E-boksguiden

För att låna e-böcker hos oss behöver du ett bibliotekskort med pinkod.

Vill du låna dina e-böcker via bibliotekfh.se och läsa dem i en app som t ex Aldiko eller Bluefire Reader eller i Adobe Digital Editions behöver du också ett användarkonto hos Adobe. Mailadressen och lösenordet du fyller i använder du sedan för att kunna låna e-böcker. 

Du behöver inget användarkonto hos Adobe om du läser via appen Biblio eller strömmande direkt i din webbläsare. Du måste dock alltid ha bibliotekskort och pinkod.

Du kan läsa e-böcker på din dator, smartphone/surfplatta eller läsplatta. 

Smartphone eller surfplatta

För att läsa i Biblio:
Välj Bibliotek Helsingborg i listan över bibliotek. Logga in med lånekortsnummer eller personnummer och PIN-kod. Du kan ladda ner dina befintliga lån från bibliotekfh.se, eller sök efter nya titlar. E-böckerna är markerade med en röd symbol och e-ljudböcker med en blå. Klicka på titeln du vill läsa, så får du upp den direkt i Biblio.

För att läsa i en annan app:
Hämta en app för att läsa e-böcker. Vi rekommenderar Bluefire Reader till iPad och iPhone, Aldiko till Android och Overdrive till Windows.
Första gången du lånar e-bok måste du fylla dina Adobe-uppgifter i appen. I Bluefire Reader kan du skriva in dina uppgifter genom att trycka på informationssymbolen och välja Accounts, i Aldiko trycker du på menysymbolen och väljer därefter Om och Lägg till nytt DRM-konto.

Logga in på bibliotekfh.se med ditt bibliotekskortsnummer eller personnummer och pinkod. Sök upp den bok du vill läsa och tryck på titeln eller bokomslaget för att komma till katalogposten. Tryck på knappen Ladda ner (EPUB).
När boken laddats ner kan du välja att öppna den med Bluefire Reader, Aldiko eller Overdrive.

Dator

Sök upp boken du vill läsa och tryck på titeln eller bokomslaget för att komma till katalogposten. Tryck på knappen Ladda ner (pdf) för att få upp boken direkt i webbläsaren. Om du väljer Ladda ner (EPUB) måste du installera programmet Adobe Digital Editions på din dator och logga in med e-postadressen och lösenordet du använde för att registrera dig på Adobe. Adobe Digital Editions öppnas automatiskt och du kan börja läsa boken. 

Läsplatta

Logga in på bibliotekfh.se med ditt bibliotekskortsnummer eller personnummer och pinkod. Sök upp den bok du vill läsa och tryck på titeln eller bokomslaget för att komma till katalogposten. Tryck på knappen Ladda ner (EPUB).
Ha Adobe Digital Editions öppet och se till att du står i "biblioteksvyn" (klicka på den lilla rutan med de tre bokryggarna överst till vänster på sidan för att komma dit).
Anslut läsplattan till datorn. En ikon för läsplattan dyker upp nere till vänster i Adobe Digital Editions.
Dra din bok från biblioteksvyn ner till ikonen för läsplattan. Vänta till boken kopierats till plattan, sedan kan du koppla från läsplattan från datorn.

Undantag!
En del läsplattor har trådlös uppkoppling, och behöver inte kopplas till datorn för att ladda ner en bok.

Har du en läsplatta med e-boksprogrammet Reader använder du detta program. Öppna Reader och verifiera läsplattan med mailadressen och lösenordet från ditt Adobe-konto (behöver endast göras vid första lånet).

Du kan låna två e-böcker eller strömmade ljudböcker per vecka (7 dagar, oavsett veckodag). Lånetiden för en e-bok är 28 dagar.

När lånetiden gått ut försvinner böckerna automatiskt. Du kan inte lämna tillbaka dem tidigare för att låna mer böcker under lånetiden.

Av kostnadsskäl finns det en gräns för hur många e-böcker biblioteket kan låna ut varje månad. Om du försöker låna och får upp texten "Biblioteket har uppnått maximalt antal utlån av e-böcker för denna period" så betyder det att maxkostnaden har uppnåtts för månaden och man måste vänta tills nästa månad innan man kan låna e-böcker som vanligt igen.

Gå till Frågor och svar via länken här nedanför för mer inforamtion om våra regler för e-bokslån.