Personalen tipsar

Här hittar du lästips från oss som arbetar på biblioteken i Familjen Helsingborg. Klicka på titeln för att reservera och läsa mer om varför just det här är en av våra favoriter.

 1. Minnesteatern

  Av: Tidbeck, Karin Tipsat av: Magnus Rydén

  Tidbeck berättar här en säregen saga där vi får följa uppassaren Tistel på en roadtrip genom multiversum. Berättelsen gör nedslag i olika miljöer och tider där människor och olika väsen befolkar de olika världarna. Tistel flyr från den paradisiska fängelsevärlden Trädgården i jakten på sitt namn, sin sanna identitet. Nyckeln i multiversum och i denna roman utgörs av ett resande teatersällskap, Minnesteatern som kan omgestalta verkligheten enligt ett fastställt manus. Berättelsen har en avklarnad språklig dräkt som bär upp denna jordbundna saga på ett mycket underhållande sätt.

 2. De förlorade minnenas ö

  Av: Ogawa, Yōko Tipsat av: Magnus Rydén

  På en isolerad ö utan namn utspelar sig denna suggestiva berättelse om minne och förlust. I berättelsens centrum finns en ung kvinnlig författare. Vardagen på ön krackelerar gradvis då den hemliga polisen utfärdar utplåningsdekret och igångsätter minnesjakter. Vardagen skildras konkret och detaljerat där de gradvisa repressiva ingreppen i människors liv obönhörligt skapar en förvrängd normalitet. I Ogawas berättelse finns underströmmar av Japans mörka historia. Vackert och gripande skulpterar Ogawa med sitt precisa språk en dystopi som är svår att glömma.

 3. Vårt kvarter : en uppväxt i Hitlertyskland

  Av: Krüger, Horst Tipsat av: Ann Nilsson

  År 1966 skrev journalisten Horst Krüger denna självbiografiska skildring som inleds med uppväxten i en förort till Berlin under 1930-talet. Föräldrarna var inte aktiva nazister men drogs med av den berusning som Hitlers nationalistiska politik förde med sig. Deras sätt att hantera detta inför Horst och hans syster fick ohyggliga följder. Under studietiden blir vänskapen med den karismatiske Wanja som är aktiv inom motståndsrörelsen, en viktig milstolpe i hans liv. Krüger beskriver sin tid som soldat på slagfältet och slutligen när han som journalist bevakar Auschwitzrättegångarna. Det är en mycket välskriven och fängslande biografi, som kritiskt skildrar ett maktrusigt Tyskland, som nu återutges på svenska.

 4. Barfotakvinnan

  Av: Mukasonga, Scholastique Tipsat av: Ann Nilsson

  År 2008 skrev den rwandisk-franska författaren denna självbiografiska roman om sin mamma Stefania. Stefania och hennes familj är tutsier och har under de vitas och hutuernas förtryck blivit förvisade till Nyamata, ett ogästvänligt område nära gränsen till Burundi, där de mot förmodan lyckas leva och livnära sig under åren fram till folkmordet 1994. Stefania är en handlingskraftig kvinna som gör allt för att rädda sina barn och förbereda dem för den flykt som hon ser komma. Som läsare får en ta del av hur uppfinningsrikedom och solidaritet kan få människor att känna hopp under hemska förhållanden. Boken är en upplysande skildring av flyktingarnas situation och en kärleksfull hyllning till Stefania.

 5. Alla förlorade platser

  Av: Boyne, John Tipsat av: Ann Nilsson

  År 2006 utkom författaren med den uppmärksammade ungdomsboken ”Pojken i randig pyjamas”. Vuxenromanen ”Alla förlorade platser” är en uppföljare till denna men kan läsas helt fristående. Gretel, 92 år, bor sedan länge i London. I lägenheten under hennes flyttar en familj in och en vänskap med sonen Henry växer fram. Gretel ställs inför en minnenas färd tillbaka till uppväxten utanför Auschwitz, flykten till Paris under ny identitet och en omskakande tid i Australien. Skuld och skam är Gretels ständiga följeslagare och som läsare ställs vi inför hennes moraliska dilemman. Är det fel att förtiga vittnesmål och kan man anklaga någon som var barn när det hände? Romanen är mycket läsvärd och gripande.

 6. Hantverkaren

  Av: Bolton, Sharon J Tipsat av: Lena Edvardsson

  1969 är Florence Lovelace en nybakad poliskonstapel i Sabden - en engelsk stad känd för sina häxprocesser under 1600-talet - när en grym mördare härjar i staden. Som tjej förväntas hon mest bara koka te till de ”riktiga” poliserna och det är härligt att läsa om denna okuvliga unga dam som trots allt manligt motstånd hittar spår och upptäcker samband som ingen annan sett. Tack vare Florence får de fast mördaren den gången, men trettio år senare återvänder hon som biträdande polisdirektör och börjar tvivla, eftersom ondskan har vaknat igen.

 7. Blodmåne

  Av: Nesbø, Jo Tipsat av: Lena Edvardsson

  Norrmännen har en trevlig påsktradition. De far till sin hytte, åker skidor och frossar i deckare. Varför inte hänga på och koppla av med en riktigt bra norsk deckare i påsk? Blodmåne är välkomponerad spänning på hög nivå. Jo Nesbös hjälte, polisen Harry Hole, har nått botten och tänker supa ihjäl sig i Los Angeles. Men istället blir han anlitad som privatspanare för att lösa ett fall med en seriemördare i Oslo – tillsammans med ett osannolikt team. Man sugs in i berättelsen och det är viss risk att påskfirandet måste komma i andra hand.

 8. Överlevarna

  Av: Harper, Jane Tipsat av: Lena Edvardsson

  Påskekrim funkar också med deckare från andra världsdelar. Tasmanien är en intressant plats att besöka i denna spänningsroman. Havet är väldigt närvarande, och ibland hotfullt. Kieran lider efter tolv år fortfarande av skuldkänslor efter en tragedi då två personer drunknade samtidigt som en flicka försvann. Har detta något samband med mordet på en ung kvinna tolv år senare? Gamla vänner återser varandra, men det förflutna är inte glömt. Mordutredningen rör upp smärtsamma minnen och djupt begravda hemligheter i den lilla kuststaden.

 9. Vi vänder vågorna

  Av: Vida, Vendela Tipsat av: Magnus Rydén

  Det är 80-tal i San Francisco. De 13-åriga vännerna Eulabee och Maria Fabiola driver runt på gatorna i sina kvarter där de vet allt om människorna som bor där. De leker också på stranden och utmanar tidvattnet i farliga lekar. En dag träffar de på en man i en bil som ställer en fråga. Det blir början på en kris mellan flickorna och flera av deras vänner. Vänskapen sätts på prov och Eulabee som vägrar ljuga blir utfryst. En dag försvinner Maria Fabiola... En bok om vänskap, svek och lögner. Berörande läsning som innehåller både spänning och humor.

 10. När bergen sjunger

  Av: Nguyên, Phan Quê Mai Tipsat av: Yvonne Andersson

  Vietnamkriget rasar för fullt. Året är 1972 och Huong och hennes mormor Dieu Lan befinner sig i Hanoi. De gömmer sig i bombskydd och kämpar dagligen för sin överlevnad. För att skingra Huongs tankar och oro för föräldrarna som befinner sig mitt i striderna berättar mormodern om sitt liv, om familjen och om Vietnams historia. Med livsberättelsen ger hon också sitt barnbarn en lektion i hur man överlever det värsta tänkbara med modet och hedern i behåll. En mycket läsvärd bok som rymmer både krigets fasor och en lite strimma hopp och framtidstro.

 11. Det åttonde livet (Till Brilka)

  Av: Haratischwili, Nino Tipsat av: Yvonne Andersson

  På över tusen sidor får vi, i denna berättelse, följa familjen Jashis öden genom sex generationer. Den tar sin början i Georgien kring förra sekelskiftet och vindlar sig genom den ryska revolutionen, två världskrig, Stalins skräckvälde och fram till vår tid. Berättaren är Niza Jashi som bestämmer sig för att nedteckna släktens historia för sin 12-åriga systerdotter Brilka.Ett riktigt läsäventyr som rymmer allt från krigens fasor och förtryck till kärlek och drömmar. En och annan kunskapslucka om Georgien och dess historia täpps också igen.

 12. Yahya Hassan

  Av: Hassan, Yahya Tipsat av: Nina Pascoal

  För poesinybörjarna brukar jag rekommendera danska Yahya Hassans självbetitlade debut från 2013. Med ett kristallklart språk fyllt av bilder skriver Hassan fram en mörk historia om utsatthet, våld och kriminalitet. Boken beskriver en sida av Danmark som många kanske läst om, men inte såhär. Här skrivs den fram från en person som befinner sig mitt i det, med hjärtat i handen och en vrålande ilska i strupen. Boken är sprängstoff och svår att lägga ner, samtidigt som den beskriver något skört och vackert. Törstar du efter mer poesi? Den 19 mars firar Helsingborgs stadsbibliotek Världspoesidagen med sex poeter på scen.

 13. Staten, systrarna, dikten

  Av: Masifi, Sorin Tipsat av: Nina Pascoal

  I denna både tunga och luftiga poesidebut följer vi en flicka som tillsammans med sin familj flyr från en stat som trasats sönder av krig och konflikt, Kurdistan. Familjen hamnar i Sverige där de försöker skapa sig ett nytt hem och sammanfoga sin kultur med en annan. Samtidigt bearbetar familjen sorgen av vad de lämnat och fått bevittna. Här blir dikten en ljusglimt: flickan skriver och mamman läser för systrarna. I denna berörande diktsamling använder sig Sorin Masifi även av andra poeter för att skildra sorg, flykt och saknad.

 14. Gratulerar till din förgörelse

  Av: Itō, Hiromi Tipsat av: Nina Pascoal

  Den japanska författaren och poeten Hiromi Ito möttes av både hyllningar och kontroverser när hon slog igenom på 70-talet. Hennes texter kretsade kring graviditet och moderskap, sex och familj och hennes stil var vildsint, köttigt och transparent - något inte alla var redo för när debuten kom. Nu bryter hon kanske inte lika många tabun, men är fortfarande en fantastisk poet. I hennes världar blandas fantasi med verklighet, obehag med njutning, svärta med humor. En rolig, magisk och brutal diktsamling!

 15. Blir du ledsen om jag dör?

  Av: Lunabba, Nicolas Tipsat av: Julia Standar

  Våldet i Sverige är för många barn och unga ständigt närvarande. Det här är en ärlig biografi där Nicolas berättar om den verklighet som han sett med egna ögon. Nicolas arbetar med att fånga upp barn och unga som har det svårt och han får en närmare relation till ett av barnen. Barnet flyttar in till honom och Nicolas får prova på hur det kan vara att fungera som en fadersgestalt men samtidigt som nära vän. Förutom att läsa boken kan jag rekommendera att lyssna på den som ljudbok då den är fint inläst av Nicolas Lunabba själv.

 16. Koloristen som vägrade svart

  Av: Stjernholm, Kjell Tipsat av: Julia Standar

  Det här är en av de bästa böckerna jag läst förra året och en riktigt bra debut! Pär har downs syndrom och när hans mamma dör beger han sig ut i världen. Pärs största intresse är att måla och hans resa leder till ett spännande äventyr där hans charm och konstnärskap flera gånger hjälper honom. Här lyfts flera fördelar med att ha en funktionsnedsättning och Kjell är bra på att inte fastna i stereotyper. Pär är stjärnan i boken och fortfarande efter flera månader saknar jag att läsa om Pär, som känns mer som en människa än som en karaktär.

 17. Benny älskar baklava

  Av: Jisander, Mikael Tipsat av: Julia Standar

  2021 debuterade Mikael Jisander med sin bok Benny älskar Baklava. Den utspelar sig i Klippan i Skåne och är en rolig och händelserik berättelse. Jag skrattade högt flera gånger! På samma gata som Benny flyttar Farah och hennes familj in och efter det blir ingenting som vanligt. Boken skildrar vardagslivet i en liten tätort, men tar också upp viktiga teman som rasism och fördomar. Det är en lättläst liten pärla som jag tror att alltför många har missat!

 18. Det dyrbaraste lilla fyndet: en saga

  Av: Grumberg, Jean-Claude Tipsat av: Fanny Johansson

  Boken utspelar sig under andra världskriget och berättas utifrån två perspektiv; en kvinna som bor i skogen med sin man och längtar efter ett barn samt en man och hans familj som sitter på tåget till ett koncentrationsläger. Kvinnan vet att det pågår ett krig, men är inte medveten om att det sker en utrotning av ett folk. Mannen däremot förstår direkt vart han är på väg när han sätter sin fot på tåget. I ett desperat försök att rädda delar av sin familj kastar mannen ut ett av sina spädbarn genom det rörande tågets galler.

 19. En liten bok om konsten att dö

  Av: Nilsson, Ulf Tipsat av: Fanny Johansson

  I boken följer man Ulf Nilsson under hans sista tid i livet. Författaren förde dagboksanteckningar som ger läsaren en inblick i hur det kan vara att leva med obotlig cancer samt vetskapen att man ska dö. Det är en ytterst personlig bok som läsaren får turen att ta del av, i ett ämne som är svårsmält. Men författaren varvar de tunga tankarna med humor och beskriver de små stunder som gett honom lycka i livet. Det är en liten bok men som lämnar ett stort avtryck.

 20. Bob

  Av: Helle, Helle Tipsat av: Fanny Johansson

  Bob och hans flickvän bor ihop men lever väldigt olika liv. Flickvännen studerar till läkare medan Bob har flera småjobb, därför spenderar de inte så mycket tid tillsammans. Flickvännen har sitt liv planerat medan Bob strävar efter att känna tillhörighet. Kommer han någonsin att hitta det? Boken berättas av flickvännen men fokuserar på Bob, specifikt de stunder när paret inte är tillsammans. Boken beskriver känslan av att växa upp och hitta sig själv samt hur det är att starta ett eget liv bortom barndomens trygga tillvaro.

 21. Luffarens sista dans

  Av: Stassi, Fabio Tipsat av: Thomas Olsson

  Möt Charlie Chaplin och hans spännande resa som underhållare och filmmakare. Berättelsen börjar i England och tar oss därefter med på en minst sagt brokig resa mot de enorma framgångar i USA som väntar. Romanen ger oss en bild av Charlie Chaplin som en väldigt målmedveten och modig ung man som trots motgångar reser sig och försöker igen. Genom cirkusjobb, tiggeri som leder in i den unga filmbranschen finner Chaplin mer och mer sitt kall. Vi får också genom berättelsen möta den åldrande Chaplin som varje julafton får ett väldigt speciellt besök som prövar hans talanger.

 22. Mot paradiset

  Av: Yanagihara, Hanya Tipsat av: Thomas Olsson

  Mot paradiset är också en bok där berättelsen spänner över tre tidsepoker. De tre berättelserna sammanfogas av platsen som är Washington Square i New York. Boken börjar 1893 och New York är en del av de Fria staterna. Här ska man få älska vem man vill men friheten har också sina baksidor. 1993 och aidsepidemin härjar i USA. Vi får följa en ung hawaiiansk man och dennes äldre och rikare partner. I det tredje århundradet år 2093 möter vi en berömd forskares barnbarn som försöker lösa ett försvinnande. Detta sker dock inte helt problemfritt.

