Personalen tipsar

Här hittar du lästips från oss som arbetar på biblioteken i Familjen Helsingborg. Klicka på titeln för att reservera och läsa mer om varför just det här är en av våra favoriter.

 1. Vingården för vilda drömmar

  Av: Säfstrand, Caroline Tipsat av: Ronja Pihl

  Erica åker av en slump mot Skåne för att försöka läka en traumatisk upplevelse. Marcus kämpar för att få sin vingård att lyckas utanför Höganäs. Johannes hjälper barnbarnet Marcus så gott han kan trots ålderns krämpor, Beatrix bor i grannhuset till vingården och övertalar gubben och barnbarnet att hyra ut hönshuset som gäststuga. Lilian sitter ensam i sin lägenhet på Tågaborg i Helsingborg och ritar av de människor hon ser genom fönstret. Alla har de saker, de inte berättar om för sina kära, alla har de hemligheter. Denna sommar kommer allt upp till ytan.

 2. Tiden läker inga sår

  Av: Säfstrand, Caroline Tipsat av: Ronja Pihl

  Om man har haft en helt speciell kompis som betyder allt för en, en så speciell att man ingår en vänskapspakt, då förstår man hur ont det gör, när en sådan vänskap ändå bryts och man går skilda vägar. Det är precis det som händer Ethel, Dorotea och Maggan, en gång bästisar men sen inte och kontakten bryts. De lever väldigt olika liv, men när Maggan fyller 70 dyker ett brev från Dorotea oväntat upp. Ethel får också ett och de inser att de måste träffas igen. Hemligheten från då måste avslöjas även om den kommer påverka alla. Frågan är om vänskapen kan räddas efter all tid eller om det är för sent.

 3. Hemligheternas Skafferi

  Av: Säfstrand, Caroline Tipsat av: Ronja Pihl

  Ina går bort alldeles för tidigt i sjukdom. Som det sista hon gör åker hon till barndomsön Ven och försöker reda ut allt hon lämnat ouppklarat i livet. Svaren gör hon till ett korsord. Förkrossad efter hennes död tar maken Erik sig till Ven. Han vill förstå Inas förflutna och lösa hennes korsord. På Ven träffar han en brokig flock människor som han egentligen inte vill umgås med. Men ändå trasslas han in i ett nät av alla han träffar där, personer som av olika mer eller mindre mystiska skäl också befinner sig på Ven. Snart förstår han att de alla är en del av Inas korsord och sanningen om henne.

 4. Där isarna råmar

  Av: Lundgren, Jennie Tipsat av: Anna Wingårdh

  Författarna är svägerskor och detta är deras ganska så imponerande debut. Här befinner vi oss i trakten runt Kalix och möter både trasiga människor och många ödegårdar som alla hade mått bra av lite omvårdnad. Man får verkligen en känsla av de stora avstånden i Norrland genom de två poliserna Irene och Max utryckningar i området. En av huvudpersonerna är den 11-åriga Nina som bor tillsammans med sin sjuka mamma och sin missbrukande moster som umgås med en del obehagliga typer, något som får konsekvenser för Nina. Jag ser redan fram emot nästa del i serien som kallas Bottenviken.

 5. Ödesmark

  Av: Jackson, Stina Tipsat av: Anna Wingårdh

  Stina Jackson har snabbt etablerat sig som en betydande kriminalförfattare. Denna hennes senaste bok utspelar sig i den fiktiva byn Ödesmark utanför Arvidsjaur där Liv bor tillsammans med sin tonårige son och sin kontrollerande pappa Vidar. Det ryktas på bygden att Vidar sitter på en stor förmögenhet och två bröder som båda hamnat lite snett börjar planera ett rån mot honom, något som går katastrofalt snett. En mycket välskriven spänningsroman som även den som normal sett inte läser denna typ av litteratur har stor behållning av.

 6. Med livet framför sig

  Av: Ajar, Émile Tipsat av: Ann Nilsson

  Med livet framför sig av Émile Ajar (pseudonym) fick Goncourtpriset 1975. Den arabiske pojken Momo, skildrar sin uppväxt hos judinnan Madame Rosa, en före detta prostituerad kvinna, i Paris. Många av de mest utsatta människorna i samhället passerar genom Madame Rosas lägenhet och Momo berättar, helt utan filter, allt han hör och upplever. Momos berättelse är sorglig, rolig och samhällskritisk med ett mycket medmänskligt perspektiv.

 7. Rosen på Tistelön

  Av: Flygare-Carlén, Emilie Tipsat av: Ann Nilsson

  Rosen på Tistelön var Emelie Flygare Carléns, en av Sveriges största författare i mitten på 1800-talet, stora genombrott. På den ogästvänliga ön bor lilla Gabriella, Tistelöns lilla ros, med sin far och sina bröder Birger och Anton samt hushållerskan Erika. Birger och fadern håller på med smuggling och andra skumraskaffärer och en natt när det är ett förfärligt oväder så drabbar de samman med tulljakten, som är dem på spåren. Denna händelse kommer för all framtid att prägla livet för alla inblandade och deras familjer. Handlingen bygger på en verklig brottmålshistoria. Språket är gammaldags och mycket välskrivet.

 8. Vuxna män gör saker tillsammans : en liten bok om Killinggänget

  Av: Kuhlin, Linus Tipsat av: Mikael Jönsson

  Linus Kuhlin har skrivit en skildring av Killinggänget och dess dess nyskapande humor. Jag fick en chock (precis som Kalle Lind i det superba förordet). Är det redan historia? Det var ju alldeles nyss! Killingänget hade en stil anpassat efter en yngre, urban målgrupp och jag kan med stolthet säga att jag fattade mellan 20-40% av skämten. Om de nu överhuvudtaget skulle fattas. En bit svensk nöjeshistoria. Vad har denna bok med ångrade val att göra? Inte mycket, men lite. Idag tar nästan alla ur Killinggänget avstånd från delar av sin tidigare produktion. Den kan i dag betraktas som rå, manschauvinistisk och exkluderande. Nästan alla, men kanske inte Robert Gustafsson.

 9. Säg inget : en sann historia om mord och terror på Nordirland

  Av: Keefe, Patrick Radden Tipsat av: Mikael Jönsson

  En flerbarnsmor försvinner under mystiska omständigheter under den blodiga kampen mellan IRA och britterna på Nordirland. Hennes öde var länge okänt och bildar en ram för boken. Det är dock en annan kvinna som jag tycker har huvudrollen. Dolours Price kom från en gammal IRA-familj och blev betraktad som en populär symbol (kallad omslagsflicka) för rörelsen. Men hon var även högst delaktig i den ”dagliga verksamheten”. Efter år i fängelse, med sjukdom som följd, kom hon att på äldre dagar kanske ifrågasätta sitt val i livet. Boken innehåller ett flertal personskildringar och ger en god kunskap om Nordirlandkonfliktens utveckling.

 10. Morfars pistol : ett familjedrama

  Av: Lind, Jakob Tipsat av: Mikael Jönsson

  Författarens drift att utforska släkthistorien påminner lätt om Gunnar Bolins ”Hovjuvelerarens barn” men når inte upp till dess nivå. Det är ändå en mycket bra bok. Hjalmar Frizell, av gammal värmlandssläkt, var en lebeman och officer. Ibland trött på sitt yrke försökte han sig på en teknisk karriär. Trots begåvade innovationer gick det snett i den affärsmässiga delen. Han kom då att bli chef för den svenska brigaden i det vidrigt bittra inbördeskriget i Finland 1918. Han levde, kort sagt, inte upp till kraven på befattningen. En fascinerande och läsvärd bok som sätter individerna in i ett större historiskt sammanhang och visar bakgrunden till Sveriges engagemang.

 11. Band of Brothers : från Normandie till Hitlers Örnnäste

  Av: Ambrose, Stephen E Tipsat av: Magnus Rydén

  I boken Band of brothers ger författaren och historikern Stephen Ambrose oss den sanna historien om ett av de specialförband som intog Normandie i juni 1944. Vi får följa ett kompani amerikanska fallskärmsjägare från utbildningen i USA, till England och därefter när de släpptes över Normandie tidigt på morgonen på Dagen D. Kompaniet stred sen vidare i Nederländerna, Belgien och deltog slutligen i intagandet av Hitlers örnnäste. Boken ger en nära inblick i hur det var att göra den största uppoffringen av dem alla, att vara frivillig soldat i några av andra världskrigets blodigaste och mest avgörande slag.

 12. Näktergalen

  Av: Hannah, Kristin Tipsat av: Magnus Rydén

  I sin roman Näktergalen berättar författaren Kristin Hannah två systrars historia under den tyska ockupationen av Frankrike under andra världskriget. De båda systrarna gör på olika sätt motstånd mot tyskarna, Isabelle mer aktivt genom att hjälpa allierade soldater att ta sig till det neutrala Frankrike, och Vianne genom att förse judiska barn med falska identitetspapper och en plats på ett av kyrkans barnhem. Karaktären Isabelle är inspirerad av verklighetens Andrée de Jong som gjorde just det Isabelle gör i romanen, nämligen att hjälpa allierade soldater att ta sig igenom det ockuperade Frankrike, ner till den brittiska ambassaden i Bilbao i Spanien.

