Personalen tipsar

Här hittar du lästips från oss som arbetar på biblioteken i Familjen Helsingborg. Klicka på titeln för att reservera och läsa mer om varför just det här är en av våra favoriter.

 1. En fördämning mot Stilla havet

  Av: Duras, Marguerite Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Franska Indokina 1931. Vid randen av Stilla havet lever en fransyska med sina två nästan vuxna barn. Kvinnan är inflyttad till kolonin men livet har inte blivit som hon förutsatt sig och hon lever nu i misär. Efter misslyckade försök att bygga en fördämning mot Stilla havet för att undvika översvämning och göra risfälten odlingsbara har hon till slut blivit galen. Lurad av de franska kolonialmyndigheterna och utblottad sätter hon sitt hopp till den kinesiske försäljare som faller handlöst för dottern och som lätt kan köpa henne för en diamantring eller två.

 2. De åtta bergen

  Av: Cognetti, Paolo Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Piero och hans familj flyr varje sommar Milano för att tillbringa tiden i sommarhuset i Alperna. Pappan bestiger berg, Piero blir vän med Bruno, mamman odlar sin täppa. Pojkarna blir äldre och deras liv tar olika vägar men de förlorar aldrig varandra helt ur sikte. Den dramatiska naturen spelar en viktig roll genom hela berättelsen, snön kan du inte betvinga, den måste du lära dig att leva med. Snön döljer också den familjehemlighet som kommit att prägla Pieros uppväxt. När han till sist förstår vad som hänt är det för sent att prata om det. En finstämd och vemodig bok om vänskap, relationer och vuxenblivande.

 3. Fartygets ögon

  Av: Jacobsen, Roy Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Detta är sista delen om Ingrid som växer upp på en ö i Nordnorge. I del ett, De osynliga, är Ingrid liten. Hennes familj är de enda bofasta på ön och livet är hårt. Naturen bestämmer tillvaron, människorna lär sig att leva av och med den. I andra delen, Vitt hav, har Ingrid blivit vuxen, familjen har lämnat ön, hon är ensam kvar och världen är i krig. I ladan på ön finner hon en svårt skadad soldat. I den avslutande delen, Fartygets ögon, är kriget över. Ingrids dotter är 10 månader och Ingrid ger sig iväg för att söka rätt på hennes far. En stillsam men ändå dramatisk trilogi om ett hårt, kargt men kärleksfullt ö-liv.

 4. Organisera och förvara hemma

  Av: Draganja, Paulina Tipsat av: Helene Bergholtz

  För den som inte vill skapa nya saker utan hellre vill få ordning på de prylar som redan finns hemma kan den här boken komma väl till pass. Boken är uppbyggd kring 52 projekt – ett i veckan under hela året. Man kan följa planeringen i boken eller lägga till sina egna prioriterade delar av bostaden. Det är både små och stora uppgifter på listan och dessutom tips på vad man kan göra med saker man rensar bort, som att sälja eller skänka bort dem. En lättsam och idérik bok för den som vill få bättre ordning i hemmet.

 5. Trä

  Av: Brännström Ott, Moa Tipsat av: Helene Bergholtz

  Här är en mycket praktisk bok för den som vill snickra fina saker till hemmet. Författaren är finsnickare och här presenterar hon 20 små projekt för inredning och odling. Bokens första del är en genomgång av träslag, verktyg och tekniker med olika tips som kan vara bra att sätta sig in i innan man börjar. Projekten är praktiska saker som kryddhylla, knivställ, blompiedestal, fågelbord, brickbord med mera och kan säkert inspirera både nybörjare och lite mer vana hobbysnickare.

 6. Vuxna människor

  Av: Aubert, Marie Tipsat av: Karin Thomasdotter

  Norska Marie Auberts första roman är en komprimerad berättelse om några semesterdagar i en stuga vid den norska kusten, två systrars barndomsparadis. Den präktiga storasystern Ida, arkitekt, fyrtio och barnlös, åker dit för att umgås med familjen och berätta om ett beslut hon har tagit. Hennes lillasyster Marthe har också något viktigt att berätta, något som stjäl uppmärksamheten från Ida. Ännu en gång, som så ofta tidigare. Bitvis smärtsam debutroman som belyser syskonrelationer, syskonrivalitet och syskonkärlek, och spännande bladvändare som tar slut alldeles för snabbt.

 7. Jungfrustigen

  Av: Teir, Philip Tipsat av: Jutta Sarodnick-Krackhardt

  Kan det vara självupplevt? Den känslan fick jag tidigt i Teirs, före detta kulturchef och författare, nya roman om en medelklassfamilj i Helsingfors. Richard, kulturchef på en tidning och författare, träffar på en julfest Paula, som han känner en stark attraktion till. Efter mycket vånda bryter han upp från sitt äktenskap med Sonja och skapar en ny familjekonstellation för sig, Paula och Sonja och sina två barn. Till synes så enkelt men så svårt i verkligheten, det får även Richard lära sig. Teir i sitt esse om medelklassliv, allvarligt, lättsamt och igenkännande.

