Personalen tipsar

Här hittar du lästips från oss som arbetar på biblioteken i Familjen Helsingborg. Klicka på titeln för att reservera och läsa mer om varför just det här är en av våra favoriter.

 1. Katten som räddade böcker

  Av: Natsukawa, Sōsuke Tipsat av: Björn Andersson

  En allålderssaga om litteratur och läsning att försjunka i under julhelgen eller ge i julklapp till en bokälskare. Hemmasittaren Rintaro tillbringar dagarna i sin morfars antikvariat, men när morfadern dör dyker en talande katt upp och behöver hans hjälp att rädda illa behandlade böcker. De många litteraturreferenserna hämtas främst ur en västerländsk kanon, men boken känns också mycket japansk (talande katter är t.ex. flitigt förekommande i japansk fiktion).

 2. Jag stannar här

  Av: Balzano, Marco Tipsat av: Ann Nilsson

  I den italienska byn Curon i Sydtyrolen, där invånarna talar tyska, bor den unga nyutexaminerade läraren Trina. Samtidigt som hon tar sin examen förbjuder Mussolini all undervisning på tyska och Trina ansluter sig till ett nätverk som i hemlighet undervisar barnen på deras modersmål. Vid andra världskrigets utbrott bor Trina och hennes familj kvar i byn där motsättningarna växer sig allt starkare efter att Tyskland erbjudit ”Det stora valet”; att flytta till Tyskland eller stanna kvar. Familjens val att stanna, leder till ständiga trakasserier. En dag när Trina kommer hem är hennes dotter försvunnen. Denna händelse samt ett dammbygge som riskerar att leda till ekologisk katastrof gör berättelsen både spännande och gripande.

 3. Kvinna sedd bakifrån

  Av: Wung-Sung, Jesper Tipsat av: Ann Nilsson

  Ida Hammershøi står modell på nästan alla målningar gjorda av den danske konstnären Vilhelm Hammershøi. Det är om Idas liv, från ungdomen i en liten landsortsby till giftermålet med broderns vän, den tystlåtne och svårtillgänglige Vilhelm vars innerliga passion är målandet, som berättelsen handlar. Trots otaliga timmar som modell med värk och ohälsa som följd, står Ida vid Vilhelms sida. Hon hanterar, ofta med stillsam humor, den spartanska miljö som Vilhelm kräver i hemmet och hjälper honom att hitta nya miljöer för sina motiv. Trots att allt kretsar kring Vilhelm hanterar Ida med envishet och kärlek, deras gemensamma liv.

 4. Fri

  Av: Ypi, Lea Tipsat av: Ann Nilsson

  Vad är frihet? Frågan genomsyrar denna självbiografiska roman om författarens barndom och uppväxt i Albanien på 1980 och -90-talen. Lea är trygg i familjen och i skolan. Inte mycket sipprar in om livet utanför Albaniens gränser. Lea älskar farbror Enver och ifrågasätter föräldrarna som inte har ett porträtt av honom på väggen. När regimen störtas 1990 avslöjas familjelögner och den av många, bl.a. hennes föräldrar, efterlängtade demokratin och marknadsekonomin införs och hyllas, men leder till stor arbetslöshet och ekonomisk katastrof med inbördeskrig som följd. Lea Ypi berättar sin och Albaniens nutidshistoria med svart humor och stor insikt.

 5. Vitt slödder

  Av: Rydberg, Carina Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Väntan har varit lång men äntligen kommer nu en ny roman av Carina Rydberg. Men är det en roman? Hon skriver helt och hållet om sitt eget liv, så som hon upplevt det. Oavsett genre så är igenkänningen stor, ingen kan skriva som hon, så osentimentalt och så djupt mänskligt på samma gång. Boken tar avstamp i barndomen och vidare genom livet, genom föräldrarnas först stabila liv som senare märktes av psykisk sjukdom, om Carinas litterära framgångar men också om hennes egna svårigheter. Boken är alltför kort, den känns som en liten retligt lockande amuse-bouche!

 6. Där barnen är kungar

  Av: Vigan, Delphine de Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Som ung drömde Mélanie Claux om att bli realitystjärna. Den drömmen gick i kras men Mélanie, nu en gift tvåbarnsmamma, får en ny chans i och med sociala mediers framväxt. Hon har två bedårande barn att visa upp på Youtube och flera miljoner följare. Varje dag lägger hon upp massvis med inlägg och publiken verkar inte få nog av deras familjeliv. Tack vare företagssamarbeten är det dessutom oerhört lukrativt. Men vad sker med barnen i ett parallellt, virtuellt universum? Är de kungar i sina liv eller bara över publikens konsumtion? Och vill alla deras följare dem väl?

 7. Hela världens tårar

  Av: Sendker, Jan-Philipp Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Under pandemin upplevde vi stora förändringar - hemarbete, social distansering, mm. För folk i andra delar av världen var dock pandemins konsekvenser betydligt mer dramatiska. Denna roman handlar om just det: Niri och hans familj lever ett tryggt liv som tjänstefolk i ett förmöget hushåll i en asiatisk mångmiljonstad. När Corona bryter ut hamnar de på gatan - åratal av prickfritt arbete betyder plötsligt ingenting. Familjen tvingas bege sig till ett slumområde i stadens utkant och nu börjar Niris kamp för överlevnad men också för rättvisa. Spännande och välskrivet!

 8. Värma händer

  Av: Widholm, Katarina Tipsat av: Anna Wingårdh

  Betty är en mycket kompetent ung kvinna som kom till Stockholm som hembiträde 1937 och som vi fick följa i första delen . Nu har det gått 5 år och mycket har hänt i Bettys liv. Hon är numera gift med sonen till den familj som hon tidigare arbetade för och bor i ett fint hus tillsammans med man och sin lilla dotter. Äktenskapet är dock inte lyckligt och ingicks för att rädda Betty som var gravid med en annan man som försvann innan dottern föddes. Vi får följa Bettys liv i krigsårens Stockholm något som författaren skildrar på ett mycket trovärdigt sätt inte minst genom dialogerna. Om du inte redan läst första delen Räkna hjärtslag så rekommenderar jag att göra det, kan vara svårt att hänga med annars.

 9. Kallmyren

  Av: Marklund, Liza Tipsat av: Anna Wingårdh

  Jag var mycket förtjust i författarens första del Polcirkeln som utspelas sig i den fiktiva norrländska byn Stenträsk. Denna del inleds med att en liten baby hittas invid en myr. Flickan är mycket medtagen och sönderbiten av mygg. Mamman är spårlöst borta och efter att ha genomsökt hela området antar man att hon gått ner sig i myren. Trettio år senare får flickans numera vuxne bror som arbetar på en militär forskning– och testanläggning ett varningsbrev i brevlådan. Wiking Stormberg, pappan och ortens polischef som fortfarande lever ensam, tror inte sina ögon när han känner igen ett tecken som hans fru alltid brukade skriva på sina meddelanden. En mycket spännande och välskriven kriminalroman och jag ser mycket fram emot tredje delen.

 10. Och havet gav igen

  Av: Haawind, Malin Tipsat av: Anna Wingårdh

  I denna roman får vi återigen stifta bekantskap med Dagmar från Slite på Gotland som nu när vi har kommit in i 1950-talet har flyttat till sin Harald i Skärhamn på Gotland. De kommer båda alltså från två öar, därav första delens titel De kom från öar. Det som man kunde ana lite i första delen, Haralds förtjusning i flaskan, tilltar nu och detta är något som oroar Dagmar samtidigt som hon saknar sin familj och ska finna sig tillrätta i sin nya hemort. Mycket fina personporträtt men författaren lyckas också mycket väl med att skildra Sverige och Skärhamn på 50-talet och vi får också vara med om den första Tjörnbrons tillkomst och vad det innebär för ön.

 11. Livets alla färger

  Av: Aisato, Lisa Tipsat av: Julia Standar

  Det här är den finaste bilderboken för vuxna som jag har läst och jag blir så ofantligt glad bara av att öppna den. Boken finns ibland att hitta på barnavdelningen, men jag tycker den är helt och hållet skriven för vuxna läsare. Med klockrena visdomsord och tankar som är perfekt matchade till de vackra illustrationerna är varje sida som att titta på en tavla. En bok att läsa, begrunda, bli glad av och att läsa igen.

 12. Stenfrukt

  Av: Lai, Lee Tipsat av: Julia Standar

  Familjerelationer kan vara komplicerade, särskilt när det är barn involverade. ”Stenfrukt” fångar känslor som är svåra att prata om och handlar om ett queerpar som ofta tar hand om systerdottern Nessie. Tecknarstilen är mörk och inte särskilt vacker, men det är inte heller meningen. Bland det dystra vilar något vackert där barnets upptäckarlust, lekfullhet och fantasi skildras på ett fint sätt och där det i slutändan är det som är det viktiga. Att få lov att vara sedd för den man är och att få tillåtelse att vara barn.