 13. Schindler’s list

  Av: Keneally, Thomas Tipsat av: Magnus Rydén

  Oscar Schindler var en sudettysk affärsman och något så ovanligt som en medlem i nazistpartiet som visade både godhet och välvilja mot judar. I boken Schindler’s list berättas historien om hur det kom sig att Oscar Schindler ensam räddade livet på upp emot 1200 judar under andra världskriget. Författaren berättar om hur Schindler inte bara varnade judarna i Krakowghettot för kommande pogromer utan även skyddade sina judiska arbetare undan säker död genom att bland annat påvisa att just hans arbetare utförde ett arbete som var av oerhört stor vikt för det Tredje rikets krigsmaskin. Boken är filmatiserad och finns på DVD på biblioteket, den är även utgiven med titeln Schindlers ark.

 14. The Southern Book Club’s Guide to Slaying Vampires

  Av: Hendrix, Grady Tipsat av: Björn Andersson

  Konservativ småstad under 90-talet. Männen gör karriär och kvinnorna stannar hemma i en inrutad och självuppoffrande tillvaro. Patricia Campbell håller på att krypa ur skinnet; barnen har blivit sura tonåringar, äktenskapet har sett bättre dagar och ärligt talat hade hon hoppas på mer av livet. Men bokklubben får henne att orka, är ett andningshål och ett fönster ut. En dag flyttar en ensam man in i huset mitt emot. Han är attraktiv, med ett mystiskt förflutet, och charmar snabbt både Patricia och hennes man. Snart har han också träffat alla deras vänner. Men så chockas den lilla staden av några barns försvinnanden och Patricia börjar ana att nykomlingen inte är den han utger sig för att vara. Hon bestämmer sig för att dela sina misstankar med vännerna i bokklubben, men det blir inte riktigt som hon förväntat sig. En spännande och underhållande bok med oväntat djup. Obs! Finns bara på engelska.

 15. Vänligheten

  Av: Ajvide Lindqvist, John Tipsat av: Björn Andersson

  Sveriges skräckmästare är tillbaka med en riktig tegelsten om hur ondskan får fäste mitt ibland oss. Vi får lära känna sex unga personer som försöker hitta sin plats i tillvaron när deras liv på olika sätt korsas. Bland dem finns Siw och hennes dotter Alva, som båda får föraningar om sådant som kommer att ske. Och något kommer att ske, frågan är bara vad - och om det går att stoppa? En dag står en gul container i Norrtälje hamn, men ingen vet hur den kommit dit eller vem som äger den. När den öppnas är den full av döda kroppar, men också av något mer. Något som ingen ser, men som alla börjar märka av när den vanliga vänligheten och omtänksamheten människor emellan långsamt försvinner. Förutom skräck som lurar i bakgrunden är detta till stor del en berättelse om vänskap, samhörighet och kärlek.

 16. Den utbrända hjärnforskaren

  Av: Söderlund, Hedvig Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Om vägen tillbaka från utmattningssyndrom handlar denna faktabok, skriven av hjärnforskaren och före detta professorn Hedvig Söderlund. Insiktsfullt skriver hon om sina egna upplevelser och bidrar också med råd till andra som drabbats. Siffrorna hon presenterar är skrämmande: de senaste tio åren har sjukskrivningar på grund av stress ökat i Sverige med flera hundra procent och kvinnor är överrepresenterade i den statistiken. Möjligen kan en av kapitelrubrikerna i boken vara en delförklaring: Att dela hushåll – men inte hushållsuppgifter…

 17. Koll på diabetes typ 2

  Av: Brismar, Kerstin Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Diabetes typ 2 är en folksjukdom, enbart i Sverige är ca en halv miljon drabbade. Men kunskap är makt, även i detta avseende. Genom att läsa denna utmärkta redogörelse över sjukdomen kan man få många nyttiga lärdomar och redskap på vägen. Att kost och motion är avgörande vet säkert de flesta men visste du hur viktig sömnen är för blodsockerkontrollen? Eller hur stress påverkar? I slutet av boken finns ett självtest där läsaren kan få en uppfattning om riskfaktorer för sjukdomen. Detta är en högaktuell bok, inte bara för dem med konstaterad diabetes utan för alla som vill leva ett sundare liv.

 18. Så undviker vi klimatkatastrofen

  Av: Gates, Bill Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Microsoftgrundaren Bill Gates är knappast ensam om att försöka klura ut lösningar på klimatförändringarna. Är man ute efter en grundläggande förståelse för vad modern forskning säger i ämnet, då kan denna lättlästa faktabok rekommenderas. Den är indelad i korta kapitel och känner läsaren sig lätt handlingsförlamad mot slutet så kan hen se fram emot avslutningen, titulerad Vad vi alla kan göra. Bill Gates har själv fått kritik för att han inte direkt lever som han lär med sina stora hus och förkärlek till privatplan. Samtidigt har han en del på pluskontot, eftersom han mer än någon annan bidragit till utrotandet av malaria och efter sin död kommer att skänka bort en stor del av sin förmögenhet.

 19. Den lilla bokhandeln i hamnen

  Av: Colgan, Jenny Tipsat av: Ronja Pihl

  Colgan har tidigare skrivit om Nina och hennes bokbussbutik i Skottland. Här träffar vi Zoe och hennes son som hamnar i Ninas traktar i Skottland för att bland annat ta hand om Ninas buss nu när Nina ska föda sin bebis. Zoe ska dessutom jobba som au pair på traktens herrgård där det bor en änkling med tre barn. Rykten om herrgården och inte minst änklingen och hans frus död är många och mer eller mindre galna. Zoe har nog inte helt tänkt igenom beslutet om att flytta till Skottland och hinner ångra sig innan hon ens kommit fram. Men hon är fast och får se till att få det att fungera. Jenny Colgan som vi känner henne och hennes antihjältar.

 20. Solsken och Parmesan

  Av: Holst, Christoffer Tipsat av: Ronja Pihl

  Hilda lever ett ganska tråkigt liv. Hon lagar tråkig mat på en förskola, ligger med förskolans gifta rektor och inte så mycket mer. Men hon drömmar om något annat, något mer. Hon vill laga mat på riktigt, frossa i råvaror, resa till Italien, uppleva. Rasmus var dansbandsstjärna, men sen upplevde han en personlig tragedi och slutade med allt. Så nu bor han hos sin syster och gör så lite som bara möjligt. De två hamnar på olika sätt på samma matresa tillsammans med en liten grupp andra matglada. En vecka är resan, men den kommer få betydelse för alla deltagarnas framtid.

 21. Vara vuxen

  Av: Keyes, Marian Tipsat av: Ronja Pihl

  Tre bröder och deras familjer, fruar, ex-fruar, barn och partners. Förväntningar, drömmar, besvikelser. Karriärer, icke-karriärer, fritid och ingen fritid. Hemligheter, framtid och dåtid. I Marian Keyes nya roman handlar det om en familj på gott och ont. Hur en familj kan vara stöd, men också ens värsta fiende. Hur man kan ha hemligheter för de som är en närmast, samtidigt som de vet allt om en. Det är roligt, det är svårt, men framför allt är det en berättelse som vi alla kan känna igen oss i. I sann Marian Keyes-stil

 22. Obehaget om kvällarna

  Av: Rijneveld, Marieke Lucas Tipsat av: Lotta Berling

  En mörk och märklig bok med stark språklig lyskraft, fylld av oväntade och ändå självklara liknelser och associationer, ofta med dragning åt det äckliga. Tillvaron i en religiös holländsk lantbrukarfamilj runt millennieskiftet sedd ur den prepubertala Jas perspektiv är obehaglig och oroande, men också fängslande och bitvis nästan hypnotiserande så att de tunga sidorna flyter förbi förvånansvärt lätt. Välförtjänt belönad med Booker International Prize och mycket omtalad och hyllad, men inget för dig som vill läsa något som stryker dig medhårs.

 23. Aningar

  Av: Smith, Zadie Tipsat av: Lotta Berling

  Aningar innehåller sex essäer skrivna under det första halvåret med covid-19 i New York och London. Det är texter från ett liv i lockdown, och pandemin finns där som en ständig bakgrundsmusik, men den har inte huvudrollen. Zadie Smiths iakttagelser är blixtrande intelligenta och välformulerade. I en recension i The Guardian uttrycks bokens essens mycket träffande så här: ”Även om den är född ur pandemin och ur det nedstängda samhället känns den som en dörr som visar in mot nya rum för tanken.” I sällskap med välskrivna texter känner du dig mindre isolerad!

 24. Sändebudet

  Av: Tawada, Yōko Tipsat av: Lotta Berling

  I ett framtida Japan, stängt mot omvärlden, lever Yoshirõ med sitt bräckliga barnbarnsbarn Mumei, som har svårt att äta, svårt att andas, svårt att gå med ett huvud som är för stort för den långa smala halsen och ett jordklot i sitt bröst. Inga friska barn föds, men de äldsta är starka och verkar ha blivit odödliga. Vacker, drömsk, säregen och mångbottnad – Sändebudet är en sällsam, stillsam dystopi som ömsint skildrar gammelmorfaderns kärleksfulla omsorg och återhållna skuldkänslor inför det tålmodiga fågellika barnet, som inte reflekterar över sin smärta då han inte känner till något annat.