 8. Rågblont hår, grå ögon

  Av: Sjón Tipsat av: Jutta Sarodnick-Krackhardt

  Sjóns nya kortroman berättar om den unge Gunnar Kampens uppväxt i en trygg familj i efterkrigets Island och hans väg in i nynazismen. I Gunnars omgivning finns fortfarande många tysksympatisatörer som hyser sina nationsocialistiska tankar och påverkar honom så pass mycket att han blir alltmer besluten att grunda Islands nynazistiska parti som en del av Nordiska Rikspartiet. Persongalleriet känns delvis alldeles för udda för att vara sant men kollar man lite närmare så fanns de flesta personerna i verkligheten, även Gunnar, fast han hette något annat.

 9. Analfabeten

  Av: Kristof, Agota Tipsat av: Lotta Berling

  Tänk att kunna säga så mycket om flykt, tillhörighet, språk och skrivande på knappt 50 sidor! Som fyraåring läser Kristof flytande. Sjutton år senare flyr hon från Ungern till Schweiz och lär sig att tala franska, men kan under flera år varken skriva eller läsa språket – hon blir analfabet. Hon författar senare sina böcker på franska, men berättar att språket aldrig blir hennes och att hon skriver med ordböckerna nära till hands. Hennes första roman Den stora skrivboken är översatt till nästan 20 språk och den kommer du säkert, liksom jag, att vilja läsa efter att ha läst Analfabeten.

 10. Tag och skriv! Fjorton författare om sitt skrivande

  Tipsat av: Lotta Berling

  Det spekuleras att coronapandemin kan resultera i såväl fler bebisar som skilsmässor. En annan möjlig effekt är en bokboom – romanskrivande passar ju alldeles utmärkt ihop med social distansering. Denna samling är full av tankar och råd kring skrivande från några av våra samtida svenska författare. Bland annat ger Mats Strandberg tips i skräckgenren, Majgull Axelsson skriver om sitt förhållande till magiskt tänkande, Nina Wähä om skrivarkurser, Stina Stoor om svårigheter med andra boken och Åsa Linderborg om konsekvenserna av att skriva självbiografiskt.

 11. Biblioteket

  Av: Orlean, Susan Tipsat av: Lotta Berling

  Den 29 april 1986 utbröt den största biblioteksbranden i USA:s historia på Los Angeles Central Library. En miljon böcker förstördes eller skadades. Susan Orleans berättelse tar sin början med Harry Peak, en misslyckad skådespelare och mytoman som blir misstänkt för att ha anlagt branden, och vindlar sig sedan genom nästan 400 sidor av brokiga och färgstarka karaktärer med anknytning till biblioteket från 1800-tal till nutid. Fram träder en historia om såväl staden Los Angeles som dess invånare och biblioteksväsen. Fascinerande inte bara för bibliotekarier!

 12. Håll käften och var söt

  Av: Andersen, Vita Tipsat av: Ann Nilsson

  Ännu en nyutgåva som består av en samling om tolv noveller som utkom första gången 1978. Andersen skriver om vilsna flickor och kvinnor, där barndomens svårigheter sätter spår livet igenom. Ofta handlar det om relationen mellan mor och dotter. Mödrar som inte vill ha sina döttrar, som slår, super och luras. I novellen ”Felet” läser den tolvåriga flickan en artikel i ”Det bästa” och kommer till insikt om varför hon alltid upplevt sig vara ”fel” och sakna personlighet, som hennes mor säger. Den novellen är, liksom de andra, en mörk, trovärdig, och välskriven skildring av barns och kvinnors utsatthet.

 13. Gift

  Av: Ditlevsen, Tove Tipsat av: Ann Nilsson

  Gift är den tredje och sista delen av den danska poeten och författaren Tove Ditlevsens (1917-1976) självbiografi. Titeln är dubbeltydig och syftar både på hennes tre första äktenskap och på narkotikan som hon blev beroende av när hennes tredje man, som var läkare, skrev ut beroendeframkallande medicin åt henne. Ditlevsen skriver gripande och naket om sig själv och människorna i sin närhet, om otrohet, droger, aborter och ångest. När boken kom ut 1971 blev den både en succé och en skandal. 2019 kom en nyutgåva och den är fortfarande mycket läsvärd.

 14. De

  Av: Helle, Helle Tipsat av: Ann Nilsson

  De är en mor och en dotter i början på 1980-talet. En familj som har ont om pengar och som ofta flyttar inom samma lilla danska landsortsstad. Modern arbetar i affär och dottern går på gymnasiet. Under det år vi följer dem blir mamman allt sämre i den obotliga sjukdom som drabbat henne. De vet båda, men lever vidare sida vid sida, utan att tala om det. Trots tystnaden, är det ett mycket kärleksfullt förhållande mellan mor och dotter som skildras. Helle Helle skriver med ett minimalistiskt språk som är mycket angenämt att läsa. Boken nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2019.

 15. Jägarinnan

  Av: Quinn, Kate Tipsat av: Anna Wingårdh

  Denna bok tar avstamp i både autentiska händelser och personer, något som författarinnan redogör för ganska grundligt på de sista sidorna. Vi får följa tre personer under åren innan, under och efter andra världskriget. Ian, engelsman och nazistjägare, Nina, en sovjetisk stridspilot och slutligen den unga amerikanska Jordan, vars pappa träffat en ny kvinna som väcker dotterns misstänksamhet. Deras gemensamma nämnare är Jägarinnan, en österriska som under kriget dödat barn. En mycket spännande och välskriven bok som är svår att släppa.

