Sitter du hemma? Har du inget att göra?

Vi har samlat på oss lite sidor, appar och tjänster som kanske kan vara intressanta så här i tider när vi kanske är hemma mer än vanligt. En del av tjänsterna är sådana som vi tillhandahåller andra är tjänster som vi vet är bra. Vi kommer att kontinuerligt arbeta med sidan, lägga till när vi får upp ögonen för något spännande och ta bort sidor som blivit inaktuella.

Om du besöker denna sida via mobiltelefon eller surfplatta så har du en kortfattad meny på ämnen eller vad som senast har blivit tillagt och borttaget.

En välfylld bokhylla.

Biblio

Biblio är vår biblioteksapp där du kan låna e-böcker och e-ljudböcker. Allt du behöver är ett lånekort, sen är det bara att ladda ned appen och börja läsa/lyssna. Du kan läsa mer om det här på vår hemsida.

Pressreader

Pressreader är vår tidningstjänst som du kan komma åt även hemifrån. Du har över 7000 tidskrifter och tidningar att välja mellan. De finns på flera språk så där är säkert något som passar. Du hittar mer information här på vår hemsida. Notera för att komma åt länken som gör att du kan läsa hemifrån så måste du logga in på vår hemsida

Naxos

Med Naxos kan du lyssna på klassisk musik, opera och mycket annat. Exakt hur du ska gå tillväga för att komma åt det hittar du här på vår hemsida.

Rampljus

Webbsänd programserie som kommunerna i Familjen Helsingborg har gått samman för att göra. 

Förutom humoristiska små inslag bjuder programserien på musik av allt från väl etablerade artister till morgondagens stjärnor som drömmer om sitt stora genombrott. Det blir också intervjuer med olika spännande personligheter och du får följa med hem till några av kommunernas konstnärer och låt dig inspireras av krögare som lagar mat i rutan. Och mycket annat.

Du hittar Rampljus här på sidan Stagebackstage.se.

en kvinna står med armarna ut i motljus vid ett hav.

Fria e-medier


Världens bibliotek

Världens bibliotek är en fri digital tjänst för mångspråkiga böcker. Du hittar e-böcker och e-ljudböcker på följande språk: arabiska, bosniska/kroatiska/serbiska, persiska, somaliska, tigrinska och turkiska. Världens bibliotek är öppen för alla i Sverige. Du behöver registrera dig med din e-postadress och befinna dig i Sverige för att kunna låna. Du hittar deras hemsida här.

Litteraturbanken

Litteraturbanken innehåller böcker som är tillgängliga att läsa på hemsidan varav ungefär 1000 titlar går att ladda ned som e-pub eller pdf. Framför allt handlar det om svenska klassiker, men det finns en del utländskt också. På Litteraturbanken kommer du också åt Dramawebben som innehåller svensk dramatik. Du hittar Litteraturbanken & Dramawebben här.

Projekt Runeberg

Projekt Runeberg är ett initiativ som startade 1992 och publicerar nordisk litteratur som saknar upphovsrätt, det vill säga äldre böcker. Du hittar Project Runeberg här.

Projekt Gutenberg

Projekt Gutenberg publicerar precis som Projekt Runeberg böcker som inte längre har upphovsrätt, men publicerar på alla möjliga språk även om engelska språket är det som är störst. Du hittar deras hemsida här.

Standard Ebooks

Fria engelska böcker som är korrekt formaterade och korrekturlästa e-böcker ifrån källor som till exempel Gutenberg projektet. Böckerna finns tillgängliga i ett flertal format, epub, kindle (azw3), kobo (kepub). Du hittar deras hemsida här.

Projekti Lönnrot

Hos Projekti Lönnrot hittar du främst finsk litteratur och litteratur på andra nordiska språk. Du laddar ner böckerna som zip-fil. Öppna mappen som du har laddat ner och öppna boken som textfil. Är finsk litteratur något för dig så hittar du sidan och böckerna här.

Aozora Bunko

På Aozora Bunko så hittar du japansk litteratur. Så kan du läsa japanska så kanske detta är något för dig och du hittar sidan här.

Yiddish Book Center

Ifall du kan läsa jiddish så ta en titt på Yiddish Book Centers digitala bibliotek där du hittar mer än 11 000 titlar. Där finns även ljudböcker och mycket annat intressant att fördjupa sig i. Du hittar samlingen här.

Stanford Encyclopedia of Philosophy


Om du tycker att filosofi är intressant kan det vara värt att titta in på Stanford Encyclopedia of Philosophy. Här finns det något om det mesta. Är det något specifikt som lockar så hittar du enkelt dit. Vet du däremot inte vad det är du vill läsa om så har de den underbara funktionen "slumpvis vald artikel". Det finns fantastiskt många saker som man inte visste var så intressant.

