Läs och lyssna digitalt

E-böcker är böcker med text du läser i digital form. E-ljudböcker är inlästa böcker som du lyssnar på. Du kan läsa eller lyssna i din telefon, surfplatta eller dator. Du behöver alltid ha ett giltigt bibliotekskort med PIN-kod för att kunna låna.

Läs eller lyssna i Biblio

Om du vill lyssna eller läsa på din telefon eller surfplatta är det enklaste sättet att använda appen Biblio. Här hittar du alla bibliotekets e-ljudböcker, samt alla e-böcker i ePub-format. Allt kan laddas ner och läsas offline, så det är perfekt att ta med sig på resan!

 

Så här gör du när du startat appen:

 • Välj Bibliotek Familjen Helsingborg

 • Skriv in antingen ditt bibliotekskortsnummer eller personnummer samt din pin-kod.
 • Under Mina Lån hittar du böcker som du lånat i Biblio eller på bibliotekets hemsida.
 • Under rubrikerna Sök eller Kategorier hittar du nya böcker
 • E-böckerna har en röd bok som symbol, och e-ljudböckerna har en blå hörlur som symbol.
 • Klicka på titeln du vill läsa och klicka sedan på Låna-knappen för att låna den.

 • Appen frågar om tillgång till telefonfunktionerna för att kunna pausa uppspelning av e-ljudböcker om du mottar ett samtal.

Observera att Biblio i dagsläget inte har stöd för PDF-filer och våra e-böcker i det formatet syns inte i appen utan bara på vår hemsida. I fall du hittar en e-bok i PDF på hemsidan så är du tvungen att använda en annan app/program. Vi rekommenderar Pocketbook Reader för både Iphones och Androidtelefoner och Adobe Digital Edition till dator. 

Biblio kan laddas ner i App store och Google Play. Det kostar inget att ladda hem appen, och den fungerar både för iOS och Android-enheter. iOS-appen kräver minst iOS version 10.3 och är kompatibel med bland annat iPhone 5s och senare, för Android krävs version 5 eller senare.

Vill du ha en guide för precis hur du kan komma igång att använda Biblio så rekommenderar vi denna pdf-filen som innehåller bra och tydliga instruktioner för hur du ska gå tillväga. 

Tycker du däremot bättre om att se en videoinstruktion om hur du kommer igång och använder Biblio så kan du titta på denna instruktionsfilm nedan.

Läs e-böcker i andra appar

Du kan läsa e-böcker i andra appar än Biblio. För att kunna läsa e-böcker i andra appar så behöver du ett användarkonto hos Adobe som heter Adobe-ID. Det är gratis och tar bara ett par minuter att skapa. Är du under 13 år så behöver en förälder eller målsman skapa ditt konto åt dig. 

Vi brukar rekommenderar Pocketbook Reader till både iOS (iPhone/iPad) och Android. Har du en annan app som du brukar använda för att läsa e-böcker på så kan du förmodligen använda den till våra böcker också. Så länge du kan registrera ditt Adobe-ID i appen så brukar det fungera. 

Ladda ned appen till ditt system här:

När du laddat ned och installerat appen så behöver du logga in med ditt Adobe användarkonto. För att göra det så gör du så här:

Iphone & Ipad

Sen iOS uppdatering 13.2 kan du inte längre välja "öppna i PocketBook" direkt, utan är tvungen att göra lite annorlunda. 

I Safari

 • Efter att ha valt att ladda ned boken  får du frågan "Vill du hämta URLLink.ascm"
 • Hämta filen.
 • Klicka på blå pil uppe till höger, bredvid adressfältet.
 • Klicka på filen igen och klicka på Dela-symbolen (en ruta med en uppåt-pil)
 • Välj appen du läser med, exempelvis PocketBook Reader, den kan finnas under Mer.

I Chrome 

 • Efter att ha klickat på Ladda ned e-bok syns länken längst ner, och då klickar du på Ladda ned. 
 • Klicka på Öppna i...
 • Välj den app du läser e-böcker med, exempelvis PocketBook Reader, den kan finnas under Mer.

Läs e-böcker på dator

Om du vill läsa en e-bok direkt på din dator måste du ha programmet Adobe Digital Editions installerat. 

Så här gör du:

 • Installera programmet Adobe Digital Editions, du hittar programmet här på Adobes hemsida.
 • Du loggar in med ditt Adobe användarkonto i programmet.
 • På vår hemsida söker du upp boken som du vill läsa och klickar på den för att komma till katalogposten.
 • Tryck på Ladda ned (pdf) eller Ladda ner (EPUB).
 • Adobe Digital Editions bör öppnas automatiskt och du kan börja läsa boken. 

Läs e-böcker på läsplatta

För att läsa på en läsplatta utan uppkoppling behöver du ha tillgång till en dator med Adobe Digital Editions. Du lånar och laddar ner till Adobe Digital Editions, och för sedan över böckerna till läsplattan.

Så här gör du för att föra över böckerna:

 • Ha Adobe Digital Editions öppet och se till att du står i "biblioteksvyn" (klicka på den lilla rutan med de tre bokryggarna överst till vänster på sidan för att komma dit).
 • Anslut läsplattan till datorn. En ikon för läsplattan dyker upp nere till vänster i Adobe Digital Editions.
 • Dra din bok från biblioteksvyn ner till ikonen för läsplattan. Vänta till boken kopierats till plattan, sedan kan du koppla från läsplattan från datorn.