 16. Hjärtats bokhandel

  Av: Henry, Veronica Tipsat av: Anna Wingårdh

  Normalt sett är jag inte så road av att läsa feelgoodromaner men just Veronica Henry har jag blivit lite förtjust i. Hon är en av Englands mest populära författare i denna genre och har i hemlandet gett ut ett 20-tal böcker som nu kommer i en snabb takt på svenska. Handlingen i denna bok kretsar runt bokhandel Nightingale Books i den lilla idylliska byn Peasebrook. Den startades av Julian, en passionerad bokälskare och ensamstående pappa till Emelie. När Julian blir sjuk och går bort alldeles för tidigt kommer Emelie hem. Hur ska hon göra med bokhandeln som visar sig inte ha varit så lukrativ som hon hade trott. I boken får man följa olika livsöden men det är Emelie som är huvudperson. Härligt mysigt och avkopplande att läsa.

 17. Mellan djävulen och havet

  Av: Adolfsson, Maria Tipsat av: Anna Wingårdh

  Detta är den tredje boken om det fiktiva Doggerland. Även i denna bok är det kriminalkommissarie Karen Eiken Hornby som är huvudperson och nu får hon börja nysta i ett lite delikat fall med en försvunnen världsartist, Luna, som är född på Doggerland. Samtidigt härjar en serieförbrytare som överfaller kvinnor på bestialiska sätt. Karen är en spännande person och en mycket kapabel polis men med ett tragiskt förflutet. Jag ser redan fram emot nästa del för att ta del om vad som kommer hända i Karens privatliv och hade inte haft något emot att besöka Doggerland om det nu hade varit möjligt.

 18. Myteriet på Bounty

  Av: Boyne, John Tipsat av: Lena Edvardssson

  Denna klassiska äventyrsberättelse – som har verklighetsbakgrund - har jag bara sett på film tidigare, och det är en fascinerande historia som jag gärna återupplever genom en ung pojkes ögon. John Jacob Turnstile är en fjortonårig ficktjuv som får en oväntad chans att bli kapten Blighs uppassare på skeppet Bounty med destination Tahititi. Kaptenen är en hygglig men missförstådd person i denna version. Situationen blir alltmer spänd och det är psykologiskt intressant att följa händelserna som leder till det oundvikliga myteriet.

 19. Kirke

  Av: Miller, Madeline Tipsat av: Lena Edvardssson

  Odyssén skrevs för 2700 år sen men kan fortfarande utforskas på nytt. Varför inte med ett feministiskt perspektiv? Kirke var ju hon som förvandlade Odysseus besättning till svin. Inte så snällt kanske, men när man läser denna bok får man möta en sympatisk mångfacetterad gudinna/häxa/kvinna, som vantrivs i gudarnas livlösa land och har en längtan efter det mänskliga och efter kärlek. Hon får utstå gudarnas straff, tampas med monster och vidunder och möta många berömda gudar och människor. Ett psykologiskt läsäventyr som blivit en bestseller.

 20. Huset Longbourn

  Av: Baker, Jo Tipsat av: Lena Edvardssson

  Det är roligt med klassiker som får nytt liv. Stolthet och fördom är en fantastisk bok av Jane Austen, men i Huset Longbourn av Jo Baker får jag uppleva berättelsen ur ett helt annat perspektiv – tjänstefolkets. Samtidigt som den världsberömda romansen pågår i finrummen blir köksflickan Sarah väldigt intresserad av den nye mystiska butlern. Tjänarnas tillvaro präglas mer av hårt slit och fattigdom än av tyllklänningar och baler, och Sarahs och James kärlekshistoria är faktiskt ännu mer rörande än miss Bennets och mr Darcys.

 21. Svenska kvinnor historien glömde

  Av: Högberg, Stefan Tipsat av: My Sörensson

  Här har vi en bok för historienörden! Författare Stefan Högberg skriver, föreläser och poddar om historiens gränsöverskridande kvinnor - och nu fokuserar han helt på Sverige. Åtta driftiga och modiga kvinnor presenteras i boken och vi får läsa om krig, kanoner och snabba bilar. Men också om crossdressing, tvångsäktenskap och dramatiska livsöden. Stefan Högberg har tidigare gett ut böckerna Kvinnliga krigare: medeltida kvinnor som ledare, konstnärer och soldater samt Kvinnorna historien glömde. Hans podcast heter Kvinnliga krigare.

 22. Kvinnor förändrar världen

  Av: Gates, Melinda Tipsat av: My Sörensson

  ”När vi lyfter kvinnor lyfter vi hela mänskligheten” skriver Melinda Gates in inledningen till boken som skildrar hennes långvariga arbete med att förbättra situationen för flickor och kvinnor världen över. Tillsammans med sin man Bill Gates driver hon en stor och globalt aktiv välgörenhetsorganisation och i boken får vi veta mer om hur arbetet med denna tagit form och utvecklats. Vi får också möta många av de människor som med djupt engagemang och hängivenhet vigt sina liv år frågor som mödravård, familjeplanering och barnäktenskap. En stor behållning med boken är Melinda Gates mycket personliga reflektioner kring sitt eget liv och över sådant hon valt – eller valt bort – på grund av att hon är kvinna.