 23. En bättre värld

  Av: Doerr, Anthony Tipsat av: Thomas Olsson

  Idaho nutid. Seymour, en ung man är på väg att spränga en bomb på biblioteket. På ovanvåningen repeterar en äldre man och en grupp barn en teaterföreställning. Konstantinopel 1493. Anna och hennes syster befinner sig innanför stadsmurarna där invånarna sakta ser belägringen närma sig. Utanför finns Omeir, tvingad att delta i anfallet av staden. I en framtid då jorden för längesen har blivit obeboelig träffar vi Konstance som levt hela sitt liv på ett rymdskepp på väg till framtiden på en fjärran planet. Genom de olika berättelserna löper en historia kring en speciell bok.

 24. Renegades: Born in the USA

  Av: Springsteen, Bruce Tipsat av: Mikael Vestlin

  Renegades är baserad på en podd som Springsteen och Obama hade tillsammans. De samtalar om livet och kärleken till USA snyggt ackompanjerade av, tidigare aldrig publicerade, bilder och låttexter.

 25. Låtskrivarkonsten

  Av: Dylan, Bob Tipsat av: Mikael Vestlin

  Bob Dylan undersöker 66 låtar, favoriter och icke-favoriter, och gör det med en lätthet som kan förväxlas med nonchalans. Men Dylan vet vad han vet och visst är det intressant när han anser att Elvis Costello använder alldeles för många ord i ”Pump it Up” och att The Clash ”London Calling” blivit populär i USA för att den påminner amerikanerna om Mississippifloden. Man håller inte med, behållningen är att titta in i Herr Zimmermans huvud.

 26. På spaning efter den tid som flytt, del 1-7

  Av: Proust, Marcel Tipsat av: Jacob Ekberg

  Marcel Proust är en av giganterna inom europeisk litteratur och har ibland nästan helgonförklarats för sitt bidrag till världslitteraturen. Det var först mot slutet av sitt liv som han fann sin röst och transformerade en hel levnadstid av upplevelser, tankar och känsloförnimmelser till det enorma romanbygget ”På spaning efter den tid som flytt”. Romanen publicerades i sju volymer vars sista punkt sattes samma år som författaren avled i sin Parislägenhet, 18 november 1922. Hundraårsjubileet uppmärksammades under det föregångna året på olika sätt, kanske främst med en komplett samling vackra nyutgåvor i åtta band i Gunnel Vallqvists mästerliga översättning till svenska. Så vad är då egentligen ”På spaning…”? I en mening är det ett lyriskt reflekterande porträtt av en individs liv i och runt fin-de-siécle. Precis som samtida modernisten James Joyce fann Proust vägar att genom ett språkets alkemi omvandla det vardagliga till storartad konst. En anledning till att många kastar ifrån sig boken efter de femtio första sidorna är att den kräver en viss omställning i vårt läsande eller seende, tempot är lägre än vi är vana vid och detaljerna desto rikare beskrivna; sinnesupplevelser bryts ner till sina beståndsdelar som i sin tur leder till liknelser och reflektioner. Den som är villig att låta sig svepas med av dess flodvåg av minnen och allmänmänskligt filosoferande tas dock med på en resa som är närmast hypnotisk i sin totala förskjutning av tid och rum. Här finns mycket att förundras över och känna igen sig i; från barndomens storögda upptäckt av världen omkring oss, till hänförelsen av litteraturen och de stora konsterna; från den första förälskelsens sötma till den olyckliga kärlekens fängelse; till att efter ett livs sökande slutligen finna sitt kall i skrivandets kraft. Marcel Proust berättelse är livet självt.

 27. Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek

  Av: Carver, Raymond Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  En av de stora legenderna inom novellkonsten är Raymond Carver som levde 1938-1988. Hans noveller är korthuggna, karga och knivskarpa i sina skildringar av människor i samhällets utkanter, ofta med whiskeyn i sällskap. Trots att ämnena är allvarliga finns en underliggande humor och en respekt för de ofta lite udda karaktärerna. Vad är det då vi pratar om när vi pratar om kärlek? Högst individuellt. Läs själv får du se.

 28. Noveller

  Av: Plath, Sylvia Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Sylvia Plath är mest känd för sin enda roman Glaskupan. Plath var bara 31 år gammal när hon dog men hann under sin tid skriva såväl poesi, barnböcker som noveller. Boken innehåller knappt 20 noveller om äktenskap, moderskap och psykisk ohälsa – en tematik som återfinns i hennes roman men även i Eufori, romanen om Plath av Elin Cullhed. En fin novell är ”Invigningen”. Den skildrar några unga gymnasisters längtan efter att få tillhöra de mest populära tjejerna i skolan. Möjligheten uppenbarar sig men då krävs en invigningsrit. Vem är du efter den?

 29. Här står jag och stryker

  Av: Olsen, Tillie Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Tillie Olsen är en i Sverige ganska okänd författare. Hon levde 1912 till 2007 och räknas som en av USA-s stora arbetarförfattare. Hon började skriva redan som ung men debuterade först på 60-talet. I titelnovellen ”Här står jag och stryker” skildras en mor vid strykbrädan. Under tiden som hon stryker plaggen släta vandrar tankarna: Hur var egentligen barndomen för hennes äldsta dotter? Hur blev dottern den hon är idag? Vad kunde hon som mamma gjort annorlunda? Eviga frågor, så lätta att känna igen sig i.

 30. Katten som räddade böcker

  Av: Natsukawa, Sōsuke Tipsat av: Björn Andersson

  En allålderssaga om litteratur och läsning att försjunka i under julhelgen eller ge i julklapp till en bokälskare. Hemmasittaren Rintaro tillbringar dagarna i sin morfars antikvariat, men när morfadern dör dyker en talande katt upp och behöver hans hjälp att rädda illa behandlade böcker. De många litteraturreferenserna hämtas främst ur en västerländsk kanon, men boken känns också mycket japansk (talande katter är t.ex. flitigt förekommande i japansk fiktion).

 31. Jag stannar här

  Av: Balzano, Marco Tipsat av: Ann Nilsson

  I den italienska byn Curon i Sydtyrolen, där invånarna talar tyska, bor den unga nyutexaminerade läraren Trina. Samtidigt som hon tar sin examen förbjuder Mussolini all undervisning på tyska och Trina ansluter sig till ett nätverk som i hemlighet undervisar barnen på deras modersmål. Vid andra världskrigets utbrott bor Trina och hennes familj kvar i byn där motsättningarna växer sig allt starkare efter att Tyskland erbjudit ”Det stora valet”; att flytta till Tyskland eller stanna kvar. Familjens val att stanna, leder till ständiga trakasserier. En dag när Trina kommer hem är hennes dotter försvunnen. Denna händelse samt ett dammbygge som riskerar att leda till ekologisk katastrof gör berättelsen både spännande och gripande.

 32. Kvinna sedd bakifrån

  Av: Wung-Sung, Jesper Tipsat av: Ann Nilsson

  Ida Hammershøi står modell på nästan alla målningar gjorda av den danske konstnären Vilhelm Hammershøi. Det är om Idas liv, från ungdomen i en liten landsortsby till giftermålet med broderns vän, den tystlåtne och svårtillgänglige Vilhelm vars innerliga passion är målandet, som berättelsen handlar. Trots otaliga timmar som modell med värk och ohälsa som följd, står Ida vid Vilhelms sida. Hon hanterar, ofta med stillsam humor, den spartanska miljö som Vilhelm kräver i hemmet och hjälper honom att hitta nya miljöer för sina motiv. Trots att allt kretsar kring Vilhelm hanterar Ida med envishet och kärlek, deras gemensamma liv.

 33. Fri

  Av: Ypi, Lea Tipsat av: Ann Nilsson

  Vad är frihet? Frågan genomsyrar denna självbiografiska roman om författarens barndom och uppväxt i Albanien på 1980 och -90-talen. Lea är trygg i familjen och i skolan. Inte mycket sipprar in om livet utanför Albaniens gränser. Lea älskar farbror Enver och ifrågasätter föräldrarna som inte har ett porträtt av honom på väggen. När regimen störtas 1990 avslöjas familjelögner och den av många, bl.a. hennes föräldrar, efterlängtade demokratin och marknadsekonomin införs och hyllas, men leder till stor arbetslöshet och ekonomisk katastrof med inbördeskrig som följd. Lea Ypi berättar sin och Albaniens nutidshistoria med svart humor och stor insikt.

 34. Vitt slödder

  Av: Rydberg, Carina Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Väntan har varit lång men äntligen kommer nu en ny roman av Carina Rydberg. Men är det en roman? Hon skriver helt och hållet om sitt eget liv, så som hon upplevt det. Oavsett genre så är igenkänningen stor, ingen kan skriva som hon, så osentimentalt och så djupt mänskligt på samma gång. Boken tar avstamp i barndomen och vidare genom livet, genom föräldrarnas först stabila liv som senare märktes av psykisk sjukdom, om Carinas litterära framgångar men också om hennes egna svårigheter. Boken är alltför kort, den känns som en liten retligt lockande amuse-bouche!

 35. Där barnen är kungar

  Av: Vigan, Delphine de Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Som ung drömde Mélanie Claux om att bli realitystjärna. Den drömmen gick i kras men Mélanie, nu en gift tvåbarnsmamma, får en ny chans i och med sociala mediers framväxt. Hon har två bedårande barn att visa upp på Youtube och flera miljoner följare. Varje dag lägger hon upp massvis med inlägg och publiken verkar inte få nog av deras familjeliv. Tack vare företagssamarbeten är det dessutom oerhört lukrativt. Men vad sker med barnen i ett parallellt, virtuellt universum? Är de kungar i sina liv eller bara över publikens konsumtion? Och vill alla deras följare dem väl?

 36. Hela världens tårar

  Av: Sendker, Jan-Philipp Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Under pandemin upplevde vi stora förändringar - hemarbete, social distansering, mm. För folk i andra delar av världen var dock pandemins konsekvenser betydligt mer dramatiska. Denna roman handlar om just det: Niri och hans familj lever ett tryggt liv som tjänstefolk i ett förmöget hushåll i en asiatisk mångmiljonstad. När Corona bryter ut hamnar de på gatan - åratal av prickfritt arbete betyder plötsligt ingenting. Familjen tvingas bege sig till ett slumområde i stadens utkant och nu börjar Niris kamp för överlevnad men också för rättvisa. Spännande och välskrivet!

 37. Värma händer

  Av: Widholm, Katarina Tipsat av: Anna Wingårdh

  Betty är en mycket kompetent ung kvinna som kom till Stockholm som hembiträde 1937 och som vi fick följa i första delen . Nu har det gått 5 år och mycket har hänt i Bettys liv. Hon är numera gift med sonen till den familj som hon tidigare arbetade för och bor i ett fint hus tillsammans med man och sin lilla dotter. Äktenskapet är dock inte lyckligt och ingicks för att rädda Betty som var gravid med en annan man som försvann innan dottern föddes. Vi får följa Bettys liv i krigsårens Stockholm något som författaren skildrar på ett mycket trovärdigt sätt inte minst genom dialogerna. Om du inte redan läst första delen Räkna hjärtslag så rekommenderar jag att göra det, kan vara svårt att hänga med annars.

 38. Kallmyren

  Av: Marklund, Liza Tipsat av: Anna Wingårdh

  Jag var mycket förtjust i författarens första del Polcirkeln som utspelas sig i den fiktiva norrländska byn Stenträsk. Denna del inleds med att en liten baby hittas invid en myr. Flickan är mycket medtagen och sönderbiten av mygg. Mamman är spårlöst borta och efter att ha genomsökt hela området antar man att hon gått ner sig i myren. Trettio år senare får flickans numera vuxne bror som arbetar på en militär forskning– och testanläggning ett varningsbrev i brevlådan. Wiking Stormberg, pappan och ortens polischef som fortfarande lever ensam, tror inte sina ögon när han känner igen ett tecken som hans fru alltid brukade skriva på sina meddelanden. En mycket spännande och välskriven kriminalroman och jag ser mycket fram emot tredje delen.

 39. Och havet gav igen

  Av: Haawind, Malin Tipsat av: Anna Wingårdh

  I denna roman får vi återigen stifta bekantskap med Dagmar från Slite på Gotland som nu när vi har kommit in i 1950-talet har flyttat till sin Harald i Skärhamn på Gotland. De kommer båda alltså från två öar, därav första delens titel De kom från öar. Det som man kunde ana lite i första delen, Haralds förtjusning i flaskan, tilltar nu och detta är något som oroar Dagmar samtidigt som hon saknar sin familj och ska finna sig tillrätta i sin nya hemort. Mycket fina personporträtt men författaren lyckas också mycket väl med att skildra Sverige och Skärhamn på 50-talet och vi får också vara med om den första Tjörnbrons tillkomst och vad det innebär för ön.

 40. Livets alla färger

  Av: Aisato, Lisa Tipsat av: Julia Standar

  Det här är den finaste bilderboken för vuxna som jag har läst och jag blir så ofantligt glad bara av att öppna den. Boken finns ibland att hitta på barnavdelningen, men jag tycker den är helt och hållet skriven för vuxna läsare. Med klockrena visdomsord och tankar som är perfekt matchade till de vackra illustrationerna är varje sida som att titta på en tavla. En bok att läsa, begrunda, bli glad av och att läsa igen.

 41. Stenfrukt

  Av: Lai, Lee Tipsat av: Julia Standar

  Familjerelationer kan vara komplicerade, särskilt när det är barn involverade. ”Stenfrukt” fångar känslor som är svåra att prata om och handlar om ett queerpar som ofta tar hand om systerdottern Nessie. Tecknarstilen är mörk och inte särskilt vacker, men det är inte heller meningen. Bland det dystra vilar något vackert där barnets upptäckarlust, lekfullhet och fantasi skildras på ett fint sätt och där det i slutändan är det som är det viktiga. Att få lov att vara sedd för den man är och att få tillåtelse att vara barn.

 42. Den uppgrävda jorden

  Av: Wool-Rim Sjöblom, Lisa Tipsat av: Julia Standar

  En dokumentär i serieformat. Det chileadopterade barnet Maria har letat efter sin mamma under många år och får reda på att hennes papper inte stämmer och att hon inte blivit bortlämnad frivilligt. Boken är utmärkt om man vill få en förståelse för de chilenska adoptionerna och hur de utsatta barnen mådde efter att fått reda på att deras mammor inte lämnat bort dem frivilligt. Det handlar om kampen att få reda på sitt ursprung och att vissa frågor kanske aldrig kommer att få ett svar.

 43. Legenden om Sally Jones

  Av: Wegelius, Jakob Tipsat av: Mikael Jönsson

  En fantastisk bilderbok för halvvuxna och vuxna. Bilderna tar upp hela sidorna och interagerar med texten. Historien om den kidnappade gorillaungen Sally Jones är både vacker och vemodig, men samtidig väldigt grym. Med charmen och misären från en svunnen värld skildras Sallys karriär som inbrottstjuv, djurparksdjur, cirkusartist och fartygsmekaniker samtigt som en varm vänskap växer fram med den finske maskinchefen Henry Koskela.

 44. How to blow up a pipeline

  Av: Malm, Andreas Tipsat av: Olof Risberg

  Humanekologen Andreas Malm slänger här in läsaren i den dramatiska debatten om klimatrörelsens framtid. Teori blandas med praktik, och filosofiska diskussioner möter taktiska. Den kanske provocerande titeln ställer frågor om vad som idag bör betraktas som radikalt: status quo, eller brottet emot det. Vilket bör bli klimatrörelsens nästa steg? Denna bok är intressant oavsett klimatengagemang, och ställer aktuella frågor om vår gemensamma framtid. En idémässig vitamininjektion att ruskas om och inspireras av.