 13. Den uppgrävda jorden

  Av: Wool-Rim Sjöblom, Lisa Tipsat av: Julia Standar

  En dokumentär i serieformat. Det chileadopterade barnet Maria har letat efter sin mamma under många år och får reda på att hennes papper inte stämmer och att hon inte blivit bortlämnad frivilligt. Boken är utmärkt om man vill få en förståelse för de chilenska adoptionerna och hur de utsatta barnen mådde efter att fått reda på att deras mammor inte lämnat bort dem frivilligt. Det handlar om kampen att få reda på sitt ursprung och att vissa frågor kanske aldrig kommer att få ett svar.

 14. Legenden om Sally Jones

  Av: Wegelius, Jakob Tipsat av: Mikael Jönsson

  En fantastisk bilderbok för halvvuxna och vuxna. Bilderna tar upp hela sidorna och interagerar med texten. Historien om den kidnappade gorillaungen Sally Jones är både vacker och vemodig, men samtidig väldigt grym. Med charmen och misären från en svunnen värld skildras Sallys karriär som inbrottstjuv, djurparksdjur, cirkusartist och fartygsmekaniker samtigt som en varm vänskap växer fram med den finske maskinchefen Henry Koskela.

 15. How to blow up a pipeline

  Av: Malm, Andreas Tipsat av: Olof Risberg

  Humanekologen Andreas Malm slänger här in läsaren i den dramatiska debatten om klimatrörelsens framtid. Teori blandas med praktik, och filosofiska diskussioner möter taktiska. Den kanske provocerande titeln ställer frågor om vad som idag bör betraktas som radikalt: status quo, eller brottet emot det. Vilket bör bli klimatrörelsens nästa steg? Denna bok är intressant oavsett klimatengagemang, och ställer aktuella frågor om vår gemensamma framtid. En idémässig vitamininjektion att ruskas om och inspireras av.

 16. The Ministry of the Future

  Av: Robinson, Kim Stanley Tipsat av: Olof Risberg

  I denna klimatfiktion kombineras fantasi med verklighet och ett allvarligt världsläge möter en nyans av hopp. Titeln syftar på en fiktiv framtida FN-myndighet med ansvar för klimatet: Framtidsministeriet. Författaren låter berättelsen växa fram genom berättande text såväl som genom vetenskapliga utläggningar och avsnitt som närmast är att likna vid fabler. På så vis förs handlingen fram av ett myller av röster, och läsaren fängslas av klimatkatastrofens komplexitet.

 17. Sapfo – dikterna och fragmenten

  Av: Sapfo Tipsat av: My Sörensson

  Antiken är alltid aktuell och slutar aldrig att fascinera. Papageorgiou och William-Olsson ger ut en uppdaterad version av deras nu tjugo år gamla översättning av Sapfo. Texterna har de översatt på nytt och resultatet är vissa modifieringar. Översättarnas kommentarer och även samtal sinsemellan om relationen till Sapfo, gör att denna bok kan fungera både som en introduktion och en fördjupning till en av den antika litteraturens absoluta förgrundsgestalter.

 18. Den sista människans leende

  Av: Winqvist, Axel Tipsat av: My Sörensson

  Världen har gått under och ensam kvar är Virginia Woolfs Orlando. I ett slutet rum försöker hon förstå den värld som varit och det som blivit kvar. Minnena är en tröst, men också sökandet efter något eller någon mer där ute: ”min kikare sveper över stjärnorna / mitt strålkastarljus går som ett nödbloss”. Winqvists nya diktsamling en hyperaktuell samtidsbetraktelse och en dystopisk framtidsbild som håller mig fastklistrad från första till sista sidan.

 19. Om inte/Druskowitz

  Av: Larsson, Siddhartha Sebastian Tipsat av: My Sörensson

  Sebastian Larsson lyfter fram ännu en normbrytande kvinna. I senaste diktsamlingen Om inte/Druskowitz faller ljuset på den mer okända Helene von Druskowitz; författare, filosof, feminist och enligt sjukdomsjournalen paranoid och galen manshatare. Nåja, de kvinnliga genier som undsluppit s.k. galenskap är lätträknade. Diktjaget betraktar eller talar till Druskowitz med kärlek och åtrå, frustration och svartsjuka. Humorn är också närvarande, men det är genomgående respektfullt när Larsson synliggör ett liv i sönderfall - men också ett liv på sin intellektuella spets.

 20. Shevek

  Av: Le Guin, Ursula K Tipsat av: Lotta Berling

  Vad är ett gott samhälle? Vad är ett dåligt samhälle? Och för vem? Den enes utopi kan som bekant mycket väl vara den andres dystopi. I Le Guins SciFi-klassiker från 1974 berättar hon om Urras, en planet mycket lik vår egen där kapitalismens principer råder, och Anarres, Urras karga och ogästvänliga måne dit en grupp människor emigrerat och isolerat sig under 200 år för att skapa ett annat samhälle utifrån anarkistisk och pacifistisk ideologi. Fysikern Shevek blir den förste från Anarres som reser till Urras sedan samhället han växt upp i grundades. I denna roman finns mycket att fundera över, inte minst nu i valtider.

 21. Vi

  Av: Zamjatin, Jevgenij Tipsat av: Lotta Berling

  En rysk dystopiklassiker som förbjöds av den sovjetiska censuren och gavs ut första gången i engelsk översättning 1924. Den är en föregångare och inspirationskälla till såväl 1984 som Du sköna nya värld och har kallats den första moderna dystopin. En sällsam, bitvis nästan drömsk berättelse som utspelas i en totalitär inglasad stat där människan reduceras från individ till kugge i ett maskineri. Fascineras du också av dystopiska framtidsskildringar? Anmäl dig då till höstens läsecirkel www.bibliotekfh.se/läsecirkel-dystopier-genom-tiderna

 22. Lucky Lada och jag

  Av: Maunsbach, Maria Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  En roman om att skriva en roman: Freja är hemma över julen. Hon har slut på idéer för sin kommande bok och bestämmer sig för att för första gången, sedan hon lämnade Höör för storstaden, gå på hemvändarkväll på Lucky Lada – ortens nöjespalats. Hon messar sina gamla kompisar från 90-talet för att leta sällskap. Minnen från barn- och ungdomsåren kommer tillbaka och vi får episoder i sann Piraten-stil; allvar och humor i en fin mix. Boken är perfekt som ljudbok. Författaren, från Höör, läser själv, på bred skånska, och dialekten gör halva upplevelsen!

 23. Kvinnor som pratar

  Av: Toews, Miriam Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  I en mennonitkoloni i Bolivia vaknar varje morgon flera kvinnor med illamående och ont i underlivet. Hysteri eller sanning? Det visar sig att män i byn systematiskt drogat och våldtagit dem. Polisen har gripit förövarna och nu håller kvinnorna rådslag. De är inte överens om vad de ska göra – ingen av dem kan läsa eller skriva, vad har de för möjligheter att klara sig på egen hand? Vilka är alternativen och vad säger Gud? Toewes är själv uppvuxen bland mennoniter och berättelsen är inspirerad av en verklig, nutida händelse.

 24. Hjärtat

  Av: Bergman, Daniel Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Daniel Bergman är, efter en karriär som filmare, nu ambulanssjuksköterska. Det han gör på riktigt! Privat har livet också fått en ny mening – han har fått en dotter. Under 2011, då dottern är tre år, drabbas Bergman av två allvarliga sjukdomar: MS och svåra hjärtproblem som hotar livet. Biografin är skriven som ett långt brev till dottern. Om inte han kommer att kunna berätta får boken göra det. Författaren är son till Ingmar Bergman och Käbi Laretei och blandat med scener från nutid får vi episoder från barndomen. Detta är en riktig bladvändare, missa den inte!

 25. Bekännelser

  Av: Starnone, Domenico Tipsat av: Ann Nilsson

  Pietro är en 33-årig gymnasielärare i utkanten av Rom. När han förälskar sig i studenten Teresa inleds en stormig kärleksrelation som varar i några år. Vid ett tillfälle föreslår Teresa att de ska avslöja sin värsta hemlighet för varandra. Så småningom träffar Pietro kollegan Nadia, de bildar familj och han blir en berömd och efterfrågad föreläsare i pedagogiska frågor. Men hemligheten finns kvar och genomsyrar hans liv. Romanen är skriven med stor intensitet och håller fast läsaren från första sidan.

 26. Sorgen Lyckan Livet

  Av: Mason, Meg Tipsat av: Ann Nilsson

  Martha växer upp i en bohemisk familj i London. I unga år får hon sin första depression och ångestattacker kommer att följa henne genom åren och resultera i olika diagnoser och behandlingar. Hon gifter sig så småningom med Patrick, en ungdomsvän som tålmodigt försöker hjälpa och stödja henne genom rädsla, frustration och barnlängtan. Det är en gripande men samtidigt humoristiskt skriven roman om att drabbas av psykisk ohälsa och efter många försök och slingriga vägar, hitta rätt.