 25. Queenie

  Av: Carty-Williams, Candice Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  På kort tid går Queenie från att ha ett trofast samboförhållande, ett bra jobb med framtidsutsikter till ett nytt liv med raka motsatsen. Sambon slänger ut henne, det går allt sämre på jobbet och hon blir avstängd och får plötsligt panikattacker av att gå och handla. Och på något vis är allt det hennes eget fel. Det här är inte som vanliga feel-good romaner, den här känns på riktigt, hur en helt vanlig person kan falla på nolltid ner i djup och förnekad depression och självskadebeteende. Men trots det är den definitivt en bra, hoppfull och trevlig bok om att respektera både andra och sig själv.

 26. Midnattsbiblioteket

  Av: Haig, Matt Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  Nora har lidit av psykisk ohälsa under det mesta av sitt liv, och har alltid låtit det styra hennes beslut. En ödesmättad natt vaknar hon upp i Midnattsbiblioteket, där hon blir erbjuden att prova ett annat liv. Ett liv där hon gjort annorlunda och kanske blivit lycklig? Brutalt och hjärtekrossande får Matt Haig en att förstå hur det känns att nå botten och vara djupt deprimerad, något som många kanske inte ens vågar att fundera på. Det görs samtidigt på ett hänsynsfullt sätt fullt av hopp. Ett riktigt guldkorn av det lite allvarligare slaget.

 27. Historieläraren

  Av: Haig, Matt Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  Tom Hazard föddes 1581, ser ut att vara i fyrtioårsåldern, och lever samtidigt ett vanligt liv som historielärare i dagens London. Han är i själva verket över fyrahundra år gammal, och har levt genom varenda minut. Han är inte en tidsresenär med en tidsmaskin, eller vampyr. Vad han är vet han knappt själv. Matt Haig skriver sci-fi, historisk roman och modern romantik på samma gång. Och det fungerar mycket väl. De melankoliska känslorna drabbar läsaren som pilar i bröstet och den filosofiska debatten dröjer sig kvar i tankarna långt efter att sista sidan är läst.

 28. Domslut

  Av: Mossberg, Ulrika Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Lea är en framgångsrik domare runt de 30. Hon har inrättat sitt liv som ensamstående yrkeskvinna. En dag får hon en akt på sitt bord: En man står anklagad för att ha förföljt sin före detta flickvän Rakel. I akten finns ett foto på den åtalade. När Lea på kvällen tar ett glas vin på en bar känner hon direkt igen mannen bredvid henne, det är mannen på fotot. Lea blir omedelbart förälskad i Jakob, vilket hon inser går helt emot all vett och sans. De inleder en relation och Lea förhalar rättegången för att vinna tid och försöka förstå. En berättelse om huvudlös förälskelse, obesvarad kärlek och stor ensamhet.

 29. Kärlek och främlingskap

  Av: Kallifatides, Theodor Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Christo har flytt 60-talets Grekland och hamnat i Sverige. Här är han ensam och med ett språk han inte behärskar. Han har en grekisk vän här – Thanasos som blir hans moraliska bollplank - de talar delvis samma språk. När Christo kommer in på universitetet och flyttar in på ett studenthem blir han blint förälskad i grannen Rania. Han måste få henne men hon är gift och har barn. För den unge Christos är detta inget hinder – kärleken går väl före allt? Berättelsen blir en äldre mogen mans tillbakablick på sitt eget unga jag. En underbar bok om kärlek och ansvar.

 30. Madonna i päls

  Av: Ali, Sabahattin Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Den här boken kom ut i Turkiet redan 1943. Den föll i glömska men har nu fått kultstatus. I Sverige kom den ut 2018. Boken utspelar sig i Ankara och Berlin under mellankrigstiden. Raif är en oansenlig man som aldrig gör något väsen av sig. Han arbetar på bank i Ankara med lättare sysslor. Han är hunsad av alla men verkar inte bry sig. Varför? När Raif en dag inte kommer till arbetet går en kollega för att besöka honom i hemmet. Han finner Raif svårt sjuk. På begäran tar kollegan hem det som finns i Raifs skrivbordslåda. Där finns en skrivbok och i den Raifs historia. En berättelse om stor kärlek och djupaste sorg.

 31. Går med mig till hörnet

  Av: Furmark, Anneli Tipsat av: My Sörensson

  Elise lever tillsammans med Henrik i ett harmoniskt äktenskap. Deras barn är vuxna och har flyttat ut. En kväll rubbas tillvaron när hon träffar Dagmar på en vernissage och blir omedelbart förälskad. Dagmar bor många mil bort med fru och mindre barn, så de skickar ständiga sms, pratar i telefon i timmar och träffas så ofta de kan. Till slut måste Elise berätta för Henrik – som hon fortfarande älskar – och han är oväntat förstående. Tiden som följer blir dock komplicerad och omtumlande för dem båda. En känslostark skildring om den intensiva kärlekens lyckorus, men också om sorgen över att mista det man haft.

 32. Fiskarna i havet

  Av: Furmark, Anneli Tipsat av: My Sörensson

  Helene har blivit dumpad av sin kille och lämnar Stockholm för en konstutbildning i Bohusläns skärgård. Snabbt blir hon nära vän med Irene, en talang med stora drömmar och planer. På ett trevande sätt söker Helene riktning i tillvaron och konsten, och en balans mellan bekräftelse och självständighet. Vad hon drömmer om vet hon snart inte längre, men hon känner sig alltmer hemma precis där hon är. En finstämd berättelse om att hitta sig själv och sin plats i världen.

 33. Den röda vintern

  Av: Furmark, Anneli Tipsat av: My Sörensson

  Socialrealistiskt om längtan efter kärlek och samhörighet. Långt uppe i norr bor Siv med man och tre barn. Det är 70-tal, socialdemokraterna har förlorat makten och kommunistiska grupper börjar profilera sig runt om i staden. I en av dem engagerar sig Ulrik, en visionär tjugofyraåring från Uppsala som tagit arbete på järnverket. Siv och Ulrik inleder en förbjuden kärleksrelation som de till varje pris måste hålla hemlig. Framförallt för Ulriks kamrater som ser Siv som en fiende, trots att hon ju bara är ”en vanlig sosse”.

 34. Bikupan

  Av: Crossan, Sarah Tipsat av: Annelie Alexanderson

  För par involverade i utomäktenskapliga affärer upplevs säkert passionen som fullständigt unik. Men för den som står utanför och betraktar det hela tycks hela scenariot alltför bekant, ja, nästan banalt: smusslandet, lögnerna och sveken. Precis så här är det i denna otrohetsskildring, till själva dramaturgin tillförs inget nytt. Vad som däremot är speciellt är språket som närmast kan beskrivas som en slags prosalyrik. Varje ord är betydelsebärande, vilket kräver läsarens fulla uppmärksamhet. Detta är författarens första roman för vuxna och som sådan en lovande debut.

 35. Petite

  Av: Carey, Edward Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Detta är den märkliga och fascinerande berättelsen om kvinnan som skulle komma att kallas Madame Tussaud. Hon föddes i Alsace, blev tidigt föräldralös och kom att arbeta som lärling hos en excentrisk läkare, doktor Curtius. Denne man har ett udda intresse – han skapar med stor skicklighet vaxmodeller av kroppsdelar som han sedan säljer. Curtius och hans unga lärling, som nu fått smeknamnet Petite, flyttar till Paris där doktorn får framgång med vaxporträtt av välkända personligheter. Berömmelsen når ända till Versailles och Petite finner sig snart inkvarterad på slottet med sovplats i ett klädskåp! Det här är dock endast inledningen på hennes händelserika liv och efter franska revolutionen tar ödet henne vidare till London…

 36. Löparklubben för cancersystrar

  Av: Lloyd, Josie Tipsat av: Annelie Alexanderson

  En kvinna mitt i livet drabbas av bröstcancer. Hon blir naturligtvis förtvivlad. För första gången måste hon konfronteras med tanken på döden. På det stora hela tar hon dock beskedet med fattning. Värre är det med omgivningen. Vissa vågar knappt ta c-ordet i sin mun, andra tränger sig oombedda på med en kletig medkänsla som hon inte riktigt vet var hon ska göra av. Dessutom håller hon på att bli utmanövrerad på jobbet. Så vad gör hon i denna djupa kris? Jo, hon börjar jogga. Men inte ensam utan tillsammans med andra kvinnor i samma situation som hon själv. Författaren till boken, Josie Lloyd, fick själv cancer och trots att boken är fiktiv, märker läsaren att hon besitter en stor kunskap, både om själva sjukdomen men även om hur den drabbade kan reagera. Detta är en varm, humoristisk och djupt mänsklig roman.

 37. Middag för sex

  Av: Lu, Min Tipsat av: Kerstin Johansson

  Su Qin har mist sin make och Ding Bogangs fru har dött i cancer. De två inleder ett förhållande, som också inkluderar deras fyra barn, som är jämgamla med varandra. Varje lördagskväll äter de sex middag tillsammans, för att lära känna varandra och bilda en ny familj. Men en familj blir man inte så lätt och efter en tid bryts föräldrarnas relation. Trots detta så fortsätter de alla att påverka varandras liv. Vänskap och kärleksförhållanden uppstår och deras vägar korsas i många år framåt. En lättläst, underhållande, men också djuplodande roman om kärlek, vänskap och familjerelationer.