 45. The Ministry of the Future

  Av: Robinson, Kim Stanley Tipsat av: Olof Risberg

  I denna klimatfiktion kombineras fantasi med verklighet och ett allvarligt världsläge möter en nyans av hopp. Titeln syftar på en fiktiv framtida FN-myndighet med ansvar för klimatet: Framtidsministeriet. Författaren låter berättelsen växa fram genom berättande text såväl som genom vetenskapliga utläggningar och avsnitt som närmast är att likna vid fabler. På så vis förs handlingen fram av ett myller av röster, och läsaren fängslas av klimatkatastrofens komplexitet.

 46. Sapfo – dikterna och fragmenten

  Av: Sapfo Tipsat av: My Sörensson

  Antiken är alltid aktuell och slutar aldrig att fascinera. Papageorgiou och William-Olsson ger ut en uppdaterad version av deras nu tjugo år gamla översättning av Sapfo. Texterna har de översatt på nytt och resultatet är vissa modifieringar. Översättarnas kommentarer och även samtal sinsemellan om relationen till Sapfo, gör att denna bok kan fungera både som en introduktion och en fördjupning till en av den antika litteraturens absoluta förgrundsgestalter.

 47. Den sista människans leende

  Av: Winqvist, Axel Tipsat av: My Sörensson

  Världen har gått under och ensam kvar är Virginia Woolfs Orlando. I ett slutet rum försöker hon förstå den värld som varit och det som blivit kvar. Minnena är en tröst, men också sökandet efter något eller någon mer där ute: ”min kikare sveper över stjärnorna / mitt strålkastarljus går som ett nödbloss”. Winqvists nya diktsamling en hyperaktuell samtidsbetraktelse och en dystopisk framtidsbild som håller mig fastklistrad från första till sista sidan.

 48. Om inte/Druskowitz

  Av: Larsson, Siddhartha Sebastian Tipsat av: My Sörensson

  Sebastian Larsson lyfter fram ännu en normbrytande kvinna. I senaste diktsamlingen Om inte/Druskowitz faller ljuset på den mer okända Helene von Druskowitz; författare, filosof, feminist och enligt sjukdomsjournalen paranoid och galen manshatare. Nåja, de kvinnliga genier som undsluppit s.k. galenskap är lätträknade. Diktjaget betraktar eller talar till Druskowitz med kärlek och åtrå, frustration och svartsjuka. Humorn är också närvarande, men det är genomgående respektfullt när Larsson synliggör ett liv i sönderfall - men också ett liv på sin intellektuella spets.

 49. Shevek

  Av: Le Guin, Ursula K Tipsat av: Lotta Berling

  Vad är ett gott samhälle? Vad är ett dåligt samhälle? Och för vem? Den enes utopi kan som bekant mycket väl vara den andres dystopi. I Le Guins SciFi-klassiker från 1974 berättar hon om Urras, en planet mycket lik vår egen där kapitalismens principer råder, och Anarres, Urras karga och ogästvänliga måne dit en grupp människor emigrerat och isolerat sig under 200 år för att skapa ett annat samhälle utifrån anarkistisk och pacifistisk ideologi. Fysikern Shevek blir den förste från Anarres som reser till Urras sedan samhället han växt upp i grundades. I denna roman finns mycket att fundera över, inte minst nu i valtider.

 50. Vi

  Av: Zamjatin, Jevgenij Tipsat av: Lotta Berling

  En rysk dystopiklassiker som förbjöds av den sovjetiska censuren och gavs ut första gången i engelsk översättning 1924. Den är en föregångare och inspirationskälla till såväl 1984 som Du sköna nya värld och har kallats den första moderna dystopin. En sällsam, bitvis nästan drömsk berättelse som utspelas i en totalitär inglasad stat där människan reduceras från individ till kugge i ett maskineri. Fascineras du också av dystopiska framtidsskildringar? Anmäl dig då till höstens läsecirkel www.bibliotekfh.se/läsecirkel-dystopier-genom-tiderna

 51. Lucky Lada och jag

  Av: Maunsbach, Maria Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  En roman om att skriva en roman: Freja är hemma över julen. Hon har slut på idéer för sin kommande bok och bestämmer sig för att för första gången, sedan hon lämnade Höör för storstaden, gå på hemvändarkväll på Lucky Lada – ortens nöjespalats. Hon messar sina gamla kompisar från 90-talet för att leta sällskap. Minnen från barn- och ungdomsåren kommer tillbaka och vi får episoder i sann Piraten-stil; allvar och humor i en fin mix. Boken är perfekt som ljudbok. Författaren, från Höör, läser själv, på bred skånska, och dialekten gör halva upplevelsen!

 52. Kvinnor som pratar

  Av: Toews, Miriam Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  I en mennonitkoloni i Bolivia vaknar varje morgon flera kvinnor med illamående och ont i underlivet. Hysteri eller sanning? Det visar sig att män i byn systematiskt drogat och våldtagit dem. Polisen har gripit förövarna och nu håller kvinnorna rådslag. De är inte överens om vad de ska göra – ingen av dem kan läsa eller skriva, vad har de för möjligheter att klara sig på egen hand? Vilka är alternativen och vad säger Gud? Toewes är själv uppvuxen bland mennoniter och berättelsen är inspirerad av en verklig, nutida händelse.

 53. Hjärtat

  Av: Bergman, Daniel Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Daniel Bergman är, efter en karriär som filmare, nu ambulanssjuksköterska. Det han gör på riktigt! Privat har livet också fått en ny mening – han har fått en dotter. Under 2011, då dottern är tre år, drabbas Bergman av två allvarliga sjukdomar: MS och svåra hjärtproblem som hotar livet. Biografin är skriven som ett långt brev till dottern. Om inte han kommer att kunna berätta får boken göra det. Författaren är son till Ingmar Bergman och Käbi Laretei och blandat med scener från nutid får vi episoder från barndomen. Detta är en riktig bladvändare, missa den inte!

 54. Bekännelser

  Av: Starnone, Domenico Tipsat av: Ann Nilsson

  Pietro är en 33-årig gymnasielärare i utkanten av Rom. När han förälskar sig i studenten Teresa inleds en stormig kärleksrelation som varar i några år. Vid ett tillfälle föreslår Teresa att de ska avslöja sin värsta hemlighet för varandra. Så småningom träffar Pietro kollegan Nadia, de bildar familj och han blir en berömd och efterfrågad föreläsare i pedagogiska frågor. Men hemligheten finns kvar och genomsyrar hans liv. Romanen är skriven med stor intensitet och håller fast läsaren från första sidan.

 55. Sorgen Lyckan Livet

  Av: Mason, Meg Tipsat av: Ann Nilsson

  Martha växer upp i en bohemisk familj i London. I unga år får hon sin första depression och ångestattacker kommer att följa henne genom åren och resultera i olika diagnoser och behandlingar. Hon gifter sig så småningom med Patrick, en ungdomsvän som tålmodigt försöker hjälpa och stödja henne genom rädsla, frustration och barnlängtan. Det är en gripande men samtidigt humoristiskt skriven roman om att drabbas av psykisk ohälsa och efter många försök och slingriga vägar, hitta rätt.

 56. Det dyrbaraste lilla fyndet. En saga

  Av: Grumberg, Jean-Claude Tipsat av: Ann Nilsson

  I mars 1943 avgår tåg nummer 49 från Drancy i Frankrike. Destinationen är okänd för människorna som tvingas ombord på tåget. Inte heller den fattiga skogshuggarfrun som varje dag, i snö och sträng kyla går längs med spåret för att samla ved, vet vart tågen är på väg. Ibland kastas det ut papperslappar som hon plockar upp och sparar olästa. En dag kastas ett spädbarn inlindat i en bönesjal ut genom gallret från en av godsvagnarna. Därmed går den barnlösa skogshuggarfruns högsta önskan i uppfyllelse. Så börjar sagan om det barnlösa skogshuggarparet och den judiske tvillingpappan och hans familj. En saga som är sanning.

 57. Fråga mig igen

  Av: Keane, Mary Beth Tipsat av: My Sörensson

  Två unga poliskollegor blir grannar i ett mindre samhälle utanför New York. För en av familjerna löper livet på som planerat; de är lyckliga, tre barn föds tätt och en av dem är Kate. I den andra familjen är Peter enda barnet och bakom fasaden till deras hus tätnar mörkret. Trots att kontakten mellan familjerna till slut är nästintill obefintlig utvecklar Kate och Peter djup vänskap och kärlek. Men en kväll inträffar en tragedi och livet slås i spillror. Vem bär skulden, och går det någonsin att förlåta? En finstämd och osentimental berättelse om att bearbeta trauman och om att försöka fortsätta leva och älska trots att livet inte blev som man tänkt sig.

 58. Tallöarna

  Av: Poschmann, Marion Tipsat av: My Sörensson

  Gilbert, en medelålders självupptagen universitetslektor som forskar om skägg, hamnar av en händelse i Tokyo. Där kommer han i kontakt med den unge och sköre Yosa, när han hindrar honom från att kasta sig framför tåget. Gilbert intar rollen som Yosas skyddsängel och de bestämmer sig för att ge sig ut på en pilgrimsliknande resa inspirerad av den japanske haikudiktaren Basho. Tillsammans - men med något olika mål - besöker de några av japans mest spektakulära platser. Tallöarna är en skruvad och underhållande berättelse med ett stort allvar i botten. Boken nominerades till The Man Booker International Prize 2019.

 59. Minns deras namn

  Av: Stranger, Simon Tipsat av: My Sörensson

  Detta är en bok baserad på verkliga händelser och livsöden. Vi är i Oslo under nazitysklands ockupation av Norge. Här finns Henry Rinnan - agent och ledare för den ökända Rinnanligan som arbetade med att infiltrera motståndsrörelsen i Norge. I en villa utanför Oslo genomför de ett stort antal mord och förhör under brutal tortyr. Författaren Simon Stranger får veta att hans frus judiska familj efter kriget levt just i denna villa. Hur kan en judisk familj välja att flytta in i ett sådant ökänt hus, Rinnanligans högborg och en symbol för ondskan själv? Simon Stranger börjar forska i familjens historia för att försöka förstå. Romanen vann Norska Bokhandlarpiset 2018.

 60. Den sista middagen

  Av: Wahlgren, Anna E Tipsat av: Anna Wingårdh

  Sophie lever ett tillbakadraget liv och jobbar nattetid med att ge relationstips till lyssnarna på en radiostation. En dag blir hon plötsligt inbjuden till en middag med sitt gamla kompisgäng som hon inte haft någon kontakt med på tio år. Senast de sågs slutade med en katastrof där en av vännerna som dessutom var Sophies pojkvän hittades död i lägenhetens badrum. I tillbakablickar få vi följa de olika vännernas historia och där flera av visar sig dölja en hel del. Vad var det egentligen som hände den där ödesdigra kvällen ett decennium tidigare? Spännande och oväntad handling ända till slutet.

 61. Sarek

  Av: Kvensler, Ulf Tipsat av: Anna Wingårdh

  Detta är en fantastisk bra debut av Ulf Kvensler som är manusförfattare och står bakom folkkära tv-serier som Solsidan, Vår tid är nu och Molanders. Anna och Henrik är tillsammans sen tio år och bor i Stockholms innerstad. Varje år brukar de fjällvandra med väninnan Milena och ska så göra även detta år när plötsligt Milena introducerar sin pojkvän Jacob och frågar om även han kan följa med. Detta går inte riktigt hem hos paret men som ändå faller till föga och låter honom följa med. På tåget upp mot Norrland förslår Jacob att det ska byta och istället för att vandra i Abisko som de alltid gjort åka till Sarek istället. Detta visar sig bli mycket ödesdigert och nu följer en helvetisk vandring med en psykopat som sällskap. Mycket skickligt skriven med fantastiska skildringar av fjällvärlden. Så glad att jag fjällvandrade lite förra året för efter att ha läst denna bok kanske det inte blir fler gånger.

 62. Från någon som vill dig illa

  Av: Alfredsson, Karin Tipsat av: Anna Wingårdh

  Hämndtemat har alltid fascinerat mig alltsedan jag var 9 år och min pappa återberättade Greven av Monte Christo av Alexander Dumas för mig när vi varje vecka gick på långpromenad. I denna spännande bok är hämnden drivkraften för Lisa och Johnny som båda växte upp i utsatta hem och tillbringade en sommar 1973 på ett kollo. De får som vuxna kontakt via ett inlägg på Facebook där någon av de andra kollodeltagarna vill ha kontakt med andra och minnas den underbara sommaren för nästan 50 år sedan. För dessa två var dock sommaren allt annat än underbar och har satt djupa spår i deras liv. De träffas och bestämmer sig för att ta saken i egna händer och leta reda på mobbaren Yvonne, en av deltagarna och Erik, en av ledarna som var lite för intresserad av småflickor. Medan Erik har blivit en aktad domare har Yvonne gjort karriär inom fackföringsrörelsen och efter att Lisa och Jonny börjar smida sina hämndplaner kommer de två andras liv aldrig mer bli sig likt.

 63. Ensamhetens århundrade

  Av: Hertz, Noreena Tipsat av: Lotta Berling

  Hertz argumenterar starkt för att växande ensamhet är ett hot mot en tolerant och inkluderande demokrati. Hon ser det som en konsekvens av bland annat nyliberalismen, hur vi bor och arbetar, storstäder och den tekniska utvecklingen. Som en person med relativt stort behov av självvald ensamhet känner jag att det bitvis är en väl svart och ensidig bild som målas upp. Men oavsett om man håller med eller inte är detta en mycket intressant och tankeväckande bok om vårt samhälle och hur vi kan stärka vår samhörighet och gemenskap i spåren av pandemin.

 64. Den udda kvinnan

  Av: Gornick, Vivian Tipsat av: Lotta Berling

  Att läsa Vivian Gornick känns nästan som ett stimulerande samtal med en klok och insiktsfull person, som att promenera med henne längs New Yorks gator och lyssna till brottstycken av samtal och stadens många röster. I korta välformulerade avsnitt skriver hon om vänskap, relationer, författare, konstnärer och om kärleken till staden, där dagliga vandringar bland myllret av människor gör såväl ensamhet som nedstämdhet mer uthärdligt. Hon reflekterar även över följderna av att inte inrätta sig i den traditionella kvinnorollen – att vara den udda kvinnan.

 65. Skuggan av en dotter

  Av: Ferrante, Elena Tipsat av: Lotta Berling

  Ferrante blev enormt stor med Neapelkvartetten, men debuten skedde redan 1992 med Plågsam kärlek, den första boken i en löst sammanhållen trilogi om kärlekens baksidor. Skuggan av en dotter är den tredje, med moderskap i fokus. Berättarens vuxna döttrar har flyttat till pappan i Toronto och ensam kvar i Italien känner hon stor lättnad och frihet. Teman och händelser känns igen från böckerna om Lila och Lenù, men här i en mörkare, mer introspektiv och koncentrerad form. 150 sidor fyllda av förbjudna känslor och handlingar. Mörkt och alldeles lysande!

 66. Babetta

  Av: Wähä, Nina Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Romanen inleds med frågan: vad är vänskap? Berättarjaget Katja svarar att hon upplevt sann vänskap endast en gång och att hon då skulle gjort vad som helst för den vännen, som hade gjort det samma för henne. Men man behöver inte läsa många sidor i boken för att förstå att Katja nog inte riktigt förstått dynamiken i sin enda vänskapsrelation, den med Lou. Katja och Lou träffas på Södra Latins teaterlinje. Lous karriär tar snabbt fart medan Katjas står och stampar. Åren går och plötsligt en dag kallar Lou på sin vän. Vill Katja komma och hälsa på henne i en lyxvilla på Franska rivieran? Katja tackar ja och befinner sig snart i ett drama med dödlig utgång.

