I djupt vatten av Paula Hawkins

En kvinna hittas död på botten av en flod. Några veckor tidigare har en tonårsflicka gått samma öde till mötes. Det är Jules Abbotts syster Nel och en vän till dennes dotter Lena som antas ha tagit sina liv genom att hoppa från den stora klippan ner i floden.

Jules tvingas på grund av detta resa till byn i norra England där hon växte upp. Platsen hon aldrig skulle återvända till. Varken Jules eller Lena tror på självmord men blev offren verkligen knuffade ner i Häxdammen som floden kallas? De är heller inte de första kvinnorna som förlorats i det mörka vattnet.  Genom historien har flera kvinnor och flickor dött där.

Polisen utreder dödsfallen och en komplicerad historia dras fram. Även systrarna Jules och Nel har ett mörkt förflutet som nu kommer ikapp dem.

Romanen berättas av elva olika personer i delvis olika tidsperspektiv. Det kan tyckas vara väl många röster att hålla reda på, men jag menar att historien blir mer intressant genom de varierade synvinklarna. En av berättarna är Nel som har nedtecknat Häxdammens historia där hon från 350 år tillbaka skriver om kvinnor, anklagade för att vara häxor, som drunknar i floden. Även de poliser som arbetar med fallet kommer till tals, liksom boende och anhöriga i byn. Som läsare får jag hela tiden nya intryck.

Jag har tidigare läst författarens debutroman ”Kvinnan på tåget” som är mycket bra och läst av många. Den fick bra recensioner och blev väldigt efterfrågad. Boken jag här skriver om, ”I djupt vatten”, har däremot mestadels mottagit negativ kritik. Den anses vara rörig för att historien rör sig från person till person; ingen verkar ha någon egentlig överblick över händelser och människor. Jag håller inte med utan tycker att författarens val att låta olika röster höras gör boken mångfacetterad. Den är intensiv, ganska obehaglig men också bra och spännande rakt igenom så långt jag har hunnit läsa. Jag hinner lära känna karaktärerna tillräckligt väl. Att jag ibland behöver bläddra tillbaka för att påminna mig om vissa detaljer tyder på att det är en berättelse jag engagerar mig i.

”I djupt vatten” är en läsvärd och fängslande thriller.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Gillerud den 22 mars 2018