 27. Det dyrbaraste lilla fyndet. En saga

  Av: Grumberg, Jean-Claude Tipsat av: Ann Nilsson

  I mars 1943 avgår tåg nummer 49 från Drancy i Frankrike. Destinationen är okänd för människorna som tvingas ombord på tåget. Inte heller den fattiga skogshuggarfrun som varje dag, i snö och sträng kyla går längs med spåret för att samla ved, vet vart tågen är på väg. Ibland kastas det ut papperslappar som hon plockar upp och sparar olästa. En dag kastas ett spädbarn inlindat i en bönesjal ut genom gallret från en av godsvagnarna. Därmed går den barnlösa skogshuggarfruns högsta önskan i uppfyllelse. Så börjar sagan om det barnlösa skogshuggarparet och den judiske tvillingpappan och hans familj. En saga som är sanning.

 28. Fråga mig igen

  Av: Keane, Mary Beth Tipsat av: My Sörensson

  Två unga poliskollegor blir grannar i ett mindre samhälle utanför New York. För en av familjerna löper livet på som planerat; de är lyckliga, tre barn föds tätt och en av dem är Kate. I den andra familjen är Peter enda barnet och bakom fasaden till deras hus tätnar mörkret. Trots att kontakten mellan familjerna till slut är nästintill obefintlig utvecklar Kate och Peter djup vänskap och kärlek. Men en kväll inträffar en tragedi och livet slås i spillror. Vem bär skulden, och går det någonsin att förlåta? En finstämd och osentimental berättelse om att bearbeta trauman och om att försöka fortsätta leva och älska trots att livet inte blev som man tänkt sig.

 29. Tallöarna

  Av: Poschmann, Marion Tipsat av: My Sörensson

  Gilbert, en medelålders självupptagen universitetslektor som forskar om skägg, hamnar av en händelse i Tokyo. Där kommer han i kontakt med den unge och sköre Yosa, när han hindrar honom från att kasta sig framför tåget. Gilbert intar rollen som Yosas skyddsängel och de bestämmer sig för att ge sig ut på en pilgrimsliknande resa inspirerad av den japanske haikudiktaren Basho. Tillsammans - men med något olika mål - besöker de några av japans mest spektakulära platser. Tallöarna är en skruvad och underhållande berättelse med ett stort allvar i botten. Boken nominerades till The Man Booker International Prize 2019.

 30. Minns deras namn

  Av: Stranger, Simon Tipsat av: My Sörensson

  Detta är en bok baserad på verkliga händelser och livsöden. Vi är i Oslo under nazitysklands ockupation av Norge. Här finns Henry Rinnan - agent och ledare för den ökända Rinnanligan som arbetade med att infiltrera motståndsrörelsen i Norge. I en villa utanför Oslo genomför de ett stort antal mord och förhör under brutal tortyr. Författaren Simon Stranger får veta att hans frus judiska familj efter kriget levt just i denna villa. Hur kan en judisk familj välja att flytta in i ett sådant ökänt hus, Rinnanligans högborg och en symbol för ondskan själv? Simon Stranger börjar forska i familjens historia för att försöka förstå. Romanen vann Norska Bokhandlarpiset 2018.

 31. Den sista middagen

  Av: Wahlgren, Anna E Tipsat av: Anna Wingårdh

  Sophie lever ett tillbakadraget liv och jobbar nattetid med att ge relationstips till lyssnarna på en radiostation. En dag blir hon plötsligt inbjuden till en middag med sitt gamla kompisgäng som hon inte haft någon kontakt med på tio år. Senast de sågs slutade med en katastrof där en av vännerna som dessutom var Sophies pojkvän hittades död i lägenhetens badrum. I tillbakablickar få vi följa de olika vännernas historia och där flera av visar sig dölja en hel del. Vad var det egentligen som hände den där ödesdigra kvällen ett decennium tidigare? Spännande och oväntad handling ända till slutet.

 32. Sarek

  Av: Kvensler, Ulf Tipsat av: Anna Wingårdh

  Detta är en fantastisk bra debut av Ulf Kvensler som är manusförfattare och står bakom folkkära tv-serier som Solsidan, Vår tid är nu och Molanders. Anna och Henrik är tillsammans sen tio år och bor i Stockholms innerstad. Varje år brukar de fjällvandra med väninnan Milena och ska så göra även detta år när plötsligt Milena introducerar sin pojkvän Jacob och frågar om även han kan följa med. Detta går inte riktigt hem hos paret men som ändå faller till föga och låter honom följa med. På tåget upp mot Norrland förslår Jacob att det ska byta och istället för att vandra i Abisko som de alltid gjort åka till Sarek istället. Detta visar sig bli mycket ödesdigert och nu följer en helvetisk vandring med en psykopat som sällskap. Mycket skickligt skriven med fantastiska skildringar av fjällvärlden. Så glad att jag fjällvandrade lite förra året för efter att ha läst denna bok kanske det inte blir fler gånger.

 33. Från någon som vill dig illa

  Av: Alfredsson, Karin Tipsat av: Anna Wingårdh

  Hämndtemat har alltid fascinerat mig alltsedan jag var 9 år och min pappa återberättade Greven av Monte Christo av Alexander Dumas för mig när vi varje vecka gick på långpromenad. I denna spännande bok är hämnden drivkraften för Lisa och Johnny som båda växte upp i utsatta hem och tillbringade en sommar 1973 på ett kollo. De får som vuxna kontakt via ett inlägg på Facebook där någon av de andra kollodeltagarna vill ha kontakt med andra och minnas den underbara sommaren för nästan 50 år sedan. För dessa två var dock sommaren allt annat än underbar och har satt djupa spår i deras liv. De träffas och bestämmer sig för att ta saken i egna händer och leta reda på mobbaren Yvonne, en av deltagarna och Erik, en av ledarna som var lite för intresserad av småflickor. Medan Erik har blivit en aktad domare har Yvonne gjort karriär inom fackföringsrörelsen och efter att Lisa och Jonny börjar smida sina hämndplaner kommer de två andras liv aldrig mer bli sig likt.

 34. Ensamhetens århundrade

  Av: Hertz, Noreena Tipsat av: Lotta Berling

  Hertz argumenterar starkt för att växande ensamhet är ett hot mot en tolerant och inkluderande demokrati. Hon ser det som en konsekvens av bland annat nyliberalismen, hur vi bor och arbetar, storstäder och den tekniska utvecklingen. Som en person med relativt stort behov av självvald ensamhet känner jag att det bitvis är en väl svart och ensidig bild som målas upp. Men oavsett om man håller med eller inte är detta en mycket intressant och tankeväckande bok om vårt samhälle och hur vi kan stärka vår samhörighet och gemenskap i spåren av pandemin.

 35. Den udda kvinnan

  Av: Gornick, Vivian Tipsat av: Lotta Berling

  Att läsa Vivian Gornick känns nästan som ett stimulerande samtal med en klok och insiktsfull person, som att promenera med henne längs New Yorks gator och lyssna till brottstycken av samtal och stadens många röster. I korta välformulerade avsnitt skriver hon om vänskap, relationer, författare, konstnärer och om kärleken till staden, där dagliga vandringar bland myllret av människor gör såväl ensamhet som nedstämdhet mer uthärdligt. Hon reflekterar även över följderna av att inte inrätta sig i den traditionella kvinnorollen – att vara den udda kvinnan.

 36. Skuggan av en dotter

  Av: Ferrante, Elena Tipsat av: Lotta Berling

  Ferrante blev enormt stor med Neapelkvartetten, men debuten skedde redan 1992 med Plågsam kärlek, den första boken i en löst sammanhållen trilogi om kärlekens baksidor. Skuggan av en dotter är den tredje, med moderskap i fokus. Berättarens vuxna döttrar har flyttat till pappan i Toronto och ensam kvar i Italien känner hon stor lättnad och frihet. Teman och händelser känns igen från böckerna om Lila och Lenù, men här i en mörkare, mer introspektiv och koncentrerad form. 150 sidor fyllda av förbjudna känslor och handlingar. Mörkt och alldeles lysande!

 37. Babetta

  Av: Wähä, Nina Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Romanen inleds med frågan: vad är vänskap? Berättarjaget Katja svarar att hon upplevt sann vänskap endast en gång och att hon då skulle gjort vad som helst för den vännen, som hade gjort det samma för henne. Men man behöver inte läsa många sidor i boken för att förstå att Katja nog inte riktigt förstått dynamiken i sin enda vänskapsrelation, den med Lou. Katja och Lou träffas på Södra Latins teaterlinje. Lous karriär tar snabbt fart medan Katjas står och stampar. Åren går och plötsligt en dag kallar Lou på sin vän. Vill Katja komma och hälsa på henne i en lyxvilla på Franska rivieran? Katja tackar ja och befinner sig snart i ett drama med dödlig utgång.

 38. Systrar

  Av: Bréau, Adèle Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Härlig fransk feel good-roman innehållande de förväntade ingredienserna - allt dessutom ackompanjerat av sol och lavendeldoft i Provence. Systrarna Mathilde, Violette och Louise sammanstrålar i familjens sommarhus i södra Frankrike. De är smått chockade av att pappan nyligen lämnat deras mamma efter ett långt äktenskap och det hela blir inte lättare av att även andra gamla konflikter ligger och pyr under ytan. Men syskonbanden är starka, vilket sannerligen behövs då ännu ett dråpslag väntar dem, ett som innebär att de kan förlora sitt älskade sommarhus. Angenämt avkopplande läsning för den som längtar bort en stund.