 67. Systrar

  Av: Bréau, Adèle Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Härlig fransk feel good-roman innehållande de förväntade ingredienserna - allt dessutom ackompanjerat av sol och lavendeldoft i Provence. Systrarna Mathilde, Violette och Louise sammanstrålar i familjens sommarhus i södra Frankrike. De är smått chockade av att pappan nyligen lämnat deras mamma efter ett långt äktenskap och det hela blir inte lättare av att även andra gamla konflikter ligger och pyr under ytan. Men syskonbanden är starka, vilket sannerligen behövs då ännu ett dråpslag väntar dem, ett som innebär att de kan förlora sitt älskade sommarhus. Angenämt avkopplande läsning för den som längtar bort en stund.

 68. En kvinnas frigörelse

  Av: Louis, Édouard Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Detta är tredje boken om Louis familj, i denna fokuserar han på mamman. Bilden han tecknar av modern visar en kvinna som mycket tidigt i livet på något sätt accepterar att hon inte har någon handlingsfrihet. Hon verkar vara helt fast i en tillvaro som tycks förutbestämd i den arbetarklassmiljö hon föds in i. Det hårda, alkoholindränkta livet på landsbygden i norra Frankrike är präglat av en giftig machokultur, genomsyrat av en skoningslös homofobi som inte direkt gör hennes ”fjollige” sons liv lättare. Men Édouard lämnar tidigt familjen och byn för att utbilda sig och denna frigörelse sår även ett frö av längtan i hans mamma.

 69. Vilda Barbro : livsviktiga fakta om bin och insekter

  Av: Bergquist, Milena Tipsat av: Björn Andersson

  Vilda Barbro är ett litet solitärbi, ett blomsovarbi som lever av blåklockans pollen. Så specialiserade kan insekter vara och det är fascinerande och underbart. Barbro och humlan Smulan berättar om de livsviktiga insekterna och hur vi kan hjälpa dem. Läs denna vackra bilderfaktabok med ett barn och förundras tillsammans.

 70. Binas historia

  Av: Lunde, Maja Tipsat av: Lena Edvardsson

  En spännande roman som utgår från binas historia, funkar det? Ja, det är riktigt spännande att följa tre olika personer i tre olika tidsåldrar, alla förknippade med binas öden och sammanbundna med varandra. I 1800-talets England får den deprimerade William livsmod när han engagerar sig i en ny slags bikupa. År 2007 drabbas en biodlarfamilj i Georgia, USA när bina oförklarligt dör. Det är två gripande berättelser, men allra mest spännande är historien om Tao som lever i en möjlig framtid år 2098. Då har alla bin dött ut, allt måste handpollineras och civilisationen har nästan kollapsat. Tao måste kämpa för sin familjs överlevnad och hittar till slut gammal kunskap som kan vara räddningen.

 71. Den vilda trädgården

  Av: Goulson, Dave Tipsat av: Lena Edvardsson

  Ingen kan som Dave Goulson väcka vår slumrande entusiasm för insekter. Jag har t o m börjat gilla tvestjärtar nu! Bin, maskar, myror och nattfjärilar är faktiskt oerhört intressanta varelser och dessutom livsviktiga för vår planet. Goulds lustfyllda berättelser om det vilda livet och samspelet i en lagom tuktad trädgård är fascinerande och underhållande. Samtidigt blir man tokinspirerad att sätta upp bihotell, gräva damm, kompostera och odla bivänliga blommor, och på så sätt göra sin trädgård till en oas för våra små vänner.

 72. När vargarna kom

  Av: McConaghy, Charlotte Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Inti och hennes tvillingsyster Aggie har vuxit upp med en far som alltid predikat aktning för naturen. Inti är nu starkt engagerad i naturvård och är i Skottland för att återinplantera vargar. Givetvis möter hon starkt motstånd från invånarna och snart uppstår konflikter, inte bara beroende av vargarna. När Inti förstår att en kvinna misshandlas av sin man tiger hon inte och blir till ett dubbelt hot i hela trakten. Den här romanen kan beskrivas som en passionerad spänningsroman med miljötema. En bladvändare!

 73. Djur

  Av: Tremblay, Lise Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Den pensionerade tandläkaren och tidigare jägaren Benoît bor sedan många år vid randen till ett naturreservat i Quebec. Han lever ett lugnt liv med naturen och sin hund Dan som glädjekällor. I byn kokar det – vargens rätt att leva i naturreservatet står mot skadade och lemlästade älgar. Benoît försöker att inte engagera sig i konflikterna men däremot förhålla sig till vetskapen om att hans hund är sjuk och snart ska dö. Detta påverkar honom mer än han kunnat föreställa sig och får honom att fundera över livet och de val han gjort. Djur är en tänkvärd och kort roman, perfekt för samtal.

 74. Tiken

  Av: Quintana, Pilar Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Den fattiga, skuldtyngda och barnlösa Damaris längtan efter ett barn är så stor att hon efter många misslyckade försök att bli gravid tar sig an en alldeles nyfödd hundvalp som sitt eget barn. Valpen ger hon all sin kärlek men kärleken kan man, precis som djungeln hon lever vid randen av, inte tämja. Pilar Quintanas roman är en stor berättelse i kort format, en berättelse om mänskliga tillkortakommanden. I hemlandet Colombia är romanen sparad i en tidskapsel som vittnesdokument för framtida generationer.

 75. Vandra året om

  Av: Kämpargård, Niklas Tipsat av: Ewa Tiselius

  För alla som förknippar vintermånaderna med att gå i ide och vandring något som hör vår och sommar till, finns en ny guidebok om året runt-vandring med konkreta tips och verktyg för både nybörjaren och den mer erfarna. Naturreservat, leder och turer tillgängliga även vintertid listas, tillsammans med tips på boenden och matställen för att förgylla en utflykt. Men boken påminner också om att inte glömma lövskogen eller skogsbacken in på knuten. Vandra året om bjuder på inspiration för fina dagar även under den mer kylslagna perioden framför oss.

 76. Vinterbad – en handbok

  Av: Bjerre, Lisa Tipsat av: Ewa Tiselius

  En handbok för alla som behöver hjälp på vägen för att trotsa det instinktiva motståndet mot att bada utomhus mitt i vintern. Steg för steg, från förberedelser, utrustning och säkerhet till andningstekniker och uppvärmningsmetoder efter badet. Vare sig du är nybörjare eller vill utmana dig själv till längre stunder i vattnet, om du söker en stunds meditation eller en energiinjektion, smärtlindring eller avkoppling. Vittnesmålen från andra vinterbadare skildrar hur anledningarna kan variera men gemensamt är känslan av att vara en del av naturen.

 77. Wild swimming – bada för livet

  Av: Kubicek Boye, Helena Tipsat av: Ewa Tiselius

  Att både kropp och själ mår bra av att vistas i naturen året om vet alla året runt-badare. Men vad ligger bakom de goda hälsovinsterna och välbefinnandet som de alla beskriver? Författaren är både vinterbadare och psykolog och undersöker vad som händer i mötet med det kalla vattnet i denna fördjupande och inspirerande bok. Fokus ligger inte på prestationen utan själva upplevelsen. Hur hormoner och signalsubstanser frigörs och får oss att må bättre. Hur vi blir ett med vattnet och naturen, med total närvaro i både kroppen, sinnet och andningen.

 78. Mötet i gläntan

  Av: Svahn, Clas Tipsat av: My Sörensson

  Den här historien är nog känd för många här i nordvästra Skåne. Den beskriver Gösta Carlsson, också känd som ”pollenkungen”, och hans besynnerliga möte med en utomjordisk farkost och dess besättning i en glänta utanför Ängelholm år 1946. Journalisten Clas Svahn hade under många år kontakt med Gösta Carlsson för att samla in all tänkbar information om händelsen som han sedan kritiskt granskade. Resultatet är den här boken som gavs ut första gången 1995 och sen kom i nyupplaga förra året – 75 år senare. Oavsett vad man tror, så är den mycket fascinerande och läsvärd.

 79. Rymdens alfabet

  Av: Küchen, Maria Tipsat av: My Sörensson

  Endast en liten bråkdel av jordens befolkning har varit ute i rymden. Vi andra ägnar oss åt att tänka på den, fantisera om den och kanske tappa fotfästet för en stund, när vi tittar upp på himlen en stjärnklar natt. Genom denna kulturhistoriska expedition får vi en spännande bild av människans relation till rymden. Vi följer med Maria Küchen in i en värld med raketuppskjutningar, astronauter, poeter, rymdnördar och Ziggy Stardust.

 80. Kosmos: en kort historik

  Av: Hawking, Stephen W Tipsat av: My Sörensson

  Rymden är lika spännande som skrämmande, och det svindlar när man tänker på hur det lilla klot som vi kallar jorden svävar runt i en oändlig (?) rymd av vilken vi kanske bara känner till en liten del. Kosmos: en kort historik gavs ut redan 1988 och betraktas idag som en klassiker inom sitt fält. En perfekt bok att ta sig an om du vill försöka förstå mer om universums tillblivelse. Eller förstå och förstå… det är stundvis svårt att greppa men också omöjligt att sluta läsa om galaxer, svarta hål och tidsresor. Som science fiction - fast på riktigt.

 81. Meter i sekunder

  Av: Pilgaard, Stine Tipsat av: Lotta Berling

  En bra intrig, en oväntad vändning eller en storslagen berättelse – det är imponerande. Men att fängsla läsaren när du skriver om vardagen, om livet som rullar på utan stor dramatik – det är minst lika imponerande. Så skriver Stine Pilgaard om tillvaron i ett litet samhälle på Västjylland, dit bokens 30-åriga berättare flyttar med sin familj. Hon kämpar med de sociala koderna och hur man småpratar, med att ta körkort och vaknätter med barnet som inte vill sova – och hon får arbete som orakel i lokaltidningens frågespalt! Roligt och tänkvärt med många minnesvärda citat.

 82. Baby Blue

  Av: Eriksson, Bim Tipsat av: Lotta Berling

  Denna grafiska roman, som har liknats vid en modern Kallocain, utspelas i ett samhälle där det är förbjudet att må dåligt. Om du till exempel googlar ”Hur blir man glad?” eller på något annat vis beter dig misstänkt nedstämt kan du bli inplockad av Folkhälsomyndigheten för droppbehandling som tar bort dina negativa tankar. Det är just vad som händer bokens huvudperson. Men hon visar sig vara resistent, och på sjukhuset träffar hon en person som tar med henne till motståndsrörelsen.

 83. Vi är fem

  Av: Faldbakken, Matias Tipsat av: Lotta Berling

  En hejdlös norsk Frankenstein i modern tappning med inslag av bland annat amfetamin, 80-talshårdrock och lera som likt Golem får liv, och som går från att vara en riktigt bra hjälpreda i hushållet och familjelivet till att bli lite väl hungrig på keratin och börja skalpera framför allt bygdens barn – hur låter det? Ganska galet, men det blir rätt bra. Här ryms både underhållning och allvar och berättelsen öppnar för många sorters läsningar. Boken har fått flera priser i författarens hemland Norge och nominerades till det prestigefyllda Nordiska rådets litteraturpris.

 84. Hoppets tåg

  Av: Ardone, Viola Tipsat av: Lena Edvardsson

  Neapel strax efter kriget är en fattig plats i en dyster tid. Amerigo är sju år, och hans mamma har inget annat val än att sätta honom på ett tåg norrut, till den rikare delen av landet. Tåget fylls av fattiga barn och olika rykten frodas - tåget kommer att sprängas av fascisterna, de ska skickas till Ryssland och att man kommer att hugga av deras fötter. Men barnen kommer lyckligt fram och Amerigo får uppleva en annan värld med mat på bordet, skola och inte minst musik! Tills det är dags att åka hem igen. Rörande och roligt.

 85. Pestön

  Av: Hermanson, Marie Tipsat av: Lena Edvardsson

  I den andra boken om överkonstapel Nils Gunnarsson i 1920-talets Göteborg får vi ett riktigt kusligt fall att följa. Ett mord har skett och spåren leder till en skärgårdsö - Pestön. Ön har tidigare fungerat som karantänsstation men är numera ett fängelse med en enda fånge. Nils måste ta hjälp av journalisten Ellen Grönblad för att ta reda på vad som pågår. Men det är faktiskt ingen bra idé att frivilligt vara isolerad på en ö full av hemligheter och som dessutom hyser en extremt farlig mördare. Spänningen bli emellanåt härligt olidlig.

 86. Amerikansk jord

  Av: Cummins, Jeanine Tipsat av: Lena Edvardsson

  Lydia äger en bokhandel i Mexiko. En dag får hon en genomtrevlig kund, som senare till hennes fasa visar sig vara ledare för en fruktad knarkkartell. Bekantskapen leder till att hela Lydia släkt blir brutalt mördad, utom hennes åttaårige son. Lydia och Luka måste sälla sig till den stora grupp människor som försöker fly till USA genom att trotsa kidnappare, korrumperade poliser, ökenhetta och livsfarliga tågresor. Det finns också medmänsklighet och värme, men vem kan man lita på? Det är oavbrutet spännande men också gripande och tänkvärt.

 87. Inne i spegelsalen

  Av: Strömquist, Liv Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Detta är Liv Strömquists åttonde, hett efterlängtade serieroman. I detta album tar hon sig an vår tids extrema utseendefixering – ivrigt påeldad av sociala medier- och hon gör det med sitt sedvanliga skarpsinne och alldeles speciella humor. Men humorn till trots är det svårt att inte bli djupt bekymrad. För vad är det för värld under framväxt som framför allt våra döttrar nu måste leva i? Och vilka är det egentligen som kapitaliserar på denna råa objektifiering och människors ångest över orealistiska krav? Dessa frågor, och flertalet andra, försöker Liv svara på i denna bok där text och bild samspelar på ett helt underbart vis.

 88. En engelsk romans

  Av: Mero, Niina Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Finska Niina Meros begåvade och samtidigt mycket underhållande debutroman utspelar sig i välkända brittiska miljöer. Huvudpersonen Nora bor i Tammerfors. Hon är en brinnande anglofil men tvekar likväl när hon blir inbjuden till systerns giftermål i Oxford. Tänk om England inte kan leva upp till alla hennes förväntningar? Systerns blivande make är en aristokrat, boende på en herrgård, och naturligtvis hinner Nora knappt ens packa upp väskan på godset innan hon får uppleva både romantik och ond, bråd död. Boken är en mix av romance och gotisk mystik, lättsam men samtidigt fullspäckad med klassiska litterära referenser.

 89. Andra stället

  Av: Cusk, Rachel Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Här möter vi M, gift med Tony och mor till unga Justine. De bor på en gård vid ett mäktigt marskland. På egendomen finns ett ”andra ställe”, ett hus dit M ibland bjuder konstnärer som då kan få arbeta ostört. M har sedan länge beundrat L, hans konst har gjort djupt intryck på henne. Mitt under pandemin bjuder hon in honom för några månaders kreativ vistelse hos dem. Men L dyker inte upp ensam, med sig har han en oväntad ung följeslagerska. Från och med nu blir M fullt sysselsatt med att försöka navigera i den nya dynamiken som uppstått på gården. Är detta en av höstens bästa böcker? Det är definitivt en kandidat.

