-böckerna är markerade med en röd symbol och e-ljudböcker med en blå. Klicka på titeln du vill läsa, så får du upp den direkt i Biblio som text eller ljud.

Biblio kan laddas ner i App Store och Google Play. Det kostar inget att ladda hem appen, och den fungerar både för iOS och Android-enheter. iOS-appen kräver minst iOS version 10.3 och är kompatibel med bland annat iPhone 5s och senare, för Android krävs version 5 eller senare.

Böcker som du lånat i Biblio hittar du även under Mina Lån.

Läs e-böcker i andra appar 

Du kan läsa e-böcker i andra appar än Biblio, som t ex Aldiko eller Overdrive. För att använda dessa appar krävs att du verifierar appen med ett Adobe-ID för att kopieringsskyddet på e-böckerna ska fungera. Vi rekommenderar att du använder det här sättet om du vill läsa böcker som bara finns tillgängliga i pdf-format, eftersom dessa inte kan läsas i Biblio.

Så här gör du:

Hämta en app för att läsa e-böcker. Exempel på appar är Aldiko till iPhone / iPad och Android samt Overdrive till Windows.

Registrera ditt Adobe-ID här, om du inte har ett sedan tidigare.

Öppna appen och verifiera den med ditt Adobe-ID. I Aldiko gör du detta genom att trycka på menysymbolen och därefter välja Om och Lägg till nytt DRM-konto.

Logga in på bibliotekfh.se med ditt bibliotekskortsnummer eller personnummer och pinkod. Sök upp boken du vill läsa och tryck på titeln eller bokomslaget för att komma till katalogposten. Tryck på knappen Ladda ner (EPUB). När boken är nedladdad frågar den vilket program du vill använda för att läsa, och du väljer då det programmet du önskar.

Lyssna på e-ljudböcker strömmande

På bibliotekfh.se spelas e-ljudböcker enbart upp strömmande, och sparas inte. Du måste vara uppkopplad på Internet när du lyssnar - tänk på att kostnader för uppkoppling kan tillkomma. De strömmade ljudböckerna på bibliotekfh.se kan du lyssna på olika enheter, men för att lyssna på datorn krävs att din webbläsare hanterar Flash.

Så här gör du:

Logga in på bibliotekfh.se med ditt bibliotekskortsnummer eller personnummer och PIN-kod. Sök upp boken du vill lyssna på och tryck på titeln eller bokomslaget för att komma till katalogposten. Tryck på någon av knapparna Lyssna i dator, Lyssna i iPhone/iPad eller Lyssna i Android.

Läs e-böcker på dator

Om du vill läsa en e-bok direkt på din dator måste du ha programmet Adobe Digital Editions installerat.

Så här gör du:

Installera programmet Adobe Digital Editions på din dator och logga in med e-postadressen och lösenordet du använde för att registrera dig på Adobe. Du kan ladda ner programmet här.

Sök upp boken du vill läsa och tryck på titeln eller bokomslaget för att komma till katalogposten. Tryck på knappen Ladda ner (pdf) eller Ladda ner (EPUB). Adobe Digital Editions öppnas automatiskt och du kan börja läsa boken.

Läs e-böcker på läsplatta

För att läsa på en läsplatta utan uppkoppling måste du ha tillgång till en dator med Adobe Digital Editions nerladdat. Du lånar och laddar ner till Adobe Digital Editions, och för sedan över böckerna till din läsplatta.

Undantag!

En del läsplattor har trådlös uppkoppling och behöver då inte kopplas till datorn för att ladda ner en bok.

Har du en läsplatta med e-boksprogrammet Reader använder du detta program. Öppna Reader och verifiera läsplattan med mailadressen och lösenordet från ditt Adobe-konto (behöver endast göras vid första lånet).

Gör så här:

Logga in på bibliotekfh.se med ditt bibliotekskortsnummer eller personnummer och pinkod. Sök upp den bok du vill läsa och tryck på titeln eller bokomslaget för att komma till katalogposten. Tryck på knappen Ladda ner (EPUB).

Ha Adobe Digital Editions öppet och se till att du står i "biblioteksvyn" (klicka på den lilla rutan med de tre bokryggarna överst till vänster på sidan för att komma dit).

Anslut läsplattan till datorn. En ikon för läsplattan dyker upp nere till vänster i Adobe Digital Editions.

Dra din bok från biblioteksvyn ner till ikonen för läsplattan. Vänta till boken kopierats till plattan, sedan kan du koppla från läsplattan från datorn.

 

Hur vill du läsa? Gå direkt till:

Läs eller lyssna i Biblio

Läs e-böcker i andra appar

Lyssna på e-ljudböcker strömmande

Läs e-böcker på dator

Läs e-böcker på läsplatta

Vanliga frågor om digitala lån

Kostar det något?
Det är gratis att låna e-böcker och e-ljudböcker, men kostnader för nättrafik tillkomma när du laddar ner boken eller lyssnar online.

Hur många böcker kan jag låna?
Du kan låna två e-böcker eller e-ljudböcker per vecka (7 dagar, oavsett veckodag). Lånetiden är 28 dagar.
Vi kan låna ut ett begränsat antal digitala böcker per månad, och därför spärras ibland alla nya lån i slutet av en månad.

Behöver jag lämna tillbaka?
När lånetiden gått ut försvinner böckerna automatiskt. Du kan inte lämna tillbaka dem tidigare för att låna fler böcker under lånetiden.

Hur får jag hjälp om något inte fungerar?
Börja med att titta på vår sida med vanliga frågor om digitala lån. Här hittar du alla våra regler och villkor för digitala lån samt svar på de vanligaste problemen och frågorna: 

Hjälp och svar

  1. Vanliga frågor om digitala lån

    Här hittar du vanliga frågor och svar om e-böcker och e-ljudböcker. Kontakta något av våra bibliotek via telefon eller mail om du inte hittar svaret på din fråga. Du hittar kontaktuppgifterna till alla enheter under rubriken Biblioteken i menyn.

Kontakta ditt bibliotek om du behöver mer hjälp! Mailadresser och telefonnummer hittar du under rubriken Biblioteken i menyn.