 23. Kvinnor i kamp – 150 års kamp för frihet, jämställdhet, systerskap!

  Av: Breen, Marta Tipsat av: My Sörensson

  En lärorik och underhållande bok för dig som vi veta mer om jämställdhetskampen och dess hjältinnor. I denna seriebok möter vi en hel drös stencoola kvinnor från alla världens hörn och från alla samhällsklasser som under historiens gång kämpat för frihet – inte sällan med sitt eget liv som insats. Jenny Jordahls illustrationer och Marta Breens texter skapar en perfekt kombination av action och humor, trots ämnets tyngd. Detta är en bok som passar både yngre och äldre läsare och en perfekt bok att läsa tillsammans med sin tonåring!

 24. Den ensamma staden

  Av: Laing, Olivia Tipsat av: Lotta Berling

  Ett verk som spänner över många områden, men där det centrala är ensamhet, konst och New York. Forskning och teorier varvas med berättelser ur olika konstnärers liv (bland andra Edward Hopper, Andy Warhol, Valerie Solanas, David Wojnarowicz, Henry Darger och Klaus Nomi) samt analyser av deras verk – och av deras ensamhet. Ömsint skriver Olivia Laing om människor som lever utanför normen, och det är oerhört välskrivet, oavbrutet fängslande, och ofta djupt tänkvärt om något så allmänmänskligt och samtidigt så skambelagt.

 25. Köttets tid

  Av: Wolff, Lina Tipsat av: Lotta Berling

  Lina Wolffs författarskap har fascinerat mig ända sedan debuten med novellsamlingen Många människor dör som du. Hon skriver skruvat, inte sällan obehagligt, och har en väldigt egen stil. I hennes senaste bok Köttets tid är faktiskt precis varenda sida bra. Det börjar med att en kvinna träffar en härjad man i en bar i Madrid – en galen nunna är ute efter hans hjärta! – och utvecklas till en berättelse som inte liknar något annat, full av färgstarka karaktärer och köttiga händelser.

 26. Sista hösten i Legoland

  Av: Carlsson, Hanna Rut Tipsat av: Lotta Berling

  Först kommer sanden, sen kommer solen, därefter regnet. Men människorna i Legoland vill inte se tecknen, de vill bara fortsätta leka. I Hanna Rut Carlssons fina debut följer vi några av dem den allra sista hösten i Köpenhamn, innan havet slukar allt som människorna har byggt upp. ”Människorna ser aldrig slutet närma sig. (…) De baserar alla sina visioner på vad de redan har sett. Människorna kommer aldrig att se slutet komma, för de har inte sett slutet komma förr.” Dystopisk litteratur är verkligen en av mina absoluta favoritgenrer!

 27. Sömngåtan

  Av: Walker, Matthew Tipsat av: Mari Andersson

  I USA dör en person i timmen i trafiken till följd av sömnbrist. Detta beskriver författaren Matthew Walker och genom hela boken betonas vikten av en god natts sömn för att människor ska kunna fungera. Både vårt minne och vår psykiska hälsa gynnas av sömnen då vi får chansen att ladda om. Personer inom sömnforskningen beskriver hur sömnen gynnar alla våra biologiska funktioner och att läkare snart ska kunna skriva ut sömn. Denna facklitterära bok kan komma att provocera den sömnlöse läsaren, men den kan samtidigt vara en nödvändig ögonöppnare.

 28. Mamma är bara lite trött

  Av: Beischer, Sara Tipsat av: Mari Andersson

  Minna är den trötta småbarnsmamman, den stressade läraren och familjens ständige projektledare som ligger vaken varje natt med en hjärna som går på högvarv. Det är därför föga förvånande att hon på sin egen överraskningsfest inför familj och vänner bryter ihop fullständigt. The botten is nådd. Minna startar resan tillbaka genom att börja arbetsträna på en plantering, där hon träffar konstnären Iris som helt dansar efter sin egen pipa. Kanske vi alla behöver en Iris som påminner oss om att släppa lite på de orimliga kraven vi har på oss själva.

 29. Nattugglor

  Av: Levy, Gabrielle Tipsat av: Maria Andersson

  Bokens huvudkaraktärer Claire, Hervé, Jaques, Lena och Michéle har alla något gemensamt: de lider av sömnbrist. I förhoppningen och längtan efter en god natts sömn söker de hjälp hos sömnterapeuten Hélèn som ber dem föra sömnscheman och prova nya metoder. Men den lilla gruppen av sömnlösa börjar snart inse att det riktiga botemedlet kan de finna i varandras sällskap. En fin och oförutsägbar roman som skildrar vad samhällets orimliga krav på människan kan orsaka. En roman som ger tröst och hopp till den mest extrema nattugglan: du är inte ensam.

 30. Silvervägen

  Av: Jackson, Stina Tipsat av: Cecilia Johansson

  För 3 år sedan försvann Lelles dotter Lina plötsligt och spårlöst. Sedan dess söker han efter henne. Kväll efter kväll åker han med bilen och letar och letar. 3 år och alla tycks ha gått vidare. Så plötsligt försvinner ännu en tjej. Letandet börjar på nytt, efter Hanna, men Lelle letar efter Lina. Och sen är det Meja, som också letar men efter något helt annat. En stämningsmättad psykologisk spänningsroman i norrländskt mörker.