 90. Staden som försvann

  Av: King, Stephen Tipsat av: My Sörensson

  Ingen riktig Halloween utan vampyrer, och vad passar då bättre än en riktig klassiker? I denna storslagna berättelse följer vi författaren Ben Mears som återvänder till Salem’s Lot - en plats där hederliga liv utspelar sig bland villor, caféer och små industrier – för att göra upp med skrämmande händelser i sin barndom och skriva på sin nya bok. I utkanten av staden finns också The Marsten House som ligger placerat på en höjd och ondskefullt blickar ut över samhället. Huset har stått tomt i åratal men Ben får snart veta att det nyligen köpts av en Mr. Straker som tillsammans med sin partner planerar att öppna en antikaffär i staden. Men vem är denne Mr. Straker egentligen? Märkliga saker börjar ske; ett barn förvinner spårlöst och oförklarliga dödsfall inträffar. Något står inte rätt till... Ingen kan som Stephen King bygga upp ett universum att fullständigt uppslukas av och detta är inget undantag. Det här är den perfekta boken för dig som söker en riktigt kuslig läsupplevelse.

 91. Ond skörd

  Av: Bolton, Sharon J Tipsat av: My Sörensson

  Vad sägs om kalla kårar på den engelska landsbygden? I det lilla samhället Heptonclough känner alla varandra och seder och traditioner går generationer tillbaka. Dit flyttar familjen Fletcher, som har funnit sitt drömhus precis invid byns gamla kyrka med sin kringliggande kyrkogård. Allt verkar frid och fröjd tills familjens tolvårige son Tom börjar höra märkliga röster och upprepade gånger se en liten flicka som vekar vilja förmedla något. Barnpsykologen Evi kontaktas eftersom man misstänker att Tom är sjuk, men det visar sig att hans upplevelser kan ha en koppling till en av Evis andra patienter. Sharon Bolton bygger långsamt upp en väldigt obehaglig och klaustrofobisk stämning - Ond skörd är en riktig rysare som är omöjlig att lägga ifrån sig.

 92. Vätten

  Av: Strömberg, Mikael Tipsat av: My Sörensson

  Här har vi en svensk författare som jag verkligen vill lyfta fram såhär i Halloweentider. Mikael Strömberg har skrivit en rad skräck-och spänningsromaner, men debuterade för tio år sedan med just den här boken. Vi följer Peter, Karin och deras två små barn som åker tidigare än planerat från Norrland hem mot Stockholm. Det är sent på kvällen, mörkt och enslig. Plötsligt måste Peter väja för ett dött djur på vägen, men bilen får en smäll som måste kontrolleras innan de kan fortsätta. Ute ur bilen, med mobilens ficklampa som enda ljuskälla, får Peter se något som får blodet att frysa till is. När familjen väl kommer hem till Stockholm börjar otäcka saker att hända. Med element från den svenska folktron är detta en välskriven och ruggig berättelse om hur skräcken tar sig in i det trygga vardagslivet.

 93. Vingården för vilda drömmar

  Av: Säfstrand, Caroline Tipsat av: Ronja Pihl

  Erica åker av en slump mot Skåne för att försöka läka en traumatisk upplevelse. Marcus kämpar för att få sin vingård att lyckas utanför Höganäs. Johannes hjälper barnbarnet Marcus så gott han kan trots ålderns krämpor, Beatrix bor i grannhuset till vingården och övertalar gubben och barnbarnet att hyra ut hönshuset som gäststuga. Lilian sitter ensam i sin lägenhet på Tågaborg i Helsingborg och ritar av de människor hon ser genom fönstret. Alla har de saker, de inte berättar om för sina kära, alla har de hemligheter. Denna sommar kommer allt upp till ytan.

 94. Tiden läker inga sår

  Av: Säfstrand, Caroline Tipsat av: Ronja Pihl

  Om man har haft en helt speciell kompis som betyder allt för en, en så speciell att man ingår en vänskapspakt, då förstår man hur ont det gör, när en sådan vänskap ändå bryts och man går skilda vägar. Det är precis det som händer Ethel, Dorotea och Maggan, en gång bästisar men sen inte och kontakten bryts. De lever väldigt olika liv, men när Maggan fyller 70 dyker ett brev från Dorotea oväntat upp. Ethel får också ett och de inser att de måste träffas igen. Hemligheten från då måste avslöjas även om den kommer påverka alla. Frågan är om vänskapen kan räddas efter all tid eller om det är för sent.

 95. Hemligheternas Skafferi

  Av: Säfstrand, Caroline Tipsat av: Ronja Pihl

  Ina går bort alldeles för tidigt i sjukdom. Som det sista hon gör åker hon till barndomsön Ven och försöker reda ut allt hon lämnat ouppklarat i livet. Svaren gör hon till ett korsord. Förkrossad efter hennes död tar maken Erik sig till Ven. Han vill förstå Inas förflutna och lösa hennes korsord. På Ven träffar han en brokig flock människor som han egentligen inte vill umgås med. Men ändå trasslas han in i ett nät av alla han träffar där, personer som av olika mer eller mindre mystiska skäl också befinner sig på Ven. Snart förstår han att de alla är en del av Inas korsord och sanningen om henne.

 96. Där isarna råmar

  Av: Lundgren, Jennie Tipsat av: Anna Wingårdh

  Författarna är svägerskor och detta är deras ganska så imponerande debut. Här befinner vi oss i trakten runt Kalix och möter både trasiga människor och många ödegårdar som alla hade mått bra av lite omvårdnad. Man får verkligen en känsla av de stora avstånden i Norrland genom de två poliserna Irene och Max utryckningar i området. En av huvudpersonerna är den 11-åriga Nina som bor tillsammans med sin sjuka mamma och sin missbrukande moster som umgås med en del obehagliga typer, något som får konsekvenser för Nina. Jag ser redan fram emot nästa del i serien som kallas Bottenviken.

 97. Ödesmark

  Av: Jackson, Stina Tipsat av: Anna Wingårdh

  Stina Jackson har snabbt etablerat sig som en betydande kriminalförfattare. Denna hennes senaste bok utspelar sig i den fiktiva byn Ödesmark utanför Arvidsjaur där Liv bor tillsammans med sin tonårige son och sin kontrollerande pappa Vidar. Det ryktas på bygden att Vidar sitter på en stor förmögenhet och två bröder som båda hamnat lite snett börjar planera ett rån mot honom, något som går katastrofalt snett. En mycket välskriven spänningsroman som även den som normal sett inte läser denna typ av litteratur har stor behållning av.

 98. Med livet framför sig

  Av: Ajar, Émile Tipsat av: Ann Nilsson

  Med livet framför sig av Émile Ajar (pseudonym) fick Goncourtpriset 1975. Den arabiske pojken Momo, skildrar sin uppväxt hos judinnan Madame Rosa, en före detta prostituerad kvinna, i Paris. Många av de mest utsatta människorna i samhället passerar genom Madame Rosas lägenhet och Momo berättar, helt utan filter, allt han hör och upplever. Momos berättelse är sorglig, rolig och samhällskritisk med ett mycket medmänskligt perspektiv.

 99. Rosen på Tistelön

  Av: Flygare-Carlén, Emilie Tipsat av: Ann Nilsson

  Rosen på Tistelön var Emelie Flygare Carléns, en av Sveriges största författare i mitten på 1800-talet, stora genombrott. På den ogästvänliga ön bor lilla Gabriella, Tistelöns lilla ros, med sin far och sina bröder Birger och Anton samt hushållerskan Erika. Birger och fadern håller på med smuggling och andra skumraskaffärer och en natt när det är ett förfärligt oväder så drabbar de samman med tulljakten, som är dem på spåren. Denna händelse kommer för all framtid att prägla livet för alla inblandade och deras familjer. Handlingen bygger på en verklig brottmålshistoria. Språket är gammaldags och mycket välskrivet.

 100. Vuxna män gör saker tillsammans : en liten bok om Killinggänget

  Av: Kuhlin, Linus Tipsat av: Mikael Jönsson

  Linus Kuhlin har skrivit en skildring av Killinggänget och dess dess nyskapande humor. Jag fick en chock (precis som Kalle Lind i det superba förordet). Är det redan historia? Det var ju alldeles nyss! Killingänget hade en stil anpassat efter en yngre, urban målgrupp och jag kan med stolthet säga att jag fattade mellan 20-40% av skämten. Om de nu överhuvudtaget skulle fattas. En bit svensk nöjeshistoria. Vad har denna bok med ångrade val att göra? Inte mycket, men lite. Idag tar nästan alla ur Killinggänget avstånd från delar av sin tidigare produktion. Den kan i dag betraktas som rå, manschauvinistisk och exkluderande. Nästan alla, men kanske inte Robert Gustafsson.

 101. Säg inget : en sann historia om mord och terror på Nordirland

  Av: Keefe, Patrick Radden Tipsat av: Mikael Jönsson

  En flerbarnsmor försvinner under mystiska omständigheter under den blodiga kampen mellan IRA och britterna på Nordirland. Hennes öde var länge okänt och bildar en ram för boken. Det är dock en annan kvinna som jag tycker har huvudrollen. Dolours Price kom från en gammal IRA-familj och blev betraktad som en populär symbol (kallad omslagsflicka) för rörelsen. Men hon var även högst delaktig i den ”dagliga verksamheten”. Efter år i fängelse, med sjukdom som följd, kom hon att på äldre dagar kanske ifrågasätta sitt val i livet. Boken innehåller ett flertal personskildringar och ger en god kunskap om Nordirlandkonfliktens utveckling.

 102. Morfars pistol : ett familjedrama

  Av: Lind, Jakob Tipsat av: Mikael Jönsson

  Författarens drift att utforska släkthistorien påminner lätt om Gunnar Bolins ”Hovjuvelerarens barn” men når inte upp till dess nivå. Det är ändå en mycket bra bok. Hjalmar Frizell, av gammal värmlandssläkt, var en lebeman och officer. Ibland trött på sitt yrke försökte han sig på en teknisk karriär. Trots begåvade innovationer gick det snett i den affärsmässiga delen. Han kom då att bli chef för den svenska brigaden i det vidrigt bittra inbördeskriget i Finland 1918. Han levde, kort sagt, inte upp till kraven på befattningen. En fascinerande och läsvärd bok som sätter individerna in i ett större historiskt sammanhang och visar bakgrunden till Sveriges engagemang.

 103. Band of Brothers : från Normandie till Hitlers Örnnäste

  Av: Ambrose, Stephen E Tipsat av: Magnus Rydén

  I boken Band of brothers ger författaren och historikern Stephen Ambrose oss den sanna historien om ett av de specialförband som intog Normandie i juni 1944. Vi får följa ett kompani amerikanska fallskärmsjägare från utbildningen i USA, till England och därefter när de släpptes över Normandie tidigt på morgonen på Dagen D. Kompaniet stred sen vidare i Nederländerna, Belgien och deltog slutligen i intagandet av Hitlers örnnäste. Boken ger en nära inblick i hur det var att göra den största uppoffringen av dem alla, att vara frivillig soldat i några av andra världskrigets blodigaste och mest avgörande slag.

 104. Näktergalen

  Av: Hannah, Kristin Tipsat av: Magnus Rydén

  I sin roman Näktergalen berättar författaren Kristin Hannah två systrars historia under den tyska ockupationen av Frankrike under andra världskriget. De båda systrarna gör på olika sätt motstånd mot tyskarna, Isabelle mer aktivt genom att hjälpa allierade soldater att ta sig till det neutrala Frankrike, och Vianne genom att förse judiska barn med falska identitetspapper och en plats på ett av kyrkans barnhem. Karaktären Isabelle är inspirerad av verklighetens Andrée de Jong som gjorde just det Isabelle gör i romanen, nämligen att hjälpa allierade soldater att ta sig igenom det ockuperade Frankrike, ner till den brittiska ambassaden i Bilbao i Spanien.

 105. Schindler’s list

  Av: Keneally, Thomas Tipsat av: Magnus Rydén

  Oscar Schindler var en sudettysk affärsman och något så ovanligt som en medlem i nazistpartiet som visade både godhet och välvilja mot judar. I boken Schindler’s list berättas historien om hur det kom sig att Oscar Schindler ensam räddade livet på upp emot 1200 judar under andra världskriget. Författaren berättar om hur Schindler inte bara varnade judarna i Krakowghettot för kommande pogromer utan även skyddade sina judiska arbetare undan säker död genom att bland annat påvisa att just hans arbetare utförde ett arbete som var av oerhört stor vikt för det Tredje rikets krigsmaskin. Boken är filmatiserad och finns på DVD på biblioteket, den är även utgiven med titeln Schindlers ark.

 106. The Southern Book Club’s Guide to Slaying Vampires

  Av: Hendrix, Grady Tipsat av: Björn Andersson

  Konservativ småstad under 90-talet. Männen gör karriär och kvinnorna stannar hemma i en inrutad och självuppoffrande tillvaro. Patricia Campbell håller på att krypa ur skinnet; barnen har blivit sura tonåringar, äktenskapet har sett bättre dagar och ärligt talat hade hon hoppas på mer av livet. Men bokklubben får henne att orka, är ett andningshål och ett fönster ut. En dag flyttar en ensam man in i huset mitt emot. Han är attraktiv, med ett mystiskt förflutet, och charmar snabbt både Patricia och hennes man. Snart har han också träffat alla deras vänner. Men så chockas den lilla staden av några barns försvinnanden och Patricia börjar ana att nykomlingen inte är den han utger sig för att vara. Hon bestämmer sig för att dela sina misstankar med vännerna i bokklubben, men det blir inte riktigt som hon förväntat sig. En spännande och underhållande bok med oväntat djup. Obs! Finns bara på engelska.

 107. Vänligheten

  Av: Ajvide Lindqvist, John Tipsat av: Björn Andersson

  Sveriges skräckmästare är tillbaka med en riktig tegelsten om hur ondskan får fäste mitt ibland oss. Vi får lära känna sex unga personer som försöker hitta sin plats i tillvaron när deras liv på olika sätt korsas. Bland dem finns Siw och hennes dotter Alva, som båda får föraningar om sådant som kommer att ske. Och något kommer att ske, frågan är bara vad - och om det går att stoppa? En dag står en gul container i Norrtälje hamn, men ingen vet hur den kommit dit eller vem som äger den. När den öppnas är den full av döda kroppar, men också av något mer. Något som ingen ser, men som alla börjar märka av när den vanliga vänligheten och omtänksamheten människor emellan långsamt försvinner. Förutom skräck som lurar i bakgrunden är detta till stor del en berättelse om vänskap, samhörighet och kärlek.

 108. Den utbrända hjärnforskaren

  Av: Söderlund, Hedvig Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Om vägen tillbaka från utmattningssyndrom handlar denna faktabok, skriven av hjärnforskaren och före detta professorn Hedvig Söderlund. Insiktsfullt skriver hon om sina egna upplevelser och bidrar också med råd till andra som drabbats. Siffrorna hon presenterar är skrämmande: de senaste tio åren har sjukskrivningar på grund av stress ökat i Sverige med flera hundra procent och kvinnor är överrepresenterade i den statistiken. Möjligen kan en av kapitelrubrikerna i boken vara en delförklaring: Att dela hushåll – men inte hushållsuppgifter…

 109. Koll på diabetes typ 2

  Av: Brismar, Kerstin Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Diabetes typ 2 är en folksjukdom, enbart i Sverige är ca en halv miljon drabbade. Men kunskap är makt, även i detta avseende. Genom att läsa denna utmärkta redogörelse över sjukdomen kan man få många nyttiga lärdomar och redskap på vägen. Att kost och motion är avgörande vet säkert de flesta men visste du hur viktig sömnen är för blodsockerkontrollen? Eller hur stress påverkar? I slutet av boken finns ett självtest där läsaren kan få en uppfattning om riskfaktorer för sjukdomen. Detta är en högaktuell bok, inte bara för dem med konstaterad diabetes utan för alla som vill leva ett sundare liv.