 39. En kvinnas frigörelse

  Av: Louis, Édouard Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Detta är tredje boken om Louis familj, i denna fokuserar han på mamman. Bilden han tecknar av modern visar en kvinna som mycket tidigt i livet på något sätt accepterar att hon inte har någon handlingsfrihet. Hon verkar vara helt fast i en tillvaro som tycks förutbestämd i den arbetarklassmiljö hon föds in i. Det hårda, alkoholindränkta livet på landsbygden i norra Frankrike är präglat av en giftig machokultur, genomsyrat av en skoningslös homofobi som inte direkt gör hennes ”fjollige” sons liv lättare. Men Édouard lämnar tidigt familjen och byn för att utbilda sig och denna frigörelse sår även ett frö av längtan i hans mamma.

 40. Vilda Barbro : livsviktiga fakta om bin och insekter

  Av: Bergquist, Milena Tipsat av: Björn Andersson

  Vilda Barbro är ett litet solitärbi, ett blomsovarbi som lever av blåklockans pollen. Så specialiserade kan insekter vara och det är fascinerande och underbart. Barbro och humlan Smulan berättar om de livsviktiga insekterna och hur vi kan hjälpa dem. Läs denna vackra bilderfaktabok med ett barn och förundras tillsammans.

 41. Binas historia

  Av: Lunde, Maja Tipsat av: Lena Edvardsson

  En spännande roman som utgår från binas historia, funkar det? Ja, det är riktigt spännande att följa tre olika personer i tre olika tidsåldrar, alla förknippade med binas öden och sammanbundna med varandra. I 1800-talets England får den deprimerade William livsmod när han engagerar sig i en ny slags bikupa. År 2007 drabbas en biodlarfamilj i Georgia, USA när bina oförklarligt dör. Det är två gripande berättelser, men allra mest spännande är historien om Tao som lever i en möjlig framtid år 2098. Då har alla bin dött ut, allt måste handpollineras och civilisationen har nästan kollapsat. Tao måste kämpa för sin familjs överlevnad och hittar till slut gammal kunskap som kan vara räddningen.

 42. Den vilda trädgården

  Av: Goulson, Dave Tipsat av: Lena Edvardsson

  Ingen kan som Dave Goulson väcka vår slumrande entusiasm för insekter. Jag har t o m börjat gilla tvestjärtar nu! Bin, maskar, myror och nattfjärilar är faktiskt oerhört intressanta varelser och dessutom livsviktiga för vår planet. Goulds lustfyllda berättelser om det vilda livet och samspelet i en lagom tuktad trädgård är fascinerande och underhållande. Samtidigt blir man tokinspirerad att sätta upp bihotell, gräva damm, kompostera och odla bivänliga blommor, och på så sätt göra sin trädgård till en oas för våra små vänner.

 43. När vargarna kom

  Av: McConaghy, Charlotte Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Inti och hennes tvillingsyster Aggie har vuxit upp med en far som alltid predikat aktning för naturen. Inti är nu starkt engagerad i naturvård och är i Skottland för att återinplantera vargar. Givetvis möter hon starkt motstånd från invånarna och snart uppstår konflikter, inte bara beroende av vargarna. När Inti förstår att en kvinna misshandlas av sin man tiger hon inte och blir till ett dubbelt hot i hela trakten. Den här romanen kan beskrivas som en passionerad spänningsroman med miljötema. En bladvändare!

 44. Djur

  Av: Tremblay, Lise Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Den pensionerade tandläkaren och tidigare jägaren Benoît bor sedan många år vid randen till ett naturreservat i Quebec. Han lever ett lugnt liv med naturen och sin hund Dan som glädjekällor. I byn kokar det – vargens rätt att leva i naturreservatet står mot skadade och lemlästade älgar. Benoît försöker att inte engagera sig i konflikterna men däremot förhålla sig till vetskapen om att hans hund är sjuk och snart ska dö. Detta påverkar honom mer än han kunnat föreställa sig och får honom att fundera över livet och de val han gjort. Djur är en tänkvärd och kort roman, perfekt för samtal.

 45. Tiken

  Av: Quintana, Pilar Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Den fattiga, skuldtyngda och barnlösa Damaris längtan efter ett barn är så stor att hon efter många misslyckade försök att bli gravid tar sig an en alldeles nyfödd hundvalp som sitt eget barn. Valpen ger hon all sin kärlek men kärleken kan man, precis som djungeln hon lever vid randen av, inte tämja. Pilar Quintanas roman är en stor berättelse i kort format, en berättelse om mänskliga tillkortakommanden. I hemlandet Colombia är romanen sparad i en tidskapsel som vittnesdokument för framtida generationer.

 46. Vandra året om

  Av: Kämpargård, Niklas Tipsat av: Ewa Tiselius

  För alla som förknippar vintermånaderna med att gå i ide och vandring något som hör vår och sommar till, finns en ny guidebok om året runt-vandring med konkreta tips och verktyg för både nybörjaren och den mer erfarna. Naturreservat, leder och turer tillgängliga även vintertid listas, tillsammans med tips på boenden och matställen för att förgylla en utflykt. Men boken påminner också om att inte glömma lövskogen eller skogsbacken in på knuten. Vandra året om bjuder på inspiration för fina dagar även under den mer kylslagna perioden framför oss.

 47. Vinterbad – en handbok

  Av: Bjerre, Lisa Tipsat av: Ewa Tiselius

  En handbok för alla som behöver hjälp på vägen för att trotsa det instinktiva motståndet mot att bada utomhus mitt i vintern. Steg för steg, från förberedelser, utrustning och säkerhet till andningstekniker och uppvärmningsmetoder efter badet. Vare sig du är nybörjare eller vill utmana dig själv till längre stunder i vattnet, om du söker en stunds meditation eller en energiinjektion, smärtlindring eller avkoppling. Vittnesmålen från andra vinterbadare skildrar hur anledningarna kan variera men gemensamt är känslan av att vara en del av naturen.

 48. Wild swimming – bada för livet

  Av: Kubicek Boye, Helena Tipsat av: Ewa Tiselius

  Att både kropp och själ mår bra av att vistas i naturen året om vet alla året runt-badare. Men vad ligger bakom de goda hälsovinsterna och välbefinnandet som de alla beskriver? Författaren är både vinterbadare och psykolog och undersöker vad som händer i mötet med det kalla vattnet i denna fördjupande och inspirerande bok. Fokus ligger inte på prestationen utan själva upplevelsen. Hur hormoner och signalsubstanser frigörs och får oss att må bättre. Hur vi blir ett med vattnet och naturen, med total närvaro i både kroppen, sinnet och andningen.

 49. Mötet i gläntan

  Av: Svahn, Clas Tipsat av: My Sörensson

  Den här historien är nog känd för många här i nordvästra Skåne. Den beskriver Gösta Carlsson, också känd som ”pollenkungen”, och hans besynnerliga möte med en utomjordisk farkost och dess besättning i en glänta utanför Ängelholm år 1946. Journalisten Clas Svahn hade under många år kontakt med Gösta Carlsson för att samla in all tänkbar information om händelsen som han sedan kritiskt granskade. Resultatet är den här boken som gavs ut första gången 1995 och sen kom i nyupplaga förra året – 75 år senare. Oavsett vad man tror, så är den mycket fascinerande och läsvärd.

 50. Rymdens alfabet

  Av: Küchen, Maria Tipsat av: My Sörensson

  Endast en liten bråkdel av jordens befolkning har varit ute i rymden. Vi andra ägnar oss åt att tänka på den, fantisera om den och kanske tappa fotfästet för en stund, när vi tittar upp på himlen en stjärnklar natt. Genom denna kulturhistoriska expedition får vi en spännande bild av människans relation till rymden. Vi följer med Maria Küchen in i en värld med raketuppskjutningar, astronauter, poeter, rymdnördar och Ziggy Stardust.

 51. Kosmos: en kort historik

  Av: Hawking, Stephen W Tipsat av: My Sörensson

  Rymden är lika spännande som skrämmande, och det svindlar när man tänker på hur det lilla klot som vi kallar jorden svävar runt i en oändlig (?) rymd av vilken vi kanske bara känner till en liten del. Kosmos: en kort historik gavs ut redan 1988 och betraktas idag som en klassiker inom sitt fält. En perfekt bok att ta sig an om du vill försöka förstå mer om universums tillblivelse. Eller förstå och förstå… det är stundvis svårt att greppa men också omöjligt att sluta läsa om galaxer, svarta hål och tidsresor. Som science fiction - fast på riktigt.

 52. Meter i sekunder

  Av: Pilgaard, Stine Tipsat av: Lotta Berling

  En bra intrig, en oväntad vändning eller en storslagen berättelse – det är imponerande. Men att fängsla läsaren när du skriver om vardagen, om livet som rullar på utan stor dramatik – det är minst lika imponerande. Så skriver Stine Pilgaard om tillvaron i ett litet samhälle på Västjylland, dit bokens 30-åriga berättare flyttar med sin familj. Hon kämpar med de sociala koderna och hur man småpratar, med att ta körkort och vaknätter med barnet som inte vill sova – och hon får arbete som orakel i lokaltidningens frågespalt! Roligt och tänkvärt med många minnesvärda citat.