Tillfälligt tillgängliga resurser 


Audible

Amazons Audible har just nu öppnat upp för att du kostnadsfritt ska kunna lyssna på många av deras e-ljudböcker riktade mot barn & unga. E-ljudböckerna finns tillgängliga på sex språk, engelska, franska, italienska, spanska, tyska och japanska. Du behöver inte ha vara barn eller ungdom för att lyssna, till exempel så är där en väldigt trevlig inläsning av Nalle Puh. Du hittar ljudböckerna här. 

Free Code Camp


Detta är en lista på 450 fria amerikanska universitetskurser som du kan genomföra hemifrån. På samma sida hittar du även en massa olika kurser där du kan lära dig programmera. Du hittar listan här på Free Code Camps hemsida.

En liten pojke med ett par hörlurar.

Poddar


Bokpoddar

Biblioteken i Familjen Helsingborg har tre bokpoddar, en riktad mot barn, en mot unga och en mot vuxna. Du hittar information om dem här på vår hemsida.

Poddtoppen

Poddtoppen bygger sina listor ifrån data ifrån iTunes och visar det som svenska folket lyssnar på just nu. Följaktligen är det bara poddar som är registerade på iTunes som kommer upp i listorna. Där finns massor av podcasts och ämnen som du kan lyssna på.  Du hittar sidan här.

Sveriges Radio

Det är lätt att glömma, men det finns även en massa program om spännande ämnen på Sveriges Radios hemsida.

En bild på tre personer som står och tittar på tavlan Mona Lisa.

Museer och kulturinstitutioner


Moderna museet

För närvarande kan man få en guidad tur, en så kallad Sofa tour, på Moderna Museet i Stockholm varje dag klockan 12.00 i cirka tio minuter, från 17 mars till och med 29 mars när detta skrivs. Det handlar om olika konstnärer varje dag. Du kan läsa mer programmet här på Moderna museets hemsida.

Historiska museet vid Lunds universitet 

Historiska museet vid Lunds universitet har börjat med korta guidade visningar av en del av deras föremål på deras sociala medier. Du hittar deras Facebooksida här.

Europeana Collections

Europeana samarbetar med tusentals europeiska arkiv, bibliotek och museer för att sprida kulturarv i utbildnings- och forskningssyfte samt för nöjes skull. Du ges tillgång till över 50 miljoner digitaliserade objekt såsom böcker, musik, konstverk med mera.

Du hittar deras sida här. 

Virtuella museiupplevelser

För att fortsätta museitråden så har vi amerikanska MCN som har satt samman en sida med virtuella museiresurser från stora delar av världen. Här hittar du massor av intressanta resurser riktat både till vuxna och barn. Du hittar sammanställningen här.

Ännu fler virtuella Museiupplevelser.

Även Aftonbladet har satt samman en lista med museer som har utställningar som du du kan ta del av utan att besöka platserna fysiskt. Du hittar listan här.

En orkester som sitter på en sen framför en tom operasal.

Opera, Teater och musik


Kungliga operan live

Du kan även titta in på Kungliga Operan och se ett antal föreställningar gratis. Du hittar deras hemsida här.

Det Kongelige Teater 

Det Kongelige Teater är stängt, men de har föreställningar som du kan strömma och håller på att lägga till fler så det är värt att hålla koll på sidan. Du hittar föreställningarna här.

Wiener Staatsoper

Precis som flera andra så har Wiens stadsopera ställt in alla föreställningar, men i stället så erbjuder de inspelade föreställningar som är tillgängliga i 24 timmar sen byter de föreställningar. Du behöver registrera dig, men det kostar ingenting i skrivande stund. Du hittar sidan här.

Livekonserter 

Det amerikanska publik servicebolaget NPR har sammanställt en lista över fria konserter som du kan lyssna och titta på hemifrån. NPR skriver att de kommer fortsätta uppdatera sidan så länge det behövs, så det kika in lite då och då om musik är din grej. Här hittar du listan.

Musik i Syd

Här hittar du musikupplevelser, reportage och intervjuer. Du hittar sidan här. 

Kulturarenan

Här har du länkar till en uppsjö av konserter, reportage och annat spännande. Du hittar deras hemsida här.

Malmö Opera

Malmö Opera kör dagens sång kl. 12 varje dag (går att se i efterhand) samt Allsång på Operan med Rickard Söderberg. Du hittar deras hemsida här.

Internet Archive

På Internet Archive kan du hitta det mesta. Det finns mängder av samlingar, gamla spel som du kan spela i din webbläsare, digitaliserade böcker, musik, radio, film, tv och så vidare. Du híttar deras sida här. 

Unlocked Recordings (Internet archive)

Sugen på att lyssna på musik? På samlingen Unlocked Records på Internet Archive hittar du en massa äldre skivor som har blivit digitaliserade. Det finns en hel del guldkorn att hitta här.  

två personer som sitter vid två laptops och går igenom ett dokument.

Källkritik: lite mindre spännande tidsfördriv, men ack så viktigt i tider när det är så mycket som är osäkert.


