Ink and Bone av Rachel Caine

Ink and Bone är en steampunkinspirerad science fictionroman och första boken i en serie som kallas The Great Library. Berättelsen utspelar sig år 2025 i en värld som kontrolleras av biblioteken. Motto för biblioteken är Tota est scientia, det vill säga kunskap är allt. De som styr över biblioteken anser dock att det är de som ska styra över vem som har tillgång till vilken kunskap. Berättelsens huvudkaraktär är Jess Brightwell och hans far lever av att införskaffa och sälja originalexemplar av eftertraktade böcker. En affärsidé som inte på något vis är laglig. Redan som tioåring tvingas Jess till att jobba som budbärare åt sin far, ett livsfarligt jobb som inneburit döden för Jess äldre bror.

När fadern upptäcker att Jess inte har ambitionen att ta över företaget skickas Jess till biblioteket som student. Faderns tanke är att Jess ska fungera som spion. Jess är livrädd att någon inom biblioteket ska komma på vem han faktiskt är men inser succesivt att många av hans nya klasskamrater sitter på hemligheter om sig själva. Flest hemligheter av alla har ändå biblioteket.

Ink and Bone bjuder spännande läsning som osökt för läsaren in på tankar om censur. Vem ska egentligen bestämma över vilken information? Berättelsen genomsyras av total kärlek till böcker och är ett måste att läsa för alla boknördar.

The Great Library

1. Ash and quill