 53. Baby Blue

  Av: Eriksson, Bim Tipsat av: Lotta Berling

  Denna grafiska roman, som har liknats vid en modern Kallocain, utspelas i ett samhälle där det är förbjudet att må dåligt. Om du till exempel googlar ”Hur blir man glad?” eller på något annat vis beter dig misstänkt nedstämt kan du bli inplockad av Folkhälsomyndigheten för droppbehandling som tar bort dina negativa tankar. Det är just vad som händer bokens huvudperson. Men hon visar sig vara resistent, och på sjukhuset träffar hon en person som tar med henne till motståndsrörelsen.

 54. Vi är fem

  Av: Faldbakken, Matias Tipsat av: Lotta Berling

  En hejdlös norsk Frankenstein i modern tappning med inslag av bland annat amfetamin, 80-talshårdrock och lera som likt Golem får liv, och som går från att vara en riktigt bra hjälpreda i hushållet och familjelivet till att bli lite väl hungrig på keratin och börja skalpera framför allt bygdens barn – hur låter det? Ganska galet, men det blir rätt bra. Här ryms både underhållning och allvar och berättelsen öppnar för många sorters läsningar. Boken har fått flera priser i författarens hemland Norge och nominerades till det prestigefyllda Nordiska rådets litteraturpris.

 55. Hoppets tåg

  Av: Ardone, Viola Tipsat av: Lena Edvardsson

  Neapel strax efter kriget är en fattig plats i en dyster tid. Amerigo är sju år, och hans mamma har inget annat val än att sätta honom på ett tåg norrut, till den rikare delen av landet. Tåget fylls av fattiga barn och olika rykten frodas - tåget kommer att sprängas av fascisterna, de ska skickas till Ryssland och att man kommer att hugga av deras fötter. Men barnen kommer lyckligt fram och Amerigo får uppleva en annan värld med mat på bordet, skola och inte minst musik! Tills det är dags att åka hem igen. Rörande och roligt.

 56. Pestön

  Av: Hermanson, Marie Tipsat av: Lena Edvardsson

  I den andra boken om överkonstapel Nils Gunnarsson i 1920-talets Göteborg får vi ett riktigt kusligt fall att följa. Ett mord har skett och spåren leder till en skärgårdsö - Pestön. Ön har tidigare fungerat som karantänsstation men är numera ett fängelse med en enda fånge. Nils måste ta hjälp av journalisten Ellen Grönblad för att ta reda på vad som pågår. Men det är faktiskt ingen bra idé att frivilligt vara isolerad på en ö full av hemligheter och som dessutom hyser en extremt farlig mördare. Spänningen bli emellanåt härligt olidlig.

 57. Amerikansk jord

  Av: Cummins, Jeanine Tipsat av: Lena Edvardsson

  Lydia äger en bokhandel i Mexiko. En dag får hon en genomtrevlig kund, som senare till hennes fasa visar sig vara ledare för en fruktad knarkkartell. Bekantskapen leder till att hela Lydia släkt blir brutalt mördad, utom hennes åttaårige son. Lydia och Luka måste sälla sig till den stora grupp människor som försöker fly till USA genom att trotsa kidnappare, korrumperade poliser, ökenhetta och livsfarliga tågresor. Det finns också medmänsklighet och värme, men vem kan man lita på? Det är oavbrutet spännande men också gripande och tänkvärt.

 58. Inne i spegelsalen

  Av: Strömquist, Liv Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Detta är Liv Strömquists åttonde, hett efterlängtade serieroman. I detta album tar hon sig an vår tids extrema utseendefixering – ivrigt påeldad av sociala medier- och hon gör det med sitt sedvanliga skarpsinne och alldeles speciella humor. Men humorn till trots är det svårt att inte bli djupt bekymrad. För vad är det för värld under framväxt som framför allt våra döttrar nu måste leva i? Och vilka är det egentligen som kapitaliserar på denna råa objektifiering och människors ångest över orealistiska krav? Dessa frågor, och flertalet andra, försöker Liv svara på i denna bok där text och bild samspelar på ett helt underbart vis.

 59. En engelsk romans

  Av: Mero, Niina Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Finska Niina Meros begåvade och samtidigt mycket underhållande debutroman utspelar sig i välkända brittiska miljöer. Huvudpersonen Nora bor i Tammerfors. Hon är en brinnande anglofil men tvekar likväl när hon blir inbjuden till systerns giftermål i Oxford. Tänk om England inte kan leva upp till alla hennes förväntningar? Systerns blivande make är en aristokrat, boende på en herrgård, och naturligtvis hinner Nora knappt ens packa upp väskan på godset innan hon får uppleva både romantik och ond, bråd död. Boken är en mix av romance och gotisk mystik, lättsam men samtidigt fullspäckad med klassiska litterära referenser.

 60. Andra stället

  Av: Cusk, Rachel Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Här möter vi M, gift med Tony och mor till unga Justine. De bor på en gård vid ett mäktigt marskland. På egendomen finns ett ”andra ställe”, ett hus dit M ibland bjuder konstnärer som då kan få arbeta ostört. M har sedan länge beundrat L, hans konst har gjort djupt intryck på henne. Mitt under pandemin bjuder hon in honom för några månaders kreativ vistelse hos dem. Men L dyker inte upp ensam, med sig har han en oväntad ung följeslagerska. Från och med nu blir M fullt sysselsatt med att försöka navigera i den nya dynamiken som uppstått på gården. Är detta en av höstens bästa böcker? Det är definitivt en kandidat.

 61. Staden som försvann

  Av: King, Stephen Tipsat av: My Sörensson

  Ingen riktig Halloween utan vampyrer, och vad passar då bättre än en riktig klassiker? I denna storslagna berättelse följer vi författaren Ben Mears som återvänder till Salem’s Lot - en plats där hederliga liv utspelar sig bland villor, caféer och små industrier – för att göra upp med skrämmande händelser i sin barndom och skriva på sin nya bok. I utkanten av staden finns också The Marsten House som ligger placerat på en höjd och ondskefullt blickar ut över samhället. Huset har stått tomt i åratal men Ben får snart veta att det nyligen köpts av en Mr. Straker som tillsammans med sin partner planerar att öppna en antikaffär i staden. Men vem är denne Mr. Straker egentligen? Märkliga saker börjar ske; ett barn förvinner spårlöst och oförklarliga dödsfall inträffar. Något står inte rätt till... Ingen kan som Stephen King bygga upp ett universum att fullständigt uppslukas av och detta är inget undantag. Det här är den perfekta boken för dig som söker en riktigt kuslig läsupplevelse.

 62. Ond skörd

  Av: Bolton, Sharon J Tipsat av: My Sörensson

  Vad sägs om kalla kårar på den engelska landsbygden? I det lilla samhället Heptonclough känner alla varandra och seder och traditioner går generationer tillbaka. Dit flyttar familjen Fletcher, som har funnit sitt drömhus precis invid byns gamla kyrka med sin kringliggande kyrkogård. Allt verkar frid och fröjd tills familjens tolvårige son Tom börjar höra märkliga röster och upprepade gånger se en liten flicka som vekar vilja förmedla något. Barnpsykologen Evi kontaktas eftersom man misstänker att Tom är sjuk, men det visar sig att hans upplevelser kan ha en koppling till en av Evis andra patienter. Sharon Bolton bygger långsamt upp en väldigt obehaglig och klaustrofobisk stämning - Ond skörd är en riktig rysare som är omöjlig att lägga ifrån sig.

 63. Vätten

  Av: Strömberg, Mikael Tipsat av: My Sörensson

  Här har vi en svensk författare som jag verkligen vill lyfta fram såhär i Halloweentider. Mikael Strömberg har skrivit en rad skräck-och spänningsromaner, men debuterade för tio år sedan med just den här boken. Vi följer Peter, Karin och deras två små barn som åker tidigare än planerat från Norrland hem mot Stockholm. Det är sent på kvällen, mörkt och enslig. Plötsligt måste Peter väja för ett dött djur på vägen, men bilen får en smäll som måste kontrolleras innan de kan fortsätta. Ute ur bilen, med mobilens ficklampa som enda ljuskälla, får Peter se något som får blodet att frysa till is. När familjen väl kommer hem till Stockholm börjar otäcka saker att hända. Med element från den svenska folktron är detta en välskriven och ruggig berättelse om hur skräcken tar sig in i det trygga vardagslivet.

 64. Vingården för vilda drömmar

  Av: Säfstrand, Caroline Tipsat av: Ronja Pihl

  Erica åker av en slump mot Skåne för att försöka läka en traumatisk upplevelse. Marcus kämpar för att få sin vingård att lyckas utanför Höganäs. Johannes hjälper barnbarnet Marcus så gott han kan trots ålderns krämpor, Beatrix bor i grannhuset till vingården och övertalar gubben och barnbarnet att hyra ut hönshuset som gäststuga. Lilian sitter ensam i sin lägenhet på Tågaborg i Helsingborg och ritar av de människor hon ser genom fönstret. Alla har de saker, de inte berättar om för sina kära, alla har de hemligheter. Denna sommar kommer allt upp till ytan.

