Aktuell information om Helsingborgs bibliotek

En bild av andra planet på Helsingborgs stadsbibliotek.

Helsingborgs bibliotek – begränsad service på grund av pandemiläget.

Biblioteket har en mängd åtgärder under den pågående pandemin. Alla bibliotekslokaler i staden är öppna, men med begränsningar. Det finns endast ett fåtal sittplatser. Biblioteket är tyvärr ingen mötesplats i pandemin.

Biblioteksverksamheten har flera samhällsviktiga funktioner. På grund av de skärpta allmänna råd samt den skärpning som sker nationellt i rådande pandemi behöver vi anpassa vår verksamhet. Det gör att vi för närvarande inte kan erbjuda biblioteket som mötesplats och att vi begränsar vår service.

Detta gäller tillsvidare

Bibliotek har en samhällsviktig funktion i att säkra fri tillgång till information, litteratur och kunskap. Detta gör att biblioteket är en del av den grundläggande demokratiska infrastrukturen. I detta ingår tillgång till information, litteratur och kunskap samt att få tillgång till en dator.

Många av oss har möjlighet att låta ärendet till biblioteket vänta eller kan lösa det på annat sätt. Men många har behov av att använda sig av biblioteket.

Vi är fortfarande i ett läge i pandemin där vi alla behöver agera för att minska smittspridningen. Vi ber er därför att tänka till en extra gång om ditt ärende på biblioteket kan vänta eller lösas på annat sätt. Om du behöver besöka biblioteket gäller följande:

• Håll avstånd, minst två meter
  • Begränsad service innebär också att det kan ta litet längre tid att hjälpa dig.
  • Maxantal för våra lokaler finns utifrån lokalens storlek.
  • Stanna hemma om du är sjuk, även om det bara är det allra minsta symptom.

Allt detta gör vi för att vi tänker på dig och personalen. Tack för din förståelse och för att du visar hänsyn.

För att möta behovet av vår biblioteksverksamhet ökar vi upp vår distansservice med tillgång till telefon, digital kundtjänst, digitalt boka en bibliotekarie, hemleverans av böcker till 70 plus, e-böcker, e-tidskrifter och olika digitala aktiviteter.

Vi uppdaterar kontinuerligt våra tjänster och det senaste hittar du alltid i bibliotekets sociala medier och på bibliotekets webbplats.

Här kommer en lista över de tjänster vi erbjuder:

• Nu kan du komma åt bibliotekens boksamlingar på plats. Du kan komma till biblioteket och själv leta i hyllorna eller läsa tidningen. All handledning eller hjälp från personalen sker endast vid disk, bakom plexiglas. Ute bland hyllorna måste du leta själv. Behöver du hjälp kan personal hämta en bok åt dig men då måste du först gå till receptionen för att få hjälp. Tänk på både din och personalens trygghet.
  • Beställ böcker hemifrån via webben, telefon eller e-post.
    Du kan självklart fortfarande beställa hemifrån. Du beställer de böcker du behöver antingen via vår webbplats, telefon eller e-post. När du fått svar från biblioteket går du till biblioteket för att hämta dina böcker.
  • Tillgång till datorer, skrivare och scanner
    Du som har behov av att göra kortare ärenden på dator har möjlighet att komma till biblioteket. Max 60 min vid datorn. Är det inte kö till datorerna finns det möjlighet att sitta ytterligare 60 minuter.
    Personalen har inte möjlighet att handleda och hjälpa till utan kommer anvisa dig till självhjälp vid dator och skrivare. Du kan också bli hänvisad till stadens e-tjänster eller din handläggare hos ansvarig myndighet. Särskilda hjälpstationer för handledning med digitala ärenden finns i Digidel på stadsbiblioteket och IdéA Drottninghög. Du kan även använda tjänsten Boka en bibliotekarie för digital handledning. På övriga bibliotek kan du i nuläget inte få någon hjälp vid datorerna utan måste klara dig själv.

Take away

Vill du inte komma in på biblioteket så finns det möjlighet att hämta dina böcker utanför samtliga bibliotek. Kontakta stadsbiblioteket eller ditt närmsta områdesbibliotek via e-post eller telefon.

Boken kommer 70+

Är du äldre och inte kan ta dig till ditt bibliotek på grund av pandemin kan du få böcker levererade direkt hem till dörren. Har du möjlighet att hämta dina böcker utanför något av våra bibliotek hänvisar vi till tjänsten ”take-away”. Om du behöver hemleverans kan du få det gratis i mån av tid, detta sker i samarbete med Helsingborg volontärcenter.

Tjänsten bokas via telefon 042-106900, vardagar 9.00-16.00

Återlämning under bibliotekets öppettider

Återlämning av böcker sker inne i bibliotekslokalerna under bibliotekets öppettider. På stadsbibliotekets baksida finns ett bokinkast som går att använda om du inte vill gå in i lokalen. Det är öppet när stadsbiblioteket är öppet.
På områdesbiblioteken går det att ringa och bestämma en tid för att hämta eller lämna böcker i dörren under bibliotekets öppettider. Kontakta respektive bibliotek om du inte vill gå in i lokalen.
Förseningsavgiften för lån är borttagen.

Öppettider och information om våra tjänster:

Meröppet

Biblioteken i Rydebäck, Ringstorp,  Laröd och Påarp har meröppet.

Facebook: Helsingborgs bibliotek
Instagram: hbgbibliotek

Telefonjour
042-10 69 00, vardagar 09.00–16.00

Mejladress

stadsbiblioteket@helsingborg.se

Digital kundtjänst

Chatta med vår digitala kundtjänst via hemsidan.

Talbokstelefon
Telefon: 042-10 69 79 tisdag, onsdag och torsdag 13.00–15.00