 31. Dolt i vatten

  Av: Steadman, Catherine Tipsat av: Cecilia Johansson

  En tropisk ö, ett nygift brudpar. En idyllisk dykutflykt och en väldigt märklig upptäckt. Har de precis haft världens tur, eller tvärtom ödesdiger otur? Men ingen annan kan väl känna till deras fynd? Och om ingen känner till det så är det väl ingen som saknar det? Och kommer för att ta det tillbaka. Upptäckten och fyndet i vattnet skulle kunna vara lösningen på alla deras problem. Så behöver de verkligen rapportera det? Vem skulle kunna ta skada?

 32. Staden

  Av: Sten, Camilla Tipsat av: Cecilia Johansson

  Dokumentärfilmaren Alice ska som sitt första stora projekt i karriären filma och utreda ett mysterium hon länge fängslats av: Gruvstaden Silvertjärn och hur hela befolkningen på över 900 personer plötsligt försvann utan minsta lilla spår år 1939. 60 år har gått och teorierna har varit många. De har 5 dagar på sig i den isolerade spökstaden för att samla in material och kanske rent av lösa gåtan. Men ganska snart börjar de se konstiga saker, höra oförklarliga ljud. Vad var det egentligen som hände, och kanske fortfarande händer, i staden?

 33. Utgående Farkost

  Av: Andkjær Olsen, Ursula Tipsat av: Hannes Menberg Svensson

  Ursula Andkjær Olsen har skrivit närmare tjugo böcker varav två finns översatta till svenska. Utgående farkost är den senaste och det är en minst sagt omtumlande upplevelse. Här möts vi av ett iskallt och aggressivt diktjag som är så fyllt av hat både för sin omgivning och mot sig själv att det känns som att sidorna spottar och fräser en i ansiktet. Texten är repetitiv och jag får känslan av att det är ett slags mantra som gradvis gör dikteten hårdare och mer aggressiv. Det är faktiskt rätt olustigt att läsa. Förvänta dig alltså ingen upplyftande hängmatteläsning, däremot är det en uppfriskande läsupplevelse.

 34. Fjärilsdalen

  Av: Christensen, Inger Tipsat av: Hannes Menberg Svensson

  Fjärilsdalen är en så kallad sonettkrans vilken består av 14 sonetter, slutraden i varje sonett är den första i den nästkommande sonetten där den fjortonde sonettens slutrad är den förstas begynnelserad. Sonetternas 14 slutrader bildar i sin tur en femtonde sonett, mästarsonetten. Fjärilsdalen handlar om koncept som evighet och flyktighet, livet och döden, totala motpoler alltså som likväl är beroende av varandra. Det som gör Fjärilsdalen så genial är hur sonettkransens struktur illustrerar det här beroendeförhållandet, alltså att ett slut samtidigt är en början, början ett slut och att det pågår som i ett evigt kretslopp.

 35. Det var vi

  Av: Hashemzadeh Bonde, Golnaz Tipsat av: Lovisa Zander

  I tillbakablickar får vi följa Nahids resa från att ha varit en livsglad, lycklig läkarstudent i Irak till att 30 år senare sitta frånskild, sjuk och ensam i en lägenhet i Sverige. Allt som hände där och då är fortfarande närvarande. Där och då tog livet slut, trots att det fortsatte. Nahid är bitvis svår att tycka om. Hennes otacksamhet och bryska ord till dottern har en tendens att provocera. Samtidigt ligger det ett sorgligt skimmer över hennes oförmåga att visa kärlek och omtanke och det hela landar i en gripande berättelse om livet.

 36. Fröken Island

  Av: Auður Ava Ólafsdóttir Tipsat av: Lovisa Zander

  Det är 60-tal på Island och för att kunna ägna sig åt skrivande har Hekla lämnat det gamla livet i Dalir till förmån för Reykjavik. Där finns redan bästa väninnan med man och barn och bäste vännen Jón John. Hekla slår sig samman med poeten och gör sitt bästa för att anpassa sig till ett liv i tvåsamhet. Men varken det, eller jobbet som servitris, verkar tillföra henne något av värde. Livet i stan flyter fram och Hekla glider med och samtidigt undan, undan från oss och undan från sin omgivning, i sin strävan efter att få vara sig själv.

 37. Laura Dean Keeps Breaking Up With Me

  Av: Tamaki, Mariko Tipsat av: Martin Memet Könick

  I denna grafiska roman så får vi följa sjuttonåriga Freddy när hon navigerar vänskap, sexualitet och kärlek. Bildernas svart-vitt-rosa-färgskala harmoniserar perfekt med den ton som orden förmedlar. Protagonistens försök att bryta sig loss ur ett toxiskt förhållande, där varje nystart får samma avslut, är medryckande roligt och hjärtsträngssnörpande känslosamt.

 38. Exhalation

  Av: Chiang, Ted Tipsat av: Martin Memet Könick

  Artificiell intelligens, tidsresande, alternativa universum, fri vilja mot determinism och virtuell verklighet. Detta är några exempel på de komplexa och tankeeggande ämnen som Chiang diskuterar i denna samling av noveller. Bokens högtravande idéer expanderar tänkandet samtidigt som det finns en ständigt närvarande humanism som jordar filosoferandet. Filmen Arrival baseras på Chiangs tidigare verk Story of Your Life.