 65. Tiden läker inga sår

  Av: Säfstrand, Caroline Tipsat av: Ronja Pihl

  Om man har haft en helt speciell kompis som betyder allt för en, en så speciell att man ingår en vänskapspakt, då förstår man hur ont det gör, när en sådan vänskap ändå bryts och man går skilda vägar. Det är precis det som händer Ethel, Dorotea och Maggan, en gång bästisar men sen inte och kontakten bryts. De lever väldigt olika liv, men när Maggan fyller 70 dyker ett brev från Dorotea oväntat upp. Ethel får också ett och de inser att de måste träffas igen. Hemligheten från då måste avslöjas även om den kommer påverka alla. Frågan är om vänskapen kan räddas efter all tid eller om det är för sent.

 66. Hemligheternas Skafferi

  Av: Säfstrand, Caroline Tipsat av: Ronja Pihl

  Ina går bort alldeles för tidigt i sjukdom. Som det sista hon gör åker hon till barndomsön Ven och försöker reda ut allt hon lämnat ouppklarat i livet. Svaren gör hon till ett korsord. Förkrossad efter hennes död tar maken Erik sig till Ven. Han vill förstå Inas förflutna och lösa hennes korsord. På Ven träffar han en brokig flock människor som han egentligen inte vill umgås med. Men ändå trasslas han in i ett nät av alla han träffar där, personer som av olika mer eller mindre mystiska skäl också befinner sig på Ven. Snart förstår han att de alla är en del av Inas korsord och sanningen om henne.

 67. Där isarna råmar

  Av: Lundgren, Jennie Tipsat av: Anna Wingårdh

  Författarna är svägerskor och detta är deras ganska så imponerande debut. Här befinner vi oss i trakten runt Kalix och möter både trasiga människor och många ödegårdar som alla hade mått bra av lite omvårdnad. Man får verkligen en känsla av de stora avstånden i Norrland genom de två poliserna Irene och Max utryckningar i området. En av huvudpersonerna är den 11-åriga Nina som bor tillsammans med sin sjuka mamma och sin missbrukande moster som umgås med en del obehagliga typer, något som får konsekvenser för Nina. Jag ser redan fram emot nästa del i serien som kallas Bottenviken.

 68. Ödesmark

  Av: Jackson, Stina Tipsat av: Anna Wingårdh

  Stina Jackson har snabbt etablerat sig som en betydande kriminalförfattare. Denna hennes senaste bok utspelar sig i den fiktiva byn Ödesmark utanför Arvidsjaur där Liv bor tillsammans med sin tonårige son och sin kontrollerande pappa Vidar. Det ryktas på bygden att Vidar sitter på en stor förmögenhet och två bröder som båda hamnat lite snett börjar planera ett rån mot honom, något som går katastrofalt snett. En mycket välskriven spänningsroman som även den som normal sett inte läser denna typ av litteratur har stor behållning av.

 69. Med livet framför sig

  Av: Ajar, Émile Tipsat av: Ann Nilsson

  Med livet framför sig av Émile Ajar (pseudonym) fick Goncourtpriset 1975. Den arabiske pojken Momo, skildrar sin uppväxt hos judinnan Madame Rosa, en före detta prostituerad kvinna, i Paris. Många av de mest utsatta människorna i samhället passerar genom Madame Rosas lägenhet och Momo berättar, helt utan filter, allt han hör och upplever. Momos berättelse är sorglig, rolig och samhällskritisk med ett mycket medmänskligt perspektiv.

 70. Rosen på Tistelön

  Av: Flygare-Carlén, Emilie Tipsat av: Ann Nilsson

  Rosen på Tistelön var Emelie Flygare Carléns, en av Sveriges största författare i mitten på 1800-talet, stora genombrott. På den ogästvänliga ön bor lilla Gabriella, Tistelöns lilla ros, med sin far och sina bröder Birger och Anton samt hushållerskan Erika. Birger och fadern håller på med smuggling och andra skumraskaffärer och en natt när det är ett förfärligt oväder så drabbar de samman med tulljakten, som är dem på spåren. Denna händelse kommer för all framtid att prägla livet för alla inblandade och deras familjer. Handlingen bygger på en verklig brottmålshistoria. Språket är gammaldags och mycket välskrivet.

 71. Vuxna män gör saker tillsammans : en liten bok om Killinggänget

  Av: Kuhlin, Linus Tipsat av: Mikael Jönsson

  Linus Kuhlin har skrivit en skildring av Killinggänget och dess dess nyskapande humor. Jag fick en chock (precis som Kalle Lind i det superba förordet). Är det redan historia? Det var ju alldeles nyss! Killingänget hade en stil anpassat efter en yngre, urban målgrupp och jag kan med stolthet säga att jag fattade mellan 20-40% av skämten. Om de nu överhuvudtaget skulle fattas. En bit svensk nöjeshistoria. Vad har denna bok med ångrade val att göra? Inte mycket, men lite. Idag tar nästan alla ur Killinggänget avstånd från delar av sin tidigare produktion. Den kan i dag betraktas som rå, manschauvinistisk och exkluderande. Nästan alla, men kanske inte Robert Gustafsson.

 72. Säg inget : en sann historia om mord och terror på Nordirland

  Av: Keefe, Patrick Radden Tipsat av: Mikael Jönsson

  En flerbarnsmor försvinner under mystiska omständigheter under den blodiga kampen mellan IRA och britterna på Nordirland. Hennes öde var länge okänt och bildar en ram för boken. Det är dock en annan kvinna som jag tycker har huvudrollen. Dolours Price kom från en gammal IRA-familj och blev betraktad som en populär symbol (kallad omslagsflicka) för rörelsen. Men hon var även högst delaktig i den ”dagliga verksamheten”. Efter år i fängelse, med sjukdom som följd, kom hon att på äldre dagar kanske ifrågasätta sitt val i livet. Boken innehåller ett flertal personskildringar och ger en god kunskap om Nordirlandkonfliktens utveckling.

 73. Morfars pistol : ett familjedrama

  Av: Lind, Jakob Tipsat av: Mikael Jönsson

  Författarens drift att utforska släkthistorien påminner lätt om Gunnar Bolins ”Hovjuvelerarens barn” men når inte upp till dess nivå. Det är ändå en mycket bra bok. Hjalmar Frizell, av gammal värmlandssläkt, var en lebeman och officer. Ibland trött på sitt yrke försökte han sig på en teknisk karriär. Trots begåvade innovationer gick det snett i den affärsmässiga delen. Han kom då att bli chef för den svenska brigaden i det vidrigt bittra inbördeskriget i Finland 1918. Han levde, kort sagt, inte upp till kraven på befattningen. En fascinerande och läsvärd bok som sätter individerna in i ett större historiskt sammanhang och visar bakgrunden till Sveriges engagemang.

 74. Band of Brothers : från Normandie till Hitlers Örnnäste

  Av: Ambrose, Stephen E Tipsat av: Magnus Rydén

  I boken Band of brothers ger författaren och historikern Stephen Ambrose oss den sanna historien om ett av de specialförband som intog Normandie i juni 1944. Vi får följa ett kompani amerikanska fallskärmsjägare från utbildningen i USA, till England och därefter när de släpptes över Normandie tidigt på morgonen på Dagen D. Kompaniet stred sen vidare i Nederländerna, Belgien och deltog slutligen i intagandet av Hitlers örnnäste. Boken ger en nära inblick i hur det var att göra den största uppoffringen av dem alla, att vara frivillig soldat i några av andra världskrigets blodigaste och mest avgörande slag.

 75. Näktergalen

  Av: Hannah, Kristin Tipsat av: Magnus Rydén

  I sin roman Näktergalen berättar författaren Kristin Hannah två systrars historia under den tyska ockupationen av Frankrike under andra världskriget. De båda systrarna gör på olika sätt motstånd mot tyskarna, Isabelle mer aktivt genom att hjälpa allierade soldater att ta sig till det neutrala Frankrike, och Vianne genom att förse judiska barn med falska identitetspapper och en plats på ett av kyrkans barnhem. Karaktären Isabelle är inspirerad av verklighetens Andrée de Jong som gjorde just det Isabelle gör i romanen, nämligen att hjälpa allierade soldater att ta sig igenom det ockuperade Frankrike, ner till den brittiska ambassaden i Bilbao i Spanien.

 76. Schindler’s list

  Av: Keneally, Thomas Tipsat av: Magnus Rydén

  Oscar Schindler var en sudettysk affärsman och något så ovanligt som en medlem i nazistpartiet som visade både godhet och välvilja mot judar. I boken Schindler’s list berättas historien om hur det kom sig att Oscar Schindler ensam räddade livet på upp emot 1200 judar under andra världskriget. Författaren berättar om hur Schindler inte bara varnade judarna i Krakowghettot för kommande pogromer utan även skyddade sina judiska arbetare undan säker död genom att bland annat påvisa att just hans arbetare utförde ett arbete som var av oerhört stor vikt för det Tredje rikets krigsmaskin. Boken är filmatiserad och finns på DVD på biblioteket, den är även utgiven med titeln Schindlers ark.

