Genom väggar av Marina Abramovic

Även om performancekonst blev avmystifierad sedan dess bredare introduktion på 1960-talet så är det fortfarande många som höjer på ögonbrynen inför konstarten. Allt sedan publiceringen av Marina Abramovics memoarer och annonseringen av hennes utställningar i Sverige och Danmark har jag vid upprepade tillfällen mötts av frågan om vad hennes konst egentligen handlar om. Är det måleri? Fotografi? Film? I sina memoarer ’Gå genom väggar’ berättar hon på ett lättsamt språk vad performancekonst innebär.

Marina Abramovic föddes i efterkrigstidens Jugoslavien. Hennes foräldrar var båda krigshjältar och potentater inom det regerande kommunistpartiet. Hon fick en strikt uppfostran som grundlade en osäker personlighet som hon överkom genom att mobilisera en drivkraft som förde henne till en position som hyllad konstutövare. Abramovic skriver med ett elegant sinne for humor om sitt liv från tidig barndom till kvinnlighet och artist.

En dag såg Marina Abramovic ett brinnade papper vilket fick följden att hon gick från att vara målare till att bli performancekonstnär. För Abramovic utgör konst en kreativ process i motsats till skapandet av ett fulländat verk. En artist skall utmana sin publik genom att bryta ned konventionellt tänkande och konventionella ideer om vad konst representerar. Fotografi eller film utgör endast ett tecken pa att något har utförts. Abramovic sökte, med öppet sinne, mening och kosmiska paralleller hela vägen till fjärran östern och australiens öknar där hon mötte infödingar och vävde in de erfarenheterna i sitt performaceutförande som nu pågatt i fem decennier.

 ‘Gå genom väggar’ är en berättelse om intimitet, krig, mortalitet, illusioner och tidens gång. Det är också en berättelse om en artist och kvinna som tar sig fram i en mansdominerad värld. Abramovic förklarar inte bara sin konstform men också hennes vägval som artist och som affärskvinna.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Nevena Pesic den 16 augusti 2017