En amerikansk trilogi av Dennis Lehane

Ett land i gryningen

Den första delen har en episk bredd och kan väl klassificeras som historisk roman. Vi möter ett Boston 1919 präglat av spanska sjukan, rasmotsättningar och politisk oro. I centrum står den pålitliga och stabila polisfamiljen Coughlin, främst sonen Danny som antas ha goda framtidsutsikter i poliskåren. Givetvis rämnar idyllen snart och dubbelmoral och konflikter blir synliga. Danny och familjens betjänt Luther, en man med ett förflutet, lämnar på var sitt sätt staden och systemet bakom sig.

Nattens dåd

Ett myller av människor och öden möter oss i trilogins andra del. Den yngre brodern Joe Coughlin har valt en annan karriär än storebrodern. Han har blivit gangster. Tiden är den klassiska förbudseran och våldet är alltid närvarande. Joe Coughlins karriär balanserar hela tiden på gränsen mellan framgång och katastrof och i de miljöer han rör sig kan man egentligen inte lita på någon.  Det intressanta är att när han blir förrådd av någon närstående så är inte de dominerande känslorna hat och vrede utan snarast vemod.

Den värld som var vår

I del tre befinner vi oss i ett USA präglat av andra världskriget. Maffian har rekryteringsproblem eftersom så många gangstrar är inkallade. Joe Coughlin har precis som maffian blivit äldre och värdigare, men det rena våldet är alltid ett alternativ till att lösa problem. Joe är en tänkande gangster, full av  empati för sina närmaste, och plågas (bokstavligen) av spöken från det förflutna.

De tre böckerna är fantastiska tids- och människoskildringar, även om de glider lite från historia till traditionell gangsterthriller. (Och kanske lite grekiskt ödesdrama om det inte låter för pretentiöst).