 39. Som alla andra : min judiska familj och jag

  Av: Odrischinsky, Eva Tipsat av: Anna Wingårdh

  Konstigt nog har det i höst kommit ut två böcker om judiska familjer i Helsingfors. Denna är skriven av teaterregissören Eva Odrischinsky (1953) uppvuxen i ett judiskt medelklasshem med konservativa föräldrar som båda dog relativt tidigt. Eva revolterar tidigt genom att först ha en tysk pojkvän och sen, vilket var mycket mer chockernade, ha ett kortare förhållande med en palestinsk polikter på genomresa. I Finland finns det endast ett 1000-tal personer med judiskt urprung och genom boken får man en bra bild av sammanhållningen mellan dessa familjet men också av svårigheten att balansera mellan två kulturer, framförallt som ung. Den andra boken är skriven av ambassadören Rene Nyberg och heter Sista tåget till Moskva : två väninnor, två öden, en judisk familjehistoria. Hans mamma var judinnan, något han fick veta först i tonåren.

 40. Sörjen som blev

  Av: Takanen, Anna Tipsat av: Anna Wingårdh

  I oktober i år avgick Anna Takanen som teaterchef för Stockholms stadsteater och nästan samtidigt kom denna bok om hennes finska pappas familj ut. Boken föregicks av pjäsen Fosterlandet som hon satte upp på Göteborgs stadsteater 2015 och som har samma tema. Annas pappa Timo skickas som 4-åring till Sverige som en av de dryga 70 000 finska krigsbarnen. Hans pappa har precis dödats i kriget och mamma Sara har inte möjlighet att ta hand om den sjukliga Timo utan endast kan behålla hans yngre bror. Timo hamnar i Halland hos en fosterfamilj och blir trots vissa försök att återvända kvar i Finland. Anna Takanen skildrar på ett väldigt fint och poetiskt sätt hur det är att vara barn till ett krigsbarn och vilka trauman det lämnar efter sig till nästkommande generationer.

 41. Brudar i svart

  Av: Kähkönen, Sirpa Tipsat av: Anna Wingårdh

  Detta är den första delen i en trilogi, Kuopisviten. Staden Kuopi ligger i mitten av Finland, i nivå med Vasa. Hit kommer i slutet av 1920-talet den unga Anna, uppvuxen i en fattigt familj några mil utanför staden. Hon får arbete som hembiträde och träffar efter en tid den proletäre Lassi. Då hon snabbt blir gravid blir bröllop den enda utvägen. Brudklänningen sys i svart, praktiskt tyg och på så sätt kan klänningen användas lång tid framöver. Livet för de två blir fyllt av umbäranden, strax efter att Anna föder ett döfött barn förs Lassi bort till ett tvångsarbetsläger, en vistelse som kommer att vara i 7 år. Anna tvingas försörja sig själv och blir först fabriksarbeterska och får sen arbete på ett sjukhus. Mannens familj finns runtomkring henne men lika mycket som de är ett stöd blir de också en börda. Genom Anna får vi ta del av Finlands stormiga 1900-tals historia som skiljer sig så mycket från vår egen.

 42. Kirke

  Av: Miller, Madeline Tipsat av: Irène Stenvatten

  Victor som är den karaktär i Juloratoriet som blir den som knyter samman sin familjs ödesfyllda sång, identifierade sig som barn med den mytiske hjälten Odysseus kvarlämnade son Telemachos. I Madeline Millers omberättande av hjälteeposet Odysséen, blir Telemachos partner till den ökända häxan Kirke. Men Miller låter Kirke bli eposets hjälta istället för häxa. Hon är nymfen som inte lyder under gudarnas vanliga lagar. Den läkekunniga som lever och utvecklas i samklang med naturen och djuren på sin isolerade ö. Till skillnad från de flesta mytologiska varelser, har Kirke en mänsklig röst och tillsammans med gudarnas budbärare, Hermes, börjar hon sjunga. I Millers tappning blir berättelsen en litterär triumfsång om en kvinnlig genomlevare som övervinner patriarkatet, mobbning, förvisning, våldtäkter och mordförsök.

 43. Jag vill sätta världen i rörelse

  Av: Palm, Anna-Karin Tipsat av: Irène Stenvatten

  Att sätta världen i rörelse, i svängning – att ge den ton. En av Juloratoriets bikaraktärer är Selma Lagerlöf som i sitt skrivande flitigt använde legender och myter. I år utkom Anna Karin Palm med en ny biografi om henne. På samma sätt som Tunströmer berättar Lagerlöf utifrån platsen Sunne i Värmland, men denna plats är samtidigt en inre, mytologisk plats. En inspirationens plats, med Tunströms ord:”… en klanglåda som satt mitt språk i rörelse.” Palm skalar i boken av Selmas sagotantssvepning och därunder framträder en skarpt tänkande, målmedveten, frihetstörstande och modern kvinna som stred för kvinnans rättigheter. En kunskapande kvinna som ville förena andlighet med ett kritiskt, vetenskapligt tänkande.