 77. The Southern Book Club’s Guide to Slaying Vampires

  Av: Hendrix, Grady Tipsat av: Björn Andersson

  Konservativ småstad under 90-talet. Männen gör karriär och kvinnorna stannar hemma i en inrutad och självuppoffrande tillvaro. Patricia Campbell håller på att krypa ur skinnet; barnen har blivit sura tonåringar, äktenskapet har sett bättre dagar och ärligt talat hade hon hoppas på mer av livet. Men bokklubben får henne att orka, är ett andningshål och ett fönster ut. En dag flyttar en ensam man in i huset mitt emot. Han är attraktiv, med ett mystiskt förflutet, och charmar snabbt både Patricia och hennes man. Snart har han också träffat alla deras vänner. Men så chockas den lilla staden av några barns försvinnanden och Patricia börjar ana att nykomlingen inte är den han utger sig för att vara. Hon bestämmer sig för att dela sina misstankar med vännerna i bokklubben, men det blir inte riktigt som hon förväntat sig. En spännande och underhållande bok med oväntat djup. Obs! Finns bara på engelska.

 78. Vänligheten

  Av: Ajvide Lindqvist, John Tipsat av: Björn Andersson

  Sveriges skräckmästare är tillbaka med en riktig tegelsten om hur ondskan får fäste mitt ibland oss. Vi får lära känna sex unga personer som försöker hitta sin plats i tillvaron när deras liv på olika sätt korsas. Bland dem finns Siw och hennes dotter Alva, som båda får föraningar om sådant som kommer att ske. Och något kommer att ske, frågan är bara vad - och om det går att stoppa? En dag står en gul container i Norrtälje hamn, men ingen vet hur den kommit dit eller vem som äger den. När den öppnas är den full av döda kroppar, men också av något mer. Något som ingen ser, men som alla börjar märka av när den vanliga vänligheten och omtänksamheten människor emellan långsamt försvinner. Förutom skräck som lurar i bakgrunden är detta till stor del en berättelse om vänskap, samhörighet och kärlek.

 79. Den utbrända hjärnforskaren

  Av: Söderlund, Hedvig Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Om vägen tillbaka från utmattningssyndrom handlar denna faktabok, skriven av hjärnforskaren och före detta professorn Hedvig Söderlund. Insiktsfullt skriver hon om sina egna upplevelser och bidrar också med råd till andra som drabbats. Siffrorna hon presenterar är skrämmande: de senaste tio åren har sjukskrivningar på grund av stress ökat i Sverige med flera hundra procent och kvinnor är överrepresenterade i den statistiken. Möjligen kan en av kapitelrubrikerna i boken vara en delförklaring: Att dela hushåll – men inte hushållsuppgifter…

 80. Koll på diabetes typ 2

  Av: Brismar, Kerstin Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Diabetes typ 2 är en folksjukdom, enbart i Sverige är ca en halv miljon drabbade. Men kunskap är makt, även i detta avseende. Genom att läsa denna utmärkta redogörelse över sjukdomen kan man få många nyttiga lärdomar och redskap på vägen. Att kost och motion är avgörande vet säkert de flesta men visste du hur viktig sömnen är för blodsockerkontrollen? Eller hur stress påverkar? I slutet av boken finns ett självtest där läsaren kan få en uppfattning om riskfaktorer för sjukdomen. Detta är en högaktuell bok, inte bara för dem med konstaterad diabetes utan för alla som vill leva ett sundare liv.

 81. Så undviker vi klimatkatastrofen

  Av: Gates, Bill Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Microsoftgrundaren Bill Gates är knappast ensam om att försöka klura ut lösningar på klimatförändringarna. Är man ute efter en grundläggande förståelse för vad modern forskning säger i ämnet, då kan denna lättlästa faktabok rekommenderas. Den är indelad i korta kapitel och känner läsaren sig lätt handlingsförlamad mot slutet så kan hen se fram emot avslutningen, titulerad Vad vi alla kan göra. Bill Gates har själv fått kritik för att han inte direkt lever som han lär med sina stora hus och förkärlek till privatplan. Samtidigt har han en del på pluskontot, eftersom han mer än någon annan bidragit till utrotandet av malaria och efter sin död kommer att skänka bort en stor del av sin förmögenhet.

 82. Den lilla bokhandeln i hamnen

  Av: Colgan, Jenny Tipsat av: Ronja Pihl

  Colgan har tidigare skrivit om Nina och hennes bokbussbutik i Skottland. Här träffar vi Zoe och hennes son som hamnar i Ninas traktar i Skottland för att bland annat ta hand om Ninas buss nu när Nina ska föda sin bebis. Zoe ska dessutom jobba som au pair på traktens herrgård där det bor en änkling med tre barn. Rykten om herrgården och inte minst änklingen och hans frus död är många och mer eller mindre galna. Zoe har nog inte helt tänkt igenom beslutet om att flytta till Skottland och hinner ångra sig innan hon ens kommit fram. Men hon är fast och får se till att få det att fungera. Jenny Colgan som vi känner henne och hennes antihjältar.

 83. Solsken och Parmesan

  Av: Holst, Christoffer Tipsat av: Ronja Pihl

  Hilda lever ett ganska tråkigt liv. Hon lagar tråkig mat på en förskola, ligger med förskolans gifta rektor och inte så mycket mer. Men hon drömmar om något annat, något mer. Hon vill laga mat på riktigt, frossa i råvaror, resa till Italien, uppleva. Rasmus var dansbandsstjärna, men sen upplevde han en personlig tragedi och slutade med allt. Så nu bor han hos sin syster och gör så lite som bara möjligt. De två hamnar på olika sätt på samma matresa tillsammans med en liten grupp andra matglada. En vecka är resan, men den kommer få betydelse för alla deltagarnas framtid.

 84. Vara vuxen

  Av: Keyes, Marian Tipsat av: Ronja Pihl

  Tre bröder och deras familjer, fruar, ex-fruar, barn och partners. Förväntningar, drömmar, besvikelser. Karriärer, icke-karriärer, fritid och ingen fritid. Hemligheter, framtid och dåtid. I Marian Keyes nya roman handlar det om en familj på gott och ont. Hur en familj kan vara stöd, men också ens värsta fiende. Hur man kan ha hemligheter för de som är en närmast, samtidigt som de vet allt om en. Det är roligt, det är svårt, men framför allt är det en berättelse som vi alla kan känna igen oss i. I sann Marian Keyes-stil

 85. Obehaget om kvällarna

  Av: Rijneveld, Marieke Lucas Tipsat av: Lotta Berling

  En mörk och märklig bok med stark språklig lyskraft, fylld av oväntade och ändå självklara liknelser och associationer, ofta med dragning åt det äckliga. Tillvaron i en religiös holländsk lantbrukarfamilj runt millennieskiftet sedd ur den prepubertala Jas perspektiv är obehaglig och oroande, men också fängslande och bitvis nästan hypnotiserande så att de tunga sidorna flyter förbi förvånansvärt lätt. Välförtjänt belönad med Booker International Prize och mycket omtalad och hyllad, men inget för dig som vill läsa något som stryker dig medhårs.

 86. Aningar

  Av: Smith, Zadie Tipsat av: Lotta Berling

  Aningar innehåller sex essäer skrivna under det första halvåret med covid-19 i New York och London. Det är texter från ett liv i lockdown, och pandemin finns där som en ständig bakgrundsmusik, men den har inte huvudrollen. Zadie Smiths iakttagelser är blixtrande intelligenta och välformulerade. I en recension i The Guardian uttrycks bokens essens mycket träffande så här: ”Även om den är född ur pandemin och ur det nedstängda samhället känns den som en dörr som visar in mot nya rum för tanken.” I sällskap med välskrivna texter känner du dig mindre isolerad!

 87. Sändebudet

  Av: Tawada, Yōko Tipsat av: Lotta Berling

  I ett framtida Japan, stängt mot omvärlden, lever Yoshirõ med sitt bräckliga barnbarnsbarn Mumei, som har svårt att äta, svårt att andas, svårt att gå med ett huvud som är för stort för den långa smala halsen och ett jordklot i sitt bröst. Inga friska barn föds, men de äldsta är starka och verkar ha blivit odödliga. Vacker, drömsk, säregen och mångbottnad – Sändebudet är en sällsam, stillsam dystopi som ömsint skildrar gammelmorfaderns kärleksfulla omsorg och återhållna skuldkänslor inför det tålmodiga fågellika barnet, som inte reflekterar över sin smärta då han inte känner till något annat.