 110. Så undviker vi klimatkatastrofen

  Av: Gates, Bill Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Microsoftgrundaren Bill Gates är knappast ensam om att försöka klura ut lösningar på klimatförändringarna. Är man ute efter en grundläggande förståelse för vad modern forskning säger i ämnet, då kan denna lättlästa faktabok rekommenderas. Den är indelad i korta kapitel och känner läsaren sig lätt handlingsförlamad mot slutet så kan hen se fram emot avslutningen, titulerad Vad vi alla kan göra. Bill Gates har själv fått kritik för att han inte direkt lever som han lär med sina stora hus och förkärlek till privatplan. Samtidigt har han en del på pluskontot, eftersom han mer än någon annan bidragit till utrotandet av malaria och efter sin död kommer att skänka bort en stor del av sin förmögenhet.

 111. Den lilla bokhandeln i hamnen

  Av: Colgan, Jenny Tipsat av: Ronja Pihl

  Colgan har tidigare skrivit om Nina och hennes bokbussbutik i Skottland. Här träffar vi Zoe och hennes son som hamnar i Ninas traktar i Skottland för att bland annat ta hand om Ninas buss nu när Nina ska föda sin bebis. Zoe ska dessutom jobba som au pair på traktens herrgård där det bor en änkling med tre barn. Rykten om herrgården och inte minst änklingen och hans frus död är många och mer eller mindre galna. Zoe har nog inte helt tänkt igenom beslutet om att flytta till Skottland och hinner ångra sig innan hon ens kommit fram. Men hon är fast och får se till att få det att fungera. Jenny Colgan som vi känner henne och hennes antihjältar.

 112. Solsken och Parmesan

  Av: Holst, Christoffer Tipsat av: Ronja Pihl

  Hilda lever ett ganska tråkigt liv. Hon lagar tråkig mat på en förskola, ligger med förskolans gifta rektor och inte så mycket mer. Men hon drömmar om något annat, något mer. Hon vill laga mat på riktigt, frossa i råvaror, resa till Italien, uppleva. Rasmus var dansbandsstjärna, men sen upplevde han en personlig tragedi och slutade med allt. Så nu bor han hos sin syster och gör så lite som bara möjligt. De två hamnar på olika sätt på samma matresa tillsammans med en liten grupp andra matglada. En vecka är resan, men den kommer få betydelse för alla deltagarnas framtid.

 113. Vara vuxen

  Av: Keyes, Marian Tipsat av: Ronja Pihl

  Tre bröder och deras familjer, fruar, ex-fruar, barn och partners. Förväntningar, drömmar, besvikelser. Karriärer, icke-karriärer, fritid och ingen fritid. Hemligheter, framtid och dåtid. I Marian Keyes nya roman handlar det om en familj på gott och ont. Hur en familj kan vara stöd, men också ens värsta fiende. Hur man kan ha hemligheter för de som är en närmast, samtidigt som de vet allt om en. Det är roligt, det är svårt, men framför allt är det en berättelse som vi alla kan känna igen oss i. I sann Marian Keyes-stil

 114. Obehaget om kvällarna

  Av: Rijneveld, Marieke Lucas Tipsat av: Lotta Berling

  En mörk och märklig bok med stark språklig lyskraft, fylld av oväntade och ändå självklara liknelser och associationer, ofta med dragning åt det äckliga. Tillvaron i en religiös holländsk lantbrukarfamilj runt millennieskiftet sedd ur den prepubertala Jas perspektiv är obehaglig och oroande, men också fängslande och bitvis nästan hypnotiserande så att de tunga sidorna flyter förbi förvånansvärt lätt. Välförtjänt belönad med Booker International Prize och mycket omtalad och hyllad, men inget för dig som vill läsa något som stryker dig medhårs.

 115. Aningar

  Av: Smith, Zadie Tipsat av: Lotta Berling

  Aningar innehåller sex essäer skrivna under det första halvåret med covid-19 i New York och London. Det är texter från ett liv i lockdown, och pandemin finns där som en ständig bakgrundsmusik, men den har inte huvudrollen. Zadie Smiths iakttagelser är blixtrande intelligenta och välformulerade. I en recension i The Guardian uttrycks bokens essens mycket träffande så här: ”Även om den är född ur pandemin och ur det nedstängda samhället känns den som en dörr som visar in mot nya rum för tanken.” I sällskap med välskrivna texter känner du dig mindre isolerad!

 116. Sändebudet

  Av: Tawada, Yōko Tipsat av: Lotta Berling

  I ett framtida Japan, stängt mot omvärlden, lever Yoshirõ med sitt bräckliga barnbarnsbarn Mumei, som har svårt att äta, svårt att andas, svårt att gå med ett huvud som är för stort för den långa smala halsen och ett jordklot i sitt bröst. Inga friska barn föds, men de äldsta är starka och verkar ha blivit odödliga. Vacker, drömsk, säregen och mångbottnad – Sändebudet är en sällsam, stillsam dystopi som ömsint skildrar gammelmorfaderns kärleksfulla omsorg och återhållna skuldkänslor inför det tålmodiga fågellika barnet, som inte reflekterar över sin smärta då han inte känner till något annat.

 117. Queenie

  Av: Carty-Williams, Candice Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  På kort tid går Queenie från att ha ett trofast samboförhållande, ett bra jobb med framtidsutsikter till ett nytt liv med raka motsatsen. Sambon slänger ut henne, det går allt sämre på jobbet och hon blir avstängd och får plötsligt panikattacker av att gå och handla. Och på något vis är allt det hennes eget fel. Det här är inte som vanliga feel-good romaner, den här känns på riktigt, hur en helt vanlig person kan falla på nolltid ner i djup och förnekad depression och självskadebeteende. Men trots det är den definitivt en bra, hoppfull och trevlig bok om att respektera både andra och sig själv.

 118. Midnattsbiblioteket

  Av: Haig, Matt Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  Nora har lidit av psykisk ohälsa under det mesta av sitt liv, och har alltid låtit det styra hennes beslut. En ödesmättad natt vaknar hon upp i Midnattsbiblioteket, där hon blir erbjuden att prova ett annat liv. Ett liv där hon gjort annorlunda och kanske blivit lycklig? Brutalt och hjärtekrossande får Matt Haig en att förstå hur det känns att nå botten och vara djupt deprimerad, något som många kanske inte ens vågar att fundera på. Det görs samtidigt på ett hänsynsfullt sätt fullt av hopp. Ett riktigt guldkorn av det lite allvarligare slaget.

 119. Historieläraren

  Av: Haig, Matt Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  Tom Hazard föddes 1581, ser ut att vara i fyrtioårsåldern, och lever samtidigt ett vanligt liv som historielärare i dagens London. Han är i själva verket över fyrahundra år gammal, och har levt genom varenda minut. Han är inte en tidsresenär med en tidsmaskin, eller vampyr. Vad han är vet han knappt själv. Matt Haig skriver sci-fi, historisk roman och modern romantik på samma gång. Och det fungerar mycket väl. De melankoliska känslorna drabbar läsaren som pilar i bröstet och den filosofiska debatten dröjer sig kvar i tankarna långt efter att sista sidan är läst.

 120. Domslut

  Av: Mossberg, Ulrika Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Lea är en framgångsrik domare runt de 30. Hon har inrättat sitt liv som ensamstående yrkeskvinna. En dag får hon en akt på sitt bord: En man står anklagad för att ha förföljt sin före detta flickvän Rakel. I akten finns ett foto på den åtalade. När Lea på kvällen tar ett glas vin på en bar känner hon direkt igen mannen bredvid henne, det är mannen på fotot. Lea blir omedelbart förälskad i Jakob, vilket hon inser går helt emot all vett och sans. De inleder en relation och Lea förhalar rättegången för att vinna tid och försöka förstå. En berättelse om huvudlös förälskelse, obesvarad kärlek och stor ensamhet.

 121. Kärlek och främlingskap

  Av: Kallifatides, Theodor Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Christo har flytt 60-talets Grekland och hamnat i Sverige. Här är han ensam och med ett språk han inte behärskar. Han har en grekisk vän här – Thanasos som blir hans moraliska bollplank - de talar delvis samma språk. När Christo kommer in på universitetet och flyttar in på ett studenthem blir han blint förälskad i grannen Rania. Han måste få henne men hon är gift och har barn. För den unge Christos är detta inget hinder – kärleken går väl före allt? Berättelsen blir en äldre mogen mans tillbakablick på sitt eget unga jag. En underbar bok om kärlek och ansvar.

 122. Madonna i päls

  Av: Ali, Sabahattin Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Den här boken kom ut i Turkiet redan 1943. Den föll i glömska men har nu fått kultstatus. I Sverige kom den ut 2018. Boken utspelar sig i Ankara och Berlin under mellankrigstiden. Raif är en oansenlig man som aldrig gör något väsen av sig. Han arbetar på bank i Ankara med lättare sysslor. Han är hunsad av alla men verkar inte bry sig. Varför? När Raif en dag inte kommer till arbetet går en kollega för att besöka honom i hemmet. Han finner Raif svårt sjuk. På begäran tar kollegan hem det som finns i Raifs skrivbordslåda. Där finns en skrivbok och i den Raifs historia. En berättelse om stor kärlek och djupaste sorg.

 123. Går med mig till hörnet

  Av: Furmark, Anneli Tipsat av: My Sörensson

  Elise lever tillsammans med Henrik i ett harmoniskt äktenskap. Deras barn är vuxna och har flyttat ut. En kväll rubbas tillvaron när hon träffar Dagmar på en vernissage och blir omedelbart förälskad. Dagmar bor många mil bort med fru och mindre barn, så de skickar ständiga sms, pratar i telefon i timmar och träffas så ofta de kan. Till slut måste Elise berätta för Henrik – som hon fortfarande älskar – och han är oväntat förstående. Tiden som följer blir dock komplicerad och omtumlande för dem båda. En känslostark skildring om den intensiva kärlekens lyckorus, men också om sorgen över att mista det man haft.

 124. Fiskarna i havet

  Av: Furmark, Anneli Tipsat av: My Sörensson

  Helene har blivit dumpad av sin kille och lämnar Stockholm för en konstutbildning i Bohusläns skärgård. Snabbt blir hon nära vän med Irene, en talang med stora drömmar och planer. På ett trevande sätt söker Helene riktning i tillvaron och konsten, och en balans mellan bekräftelse och självständighet. Vad hon drömmer om vet hon snart inte längre, men hon känner sig alltmer hemma precis där hon är. En finstämd berättelse om att hitta sig själv och sin plats i världen.

 125. Den röda vintern

  Av: Furmark, Anneli Tipsat av: My Sörensson

  Socialrealistiskt om längtan efter kärlek och samhörighet. Långt uppe i norr bor Siv med man och tre barn. Det är 70-tal, socialdemokraterna har förlorat makten och kommunistiska grupper börjar profilera sig runt om i staden. I en av dem engagerar sig Ulrik, en visionär tjugofyraåring från Uppsala som tagit arbete på järnverket. Siv och Ulrik inleder en förbjuden kärleksrelation som de till varje pris måste hålla hemlig. Framförallt för Ulriks kamrater som ser Siv som en fiende, trots att hon ju bara är ”en vanlig sosse”.

 126. Bikupan

  Av: Crossan, Sarah Tipsat av: Annelie Alexanderson

  För par involverade i utomäktenskapliga affärer upplevs säkert passionen som fullständigt unik. Men för den som står utanför och betraktar det hela tycks hela scenariot alltför bekant, ja, nästan banalt: smusslandet, lögnerna och sveken. Precis så här är det i denna otrohetsskildring, till själva dramaturgin tillförs inget nytt. Vad som däremot är speciellt är språket som närmast kan beskrivas som en slags prosalyrik. Varje ord är betydelsebärande, vilket kräver läsarens fulla uppmärksamhet. Detta är författarens första roman för vuxna och som sådan en lovande debut.

 127. Petite

  Av: Carey, Edward Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Detta är den märkliga och fascinerande berättelsen om kvinnan som skulle komma att kallas Madame Tussaud. Hon föddes i Alsace, blev tidigt föräldralös och kom att arbeta som lärling hos en excentrisk läkare, doktor Curtius. Denne man har ett udda intresse – han skapar med stor skicklighet vaxmodeller av kroppsdelar som han sedan säljer. Curtius och hans unga lärling, som nu fått smeknamnet Petite, flyttar till Paris där doktorn får framgång med vaxporträtt av välkända personligheter. Berömmelsen når ända till Versailles och Petite finner sig snart inkvarterad på slottet med sovplats i ett klädskåp! Det här är dock endast inledningen på hennes händelserika liv och efter franska revolutionen tar ödet henne vidare till London…

 128. Löparklubben för cancersystrar

  Av: Lloyd, Josie Tipsat av: Annelie Alexanderson

  En kvinna mitt i livet drabbas av bröstcancer. Hon blir naturligtvis förtvivlad. För första gången måste hon konfronteras med tanken på döden. På det stora hela tar hon dock beskedet med fattning. Värre är det med omgivningen. Vissa vågar knappt ta c-ordet i sin mun, andra tränger sig oombedda på med en kletig medkänsla som hon inte riktigt vet var hon ska göra av. Dessutom håller hon på att bli utmanövrerad på jobbet. Så vad gör hon i denna djupa kris? Jo, hon börjar jogga. Men inte ensam utan tillsammans med andra kvinnor i samma situation som hon själv. Författaren till boken, Josie Lloyd, fick själv cancer och trots att boken är fiktiv, märker läsaren att hon besitter en stor kunskap, både om själva sjukdomen men även om hur den drabbade kan reagera. Detta är en varm, humoristisk och djupt mänsklig roman.

 129. Middag för sex

  Av: Lu, Min Tipsat av: Kerstin Johansson

  Su Qin har mist sin make och Ding Bogangs fru har dött i cancer. De två inleder ett förhållande, som också inkluderar deras fyra barn, som är jämgamla med varandra. Varje lördagskväll äter de sex middag tillsammans, för att lära känna varandra och bilda en ny familj. Men en familj blir man inte så lätt och efter en tid bryts föräldrarnas relation. Trots detta så fortsätter de alla att påverka varandras liv. Vänskap och kärleksförhållanden uppstår och deras vägar korsas i många år framåt. En lättläst, underhållande, men också djuplodande roman om kärlek, vänskap och familjerelationer.

 130. Råttans år

  Av: Chen, Qiufan Tipsat av: Kerstin Johansson

  En samling sf-noveller som alla utspelas i en nära framtid. I en av novellerna möter vi en ung man som arbetar på ett stort företag. Han är ambitiös och karriärsugen och arbetar sig till utmattning. För att rehabilitera sig skickas han till den lilla staden Lijiang, där han tidigare har bott. Väl där upptäcker han att mycket har förändrats, sedan sist. Det mesta i staden är digitaliserat och robotiserat och en hel del är konstgjort. Han möter en kvinna, som intresserar honom, men vem är hon egentligen? Och finns det över huvud taget något som är äkta och oförfalskat?

 131. De osannolika systrarna Soong

  Av: Chang, Jung Tipsat av: Kerstin Johansson

  En biografi om tre mycket speciella kinesiska systrar, som kom att ha stort inflytande, ekonomiskt och politiskt, under 1900-talet, genom de män de valde att gifta sig med. Boken handlar om deras liv, men också om Kinas 1900-talshistoria, skildrad ur ett annorlunda perspektiv. Systrarna skiljde sig från många av sina landsfränder, genom att de fick utbildning i USA och de blev troende kristna. De reste och bodde utomlands under stora delar av sina liv. Genom sina äktenskap kom två av systrarna att hamna på var sin sida politiskt.