 44. Juloratoriet

  Av: Tunström, Göran Tipsat av: Irène Stenvatten

  I denna klassiker från 1983 slår Tunström an tonen. Litteraturen kan ses som stelnad musik där det enskilda verket är verserna och refrängen det gemensamma temat eller myten. Familjedramat och dess generationsöverskridande väg hem till Sunne i Värmland, samspelar med refrängen från den klassiska mytologin: Odysseus irrfärder och Orfeus nedstigning i underjorden för att hämta upp sin älskade. Författaren Sara Lidman har sagt om Tunström, att han hade en extra hjärna inhyst vid hjärteroten: ”Ja så måste hans författande gått till: tema och handling och kunskap och kunnande det hölls i huvudhjärnan och rumsterande där medan orden och rytmen dundrade och viskade från hjärtehjärnan ut i berättelsens kropp – dess allt finare blodkärl allt närmare huden allt mera sång om det som hänt och händer i Det Hela – såsom ock i Sunne.”

 45. Kreativ origami. Projekt, inspiration, tips och tekniker.

  Tipsat av: Maria Folkesson

  Det finns en uppsjö av böcker om origami. Den här boken tilltalar mig för sina tydliga och fina bilder med bra instruktioner. Du kan t ex vika medaljonger, blomsterlampor och bokmärke, eller lära dig elektro-origami och vika en lysande krona. Här finns många fina och inspirerande projekt för en mysig innedag.

 46. Emil

  Av: Heltne, Johan Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Vi möter Emil i nutid, med sin mormor på Kanarieöarna. Vi förstår att något jobbigt har hänt som inte går att prata om, inte ens med mormor. Så rullas historien upp: Under studentlivet i början av 2000-talet träffar Emil en tjej. De inleder en sporadisk relation. En morgon står polisen utanför Emils dörr, han är anmäld för våldtäkt. Boken är skriven i kölvattnet efter #MeToo. Berättelsen väcker många frågor: Var går gränsen för övergrepp? Vems sanning gäller? Hur sonar man sin skuld om man inte ens vet huruvida man är skyldig? Vad har man för moraliskt skyldighet att berätta?

 47. Allt jag fått lära mig

  Av: Westover, Tara Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Tara Westover är född 1986, uppvuxen i Idaho, USA och yngst i en syskonskara på sju. Familjen är medlem i en religiös sekt och pappan är övertygad om det offentligas syfte att hjärntvätta folket. Barnen får därför inte gå i skolan. Psykisk sjukdom inom familjen med misshandel och övergrepp till följd gör tillvaron närmast outhärdlig för Tara. Hemundervisningen är sporadisk och Tara törstar efter kunskap. 2003, när hon är 17 år gammal, kommer hon för första gången in i skolans värld och gör sedan det omöjliga, tar sig hela vägen till universitetet. Tung läsning men vilken resa!

 48. Utvägen : Dagarna på Orkney

  Av: Liptrot, Amy Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  I boken berättar Amy Liptrot om sin väg tillbaka till ett drogfritt liv. Uppvuxen på Orkneyöarna vill hon som så många andra unga bara en sak – ta sig därifrån. I 20-årsåldern flyttar hon till London och lever ett intensivt liv med fester och däremellan jobb. Före 30 är Amy alkoholist. Till sist inser hon att bara hon själv kan förändra sitt liv. Hon reser hem, till Orkney. Liptrots skildring av himmel, hav och hed i kombination med den totala frånvaron av sentimentalitet gör boken till fantastisk läsning. Och den inger hopp!

 49. Jane Eyre

  Av: Brontë, Charlotte Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Berättelsen om Jane Eyre tillhör de verkligt stora engelska klassikerna. Boken kom ut 1847 och handlar om flickan och kvinnan Janes liv. Jane blir tidigt föräldralös och växer upp hos elaka släktingar. Hon blir skickad på internatskola där hon så småningom utbildar sig till lärare. Hennes mål är ett självständigt liv. Jane får plats som guvernant åt en flicka på det gods Mr Rochester äger. Jane blir förälskad i honom men flyr när hon inser att allt inte står rätt till på godset. Vilka hemligheter döljer Rochester? En underbar kärlekshistoria om en stark kvinna.

 50. Pennskaftet

  Av: Wägner, Elin Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  I år är det 100 år sedan kvinnor i Sverige fick rösträtt. I den här boken, som skrevs 1910, får vi möta kvinnor som bestämt sig för att kämpa för att få samma rättigheter som mannen har. Pennskaftet – hon kallas så för att hon är journalist - och hennes vänner bildar föreningar, lobbar för kvinnlig rösträtt och når en bit på väg. Förutom berättelsen om kampen för rösträtt är detta också en fin skildring av vänskap och kärlek. Är boken aktuell idag? Absolut: Igår – Antastningsfonden, idag – MeToo…

 51. Det går an

  Av: Almqvist, Carl Jonas Love Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Den här berättelsen utspelar sig i början av 1800-talet. Den handlar om Sara – dotter till en glasmästare och Albert – officer. De träffas på en ångbåtsresa från Stockholm mot Örebro och förälskar sig i varandra. Sara är van att klara sig själv. Hon har tagit över sin döde fars firma och vill själv bestämma över sitt liv. Albert är fostrad in i rollen som gentleman och har svårt att acceptera att Sara vill stå på egna ben. Författaren Almqvist fick utstå mycket spott och spe för sin bok när den kom ut 1839 och han gick så småningom i landsflykt. Tiden var inte mogen för en kvinna som Sara.