 88. Queenie

  Av: Carty-Williams, Candice Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  På kort tid går Queenie från att ha ett trofast samboförhållande, ett bra jobb med framtidsutsikter till ett nytt liv med raka motsatsen. Sambon slänger ut henne, det går allt sämre på jobbet och hon blir avstängd och får plötsligt panikattacker av att gå och handla. Och på något vis är allt det hennes eget fel. Det här är inte som vanliga feel-good romaner, den här känns på riktigt, hur en helt vanlig person kan falla på nolltid ner i djup och förnekad depression och självskadebeteende. Men trots det är den definitivt en bra, hoppfull och trevlig bok om att respektera både andra och sig själv.

 89. Midnattsbiblioteket

  Av: Haig, Matt Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  Nora har lidit av psykisk ohälsa under det mesta av sitt liv, och har alltid låtit det styra hennes beslut. En ödesmättad natt vaknar hon upp i Midnattsbiblioteket, där hon blir erbjuden att prova ett annat liv. Ett liv där hon gjort annorlunda och kanske blivit lycklig? Brutalt och hjärtekrossande får Matt Haig en att förstå hur det känns att nå botten och vara djupt deprimerad, något som många kanske inte ens vågar att fundera på. Det görs samtidigt på ett hänsynsfullt sätt fullt av hopp. Ett riktigt guldkorn av det lite allvarligare slaget.

 90. Historieläraren

  Av: Haig, Matt Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  Tom Hazard föddes 1581, ser ut att vara i fyrtioårsåldern, och lever samtidigt ett vanligt liv som historielärare i dagens London. Han är i själva verket över fyrahundra år gammal, och har levt genom varenda minut. Han är inte en tidsresenär med en tidsmaskin, eller vampyr. Vad han är vet han knappt själv. Matt Haig skriver sci-fi, historisk roman och modern romantik på samma gång. Och det fungerar mycket väl. De melankoliska känslorna drabbar läsaren som pilar i bröstet och den filosofiska debatten dröjer sig kvar i tankarna långt efter att sista sidan är läst.

 91. Domslut

  Av: Mossberg, Ulrika Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Lea är en framgångsrik domare runt de 30. Hon har inrättat sitt liv som ensamstående yrkeskvinna. En dag får hon en akt på sitt bord: En man står anklagad för att ha förföljt sin före detta flickvän Rakel. I akten finns ett foto på den åtalade. När Lea på kvällen tar ett glas vin på en bar känner hon direkt igen mannen bredvid henne, det är mannen på fotot. Lea blir omedelbart förälskad i Jakob, vilket hon inser går helt emot all vett och sans. De inleder en relation och Lea förhalar rättegången för att vinna tid och försöka förstå. En berättelse om huvudlös förälskelse, obesvarad kärlek och stor ensamhet.

 92. Kärlek och främlingskap

  Av: Kallifatides, Theodor Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Christo har flytt 60-talets Grekland och hamnat i Sverige. Här är han ensam och med ett språk han inte behärskar. Han har en grekisk vän här – Thanasos som blir hans moraliska bollplank - de talar delvis samma språk. När Christo kommer in på universitetet och flyttar in på ett studenthem blir han blint förälskad i grannen Rania. Han måste få henne men hon är gift och har barn. För den unge Christos är detta inget hinder – kärleken går väl före allt? Berättelsen blir en äldre mogen mans tillbakablick på sitt eget unga jag. En underbar bok om kärlek och ansvar.

 93. Madonna i päls

  Av: Ali, Sabahattin Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Den här boken kom ut i Turkiet redan 1943. Den föll i glömska men har nu fått kultstatus. I Sverige kom den ut 2018. Boken utspelar sig i Ankara och Berlin under mellankrigstiden. Raif är en oansenlig man som aldrig gör något väsen av sig. Han arbetar på bank i Ankara med lättare sysslor. Han är hunsad av alla men verkar inte bry sig. Varför? När Raif en dag inte kommer till arbetet går en kollega för att besöka honom i hemmet. Han finner Raif svårt sjuk. På begäran tar kollegan hem det som finns i Raifs skrivbordslåda. Där finns en skrivbok och i den Raifs historia. En berättelse om stor kärlek och djupaste sorg.

 94. Går med mig till hörnet

  Av: Furmark, Anneli Tipsat av: My Sörensson

  Elise lever tillsammans med Henrik i ett harmoniskt äktenskap. Deras barn är vuxna och har flyttat ut. En kväll rubbas tillvaron när hon träffar Dagmar på en vernissage och blir omedelbart förälskad. Dagmar bor många mil bort med fru och mindre barn, så de skickar ständiga sms, pratar i telefon i timmar och träffas så ofta de kan. Till slut måste Elise berätta för Henrik – som hon fortfarande älskar – och han är oväntat förstående. Tiden som följer blir dock komplicerad och omtumlande för dem båda. En känslostark skildring om den intensiva kärlekens lyckorus, men också om sorgen över att mista det man haft.

 95. Fiskarna i havet

  Av: Furmark, Anneli Tipsat av: My Sörensson

  Helene har blivit dumpad av sin kille och lämnar Stockholm för en konstutbildning i Bohusläns skärgård. Snabbt blir hon nära vän med Irene, en talang med stora drömmar och planer. På ett trevande sätt söker Helene riktning i tillvaron och konsten, och en balans mellan bekräftelse och självständighet. Vad hon drömmer om vet hon snart inte längre, men hon känner sig alltmer hemma precis där hon är. En finstämd berättelse om att hitta sig själv och sin plats i världen.

 96. Den röda vintern

  Av: Furmark, Anneli Tipsat av: My Sörensson

  Socialrealistiskt om längtan efter kärlek och samhörighet. Långt uppe i norr bor Siv med man och tre barn. Det är 70-tal, socialdemokraterna har förlorat makten och kommunistiska grupper börjar profilera sig runt om i staden. I en av dem engagerar sig Ulrik, en visionär tjugofyraåring från Uppsala som tagit arbete på järnverket. Siv och Ulrik inleder en förbjuden kärleksrelation som de till varje pris måste hålla hemlig. Framförallt för Ulriks kamrater som ser Siv som en fiende, trots att hon ju bara är ”en vanlig sosse”.

 97. Bikupan

  Av: Crossan, Sarah Tipsat av: Annelie Alexanderson

  För par involverade i utomäktenskapliga affärer upplevs säkert passionen som fullständigt unik. Men för den som står utanför och betraktar det hela tycks hela scenariot alltför bekant, ja, nästan banalt: smusslandet, lögnerna och sveken. Precis så här är det i denna otrohetsskildring, till själva dramaturgin tillförs inget nytt. Vad som däremot är speciellt är språket som närmast kan beskrivas som en slags prosalyrik. Varje ord är betydelsebärande, vilket kräver läsarens fulla uppmärksamhet. Detta är författarens första roman för vuxna och som sådan en lovande debut.

 98. Petite

  Av: Carey, Edward Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Detta är den märkliga och fascinerande berättelsen om kvinnan som skulle komma att kallas Madame Tussaud. Hon föddes i Alsace, blev tidigt föräldralös och kom att arbeta som lärling hos en excentrisk läkare, doktor Curtius. Denne man har ett udda intresse – han skapar med stor skicklighet vaxmodeller av kroppsdelar som han sedan säljer. Curtius och hans unga lärling, som nu fått smeknamnet Petite, flyttar till Paris där doktorn får framgång med vaxporträtt av välkända personligheter. Berömmelsen når ända till Versailles och Petite finner sig snart inkvarterad på slottet med sovplats i ett klädskåp! Det här är dock endast inledningen på hennes händelserika liv och efter franska revolutionen tar ödet henne vidare till London…

 99. Löparklubben för cancersystrar

  Av: Lloyd, Josie Tipsat av: Annelie Alexanderson

  En kvinna mitt i livet drabbas av bröstcancer. Hon blir naturligtvis förtvivlad. För första gången måste hon konfronteras med tanken på döden. På det stora hela tar hon dock beskedet med fattning. Värre är det med omgivningen. Vissa vågar knappt ta c-ordet i sin mun, andra tränger sig oombedda på med en kletig medkänsla som hon inte riktigt vet var hon ska göra av. Dessutom håller hon på att bli utmanövrerad på jobbet. Så vad gör hon i denna djupa kris? Jo, hon börjar jogga. Men inte ensam utan tillsammans med andra kvinnor i samma situation som hon själv. Författaren till boken, Josie Lloyd, fick själv cancer och trots att boken är fiktiv, märker läsaren att hon besitter en stor kunskap, både om själva sjukdomen men även om hur den drabbade kan reagera. Detta är en varm, humoristisk och djupt mänsklig roman.

 100. Middag för sex

  Av: Lu, Min Tipsat av: Kerstin Johansson

  Su Qin har mist sin make och Ding Bogangs fru har dött i cancer. De två inleder ett förhållande, som också inkluderar deras fyra barn, som är jämgamla med varandra. Varje lördagskväll äter de sex middag tillsammans, för att lära känna varandra och bilda en ny familj. Men en familj blir man inte så lätt och efter en tid bryts föräldrarnas relation. Trots detta så fortsätter de alla att påverka varandras liv. Vänskap och kärleksförhållanden uppstår och deras vägar korsas i många år framåt. En lättläst, underhållande, men också djuplodande roman om kärlek, vänskap och familjerelationer.

Lästips på tema

Fler lästips