 38. Råttans år

  Av: Chen, Qiufan Tipsat av: Kerstin Johansson

  En samling sf-noveller som alla utspelas i en nära framtid. I en av novellerna möter vi en ung man som arbetar på ett stort företag. Han är ambitiös och karriärsugen och arbetar sig till utmattning. För att rehabilitera sig skickas han till den lilla staden Lijiang, där han tidigare har bott. Väl där upptäcker han att mycket har förändrats, sedan sist. Det mesta i staden är digitaliserat och robotiserat och en hel del är konstgjort. Han möter en kvinna, som intresserar honom, men vem är hon egentligen? Och finns det över huvud taget något som är äkta och oförfalskat?

 39. De osannolika systrarna Soong

  Av: Chang, Jung Tipsat av: Kerstin Johansson

  En biografi om tre mycket speciella kinesiska systrar, som kom att ha stort inflytande, ekonomiskt och politiskt, under 1900-talet, genom de män de valde att gifta sig med. Boken handlar om deras liv, men också om Kinas 1900-talshistoria, skildrad ur ett annorlunda perspektiv. Systrarna skiljde sig från många av sina landsfränder, genom att de fick utbildning i USA och de blev troende kristna. De reste och bodde utomlands under stora delar av sina liv. Genom sina äktenskap kom två av systrarna att hamna på var sin sida politiskt.

 40. De vuxnas lögnaktiga liv

  Av: Ferrante, Elena Tipsat av: Ann Nilsson

  Elena Ferrantes nya bok inleds med orden ”Två år innan pappa stack sa han till mamma att jag var väldigt ful.” Berättaren, tolvåriga Giovanna, uppväxt som enda barnet till intellektuella föräldrar i en av Neapels bättre förorter, uppfattar pappans jämförelse mellan henne och hennes faster Vittoria på ett sätt som förändrar hennes liv. Fastern som pappan brutit med, lever kvar i barndomens fattiga kvarter. Giovanna, på väg in i puberteten, blir besatt av tanken att ta kontakt med och lära känna Vittoria mot pappas vilja. Precis som i Ferrantes tidigare böcker är jag fast från första meningen.

 41. Materialtrötthet

  Av: Sindelka, Marek Tipsat av: Ann Nilsson

  Marek Sindelkas första bok på svenska är en flyktingroman. Den orsakade stor debatt i Tjeckien när den kom ut 2016. Två bröder flyr från ett krigsdrabbat land med norra Europa som mål. På vägen kommer de från varandra och växelvis följs deras kamp för att ta sig vidare genom Centraleuropa och för att hitta varandra. Deras fysiska umbäranden när de misshandlas, lastas in i minimalt utrymme i en bil, flyr genom snötäckt land, beskrivs nära och detaljrikt. En pojke, som en av dem möter på vägen, har lurats till en ovärdig organdonation. Det är en smärtfylld och drabbande flyktskildring.

 42. År månader dagar

  Av: Yan, Lianke Tipsat av: Ann Nilsson

  En av de skönlitterära böcker som jag bär med mig från årets utgivning är den endast 106 sidor långa, lilla boken ”År månader dagar” av den kinesiske författaren Yan Lianke. En gammal man och en blind hund är de enda som blir kvar när en ofattbar och långvarig torka drabbar bygden och alla de andra invånarna i byn flyr för sin överlevnad. Mannen och hunden vårdar den enda levande grödan, en majsplanta. Varje dag är en kamp på liv och död för att hitta vatten och mat. Ibland är det dråpligt men mest är det spännande och mycket gripande.

 43. Sympatisören

  Av: Nguyen, Viet Thanh Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Den här berättelsen är faktiskt en lärorik satir om ett av väldens mest omskrivna krig – Vietnamkriget som pågick i 30 år. Författaren har valt att skildra kriget genom att låta huvudpersonen vara en dubbelagent som flyr Vietnam tillsammans med amerikanarna när Saigon faller. Genom protagonistens dubbla tillhörighet får läsaren en inblick i såväl Nord- som Sydvietnams situation. Berättelsen ligger verkligheten nära, det blir tydligt om man också tar del av serien The Vietnam war på SVT Play. Rekommenderar båda!

 44. Mjölkbudet

  Av: Burns, Anna Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  I en no-go-zon i Belfast, Nordirland lever en ung kvinna på 18 år. Hon har en nästanpojkvän, brukar jogga med tredjesvågern och försöker leva sitt liv trots att hon, precis som alla i området, har att förhålla sig till militären, paramilitären, polisen, grannarna men dessutom Mjölkbudet som börjar förfölja henne med sin skåpbil. Vem är han? Anna Burns vann Man Bookerpriset för sin bok 2018 och har på ett säreget språk, med långa, vindlande meningar, skrivit om hur det är att leva i ett område där du ständigt har att förhålla dig till allt och alla.

 45. Att skörda ben

  Av: Danticat, Edwidge Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Persiljemassakern är namnet på det massmord som drabbade gästarbetande haitier i Dominikanska republiken i slutet av 30-talet. Amabelle har kommit till Dominikanska republiken för att tjäna sitt uppehälle som tjänsteflicka på en plantage. Där träffar hon Sebastien. När ryktena går om att de dominikanska ledarna beordrat mord på alla haitier, flyr de två över bergen tillbaka till Haiti men tappar bort varandra. Hela sitt återstående liv söker Amabelle efter Sebastien och en förklaring till varför det som hände, skedde.

 46. Svårmodets döttrar

  Av: Laestadius Larsson, Anna Tipsat av: Anna Wingårdh

  Detta är den sjätte romanen av denna författare som tidigare skrivit historiska romaner. I romanen får vi följa tre generationers kvinnor; Ingeborg, Greta och Eva och genom dem ta del av ett stycke svensk kvinnohistoria. Barnbarnet Eva bor 1968 tillsammans med sina föräldrar polismästaren Harald och mamma Greta som ska fira sina trettiåriga bröllopsdag. På ytan ser familjen ut att leva ett lyckligt och lyckat liv men bakom lyckta dörrar misshandlas Greta, något som mormor Ingeborg och dottern är medvetna om. Ingeborg, som lite på nåder fått flytta hem till svärson och dotter, har i sitt tidigare liv utfört illegal aborter på unga kvinnor som inte haft någon annan utväg. I boken figuerar autentiska personer såsom Kata Dalström och Elise Ottesen-Jensen. En riktig bladvändare som kan fånga läsare i olika åldrar.

 47. Övergivenheten

  Av: Åsbrink, Elisabeth Tipsat av: Anna Wingårdh

  Detta är författarens skönlitterära debut, hon har tidigare fått Augustpriset för Och i Wienerwald står träden kvar. I denna roman utgår hon från sin egen familjs historia och det hela startar i London 1949 där mormodern Rita precis gift sig med Vidal efter två döttrar och många års hemligt liv tillsammans. Då Rita inte är judisk har deras äktenskap inte kunnat offentliggöras förrän Vidals mamma går bort. Deras dotter Sally flyttar till Sverige och gifter sig med en judisk man och får dottern Katherine som kommer att växa upp ensam med sin psykiskt instabila mamma som håller sitt judiska arv hemligt för dottern. Alltså ytterligare en hemlighet i släkten. I romanens sista del befinner sig Katherine i det nutida Thessaloniki, staden där morfaderns förfäder av kastilianska judar slog sig ner efter förvisningen från Spanien i slutet av 1400-talet. En roman som är skriven på ett mycket vackert språk och som öppnar ögonen för en lite annan del av judisk historia, de sefardiska judarnas öde.

 48. Med mig leker livet

  Av: Grossman, David Tipsat av: Anna Wingårdh

  I denna bok har den israeliske författaren utgått från en kroatisk-judisk kvinnas liv, Eva Panic’-Nahir, född 1918 i kroatiska Čakovec och död 2015 på en kibbutz i Israel. I boken heter hon Vera och ställs i början av 1950-talet inför ett omöjligt ultimatum av den kroatiska underrättelsetjänsten, antingen smutskastar hon sin döde man eller räddar hon sig själv och sin dotter. Hon väljer sin döde man och överger därmed dottern och hamnar som fånge på Titos ökända kroatiska fängelseö Goli Otok. Hennes dotter Nina som överges kommer så småningom att själv lämna sin dotter Gili. När Vera ska fira sin 90-årsdag i Israel beslutar de tre kvinnorna att återvända till ön för att konfrontera det förflutna och dess mörka skuggor som har resulterat i känslor av svek och saknad för de tre kvinnorna.

 49. Antiken

  Av: Johansson, Hanna Tipsat av: My Sörensson

  I bokens centrum står den kvinnliga konstnären Helena som älskas och dyrkas av berättarjaget – en ensam kvinna som kommer i kontakt med henne genom ett jobbuppdrag. Under en tid lever de i Helenas lägenhet på den Grekiska ön Syros tillsammans med Helenas dotter Olga. Berättarjaget spenderar sina dagar vandrandes runt i den heta staden i väntan på Helenas uppmärksamhet och bekräftelse. Hon avundas relationen mellan mor och dotter, en plats hon inte får tillgång till. Men så en dag börjar hon och Olga prata med varandra och långsamt skiftar begäret fokus. En modern grekisk tragedi om sexualitet, besatthet och tabun.