Statens medieråd

Här kan du lära dig mer om MIK, medie- och informationskunskap, och vad juridiken säger att du kan och inte kan göra på nätet. Du hittar deras hemsida här.

Internetkunskap

Internetstiftelsen har sammanställt denna sida för att ge dig möjlighet att lära dig mer om internet, vad du ska tänka på när det kommer till källkritik samt information som rör internet på något sätt. Klart värt att titta in på deras hemsida som du hittar här.

Källkritikbyrån

Källkritikbyrån är ett projekt startat av samma personer som en gång startade Viralgranskaren på tidningen Metro, det vill säga Åsa Larsson, Jack Werner och Linnea Jonjons. De granskar påstående och rykten som får fart på framför allt sociala medier. Det kan vara ganska spännande läsning, och du hittar sidan här.

Digitala lektioner

Är du lärare och vill jobba mer med digital kompetens och programmering? Eller går du i grundskolan och vill veta mer? Kolla på digitala lektioner och bli proffs på det!.

Bibblan svarar

På Bibblan svarar kan du ställa den där frågan du alltid undrat över men aldrig fått ett svar på. Bibliotekarier från hela landet är redo att försöka hitta svaret på just din fråga. Du bör vara medveten om att din fråga kan komma att publiceras, men att det är just du som ställt frågan är det ingen som ser. Bibblan svarar drivs av Malmö stadsbibliotek som en del av ett nationellt utvecklings- och samverkansuppdrag i partnerskap med Kungliga biblioteket. 

Du hittar Bibblan svarar här.

Bibblan guidar

Bibblan guidar är en samling med databaser och andra webbplatser som innehåller mycket fakta och information. Alla resurser i Bibblan guidar har valts ut och granskats av bibliotekarier på svenska folkbibliotek. Bibblan guidar innehåller ca 700 källor som kontinuerligt kontrolleras och uppdateras. Bibblan guidar drivs av Malmö stadsbibliotek, som en del av ett nationellt utvecklings- och samverkansuppdrag i partnerskap med Kungliga biblioteket.

Du hittar Bibblan Guidar här.

En kvinna med två barn som använder en surfplatta.

För barn och unga


Polyglutt

ILT Inläsningstjänst har öppnat upp sin app Polyglutt så att den är tillgänglig för alla just nu. 

Polyglutt är en digital bokhylla som tillhandahåller inlästa, bläddringsbara barnböcker för förskola, förskoleklass, åk 1–6 och särskolan. Alla böcker är inlästa på svenska och det finns ett stort antal böcker med ljud på andra språk, t.ex. arabiska, engelska, polska och somaliska. Det finns även böcker på TAKK och svenskt teckenspråk.

Du hittar all information som du behöver för att kunna logga in på här på deras hemsida.

Studi

Även Studi har öppnat sin plattform för alla. Du kommer behöva registrera dig, därefter kommer ditt konto ha tillgång till allt som de erbjuder under vårterminen.

Studi består av korta animerade filmer. Komplicerade sammanhang förklaras roligt, enkelt och pedagogiskt med hjälp av tydliga exempel och vardagssituationer. Både ljud och undertexter finns på flera olika språk. Kombinationen av ljud, bild, sammanhang och text gör att eleverna lättare kan ta till sig och förstå. Till de flesta filmerna finns quiz i tre svårighetsgrader. Frågorna sporrar eleverna att på ett lekfullt sätt nå kunskapsmålen, samtidigt som de stimulerar till självständigt lärande.

Det finns lektioner i alla de elva teoretiska ämnena; Matematik, Fysik, Kemi, Biologi, Svenska, Samhällskunskap, Historia, Geografi, Religion, Engelska, Teknik

Du kan skapa ditt konto och läsa mer om tjänsten här.

Lilla Aktuellt

Lilla Aktuellt har en hel avdelning med inslag om Coronaviruset. Du kan se inläggen här. 

Lilla Aktuellt har även låtit barn ställa frågor till SVT:s expert Emma Frans. Du kan se reportaget här.

SVT Barn

På SVT Barn hittar du alla SVTs barnprogram när du vill. Klicka här för att titta på datorn. Vill du titta i mobilen eller surfplattan laddar du ner appen SVT Barn.

BRIS

Är du orolig för Coronaviruset så kan du titta in på BRIS som har en sida om Corona med lite tips hur man hanterar det. Du hittar sidan här.

Storytime from space

På Storytime from space kan du lyssna på astronauter som läser böcker från Internationella rymdstationen. Sidan och sagorna är på framför allt engelska, men det går att göra en automatisk översättning så att textningen blir på svenska. Om inget annat är det fräckt att se dem läsa i tyngdlöshet. Du hittar sidan här.

Klicka här för att komma tillbaka till toppen av sidan.

Uppdateringar:

2020.03.21

2020.03.23

2020.03.25

2020.03.26

2020.03.30

2020.04.03

2020.04.08

2020.04.23