 132. De vuxnas lögnaktiga liv

  Av: Ferrante, Elena Tipsat av: Ann Nilsson

  Elena Ferrantes nya bok inleds med orden ”Två år innan pappa stack sa han till mamma att jag var väldigt ful.” Berättaren, tolvåriga Giovanna, uppväxt som enda barnet till intellektuella föräldrar i en av Neapels bättre förorter, uppfattar pappans jämförelse mellan henne och hennes faster Vittoria på ett sätt som förändrar hennes liv. Fastern som pappan brutit med, lever kvar i barndomens fattiga kvarter. Giovanna, på väg in i puberteten, blir besatt av tanken att ta kontakt med och lära känna Vittoria mot pappas vilja. Precis som i Ferrantes tidigare böcker är jag fast från första meningen.

 133. Materialtrötthet

  Av: Sindelka, Marek Tipsat av: Ann Nilsson

  Marek Sindelkas första bok på svenska är en flyktingroman. Den orsakade stor debatt i Tjeckien när den kom ut 2016. Två bröder flyr från ett krigsdrabbat land med norra Europa som mål. På vägen kommer de från varandra och växelvis följs deras kamp för att ta sig vidare genom Centraleuropa och för att hitta varandra. Deras fysiska umbäranden när de misshandlas, lastas in i minimalt utrymme i en bil, flyr genom snötäckt land, beskrivs nära och detaljrikt. En pojke, som en av dem möter på vägen, har lurats till en ovärdig organdonation. Det är en smärtfylld och drabbande flyktskildring.

 134. År månader dagar

  Av: Yan, Lianke Tipsat av: Ann Nilsson

  En av de skönlitterära böcker som jag bär med mig från årets utgivning är den endast 106 sidor långa, lilla boken ”År månader dagar” av den kinesiske författaren Yan Lianke. En gammal man och en blind hund är de enda som blir kvar när en ofattbar och långvarig torka drabbar bygden och alla de andra invånarna i byn flyr för sin överlevnad. Mannen och hunden vårdar den enda levande grödan, en majsplanta. Varje dag är en kamp på liv och död för att hitta vatten och mat. Ibland är det dråpligt men mest är det spännande och mycket gripande.

 135. Sympatisören

  Av: Nguyen, Viet Thanh Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Den här berättelsen är faktiskt en lärorik satir om ett av väldens mest omskrivna krig – Vietnamkriget som pågick i 30 år. Författaren har valt att skildra kriget genom att låta huvudpersonen vara en dubbelagent som flyr Vietnam tillsammans med amerikanarna när Saigon faller. Genom protagonistens dubbla tillhörighet får läsaren en inblick i såväl Nord- som Sydvietnams situation. Berättelsen ligger verkligheten nära, det blir tydligt om man också tar del av serien The Vietnam war på SVT Play. Rekommenderar båda!

 136. Mjölkbudet

  Av: Burns, Anna Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  I en no-go-zon i Belfast, Nordirland lever en ung kvinna på 18 år. Hon har en nästanpojkvän, brukar jogga med tredjesvågern och försöker leva sitt liv trots att hon, precis som alla i området, har att förhålla sig till militären, paramilitären, polisen, grannarna men dessutom Mjölkbudet som börjar förfölja henne med sin skåpbil. Vem är han? Anna Burns vann Man Bookerpriset för sin bok 2018 och har på ett säreget språk, med långa, vindlande meningar, skrivit om hur det är att leva i ett område där du ständigt har att förhålla dig till allt och alla.

 137. Att skörda ben

  Av: Danticat, Edwidge Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Persiljemassakern är namnet på det massmord som drabbade gästarbetande haitier i Dominikanska republiken i slutet av 30-talet. Amabelle har kommit till Dominikanska republiken för att tjäna sitt uppehälle som tjänsteflicka på en plantage. Där träffar hon Sebastien. När ryktena går om att de dominikanska ledarna beordrat mord på alla haitier, flyr de två över bergen tillbaka till Haiti men tappar bort varandra. Hela sitt återstående liv söker Amabelle efter Sebastien och en förklaring till varför det som hände, skedde.

 138. Svårmodets döttrar

  Av: Laestadius Larsson, Anna Tipsat av: Anna Wingårdh

  Detta är den sjätte romanen av denna författare som tidigare skrivit historiska romaner. I romanen får vi följa tre generationers kvinnor; Ingeborg, Greta och Eva och genom dem ta del av ett stycke svensk kvinnohistoria. Barnbarnet Eva bor 1968 tillsammans med sina föräldrar polismästaren Harald och mamma Greta som ska fira sina trettiåriga bröllopsdag. På ytan ser familjen ut att leva ett lyckligt och lyckat liv men bakom lyckta dörrar misshandlas Greta, något som mormor Ingeborg och dottern är medvetna om. Ingeborg, som lite på nåder fått flytta hem till svärson och dotter, har i sitt tidigare liv utfört illegal aborter på unga kvinnor som inte haft någon annan utväg. I boken figuerar autentiska personer såsom Kata Dalström och Elise Ottesen-Jensen. En riktig bladvändare som kan fånga läsare i olika åldrar.

 139. Övergivenheten

  Av: Åsbrink, Elisabeth Tipsat av: Anna Wingårdh

  Detta är författarens skönlitterära debut, hon har tidigare fått Augustpriset för Och i Wienerwald står träden kvar. I denna roman utgår hon från sin egen familjs historia och det hela startar i London 1949 där mormodern Rita precis gift sig med Vidal efter två döttrar och många års hemligt liv tillsammans. Då Rita inte är judisk har deras äktenskap inte kunnat offentliggöras förrän Vidals mamma går bort. Deras dotter Sally flyttar till Sverige och gifter sig med en judisk man och får dottern Katherine som kommer att växa upp ensam med sin psykiskt instabila mamma som håller sitt judiska arv hemligt för dottern. Alltså ytterligare en hemlighet i släkten. I romanens sista del befinner sig Katherine i det nutida Thessaloniki, staden där morfaderns förfäder av kastilianska judar slog sig ner efter förvisningen från Spanien i slutet av 1400-talet. En roman som är skriven på ett mycket vackert språk och som öppnar ögonen för en lite annan del av judisk historia, de sefardiska judarnas öde.

 140. Med mig leker livet

  Av: Grossman, David Tipsat av: Anna Wingårdh

  I denna bok har den israeliske författaren utgått från en kroatisk-judisk kvinnas liv, Eva Panic’-Nahir, född 1918 i kroatiska Čakovec och död 2015 på en kibbutz i Israel. I boken heter hon Vera och ställs i början av 1950-talet inför ett omöjligt ultimatum av den kroatiska underrättelsetjänsten, antingen smutskastar hon sin döde man eller räddar hon sig själv och sin dotter. Hon väljer sin döde man och överger därmed dottern och hamnar som fånge på Titos ökända kroatiska fängelseö Goli Otok. Hennes dotter Nina som överges kommer så småningom att själv lämna sin dotter Gili. När Vera ska fira sin 90-årsdag i Israel beslutar de tre kvinnorna att återvända till ön för att konfrontera det förflutna och dess mörka skuggor som har resulterat i känslor av svek och saknad för de tre kvinnorna.

 141. Antiken

  Av: Johansson, Hanna Tipsat av: My Sörensson

  I bokens centrum står den kvinnliga konstnären Helena som älskas och dyrkas av berättarjaget – en ensam kvinna som kommer i kontakt med henne genom ett jobbuppdrag. Under en tid lever de i Helenas lägenhet på den Grekiska ön Syros tillsammans med Helenas dotter Olga. Berättarjaget spenderar sina dagar vandrandes runt i den heta staden i väntan på Helenas uppmärksamhet och bekräftelse. Hon avundas relationen mellan mor och dotter, en plats hon inte får tillgång till. Men så en dag börjar hon och Olga prata med varandra och långsamt skiftar begäret fokus. En modern grekisk tragedi om sexualitet, besatthet och tabun.

 142. Mythos : de grekiska myterna återberättade

  Av: Fry, Stephen Tipsat av: My Sörensson

  Stephen Fry tar oss med på en spännande resa genom den grekiska skapelseberättelsen och de grekiska myterna. För alla som är nyfikna på de odödliga gudarna och deras värld är detta en lärorik bok. Boken är dessutom skriven på ett väldigt underhållande sätt - Stephen Fry har ju sinne för humor – och inga förkunskaper krävs. Som författaren själv skriver: ”Det är inget akademiskt eller intellektuellt över den grekiska mytologin: den är beroendeframkallande, underhållande, lättillgänglig och förvånansvärt mänsklig.”

 143. Tullias Värld

  Av: Ekman, Kerstin Tipsat av: My Sörensson

  Många av oss känner till Cicero, romersk författare och politiker. Som vi också känner till är antikens kvinnor sparsamt porträtterade, men detta försöker Kerstin Ekman ändra på när hon nu ägnar en hel bok åt Tullia, Ciceros enda dotter. Det vi vet om henne är sådant som kommer fram i de brev Cicero skrev till en nära vän. Dokumentationen är dock sparsam så Ekman använder sig av ett spännande grepp: hon skiftar mellan faktiskt källmaterial och spekulation där hon låter Tullias egen röst höras. Tullia levde sitt liv i en tid av stor politisk dramatik och hon hann vara gift tre gånger innan hon dog ung i sviterna efter en förlossning. I boken får vi också veta mer om det allmänna livet i det antika Rom och i synnerhet kvinnors liv och livsvillkor - allt inramat av Ekmans personliga reflektioner.

 144. Modersmjölken av Nora Ikstena

  Av: Ikstena, Nora Tipsat av: Julia Standar

  Relationen mellan en dotter och en mamma. Relationen mellan medfödda och inlärda beteenden. Relationen mellan människa, samhälle och stat. Boken utspelar sig under Lettlands Sovjettid och beskrivs som en av Lettlands mest uppmärksammade romaner under de senaste åren. I korta kapitel får vi höra barnets röst och mammans röst om vartannat. Barnets berättelse speglas i mammans mörka historia med missbruksproblem och ångest och mammans historia återspeglas i dotterns. Så hör de ihop, med helt olika livsöden, sammankopplade genom deras släktskap.

 145. Mai betyder vatten av Kayo Mpoyi

  Av: Mpoyi, Kayo Tipsat av: Julia Standar

  Det här är författarens debutroman. Det är en tragisk berättelse som utgår från barnets perspektiv i en mytisk och sexualiserad värld, där övergrepp och våld tycks vara stigmatiserat. Den utspelar sig i Dar es-Salaam i Tanzania och bygger på flera myter som berättats i författarens egen familj. Den här boken är krävande, både känslomässigt och mentalt, men direkt när jag läst klart den tänkte jag att ”jag vill läsa den igen”, för jag vill förstå vad boken verkligen handlar om och den djupare innebörden av de mytiska berättelser som vävts in.

 146. Mannen som hyrde en familj av Susanne Brijker

  Av: Brijker, Susanne Tipsat av: Julia Standar

  En äldre man får en stroke och livet blir aldrig som förr. Han flyttar in på ett lyxigt ålderdomshem och känner sig inte helt bekväm med att alla andra har familjer som hälsar på, medan han inte har någon alls. För att lösa situationen kommer han på den briljanta idén att han ska hyra en familj som får betalt för att hälsa på. Det här är en debutroman med mycket humor, kärlek och värme. Här finns ett underliggande samhällskritiskt tema där ensamhet bland äldre är en viktig del, men boken ger främst en känsla av hoppfullhet och skratt.

 147. Det första chiffret

  Av: Rudberg, Denise Tipsat av: Lena Edvardsson

  Denise Rudberg förflyttar oss skickligt till Stockholm 1940. Nazityskland blir alltmer hotfullt och Sveriges neutralitet är skör. Hushållerskan Signe har just flyttat till stan från landet, Iris har flytt från Estland med sina två pojkar och Elisabeth är en ”rasande vacker flicka” från en välbärgad familj. Vad har dessa unga kvinnor gemensamt? Jo, de har matematiska/språkliga talanger utöver det vanliga och de behövs i arbetet med signalspaning. Tyskarnas kod måste knäckas. Första delen i en serie som kommer att fortsätta till 1963.

 148. Spåren efter dig

  Av: Webb, Katherine Tipsat av: Lena Edvardsson

  Bath 1942, bomberna regnar över den engelska småstaden och en liten pojke försvinner. Frances, som var ansvarig för pojken, letar bland ruinerna. Han får inte vara död! Försvinnandet väcker minnen från Frances barndom när hennes bästa vän också försvann spårlöst och en ung man blev hängd. Frances lider fortfarande av skuldkänslor och minnesluckor, men nu börjar allt klarna samtidigt som hennes omgivning inte tycks vilja veta sanningen. Katherine Webb kan verkligen fånga miljön och tidsandan. Spänning i krigstid, lite som kommissarie Foyle.

 149. Befrielsen

  Av: Kealey, Imogen Tipsat av: Lena Edvardsson

  ”Den vita musen” – så kallades Nancy Wake av nazisterna i det ockuperade Frankrike. I denna bok får vi ta del av henne äventyr i spännande romanform. Man får ofta påminna sig att Nancy inte är en påhittad superhjältefigur utan en verklig kvinna - modig och klok och en stark och envis ledargestalt. Som brittisk agent lyckas hon få den franska motståndsrörelsen att följa henne trots att hon är kvinna, och hon driver gäck med tyskarna förklädd till harmlös hemmafru. Tempot är högt och det förvånar mig inte att det finns filmplaner i Hollywood.

 150. Olive, igen

  Av: Strout, Elizabeth Tipsat av: Lotta Berling

  Äntligen är den här – den efterlängtade uppföljaren till Olive Kitteridge. Nu får vi följa den oförglömliga, tvära, osmidiga och alldeles underbara Olive upp i 80-årsåldern. Liksom i den första boken om Olive är varje kapitel som en egen berättelse och vi får ta del av flera livsöden i det fiktiva kustsamhället Crosby i Maine, USA. Det är alltid en njutning att läsa Elizabeth Strout, som skriver fram sina karaktärer med stor ömsinthet och besitter en enastående förmåga att skildra livet, människor och relationer i all sin komplexitet.

 151. Lanny av

  Av: Porter, Max Tipsat av: Lotta Berling

  Lanny är en bok för den som läser lika mycket för språket och stilen som för handlingen. Platsen är en engelsk by, inte långt från London, men här känns den moderna storstaden avlägsen och myter och fabler frodas. Berättarperspektiven skiftar i en bitvis drömsk och poetisk ström av ord och fram träder en stark och gripande skildring av en ovanlig pojke, Lanny, som blir vän med byns berömde konstnär, även han en särling. När Lanny försvinner ökar intensiteten och obehaget. Kommer det att bli ett lyckligt eller fasansfullt slut?

 152. Den stora skrivboken ; Beviset ; Den tredje lögnen

  Av: Kristof, Agota Tipsat av: Lotta Berling

  Jag var alldeles omtumlad när jag hade läst ut Kristofs trilogi. Tre romaner utgivna 1985, 1987 och 1991 har nu samlats i en gemensam utgåva i svensk nyöversättning och sträckläsning rekommenderas! Böckerna handlar om tvillingarna Lucas och Claus och deras uppväxt under hårda förhållanden i ett krigshärjat land, men berättelserna går om och motsäger varandra. En del våldsamma och groteska inslag kan vara svårsmälta och säkert avskräcka och stöta bort somliga läsare – men alltså, vilken makalös berättarteknik! Det mest fascinerande jag läst i år.