 50. Mythos : de grekiska myterna återberättade

  Av: Fry, Stephen Tipsat av: My Sörensson

  Stephen Fry tar oss med på en spännande resa genom den grekiska skapelseberättelsen och de grekiska myterna. För alla som är nyfikna på de odödliga gudarna och deras värld är detta en lärorik bok. Boken är dessutom skriven på ett väldigt underhållande sätt - Stephen Fry har ju sinne för humor – och inga förkunskaper krävs. Som författaren själv skriver: ”Det är inget akademiskt eller intellektuellt över den grekiska mytologin: den är beroendeframkallande, underhållande, lättillgänglig och förvånansvärt mänsklig.”

 51. Tullias Värld

  Av: Ekman, Kerstin Tipsat av: My Sörensson

  Många av oss känner till Cicero, romersk författare och politiker. Som vi också känner till är antikens kvinnor sparsamt porträtterade, men detta försöker Kerstin Ekman ändra på när hon nu ägnar en hel bok åt Tullia, Ciceros enda dotter. Det vi vet om henne är sådant som kommer fram i de brev Cicero skrev till en nära vän. Dokumentationen är dock sparsam så Ekman använder sig av ett spännande grepp: hon skiftar mellan faktiskt källmaterial och spekulation där hon låter Tullias egen röst höras. Tullia levde sitt liv i en tid av stor politisk dramatik och hon hann vara gift tre gånger innan hon dog ung i sviterna efter en förlossning. I boken får vi också veta mer om det allmänna livet i det antika Rom och i synnerhet kvinnors liv och livsvillkor - allt inramat av Ekmans personliga reflektioner.

 52. Modersmjölken av Nora Ikstena

  Av: Ikstena, Nora Tipsat av: Julia Standar

  Relationen mellan en dotter och en mamma. Relationen mellan medfödda och inlärda beteenden. Relationen mellan människa, samhälle och stat. Boken utspelar sig under Lettlands Sovjettid och beskrivs som en av Lettlands mest uppmärksammade romaner under de senaste åren. I korta kapitel får vi höra barnets röst och mammans röst om vartannat. Barnets berättelse speglas i mammans mörka historia med missbruksproblem och ångest och mammans historia återspeglas i dotterns. Så hör de ihop, med helt olika livsöden, sammankopplade genom deras släktskap.

 53. Mai betyder vatten av Kayo Mpoyi

  Av: Mpoyi, Kayo Tipsat av: Julia Standar

  Det här är författarens debutroman. Det är en tragisk berättelse som utgår från barnets perspektiv i en mytisk och sexualiserad värld, där övergrepp och våld tycks vara stigmatiserat. Den utspelar sig i Dar es-Salaam i Tanzania och bygger på flera myter som berättats i författarens egen familj. Den här boken är krävande, både känslomässigt och mentalt, men direkt när jag läst klart den tänkte jag att ”jag vill läsa den igen”, för jag vill förstå vad boken verkligen handlar om och den djupare innebörden av de mytiska berättelser som vävts in.

 54. Mannen som hyrde en familj av Susanne Brijker

  Av: Brijker, Susanne Tipsat av: Julia Standar

  En äldre man får en stroke och livet blir aldrig som förr. Han flyttar in på ett lyxigt ålderdomshem och känner sig inte helt bekväm med att alla andra har familjer som hälsar på, medan han inte har någon alls. För att lösa situationen kommer han på den briljanta idén att han ska hyra en familj som får betalt för att hälsa på. Det här är en debutroman med mycket humor, kärlek och värme. Här finns ett underliggande samhällskritiskt tema där ensamhet bland äldre är en viktig del, men boken ger främst en känsla av hoppfullhet och skratt.

 55. Det första chiffret

  Av: Rudberg, Denise Tipsat av: Lena Edvardssson

  Denise Rudberg förflyttar oss skickligt till Stockholm 1940. Nazityskland blir alltmer hotfullt och Sveriges neutralitet är skör. Hushållerskan Signe har just flyttat till stan från landet, Iris har flytt från Estland med sina två pojkar och Elisabeth är en ”rasande vacker flicka” från en välbärgad familj. Vad har dessa unga kvinnor gemensamt? Jo, de har matematiska/språkliga talanger utöver det vanliga och de behövs i arbetet med signalspaning. Tyskarnas kod måste knäckas. Första delen i en serie som kommer att fortsätta till 1963.

 56. Spåren efter dig

  Av: Webb, Katherine Tipsat av: Lena Edvardssson

  Bath 1942, bomberna regnar över den engelska småstaden och en liten pojke försvinner. Frances, som var ansvarig för pojken, letar bland ruinerna. Han får inte vara död! Försvinnandet väcker minnen från Frances barndom när hennes bästa vän också försvann spårlöst och en ung man blev hängd. Frances lider fortfarande av skuldkänslor och minnesluckor, men nu börjar allt klarna samtidigt som hennes omgivning inte tycks vilja veta sanningen. Katherine Webb kan verkligen fånga miljön och tidsandan. Spänning i krigstid, lite som kommissarie Foyle.

 57. Befrielsen

  Av: Kealey, Imogen Tipsat av: Lena Edvardssson

  ”Den vita musen” – så kallades Nancy Wake av nazisterna i det ockuperade Frankrike. I denna bok får vi ta del av henne äventyr i spännande romanform. Man får ofta påminna sig att Nancy inte är en påhittad superhjältefigur utan en verklig kvinna - modig och klok och en stark och envis ledargestalt. Som brittisk agent lyckas hon få den franska motståndsrörelsen att följa henne trots att hon är kvinna, och hon driver gäck med tyskarna förklädd till harmlös hemmafru. Tempot är högt och det förvånar mig inte att det finns filmplaner i Hollywood.

 58. Olive, igen

  Av: Strout, Elizabeth Tipsat av: Lotta Berling

  Äntligen är den här – den efterlängtade uppföljaren till Olive Kitteridge. Nu får vi följa den oförglömliga, tvära, osmidiga och alldeles underbara Olive upp i 80-årsåldern. Liksom i den första boken om Olive är varje kapitel som en egen berättelse och vi får ta del av flera livsöden i det fiktiva kustsamhället Crosby i Maine, USA. Det är alltid en njutning att läsa Elizabeth Strout, som skriver fram sina karaktärer med stor ömsinthet och besitter en enastående förmåga att skildra livet, människor och relationer i all sin komplexitet.

 59. Lanny av

  Av: Porter, Max Tipsat av: Lotta Berling

  Lanny är en bok för den som läser lika mycket för språket och stilen som för handlingen. Platsen är en engelsk by, inte långt från London, men här känns den moderna storstaden avlägsen och myter och fabler frodas. Berättarperspektiven skiftar i en bitvis drömsk och poetisk ström av ord och fram träder en stark och gripande skildring av en ovanlig pojke, Lanny, som blir vän med byns berömde konstnär, även han en särling. När Lanny försvinner ökar intensiteten och obehaget. Kommer det att bli ett lyckligt eller fasansfullt slut?

 60. Den stora skrivboken ; Beviset ; Den tredje lögnen

  Av: Kristof, Agota Tipsat av: Lotta Berling

  Jag var alldeles omtumlad när jag hade läst ut Kristofs trilogi. Tre romaner utgivna 1985, 1987 och 1991 har nu samlats i en gemensam utgåva i svensk nyöversättning och sträckläsning rekommenderas! Böckerna handlar om tvillingarna Lucas och Claus och deras uppväxt under hårda förhållanden i ett krigshärjat land, men berättelserna går om och motsäger varandra. En del våldsamma och groteska inslag kan vara svårsmälta och säkert avskräcka och stöta bort somliga läsare – men alltså, vilken makalös berättarteknik! Det mest fascinerande jag läst i år.

 61. Finns i sjön

  Av: Engberg, Martin Tipsat av: Linda Stjernholm

  Karin och Marita är systrar som ska dela upp dödsboet efter sina föräldrar. När Marita kommer hem till Karin börjar hon se saker från föräldrahemmet som Karin tagit och gömt undan. Det är början till ett storbråk som handlar om mer än bara arvegodset. Boken skildrar känslor av avundsjuka och sorgen i att inte riktigt nå fram till sitt syskon. När Karin föreslår ett ovanligt sätt att dela upp sakerna kan inte Marita motstå. Berättelsen tar upp svåra ämnen som syskonrelationer och att göra olika val i livet. Är det ägodelarna som är det viktiga i livet?

