Läs och lyssna på olika sätt

Ljudböcker

Ljudböcker är till för alla som vill lyssna på en bok och produceras av förlagen. Det är också förlagen som bestämmer vilka böcker som ska läsas in. Ljudböcker är ofta inlästa av skådespelare eller författarna själva. Ljudböckerna finns som cd-skivor och mp3-skivor att låna hem. Det finns också e-ljudböcker som du lånar via bibliotekets hemsida eller i appen Biblio som du också lyssnar i.

Talböcker

Har du en läsnedsättning eller av någon annan anledning svårt att läsa böcker med tryckt text, har du rätt till talböcker. En talbok är precis som en vanlig bok men du lyssnar på den istället för att läsa den. En talbok är inte samma sak som en ljudbok.

Talböcker kan läsas in och produceras utan upphovsrättshavarens tillstånd. Lagen om upphovsrätt gör detta möjligt, för att alla ska kunna få låna och läsa böcker.


Vem får låna talböcker?

Talböcker kan lånas av dig med:

  • Synnedsättning
  • Läs- och skrivsvårigheter (till exempel dyslexi)
  • Rörelsehinder
  • Kognitiv funktionsnedsättning
  • Afasi
  • Tillfälligt eller långvarigt läshandikapp

Du behöver inte ha något intyg för att ha rätt att låna talböcker.

Om du har svenska som andraspråk och tycker det är lättare att lyssna än att läsa räknas detta inte som en läsnedsättning. Om du däremot har svårt att lära dig läsa svenska, efter att ha försökt, får du naturligtvis låna talböcker.

Lyssna på talböcker

Det finns flera olika sätt att lyssna på talböcker:

  • Lyssna i daisyspelare. Du som har nedsatt syn eller läs- och skrivsvårigheter kan få låna en daisyspelare från syncentralen eller hjälpmedelscentralen i din kommun. En del bibliotek lånar också ut spelare. På biblioteket finns det talböcker i skivformat eller på minneskort som du kan låna.
  • Lyssna i en dator, surfplatta eller mobilen. Legimus – talboksbiblioteket - finns som hemsida och app. Där kan du själv ladda ner och lyssna på talböcker. Du behöver ha ett konto för att kunna låna från Legimus. Kontot får du via ditt bibliotek.


Få dina talböcker hemskickade

Har du svårt att komma till biblioteket kan vi skicka hem dina talböcker till dig. Du får då med en speciell adresslapp som gör att du kan skicka tillbaka böckerna kostnadsfritt. Det är bara att lägga dem i närmaste postlåda.

Talboken kommer

För dig som har en prenumeration på en taltidning kan vi även erbjuda Talboken kommer. Då skickas talböckerna elektroniskt till din tidningsspelare.


Böcker med extra stor stil

Böcker med extra stor stil är anpassade för dig som har svårt att läsa vanlig text även med glasögon. Varje år ges det ut ett antal romaner och deckare i storstil. Böcker med stor stil får lånas av alla. 

Lättlästa böcker

För dig som har lässvårigheter eller dyslexi, tränar svenska eller bara vill läsa en kortare och lättare text finns lättlästa böcker.

Böckerna har ett enklare språk, kortare meningar och böckerna är tunnare. Allt för att det ska bli lättare att läsa och förstå texten.

Bland de lättlästa böckerna finns:

  • förenklade klassiker
  • nya romaner och deckare
  • faktaböcker och biografier
  • böcker med tillhörande talbok

Punktskriftsböcker

Punktskriften skapades av Louise Braille 1825. Skriften består av tecken med upphöjda punkter och används i nästan hela världen. 
Punktskriftsböcker finns för olika behov och i olika former, de finns bland annat med och utan taktila bilder.

Biblioteket har inga egna punktskriftsböcker för vuxna.  Du lånar böckerna direkt från Legimus. I deras katalog finns det mer än 16 000 böcker i olika format.

För att kunna låna behöver du registrera dig för tjänsten på Legimus.se. Du kan också vända dig till ditt bibliotek med dina frågor så hjälper vi dig.

Legimus

Du som har nedsatt syn eller läs- och skrivsvårigheter kan få tillgång till Legimus, som är Myndigheten För Tillgängliga Mediers digitala bibliotek. Detta innebär att du har omedelbar tillgång till hela deras bibliotek genom en app i din smartphone eller surfplatta, och även via deras hemsida där du kan ladda ner böckerna. Appen är gratis och finns för iPhone, iPad och Android och fungerar både för talböcker och talböcker med text. Den fungerar också med punktskriftsskärm.

Om du uppfyller något av kraven MTM ställer och vill bli registrerad hos Legimus behöver du kontakta biblioteket i din kommun och boka en tid för registrering. Gäller det läsning för skolan och skolarbete så är det främst ditt skolbibliotek du ska vända dig till, medan folkbiblioteken har hand om fritidsläsningen. Du får direkt tillgång till Legimusappen och hemsidan. Vi visar hur du använder appen och, om så önskas, hur du gör för att ladda ner böcker från hemsidan. 

Om du är under 18 år måste du antingen ha med en förälder vid registreringen, eller ha med ett undertecknat intyg hemifrån.

Kontakta ditt bibliotek för att bli registrerad hos Legimus

Daisy-spelare

DAISY-spelare kan du som har nedsatt syn eller läs- och skrivsvårigheter få från syncentralen eller hjälpmedelscentralen i din kommun. Det kan krävas att man är inskriven på Synenheten/syncentralen för att man ska få låna DAISY-spelare via dem.

Du kan även låna en DAISY-spelare på biblioteken i följande kommuner:

  • Bjuv
  • Båstad
  • Höganäs
  • Klippan
  • Landskrona
  • Perstorp
  • Svalöv
  • Åstorp
  • Ängelholm

Talböcker

Du som är talbokslåntagare i någon av de här kommunerna kan få DAISY-böcker hemskickade med posten. Böckerna kan även skickas tillbaka till biblioteket med posten.

Välkommen att kontakta ditt bibliotek för mer information eller för frågor om talböcker och boken kommer.