Undantag!

En del läsplattor har trådlös uppkoppling, och behöver då inte kopplas till datorn för att ladda ned e-bok.

Har du en läsplatta med e-boksprogrammet Reader använder du detta program. 

 • Öppna Reader, och verifiera läsplattan med uppgifterna från ditt Adobe användarkonto. Du behöver bara göra detta första gången. 

Vanliga frågor om digitala lån

Kostar det något?

Det är gratis att låna e-böcker och e-ljudböcker. Beroende på hur du kopplar upp mot internet kan det tillkomma kostnader från din leverantör.

Hur många böcker kan jag låna?

Du kan låna två e-böcker eller e-ljudböcker per sju dagar och lånetiden är 28 dagar. 

Behöver jag lämna tillbaka böckerna? 

När lånetiden gått ut försvinner böckerna automatiskt. Du kan inte lämna tillbaka dem tidigare för att låna fler böcker, utan det är tre böcker per sju dagar som gäller. 

Hur lånar jag om böckerna? 

Det går inte att låna om e-boks- och e-ljudbokslån, utan när lånetiden går ut får du om det behövs låna boken en gång till. 

Tillgänglighet och inköpsförslag

Vilka böcker som är tillgängliga som e-bok eller e-ljudbok bestäms av hur mycket varje lån kostar. Kostnaderna sätts av förlagen som ger ut boken. Ibland ändrar förlagen kostnaden för en titel, och det kan innebära att titeln inte går att låna igen. Vi kan inte köpa in särskilda titlar, utan har tillgång till de böcker som ligger inom vår kostnadsram. 

Det är möjligt att lämna inköpsförslag genom vårt formulär för inköpsförslag, men oftast har vi inte möjlighet ta in sådant som inte redan finns i beståndet. 

Precis som för våra vanliga böcker så väljer biblioteken i Familjen Helsingborg själva in vilka e-böcker vi vill låna ut. Medieurvalet bygger på ett professionellt urvalsarbete och ska präglas av aktualitet, kvalitet och allsidighet samt stärka invånarnas möjligheter till fri och jämlik tillgång till information och upplevelser.

De vanligaste orsakerna till att vi inte har en specifik bok är att titeln inte finns tillgänglig för bibliotek, eller att den är för dyr för oss. Utöver detta väljer vi vanligtvis inte heller in e-singlar, e-noveller, böcker som utan anledning delas upp i flera delar, böcker utgivna på egenutgivningsförlag eller böcker vars innehåll bedöms strida mot tydlig lag, såsom förbud mot hets mot folkgrupp. Ibland försvinner dessutom titlar ur beståndet för att förlaget höjt priset eller tagit bort vår rättighet att låna ut den.

Problem och vanliga fel

Varför får jag ett meddelande om att antalet lån är överskridet? 

Det beror på att det finns ett max antal lån som våra låntagare kan göra per månad. När antalet utlån för en månad är uppnått stoppas möjligheten att göra nya lån för alla låntagare. Vid varje månadsskifte nollställs antalet lån, och det går att låna som vanligt igen.

Jag kan inte logga in?

 • Ditt kort spärras automatiskt när du har över 100 kronor i avgift. Då kan du bara logga in för att betala din avgift, men du kommer inte kunna göra något annat så länge du har över 100 kronor kvar i avgift på ditt kort.
 • Vet du med dig att det är några år sedan du använde ditt kort kan det vara så att kortet har blivit avregistrerat och då måste du besöka ett av våra bibliotek för att registrera ett nytt.
 • Kommer du inte ihåg din PIN-kod kan du (om du har mobiltelefon eller e-postadress registerad) kontakta biblioteket för att få en ny. Har du inte det är du tvungen att komma förbi någon av våra bibliotek för att registrera en ny. Glöm i så fall inte din legitimation.

Jag har ett giltigt kort med PIN-kod, men kan inte låna i Biblio?

Se till att du alltid har den senaste versionen av appen installerad. Om appen är uppdaterad och det ändå inte fungerar, prova att logga ut och sedan logga in igen.

Jag har hittat boken jag vill ha, men får ett felmeddelande när jag försöker låna den?

Kolla om boken blivit utlånad till dig under Mina lån. Under lånade böcker ser du dina aktiva e-boks- och e-ljudbokslån och kan ladda hem en lånad bok på nytt. I Biblio hittar du Mina lån längst upp i menyn. Om boken inte finns där, prova att ladda hem den på nytt.

Om det fortfarande inte går att ladda hem boken kan tillgängligheten på just den bok som du vill låna ha ändrats. 

Kan jag läsa samma bok både på min telefon och på min surfplatta?

Ja, gå till mina lån och under rubriken lånade böcker ser du dina aktiva e-bokslån och kan ladda ned en lånad bok. Detta kan du göra på flera enheter, men du måste ha samma Adobe-ID på samtliga enheter.

Får du fortfarande inte rätt på det? 

Kontakta ditt bibliotek om du behöver mer hjälp! Du hittar e-postadresser och telefonnummer under rubriken Biblioteken i menyn.