 62. Kramar och brev

  Av: Storck, Åsa Tipsat av: Linda Stjernholm

  Simon är 27 år och bor på en gruppbostad. Han arbetar på en daglig verksamhet men drömmer egentligen om att fortsätta studera. Simon älskade att gå i skolan och lära sig nya saker. Han önskar att han kunde mer om internet så han kunde skaffa vänner på facebook. När hans lillebror Filip hittar en skola där Simon skulle kunna lära sig om datorer och att göra film så blir Simon genast intresserad. Problemet är att han måste skriva ett ansökningsbrev till skolan för att få börja där. Det här är en fin berättelse om att vilja komma vidare i livet och lära sig nya saker. Simon vill gärna vara del av den värld han ser finns därute och med lite mod och nya kunskaper kan han skaffa sig nya vänner och erfarenheter. Ett stort plus är Fredrika Ottossons färgrika och tydliga illustrationer som lyfter texten.

 63. När allt förändras

  Av: Frey-Skøtt, Emma Tipsat av: Linda Stjernholm

  Emma Frey-Skøtt skriver om Leni som får sitt liv förändrat på ett ögonblick. Hon har David som verkar vara den perfekta pojkvännen och sin bästa vän Moa som hon alltid kan lita på. Leni börjar dock känna att något inte riktigt stämmer med David men när hon försöker prata med Moa om sina tankar vill hennes vän inte alls lyssna på henne. En dag avslöjas allt när Leni letar efter sin pojkvän och hittar honom i skolans replokal. Det hon ser därinne får hela hennes liv att slås i spillror och hon förlorar allt. Den här boken handlar om vänskap och kärlek och hur livet kan svänga fort från lycka till ett krossat hjärta. Vi får följa Leni från de första spirande misstankarna till ensamhet och sorg och slutligen en väg upp igen. Det är både spännande och fint med hög igenkänning för alla som någon gång varit förälskade.

 64. Blåa listan

  Av: Schorlau, Wolfgang Tipsat av: Anna Wingårdh

  Detta är den första boken av denna tyska prisbelönt författare som översatts till svenska och det är den första delen i en serie med nio böcker om privatdetektiven Georg Dengler. Författaren har delvis baserat handlingen på situationen i Tyskland efter DDR:s fall. Chefen för det mäktiga statliga verket Treuhand, som förvaltar alla de företag som tidigare tillhört DDR, skjuts till döds i sitt hem. En Boeing 767 störtar i Thailand och 223 människor omkommer. När Dengler får i uppdrag av släktingar till en person som antas ha varit med på planet att ta reda på vad som hände upptäcker han att de båda händelserna har med varandra att göra. Spännande och intressant deckare som är skriven på ett mycket charmigt sätt. Jag längtar redan till nästa del!

 65. Älskade barn

  Av: Hausmann, Romy Tipsat av: Anna Wingårdh

  Detta är en debut och en stark sådan. En kvinna och hennes förmodade dotter tas in på sjukhuset efter en bilolycka utanför München. När det går upp för sjukhuspersonalen att flickan aldrig varit utanför hemmet börjar man fatta misstankar att allt inte står rätt till. Mamman ligger medvetslös men kan det vara den unga kvinnan, Lena Beck, som kidnappats 14 år tidigare? Genom olika berättarperspektiv, Lenas pappa, den kidnappade kvinnan, poliskommissarien som utredde fallet och ett par andra, bygger författaren upp en kuslig och suggestiv stämning som gör det svårt att släppa boken.

 66. Tyska huset

  Av: Hess, Annette Tipsat av: Anna Wingårdh

  Detta är en romandebut av manusförfattaren till bland annat serien Weissensee om jag tyckte var fantastiskt bra och därför blev jag intresserad av att läsa denna bok. Den utgår från den första rättegången mot krigsförbrytare i Auschwitz som hölls i Frankfurt i början av 1960-talet initierat av den tysk-judiske juristen Fritz Bauer, som uppehöll sig i Danmark och Sverige under kriget. Han ville visa hur en verklig rättsstat fungerar och ställde de som på lägre nivåer medverkat i brott mot mänskligheten till svars. Han figurerar i romanen men i bakgrunden utan namn och istället är det den unga Eva Buhn som är huvudperson. Hon kallas in för att tolka från polska under rättegången och allt eftersom vittnena framträder och hon tar del av deras ohyggliga berättelser växer insikten om att hennes egen familj kanske inte varit så oskyldig och hon ställer dem mot väggen.

 67. En fördämning mot Stilla havet

  Av: Duras, Marguerite Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Franska Indokina 1931. Vid randen av Stilla havet lever en fransyska med sina två nästan vuxna barn. Kvinnan är inflyttad till kolonin men livet har inte blivit som hon förutsatt sig och hon lever nu i misär. Efter misslyckade försök att bygga en fördämning mot Stilla havet för att undvika översvämning och göra risfälten odlingsbara har hon till slut blivit galen. Lurad av de franska kolonialmyndigheterna och utblottad sätter hon sitt hopp till den kinesiske försäljare som faller handlöst för dottern och som lätt kan köpa henne för en diamantring eller två.

 68. De åtta bergen

  Av: Cognetti, Paolo Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Piero och hans familj flyr varje sommar Milano för att tillbringa tiden i sommarhuset i Alperna. Pappan bestiger berg, Piero blir vän med Bruno, mamman odlar sin täppa. Pojkarna blir äldre och deras liv tar olika vägar men de förlorar aldrig varandra helt ur sikte. Den dramatiska naturen spelar en viktig roll genom hela berättelsen, snön kan du inte betvinga, den måste du lära dig att leva med. Snön döljer också den familjehemlighet som kommit att prägla Pieros uppväxt. När han till sist förstår vad som hänt är det för sent att prata om det. En finstämd och vemodig bok om vänskap, relationer och vuxenblivande.

 69. Fartygets ögon

  Av: Jacobsen, Roy Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Detta är sista delen om Ingrid som växer upp på en ö i Nordnorge. I del ett, De osynliga, är Ingrid liten. Hennes familj är de enda bofasta på ön och livet är hårt. Naturen bestämmer tillvaron, människorna lär sig att leva av och med den. I andra delen, Vitt hav, har Ingrid blivit vuxen, familjen har lämnat ön, hon är ensam kvar och världen är i krig. I ladan på ön finner hon en svårt skadad soldat. I den avslutande delen, Fartygets ögon, är kriget över. Ingrids dotter är 10 månader och Ingrid ger sig iväg för att söka rätt på hennes far. En stillsam men ändå dramatisk trilogi om ett hårt, kargt men kärleksfullt ö-liv.

 70. Organisera och förvara hemma

  Av: Draganja, Paulina Tipsat av: Helene Bergholtz

  För den som inte vill skapa nya saker utan hellre vill få ordning på de prylar som redan finns hemma kan den här boken komma väl till pass. Boken är uppbyggd kring 52 projekt – ett i veckan under hela året. Man kan följa planeringen i boken eller lägga till sina egna prioriterade delar av bostaden. Det är både små och stora uppgifter på listan och dessutom tips på vad man kan göra med saker man rensar bort, som att sälja eller skänka bort dem. En lättsam och idérik bok för den som vill få bättre ordning i hemmet.

 71. Trä

  Av: Brännström Ott, Moa Tipsat av: Helene Bergholtz

  Här är en mycket praktisk bok för den som vill snickra fina saker till hemmet. Författaren är finsnickare och här presenterar hon 20 små projekt för inredning och odling. Bokens första del är en genomgång av träslag, verktyg och tekniker med olika tips som kan vara bra att sätta sig in i innan man börjar. Projekten är praktiska saker som kryddhylla, knivställ, blompiedestal, fågelbord, brickbord med mera och kan säkert inspirera både nybörjare och lite mer vana hobbysnickare.

 72. Vuxna människor

  Av: Aubert, Marie Tipsat av: Karin Thomasdotter

  Norska Marie Auberts första roman är en komprimerad berättelse om några semesterdagar i en stuga vid den norska kusten, två systrars barndomsparadis. Den präktiga storasystern Ida, arkitekt, fyrtio och barnlös, åker dit för att umgås med familjen och berätta om ett beslut hon har tagit. Hennes lillasyster Marthe har också något viktigt att berätta, något som stjäl uppmärksamheten från Ida. Ännu en gång, som så ofta tidigare. Bitvis smärtsam debutroman som belyser syskonrelationer, syskonrivalitet och syskonkärlek, och spännande bladvändare som tar slut alldeles för snabbt.

 73. Jungfrustigen

  Av: Teir, Philip Tipsat av: Jutta Sarodnick-Krackhardt

  Kan det vara självupplevt? Den känslan fick jag tidigt i Teirs, före detta kulturchef och författare, nya roman om en medelklassfamilj i Helsingfors. Richard, kulturchef på en tidning och författare, träffar på en julfest Paula, som han känner en stark attraktion till. Efter mycket vånda bryter han upp från sitt äktenskap med Sonja och skapar en ny familjekonstellation för sig, Paula och Sonja och sina två barn. Till synes så enkelt men så svårt i verkligheten, det får även Richard lära sig. Teir i sitt esse om medelklassliv, allvarligt, lättsamt och igenkännande.

 74. Rågblont hår, grå ögon

  Av: Sjón Tipsat av: Jutta Sarodnick-Krackhardt

  Sjóns nya kortroman berättar om den unge Gunnar Kampens uppväxt i en trygg familj i efterkrigets Island och hans väg in i nynazismen. I Gunnars omgivning finns fortfarande många tysksympatisatörer som hyser sina nationsocialistiska tankar och påverkar honom så pass mycket att han blir alltmer besluten att grunda Islands nynazistiska parti som en del av Nordiska Rikspartiet. Persongalleriet känns delvis alldeles för udda för att vara sant men kollar man lite närmare så fanns de flesta personerna i verkligheten, även Gunnar, fast han hette något annat.

