Fjärrlån och inköpsförslag

När det du vill läsa inte finns hos oss på Bibliotek Familjen Helsingborg, kan du skicka en fråga om fjärrlån eller ett inköpsförslag genom det här formuläret. Bibliotekets inköpsansvariga avgör om boken fjärrlånas eller köps in.

Till höger hittar du formuläret för att lämna en fjärrlåneförfrågan eller ett inköpsförslag. Du måste ha ett giltigt bibliotekskort och vara inloggad för att kunna använda formuläret.

När du skriver in ditt förslag kommer det att göras en automatisk sökning i Libris, som är en nationell söktjänst med information om titlar på svenska bibliotek. Du får upp träffar i en lista, och om du hittar boken du vill beställa där klickar du på knappen Välj, så fylls formuläret i automatiskt. Hittar du inte din bok i listan, eller om du vill fylla i informationen själv, klickar du på länken Klicka här för att själv fylla i formuläret under sökrutan.

Fjärrlån

Ett fjärrlån är en bok som lånas in från ett bibliotek utanför Familjen Helsingborg. Böcker som finns på något av biblioteken inom Familjen Helsingborg eller på Campus Helsingborg fjärrlånas inte, oavsett om boken finns inne eller är utlånad. Sök därför alltid efter din bok innan du skickar in en fråga via formuläret.

Ett fjärrlån kostar 10 kronor per bok, och lånetiden kan bli längre eller kortare än när du lånar våra egna böcker.

Man kan begära ett omlån under Mina sidor, och ett nytt datum kommer synas efter några dagar om omlånet godkänns. Det går även att vända sig till biblioteket där man lånat och be om ett omlån.

Tänk på att alla omlån av fjärrlån måste godkännas av biblioteket som äger boken. Kontakta oss eller be om ett omlån under mina sidor ett par dagar innan lånetiden gått ut, så att omlånet hinner bli godkänt.

Inköpsförslag

Om vi bedömer att boken du frågat efter borde finnas på Bibliotek Familjen Helsingborg köper vi den själva istället för att fjärrlåna den. Om vi köper in boken reserveras den till dig.

Här kan du läsa våra regler och rutiner för fjärrlån och inköpsförslag.