Spännande och intressanta digitala tjänster

Här hittar du bra, roliga och nyttiga länkar till allt möjligt. Några av sidorna står vi själva bakom, andra tycker vi bara är spännande. Listan uppdateras och kureras kontinuerligt av personal på biblioteken.

en kvinna står med armarna ut i motljus vid ett hav.

Fria e-medier


Världens bibliotek

Världens bibliotek är en fri digital tjänst för mångspråkiga böcker. Världens bibliotek är öppen för alla i Sverige. Du behöver registrera dig med din e-postadress och befinna dig i Sverige för att kunna låna. 

På Världens bibliotek hittar du e-böcker och e-ljudböcker på följande språk:

 • Albanska
 • Arabiska
 • Assyriska / Syrianska
 • Bosniska / Kroatiska / Serbiska
 • Kurdiska
 • Persiska / Dari
 • Polska
 • Somaliska
 • Thailändska
 • Tigrinska
 • Turkiska

Bläddra

Bläddra är en digial bibliotekstjänst som lyfter litteratur på de nationella mioritetsspråk.

Just nu finns e-böcker på följande språk:

 • Romani chib
  • Arli, kale, kelderash, lovari och svensk romani
 • Samiska
  • Lulesamiska, nordsamiska, pitesamiska, sydsamiska och umesamiska

Ladda ned appen

Litteraturbanken

Litteraturbanken innehåller böcker som är tillgängliga att läsa på hemsidan varav ungefär 1000 titlar går att ladda ned som e-pub eller pdf. Framför allt handlar det om svenska klassiker, men det finns en del utländskt också. På Litteraturbanken kommer du också åt Dramawebben som innehåller svensk dramatik. 

Projekt Runeberg

Projekt Runeberg är ett initiativ som startade 1992 och publicerar nordisk litteratur som saknar upphovsrätt, det vill säga äldre böcker. 

Projekt Gutenberg

Projekt Gutenberg publicerar precis som Projekt Runeberg böcker som inte längre har upphovsrätt, men publicerar på alla möjliga språk även om engelska språket är det som är störst.

Standard Ebooks

Fria engelska böcker som är korrekt formaterade och korrekturlästa e-böcker ifrån källor som till exempel Gutenberg projektet. Böckerna finns tillgängliga i ett flertal format, epub, kindle (azw3), kobo (kepub).

Projekti Lönnrot

Hos Projekti Lönnrot hittar du främst finsk litteratur och litteratur på andra nordiska språk. Du laddar ner böckerna som zip-fil. Öppna mappen som du har laddat ner och öppna boken som textfil. 

Aozora Bunko

På Aozora Bunko så hittar du japansk litteratur.

Yiddish Book Center

I Yiddish Book Centers digitala bibliotek hittar du mer än 11 000 titlar. Där finns även ljudböcker och mycket annat intressant att fördjupa sig i.

En bild på tre personer som står och tittar på tavlan Mona Lisa.

Museer och kulturinstitutioner

Europeana Collections

Europeana samarbetar med tusentals europeiska arkiv, bibliotek och museer för att sprida kulturarv i utbildnings- och forskningssyfte samt för nöjes skull. Du ges tillgång till över 50 miljoner digitaliserade objekt såsom böcker, musik, konstverk med mera. 

Virtuella museiupplevelser

För att fortsätta museitråden så har vi amerikanska MCN som har satt samman en sida med virtuella museiresurser från stora delar av världen. Här hittar du massor av intressanta resurser riktat både till vuxna och barn.

En orkester som sitter på en sen framför en tom operasal.

Musik, film och tv


Naxos Music Library


Här kan du kan lyssna på klassisk musik, jazz, folk- och världsmusik på över 152000 CD-skivor från mer än 70 olika skivbolag. Du kan inte ladda ner musiken utan du lyssnar strömmande. Efter två timmar kopplas du ned automatiskt men det går att logga in igen. Du loggar in med ditt bibliotekskortsnummer. Har du inte kortet finns numret under "Mina Kort och Inställningar" när du är inloggad på vår hemsida.

Du kan även ladda hem en app till din telefon för att lyssna på musik via Naxos. Gör så här för att lyssna via app:

 • Klicka här för att komma till Naxos Music Library.
 • Logga in genom att skriva in ditt bibliotekskortnummer i fältet bibliotekskortsnummer. 
 • Skapa ett konto genom att klicka på fliken Playlist och sedan på Sign up i raden Students/members Playlist. Fyll i formuläret.
 • Du får ett mejl där ditt konto bekräftas.
 • Ladda ner appen NML till din telefon.
 • Använd uppgifterna du angivit enligt ovan för att logga in i appen.

Tänk på att logga ut när du har lyssnat klart, så att tjänsten blir tillgänglig för någon annan.

Sveriges Television och Öppet Arkiv

På svtplay.se kan du se det mesta som visas på Sveriges Television och som visats den senaste tiden. Vill du titta på äldre program som sänts tidigare än 1995, så är det tjänsten Öppet Arkiv som gäller.

Sveriges Radio

På Sveriges radios hemsida hittar du alla deras kanaler och kan lyssna strömmande på direktsändningar. Och i deras digra arkiv hittar du gamla utsändningar, dokumentärer, poddar och allt möjligt annat kul!

Internet Archive

På Internet Archive kan du hitta det mesta. Det finns mängder av samlingar, gamla spel som du kan spela i din webbläsare, digitaliserade böcker, musik, radio, film, tv och så vidare.

Unlocked Recordings (Internet archive)

Sugen på att lyssna på musik? På samlingen Unlocked Records på Internet Archive hittar du en massa äldre skivor som har blivit digitaliserade.


två personer som sitter vid två laptops och går igenom ett dokument.

Källkritik och internetkunskap


Statens medieråd

Här kan du lära dig mer om MIK, medie- och informationskunskap, och vad juridiken säger att du kan och inte kan göra på nätet.

Internetkunskap

Internetstiftelsen har sammanställt denna sida för att ge dig möjlighet att lära dig mer om internet, vad du ska tänka på när det kommer till källkritik samt information som rör internet på något sätt.

Källkritikbyrån

Källkritikbyrån är ett projekt startat av samma personer som en gång startade Viralgranskaren på tidningen Metro, det vill säga Åsa Larsson, Jack Werner och Linnea Jonjons. De granskar påstående och rykten som får fart på framför allt sociala medier.

Bibblan svarar

På Bibblan svarar kan du ställa den där frågan du alltid undrat över men aldrig fått ett svar på. Bibliotekarier från hela landet är redo att försöka hitta svaret på just din fråga. Du bör vara medveten om att din fråga kan komma att publiceras, men att det är just du som ställt frågan är det ingen som ser. Bibblan svarar drivs av Malmö stadsbibliotek som en del av ett nationellt utvecklings- och samverkansuppdrag i partnerskap med Kungliga biblioteket. 

Bibblan guidar

Bibblan guidar är en samling med databaser och andra webbplatser som innehåller mycket fakta och information. Alla resurser i Bibblan guidar har valts ut och granskats av bibliotekarier på svenska folkbibliotek. Bibblan guidar innehåller ca 700 källor som kontinuerligt kontrolleras och uppdateras. Bibblan guidar drivs av Malmö stadsbibliotek, som en del av ett nationellt utvecklings- och samverkansuppdrag i partnerskap med Kungliga biblioteket.