 75. Analfabeten

  Av: Kristof, Agota Tipsat av: Lotta Berling

  Tänk att kunna säga så mycket om flykt, tillhörighet, språk och skrivande på knappt 50 sidor! Som fyraåring läser Kristof flytande. Sjutton år senare flyr hon från Ungern till Schweiz och lär sig att tala franska, men kan under flera år varken skriva eller läsa språket – hon blir analfabet. Hon författar senare sina böcker på franska, men berättar att språket aldrig blir hennes och att hon skriver med ordböckerna nära till hands. Hennes första roman Den stora skrivboken är översatt till nästan 20 språk och den kommer du säkert, liksom jag, att vilja läsa efter att ha läst Analfabeten.

 76. Tag och skriv! Fjorton författare om sitt skrivande

  Tipsat av: Lotta Berling

  Det spekuleras att coronapandemin kan resultera i såväl fler bebisar som skilsmässor. En annan möjlig effekt är en bokboom – romanskrivande passar ju alldeles utmärkt ihop med social distansering. Denna samling är full av tankar och råd kring skrivande från några av våra samtida svenska författare. Bland annat ger Mats Strandberg tips i skräckgenren, Majgull Axelsson skriver om sitt förhållande till magiskt tänkande, Nina Wähä om skrivarkurser, Stina Stoor om svårigheter med andra boken och Åsa Linderborg om konsekvenserna av att skriva självbiografiskt.

 77. Biblioteket

  Av: Orlean, Susan Tipsat av: Lotta Berling

  Den 29 april 1986 utbröt den största biblioteksbranden i USA:s historia på Los Angeles Central Library. En miljon böcker förstördes eller skadades. Susan Orleans berättelse tar sin början med Harry Peak, en misslyckad skådespelare och mytoman som blir misstänkt för att ha anlagt branden, och vindlar sig sedan genom nästan 400 sidor av brokiga och färgstarka karaktärer med anknytning till biblioteket från 1800-tal till nutid. Fram träder en historia om såväl staden Los Angeles som dess invånare och biblioteksväsen. Fascinerande inte bara för bibliotekarier!

 78. Håll käften och var söt

  Av: Andersen, Vita Tipsat av: Ann Nilsson

  Ännu en nyutgåva som består av en samling om tolv noveller som utkom första gången 1978. Andersen skriver om vilsna flickor och kvinnor, där barndomens svårigheter sätter spår livet igenom. Ofta handlar det om relationen mellan mor och dotter. Mödrar som inte vill ha sina döttrar, som slår, super och luras. I novellen ”Felet” läser den tolvåriga flickan en artikel i ”Det bästa” och kommer till insikt om varför hon alltid upplevt sig vara ”fel” och sakna personlighet, som hennes mor säger. Den novellen är, liksom de andra, en mörk, trovärdig, och välskriven skildring av barns och kvinnors utsatthet.

 79. Gift

  Av: Ditlevsen, Tove Tipsat av: Ann Nilsson

  Gift är den tredje och sista delen av den danska poeten och författaren Tove Ditlevsens (1917-1976) självbiografi. Titeln är dubbeltydig och syftar både på hennes tre första äktenskap och på narkotikan som hon blev beroende av när hennes tredje man, som var läkare, skrev ut beroendeframkallande medicin åt henne. Ditlevsen skriver gripande och naket om sig själv och människorna i sin närhet, om otrohet, droger, aborter och ångest. När boken kom ut 1971 blev den både en succé och en skandal. 2019 kom en nyutgåva och den är fortfarande mycket läsvärd.

 80. De

  Av: Helle, Helle Tipsat av: Ann Nilsson

  De är en mor och en dotter i början på 1980-talet. En familj som har ont om pengar och som ofta flyttar inom samma lilla danska landsortsstad. Modern arbetar i affär och dottern går på gymnasiet. Under det år vi följer dem blir mamman allt sämre i den obotliga sjukdom som drabbat henne. De vet båda, men lever vidare sida vid sida, utan att tala om det. Trots tystnaden, är det ett mycket kärleksfullt förhållande mellan mor och dotter som skildras. Helle Helle skriver med ett minimalistiskt språk som är mycket angenämt att läsa. Boken nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2019.

 81. Jägarinnan

  Av: Quinn, Kate Tipsat av: Anna Wingårdh

  Denna bok tar avstamp i både autentiska händelser och personer, något som författarinnan redogör för ganska grundligt på de sista sidorna. Vi får följa tre personer under åren innan, under och efter andra världskriget. Ian, engelsman och nazistjägare, Nina, en sovjetisk stridspilot och slutligen den unga amerikanska Jordan, vars pappa träffat en ny kvinna som väcker dotterns misstänksamhet. Deras gemensamma nämnare är Jägarinnan, en österriska som under kriget dödat barn. En mycket spännande och välskriven bok som är svår att släppa.

 82. Hjärtats bokhandel

  Av: Henry, Veronica Tipsat av: Anna Wingårdh

  Normalt sett är jag inte så road av att läsa feelgoodromaner men just Veronica Henry har jag blivit lite förtjust i. Hon är en av Englands mest populära författare i denna genre och har i hemlandet gett ut ett 20-tal böcker som nu kommer i en snabb takt på svenska. Handlingen i denna bok kretsar runt bokhandel Nightingale Books i den lilla idylliska byn Peasebrook. Den startades av Julian, en passionerad bokälskare och ensamstående pappa till Emelie. När Julian blir sjuk och går bort alldeles för tidigt kommer Emelie hem. Hur ska hon göra med bokhandeln som visar sig inte ha varit så lukrativ som hon hade trott. I boken får man följa olika livsöden men det är Emelie som är huvudperson. Härligt mysigt och avkopplande att läsa.

 83. Mellan djävulen och havet

  Av: Adolfsson, Maria Tipsat av: Anna Wingårdh

  Detta är den tredje boken om det fiktiva Doggerland. Även i denna bok är det kriminalkommissarie Karen Eiken Hornby som är huvudperson och nu får hon börja nysta i ett lite delikat fall med en försvunnen världsartist, Luna, som är född på Doggerland. Samtidigt härjar en serieförbrytare som överfaller kvinnor på bestialiska sätt. Karen är en spännande person och en mycket kapabel polis men med ett tragiskt förflutet. Jag ser redan fram emot nästa del för att ta del om vad som kommer hända i Karens privatliv och hade inte haft något emot att besöka Doggerland om det nu hade varit möjligt.

 84. Myteriet på Bounty

  Av: Boyne, John Tipsat av: Lena Edvardssson

  Denna klassiska äventyrsberättelse – som har verklighetsbakgrund - har jag bara sett på film tidigare, och det är en fascinerande historia som jag gärna återupplever genom en ung pojkes ögon. John Jacob Turnstile är en fjortonårig ficktjuv som får en oväntad chans att bli kapten Blighs uppassare på skeppet Bounty med destination Tahititi. Kaptenen är en hygglig men missförstådd person i denna version. Situationen blir alltmer spänd och det är psykologiskt intressant att följa händelserna som leder till det oundvikliga myteriet.

 85. Kirke

  Av: Miller, Madeline Tipsat av: Lena Edvardssson

  Odyssén skrevs för 2700 år sen men kan fortfarande utforskas på nytt. Varför inte med ett feministiskt perspektiv? Kirke var ju hon som förvandlade Odysseus besättning till svin. Inte så snällt kanske, men när man läser denna bok får man möta en sympatisk mångfacetterad gudinna/häxa/kvinna, som vantrivs i gudarnas livlösa land och har en längtan efter det mänskliga och efter kärlek. Hon får utstå gudarnas straff, tampas med monster och vidunder och möta många berömda gudar och människor. Ett psykologiskt läsäventyr som blivit en bestseller.

 86. Huset Longbourn

  Av: Baker, Jo Tipsat av: Lena Edvardssson

  Det är roligt med klassiker som får nytt liv. Stolthet och fördom är en fantastisk bok av Jane Austen, men i Huset Longbourn av Jo Baker får jag uppleva berättelsen ur ett helt annat perspektiv – tjänstefolkets. Samtidigt som den världsberömda romansen pågår i finrummen blir köksflickan Sarah väldigt intresserad av den nye mystiska butlern. Tjänarnas tillvaro präglas mer av hårt slit och fattigdom än av tyllklänningar och baler, och Sarahs och James kärlekshistoria är faktiskt ännu mer rörande än miss Bennets och mr Darcys.

 87. Svenska kvinnor historien glömde

  Av: Högberg, Stefan Tipsat av: My Sörensson

  Här har vi en bok för historienörden! Författare Stefan Högberg skriver, föreläser och poddar om historiens gränsöverskridande kvinnor - och nu fokuserar han helt på Sverige. Åtta driftiga och modiga kvinnor presenteras i boken och vi får läsa om krig, kanoner och snabba bilar. Men också om crossdressing, tvångsäktenskap och dramatiska livsöden. Stefan Högberg har tidigare gett ut böckerna Kvinnliga krigare: medeltida kvinnor som ledare, konstnärer och soldater samt Kvinnorna historien glömde. Hans podcast heter Kvinnliga krigare.

