Mina personuppgifter

25 maj 2018 träder dataskyddslagen General Data Protection Regulation (GDPR) i kraft.

När du blir låntagare hos Bibliotek Familjen Helsingborg registreras du i vårt biblioteksdatasystem. Vissa av personuppgifterna som vi registrerar i biblioteksdatasystemet hämtas sedan in och sparas i låntagarregistret på hemsidan, för att du bland annat ska kunna logga in, se dina lån, reservera och betygsätta böcker. Du har även möjlighet att registrera ett användarnamn och ett lösenord du väljer själv, som endast sparas för hemsidan.

De här uppgifterna sparas om dig i hemsidans låntagarregister

  • Lånekortsnummer, PIN-kod, hembibliotek och system-ID (uppgifterna hämtas från biblioteksdatasystemet).
  • Lösenord, Användarnamn, Betygsatta verk och Egna listor (uppgifterna sparas endast för hemsidan, om du själv väljer att registrera dem).

Här finns en fullständig lista över vilka uppgifter vi registrerar i biblioteksdatasystemet och hur vi använder dem:

Om du vill kontrollera vilka uppgifter som är sparade om dig i hemsidans låntagarregister gör du det enklast på Mina Sidor. Där kan du se de flesta uppgifterna, som dina bibliotekskorts- och personnummer, adress, dina lån och reservationer. Om du vill beställa ett fullständigt registerutdrag över dina personuppgifter kan du maila en förfrågan om registerutdrag till kontakt@bibliotekfh.se. Registerutdraget hämtas på huvudbiblioteket i den kommun där du är folkbokförd, och du måste visa giltig legitimation för att få ut utdraget. Vi kontaktar dig via mail när utdraget är klart att hämta. Väntetiden kan variera, eftersom vi måste beställa registrerutdragen från våra leverantörer.

Anmälan till aktiviteter och arrangemang

För vissa arrangemang på biblioteken använder vi förhandsanmälan för att se till att antalet platser publiken räcker. Listorna på vem som anmält sig sparas på biblioteket som arrangerar, och tas bort efter att arrangemanget ägt rum.

Ta bort ditt lånekort

Via ett formulär i högerspalten kan du skicka in en begäran om att bli borttagen ur biblioteksdatasystemet. Tänk på att detta innebär att du tas bort ur alla system som hämtar information därifrån, och att du därför inte längre kommer att kunna t ex logga in på bibliotekets datorer eller på hemsidan om ditt kort tas bort. Vi kan inte heller ta bort ditt kort förrän du lämnat eventuella lån eller betalat avgifter om det finns sådana registrerade.

Ta bort ditt lånekort ur databasen

OBS! Ditt kort kan inte tas bort om du har avgifter eller utånade böcker.

Om du har avgifter eller utlånade böcker måste dessa först betalas eller lämnas.

Hur vill du få bekräftelse om att ditt kort är borttaget?

Ditt lånekort och dina uppgifter raderas och kommer inte att kunna användas till att logga in på hemsidan, låna böcker eller till att använda datorer och självbetjäning på biblioteken.

Vi kontaktar dig via den e-postadress eller det mobiltelefonnummer som är registrerat på ditt kort för att bekräfta att det är borttaget, eller för att meddela om det inte kan tas bort på grund av lån eller avgifter. Kontrollera och ändra därför under Mina uppgifter så att dina kontaktuppgifter stämmer innan du skickar in formuläret. Har du inte mobilnummer eller e-postadress registrerad på kortet kan du inte få en bekräftelse eller meddelande.