 52. Floden om natten

  Av: Ferencik, Erica Tipsat av: My Sörensson

  Mycket motvilligt går Winnie med på att följa med vännerna på en vildmarksresa djupt inne i Maines skogar där de ska testa på forsränning. Efter en lång bilresa där civilisationen sakta men säkert försvinner bakom dem når de fram till destinationen. Resans guide är en ung kille som säger sig kunna allt om säkerhet och överlevnad, men Winnies oro och rädsla växer sig allt starkare. Snart inträffar en fasansfull olycka och som lämnar gruppen utan flotte och proviant. Chockade och rädda måste de försöka hålla huvudet kallt och samarbeta. Samtidigt visar det sig att de inte är ensamma i vildmarken…. En nagelbitare som är svår att lägga ifrån sig!

 53. Vinterfolket

  Av: McMahon, Jennifer Tipsat av: My Sörensson

  I den lilla staden West Hall i Vermont gick Sarah Harrison bort under oförklarliga omständigheter för drygt hundra år sedan. Sedan dess har mystiska försvinnanden präglat den lilla staden och gett upphov till rykten och legender om vad som lurar i skogarna. En dag är Ruths mamma Alice spårlöst borta. I sökandet efter ledtrådar hittar Ruth av en slump Sarah Harrisons dagbok i mammans sovrum. En mörk historia nystas upp, som visar sig ha skrämmande kopplingar till mammans försvinnande. En kuslig och mycket gripande bok med övernaturliga inslag.

 54. I en mörk, mörk skog

  Av: Ware, Ruth Tipsat av: My Sörensson

  Clare är författare och lever ett stillsamt och tillbakadraget liv i London. En dag får hon ett mail från en kvinna som hon inte känner, med en inbjudan till en möhippa för en gammal vän. Platsen för helgens sammankomst är ett stort hus långt ute i skogen, utan mobiltäckning. Den lilla samling gäster som är på plats tycks alla känna sig obekväma och frågande inför situationen, men ingen anar att helgen ska utvecklas till en mardröm. En thriller om relationer och hemligheter från det förflutna, perfekt för avslappnad läsning på en filt i gräset.

 55. Alltid fucka upp

  Av: Romanova, Moa Tipsat av: Nina Pascoal

  Här har vi en serieroman som handlar om Moa som har en rätt pissig tillvaro. Hon är sjukskriven, kämpar med panikångest och liksom väntar på att nåt ska rädda henne ur tillvaron. Hon växlar mellan att sova bort dagar i sin stökiga lägenhet, för att sedan maniskt dra ut och söka kickar. Sedan börjar en känd medieman skriva med henne på Tinder, kanske ändras något då? Historien låter kanske deppig, men är faktiskt inte det, serien är både tung och lätt. Det är mycket svart humor och vi får träda in i Moas brokiga kompisgäng där alla är lite uppfuckade, men verkligen bryr sig om varandra. Moa Romanova kom från klassisk oljemålning till serieskapandet och det märks i bildspråket: det är oerhört noggrant och extremt välgjort.

 56. Syndafloden

  Av: Jonsson, Marita Tipsat av: Kerstin Johansson

 57. Ond musik

  Av: Österling, Fredrik Tipsat av: Kerstin Johansson

 58. Tidens larm

  Av: Barnes, Julian Tipsat av: Kerstin Johansson

 59. Lyktsken

  Av: Ondaatje, Michael Tipsat av: Anki Olsson Flodin

 60. Outsidern

  Av: King, Stephen Tipsat av: My Sörensson

 61. The Shining

  Av: King, Stephen Tipsat av: My Sörensson

 62. Syndafloden

  Av: Jonsson, Marita Tipsat av: Kerstin Johansson

 63. Ond musik

  Av: Österling, Fredrik Tipsat av: Kerstin Johansson

 64. Tidens larm

  Av: Barnes, Julian Tipsat av: Kerstin Johansson

 65. Nämenvaf

  Av: Berglin, Jan Tipsat av: Annika Liljengren

 66. Rymlingarna

  Av: Stark, Ulf Tipsat av: Annika Liljengren

Lästips på tema

Fler lästips

 1. Crimetime awards 2019

  Crimetime Award 2019 prisade Sveriges deckarelit. Den 28 september, under Crimetime Göteborg på Bokmässan, delades Crimetime Award 2019 ut i fyra kategorier. Årets deckardebut gick till Tina Frennstedt, Årets barndeckare vanns av Martin Widmark och Helena Willis, Jan Mårtenson tilldelades Årets hederspris och Sofie Sarenbrant vann Årets deckarförfattare. Nedan ser du alla de nominerade i kategorierna ”Årets deckardebut” och ”Årets barndeckare”.

 2. Lästips om sjukdom och hälsa

  Innehållet i nedanstående titellistor är sammanställt av sjukhusbiblioteken, patientutbildningscentra och vårdpersonal i Region Skåne samt av personer med egen erfarenhet av sjukdomarna. Urvalet är i huvudsak begränsat till böcker och e-böcker i Bibliotek Familjen Helsingborgs bestånd. Urvalet består av facklitteratur och skönlitteratur både för vuxna och barn. Materialet uppdateras löpande. För ytterligare material och fördjupning kontakta ett sjukhusbibliotek.

 3. Star Wars

  Du har sett filmerna, men har du läst böckerna? Låna en bok om din favoritfilm, ett bildlexikon eller utforska the expanded universe.