 88. Kvinnor förändrar världen

  Av: Gates, Melinda Tipsat av: My Sörensson

  ”När vi lyfter kvinnor lyfter vi hela mänskligheten” skriver Melinda Gates in inledningen till boken som skildrar hennes långvariga arbete med att förbättra situationen för flickor och kvinnor världen över. Tillsammans med sin man Bill Gates driver hon en stor och globalt aktiv välgörenhetsorganisation och i boken får vi veta mer om hur arbetet med denna tagit form och utvecklats. Vi får också möta många av de människor som med djupt engagemang och hängivenhet vigt sina liv år frågor som mödravård, familjeplanering och barnäktenskap. En stor behållning med boken är Melinda Gates mycket personliga reflektioner kring sitt eget liv och över sådant hon valt – eller valt bort – på grund av att hon är kvinna.

 89. Kvinnor i kamp – 150 års kamp för frihet, jämställdhet, systerskap!

  Av: Breen, Marta Tipsat av: My Sörensson

  En lärorik och underhållande bok för dig som vi veta mer om jämställdhetskampen och dess hjältinnor. I denna seriebok möter vi en hel drös stencoola kvinnor från alla världens hörn och från alla samhällsklasser som under historiens gång kämpat för frihet – inte sällan med sitt eget liv som insats. Jenny Jordahls illustrationer och Marta Breens texter skapar en perfekt kombination av action och humor, trots ämnets tyngd. Detta är en bok som passar både yngre och äldre läsare och en perfekt bok att läsa tillsammans med sin tonåring!

 90. Köttets tid

  Av: Wolff, Lina Tipsat av: Lotta Berling

  Lina Wolffs författarskap har fascinerat mig ända sedan debuten med novellsamlingen Många människor dör som du. Hon skriver skruvat, inte sällan obehagligt, och har en väldigt egen stil. I hennes senaste bok Köttets tid är faktiskt precis varenda sida bra. Det börjar med att en kvinna träffar en härjad man i en bar i Madrid – en galen nunna är ute efter hans hjärta! – och utvecklas till en berättelse som inte liknar något annat, full av färgstarka karaktärer och köttiga händelser.

 91. Den ensamma staden

  Av: Laing, Olivia Tipsat av: Lotta Berling

  Ett verk som spänner över många områden, men där det centrala är ensamhet, konst och New York. Forskning och teorier varvas med berättelser ur olika konstnärers liv (bland andra Edward Hopper, Andy Warhol, Valerie Solanas, David Wojnarowicz, Henry Darger och Klaus Nomi) samt analyser av deras verk – och av deras ensamhet. Ömsint skriver Olivia Laing om människor som lever utanför normen, och det är oerhört välskrivet, oavbrutet fängslande, och ofta djupt tänkvärt om något så allmänmänskligt och samtidigt så skambelagt.

 92. Sista hösten i Legoland

  Av: Carlsson, Hanna Rut Tipsat av: Lotta Berling

  Först kommer sanden, sen kommer solen, därefter regnet. Men människorna i Legoland vill inte se tecknen, de vill bara fortsätta leka. I Hanna Rut Carlssons fina debut följer vi några av dem den allra sista hösten i Köpenhamn, innan havet slukar allt som människorna har byggt upp. ”Människorna ser aldrig slutet närma sig. (…) De baserar alla sina visioner på vad de redan har sett. Människorna kommer aldrig att se slutet komma, för de har inte sett slutet komma förr.” Dystopisk litteratur är verkligen en av mina absoluta favoritgenrer!

 93. Sömngåtan

  Av: Walker, Matthew Tipsat av: Mari Andersson

  I USA dör en person i timmen i trafiken till följd av sömnbrist. Detta beskriver författaren Matthew Walker och genom hela boken betonas vikten av en god natts sömn för att människor ska kunna fungera. Både vårt minne och vår psykiska hälsa gynnas av sömnen då vi får chansen att ladda om. Personer inom sömnforskningen beskriver hur sömnen gynnar alla våra biologiska funktioner och att läkare snart ska kunna skriva ut sömn. Denna facklitterära bok kan komma att provocera den sömnlöse läsaren, men den kan samtidigt vara en nödvändig ögonöppnare.

 94. Mamma är bara lite trött

  Av: Beischer, Sara Tipsat av: Mari Andersson

  Minna är den trötta småbarnsmamman, den stressade läraren och familjens ständige projektledare som ligger vaken varje natt med en hjärna som går på högvarv. Det är därför föga förvånande att hon på sin egen överraskningsfest inför familj och vänner bryter ihop fullständigt. The botten is nådd. Minna startar resan tillbaka genom att börja arbetsträna på en plantering, där hon träffar konstnären Iris som helt dansar efter sin egen pipa. Kanske vi alla behöver en Iris som påminner oss om att släppa lite på de orimliga kraven vi har på oss själva.

 95. Nattugglor

  Av: Levy, Gabrielle Tipsat av: Maria Andersson

  Bokens huvudkaraktärer Claire, Hervé, Jaques, Lena och Michéle har alla något gemensamt: de lider av sömnbrist. I förhoppningen och längtan efter en god natts sömn söker de hjälp hos sömnterapeuten Hélèn som ber dem föra sömnscheman och prova nya metoder. Men den lilla gruppen av sömnlösa börjar snart inse att det riktiga botemedlet kan de finna i varandras sällskap. En fin och oförutsägbar roman som skildrar vad samhällets orimliga krav på människan kan orsaka. En roman som ger tröst och hopp till den mest extrema nattugglan: du är inte ensam.

 96. Silvervägen

  Av: Jackson, Stina Tipsat av: Cecilia Johansson

  För 3 år sedan försvann Lelles dotter Lina plötsligt och spårlöst. Sedan dess söker han efter henne. Kväll efter kväll åker han med bilen och letar och letar. 3 år och alla tycks ha gått vidare. Så plötsligt försvinner ännu en tjej. Letandet börjar på nytt, efter Hanna, men Lelle letar efter Lina. Och sen är det Meja, som också letar men efter något helt annat. En stämningsmättad psykologisk spänningsroman i norrländskt mörker.

 97. Dolt i vatten

  Av: Steadman, Catherine Tipsat av: Cecilia Johansson

  En tropisk ö, ett nygift brudpar. En idyllisk dykutflykt och en väldigt märklig upptäckt. Har de precis haft världens tur, eller tvärtom ödesdiger otur? Men ingen annan kan väl känna till deras fynd? Och om ingen känner till det så är det väl ingen som saknar det? Och kommer för att ta det tillbaka. Upptäckten och fyndet i vattnet skulle kunna vara lösningen på alla deras problem. Så behöver de verkligen rapportera det? Vem skulle kunna ta skada?

 98. Staden

  Av: Sten, Camilla Tipsat av: Cecilia Johansson

  Dokumentärfilmaren Alice ska som sitt första stora projekt i karriären filma och utreda ett mysterium hon länge fängslats av: Gruvstaden Silvertjärn och hur hela befolkningen på över 900 personer plötsligt försvann utan minsta lilla spår år 1939. 60 år har gått och teorierna har varit många. De har 5 dagar på sig i den isolerade spökstaden för att samla in material och kanske rent av lösa gåtan. Men ganska snart börjar de se konstiga saker, höra oförklarliga ljud. Vad var det egentligen som hände, och kanske fortfarande händer, i staden?

 99. Utgående Farkost

  Av: Andkjær Olsen, Ursula Tipsat av: Hannes Menberg Svensson

  Ursula Andkjær Olsen har skrivit närmare tjugo böcker varav två finns översatta till svenska. Utgående farkost är den senaste och det är en minst sagt omtumlande upplevelse. Här möts vi av ett iskallt och aggressivt diktjag som är så fyllt av hat både för sin omgivning och mot sig själv att det känns som att sidorna spottar och fräser en i ansiktet. Texten är repetitiv och jag får känslan av att det är ett slags mantra som gradvis gör dikteten hårdare och mer aggressiv. Det är faktiskt rätt olustigt att läsa. Förvänta dig alltså ingen upplyftande hängmatteläsning, däremot är det en uppfriskande läsupplevelse.

 100. Fjärilsdalen

  Av: Christensen, Inger Tipsat av: Hannes Menberg Svensson

  Fjärilsdalen är en så kallad sonettkrans vilken består av 14 sonetter, slutraden i varje sonett är den första i den nästkommande sonetten där den fjortonde sonettens slutrad är den förstas begynnelserad. Sonetternas 14 slutrader bildar i sin tur en femtonde sonett, mästarsonetten. Fjärilsdalen handlar om koncept som evighet och flyktighet, livet och döden, totala motpoler alltså som likväl är beroende av varandra. Det som gör Fjärilsdalen så genial är hur sonettkransens struktur illustrerar det här beroendeförhållandet, alltså att ett slut samtidigt är en början, början ett slut och att det pågår som i ett evigt kretslopp.

Lästips på tema

Fler lästips