 153. Finns i sjön

  Av: Engberg, Martin Tipsat av: Linda Stjernholm

  Karin och Marita är systrar som ska dela upp dödsboet efter sina föräldrar. När Marita kommer hem till Karin börjar hon se saker från föräldrahemmet som Karin tagit och gömt undan. Det är början till ett storbråk som handlar om mer än bara arvegodset. Boken skildrar känslor av avundsjuka och sorgen i att inte riktigt nå fram till sitt syskon. När Karin föreslår ett ovanligt sätt att dela upp sakerna kan inte Marita motstå. Berättelsen tar upp svåra ämnen som syskonrelationer och att göra olika val i livet. Är det ägodelarna som är det viktiga i livet?

 154. Kramar och brev

  Av: Storck, Åsa Tipsat av: Linda Stjernholm

  Simon är 27 år och bor på en gruppbostad. Han arbetar på en daglig verksamhet men drömmer egentligen om att fortsätta studera. Simon älskade att gå i skolan och lära sig nya saker. Han önskar att han kunde mer om internet så han kunde skaffa vänner på facebook. När hans lillebror Filip hittar en skola där Simon skulle kunna lära sig om datorer och att göra film så blir Simon genast intresserad. Problemet är att han måste skriva ett ansökningsbrev till skolan för att få börja där. Det här är en fin berättelse om att vilja komma vidare i livet och lära sig nya saker. Simon vill gärna vara del av den värld han ser finns därute och med lite mod och nya kunskaper kan han skaffa sig nya vänner och erfarenheter. Ett stort plus är Fredrika Ottossons färgrika och tydliga illustrationer som lyfter texten.

 155. När allt förändras

  Av: Frey-Skøtt, Emma Tipsat av: Linda Stjernholm

  Emma Frey-Skøtt skriver om Leni som får sitt liv förändrat på ett ögonblick. Hon har David som verkar vara den perfekta pojkvännen och sin bästa vän Moa som hon alltid kan lita på. Leni börjar dock känna att något inte riktigt stämmer med David men när hon försöker prata med Moa om sina tankar vill hennes vän inte alls lyssna på henne. En dag avslöjas allt när Leni letar efter sin pojkvän och hittar honom i skolans replokal. Det hon ser därinne får hela hennes liv att slås i spillror och hon förlorar allt. Den här boken handlar om vänskap och kärlek och hur livet kan svänga fort från lycka till ett krossat hjärta. Vi får följa Leni från de första spirande misstankarna till ensamhet och sorg och slutligen en väg upp igen. Det är både spännande och fint med hög igenkänning för alla som någon gång varit förälskade.

 156. Blåa listan

  Av: Schorlau, Wolfgang Tipsat av: Anna Wingårdh

  Detta är den första boken av denna tyska prisbelönt författare som översatts till svenska och det är den första delen i en serie med nio böcker om privatdetektiven Georg Dengler. Författaren har delvis baserat handlingen på situationen i Tyskland efter DDR:s fall. Chefen för det mäktiga statliga verket Treuhand, som förvaltar alla de företag som tidigare tillhört DDR, skjuts till döds i sitt hem. En Boeing 767 störtar i Thailand och 223 människor omkommer. När Dengler får i uppdrag av släktingar till en person som antas ha varit med på planet att ta reda på vad som hände upptäcker han att de båda händelserna har med varandra att göra. Spännande och intressant deckare som är skriven på ett mycket charmigt sätt. Jag längtar redan till nästa del!

 157. Älskade barn

  Av: Hausmann, Romy Tipsat av: Anna Wingårdh

  Detta är en debut och en stark sådan. En kvinna och hennes förmodade dotter tas in på sjukhuset efter en bilolycka utanför München. När det går upp för sjukhuspersonalen att flickan aldrig varit utanför hemmet börjar man fatta misstankar att allt inte står rätt till. Mamman ligger medvetslös men kan det vara den unga kvinnan, Lena Beck, som kidnappats 14 år tidigare? Genom olika berättarperspektiv, Lenas pappa, den kidnappade kvinnan, poliskommissarien som utredde fallet och ett par andra, bygger författaren upp en kuslig och suggestiv stämning som gör det svårt att släppa boken.

 158. Tyska huset

  Av: Hess, Annette Tipsat av: Anna Wingårdh

  Detta är en romandebut av manusförfattaren till bland annat serien Weissensee om jag tyckte var fantastiskt bra och därför blev jag intresserad av att läsa denna bok. Den utgår från den första rättegången mot krigsförbrytare i Auschwitz som hölls i Frankfurt i början av 1960-talet initierat av den tysk-judiske juristen Fritz Bauer, som uppehöll sig i Danmark och Sverige under kriget. Han ville visa hur en verklig rättsstat fungerar och ställde de som på lägre nivåer medverkat i brott mot mänskligheten till svars. Han figurerar i romanen men i bakgrunden utan namn och istället är det den unga Eva Buhn som är huvudperson. Hon kallas in för att tolka från polska under rättegången och allt eftersom vittnena framträder och hon tar del av deras ohyggliga berättelser växer insikten om att hennes egen familj kanske inte varit så oskyldig och hon ställer dem mot väggen.

 159. En fördämning mot Stilla havet

  Av: Duras, Marguerite Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Franska Indokina 1931. Vid randen av Stilla havet lever en fransyska med sina två nästan vuxna barn. Kvinnan är inflyttad till kolonin men livet har inte blivit som hon förutsatt sig och hon lever nu i misär. Efter misslyckade försök att bygga en fördämning mot Stilla havet för att undvika översvämning och göra risfälten odlingsbara har hon till slut blivit galen. Lurad av de franska kolonialmyndigheterna och utblottad sätter hon sitt hopp till den kinesiske försäljare som faller handlöst för dottern och som lätt kan köpa henne för en diamantring eller två.

 160. De åtta bergen

  Av: Cognetti, Paolo Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Piero och hans familj flyr varje sommar Milano för att tillbringa tiden i sommarhuset i Alperna. Pappan bestiger berg, Piero blir vän med Bruno, mamman odlar sin täppa. Pojkarna blir äldre och deras liv tar olika vägar men de förlorar aldrig varandra helt ur sikte. Den dramatiska naturen spelar en viktig roll genom hela berättelsen, snön kan du inte betvinga, den måste du lära dig att leva med. Snön döljer också den familjehemlighet som kommit att prägla Pieros uppväxt. När han till sist förstår vad som hänt är det för sent att prata om det. En finstämd och vemodig bok om vänskap, relationer och vuxenblivande.

 161. Fartygets ögon

  Av: Jacobsen, Roy Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Detta är sista delen om Ingrid som växer upp på en ö i Nordnorge. I del ett, De osynliga, är Ingrid liten. Hennes familj är de enda bofasta på ön och livet är hårt. Naturen bestämmer tillvaron, människorna lär sig att leva av och med den. I andra delen, Vitt hav, har Ingrid blivit vuxen, familjen har lämnat ön, hon är ensam kvar och världen är i krig. I ladan på ön finner hon en svårt skadad soldat. I den avslutande delen, Fartygets ögon, är kriget över. Ingrids dotter är 10 månader och Ingrid ger sig iväg för att söka rätt på hennes far. En stillsam men ändå dramatisk trilogi om ett hårt, kargt men kärleksfullt ö-liv.

 162. Organisera och förvara hemma

  Av: Draganja, Paulina Tipsat av: Helene Bergholtz

  För den som inte vill skapa nya saker utan hellre vill få ordning på de prylar som redan finns hemma kan den här boken komma väl till pass. Boken är uppbyggd kring 52 projekt – ett i veckan under hela året. Man kan följa planeringen i boken eller lägga till sina egna prioriterade delar av bostaden. Det är både små och stora uppgifter på listan och dessutom tips på vad man kan göra med saker man rensar bort, som att sälja eller skänka bort dem. En lättsam och idérik bok för den som vill få bättre ordning i hemmet.

 163. Trä

  Av: Brännström Ott, Moa Tipsat av: Helene Bergholtz

  Här är en mycket praktisk bok för den som vill snickra fina saker till hemmet. Författaren är finsnickare och här presenterar hon 20 små projekt för inredning och odling. Bokens första del är en genomgång av träslag, verktyg och tekniker med olika tips som kan vara bra att sätta sig in i innan man börjar. Projekten är praktiska saker som kryddhylla, knivställ, blompiedestal, fågelbord, brickbord med mera och kan säkert inspirera både nybörjare och lite mer vana hobbysnickare.

 164. Vuxna människor

  Av: Aubert, Marie Tipsat av: Karin Thomasdotter

  Norska Marie Auberts första roman är en komprimerad berättelse om några semesterdagar i en stuga vid den norska kusten, två systrars barndomsparadis. Den präktiga storasystern Ida, arkitekt, fyrtio och barnlös, åker dit för att umgås med familjen och berätta om ett beslut hon har tagit. Hennes lillasyster Marthe har också något viktigt att berätta, något som stjäl uppmärksamheten från Ida. Ännu en gång, som så ofta tidigare. Bitvis smärtsam debutroman som belyser syskonrelationer, syskonrivalitet och syskonkärlek, och spännande bladvändare som tar slut alldeles för snabbt.

 165. Jungfrustigen

  Av: Teir, Philip Tipsat av: Jutta Sarodnick-Krackhardt

  Kan det vara självupplevt? Den känslan fick jag tidigt i Teirs, före detta kulturchef och författare, nya roman om en medelklassfamilj i Helsingfors. Richard, kulturchef på en tidning och författare, träffar på en julfest Paula, som han känner en stark attraktion till. Efter mycket vånda bryter han upp från sitt äktenskap med Sonja och skapar en ny familjekonstellation för sig, Paula och Sonja och sina två barn. Till synes så enkelt men så svårt i verkligheten, det får även Richard lära sig. Teir i sitt esse om medelklassliv, allvarligt, lättsamt och igenkännande.

 166. Rågblont hår, grå ögon

  Av: Sjón Tipsat av: Jutta Sarodnick-Krackhardt

  Sjóns nya kortroman berättar om den unge Gunnar Kampens uppväxt i en trygg familj i efterkrigets Island och hans väg in i nynazismen. I Gunnars omgivning finns fortfarande många tysksympatisatörer som hyser sina nationsocialistiska tankar och påverkar honom så pass mycket att han blir alltmer besluten att grunda Islands nynazistiska parti som en del av Nordiska Rikspartiet. Persongalleriet känns delvis alldeles för udda för att vara sant men kollar man lite närmare så fanns de flesta personerna i verkligheten, även Gunnar, fast han hette något annat.

 167. Analfabeten

  Av: Kristof, Agota Tipsat av: Lotta Berling

  Tänk att kunna säga så mycket om flykt, tillhörighet, språk och skrivande på knappt 50 sidor! Som fyraåring läser Kristof flytande. Sjutton år senare flyr hon från Ungern till Schweiz och lär sig att tala franska, men kan under flera år varken skriva eller läsa språket – hon blir analfabet. Hon författar senare sina böcker på franska, men berättar att språket aldrig blir hennes och att hon skriver med ordböckerna nära till hands. Hennes första roman Den stora skrivboken är översatt till nästan 20 språk och den kommer du säkert, liksom jag, att vilja läsa efter att ha läst Analfabeten.

 168. Tag och skriv! Fjorton författare om sitt skrivande

  Tipsat av: Lotta Berling

  Det spekuleras att coronapandemin kan resultera i såväl fler bebisar som skilsmässor. En annan möjlig effekt är en bokboom – romanskrivande passar ju alldeles utmärkt ihop med social distansering. Denna samling är full av tankar och råd kring skrivande från några av våra samtida svenska författare. Bland annat ger Mats Strandberg tips i skräckgenren, Majgull Axelsson skriver om sitt förhållande till magiskt tänkande, Nina Wähä om skrivarkurser, Stina Stoor om svårigheter med andra boken och Åsa Linderborg om konsekvenserna av att skriva självbiografiskt.

 169. Biblioteket

  Av: Orlean, Susan Tipsat av: Lotta Berling

  Den 29 april 1986 utbröt den största biblioteksbranden i USA:s historia på Los Angeles Central Library. En miljon böcker förstördes eller skadades. Susan Orleans berättelse tar sin början med Harry Peak, en misslyckad skådespelare och mytoman som blir misstänkt för att ha anlagt branden, och vindlar sig sedan genom nästan 400 sidor av brokiga och färgstarka karaktärer med anknytning till biblioteket från 1800-tal till nutid. Fram träder en historia om såväl staden Los Angeles som dess invånare och biblioteksväsen. Fascinerande inte bara för bibliotekarier!

 170. Håll käften och var söt

  Av: Andersen, Vita Tipsat av: Ann Nilsson

  Ännu en nyutgåva som består av en samling om tolv noveller som utkom första gången 1978. Andersen skriver om vilsna flickor och kvinnor, där barndomens svårigheter sätter spår livet igenom. Ofta handlar det om relationen mellan mor och dotter. Mödrar som inte vill ha sina döttrar, som slår, super och luras. I novellen ”Felet” läser den tolvåriga flickan en artikel i ”Det bästa” och kommer till insikt om varför hon alltid upplevt sig vara ”fel” och sakna personlighet, som hennes mor säger. Den novellen är, liksom de andra, en mörk, trovärdig, och välskriven skildring av barns och kvinnors utsatthet.

 171. Gift

  Av: Ditlevsen, Tove Tipsat av: Ann Nilsson

  Gift är den tredje och sista delen av den danska poeten och författaren Tove Ditlevsens (1917-1976) självbiografi. Titeln är dubbeltydig och syftar både på hennes tre första äktenskap och på narkotikan som hon blev beroende av när hennes tredje man, som var läkare, skrev ut beroendeframkallande medicin åt henne. Ditlevsen skriver gripande och naket om sig själv och människorna i sin närhet, om otrohet, droger, aborter och ångest. När boken kom ut 1971 blev den både en succé och en skandal. 2019 kom en nyutgåva och den är fortfarande mycket läsvärd.

 172. De

  Av: Helle, Helle Tipsat av: Ann Nilsson

  De är en mor och en dotter i början på 1980-talet. En familj som har ont om pengar och som ofta flyttar inom samma lilla danska landsortsstad. Modern arbetar i affär och dottern går på gymnasiet. Under det år vi följer dem blir mamman allt sämre i den obotliga sjukdom som drabbat henne. De vet båda, men lever vidare sida vid sida, utan att tala om det. Trots tystnaden, är det ett mycket kärleksfullt förhållande mellan mor och dotter som skildras. Helle Helle skriver med ett minimalistiskt språk som är mycket angenämt att läsa. Boken nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2019.

 173. Jägarinnan

  Av: Quinn, Kate Tipsat av: Anna Wingårdh

  Denna bok tar avstamp i både autentiska händelser och personer, något som författarinnan redogör för ganska grundligt på de sista sidorna. Vi får följa tre personer under åren innan, under och efter andra världskriget. Ian, engelsman och nazistjägare, Nina, en sovjetisk stridspilot och slutligen den unga amerikanska Jordan, vars pappa träffat en ny kvinna som väcker dotterns misstänksamhet. Deras gemensamma nämnare är Jägarinnan, en österriska som under kriget dödat barn. En mycket spännande och välskriven bok som är svår att släppa.

 174. Hjärtats bokhandel

  Av: Henry, Veronica Tipsat av: Anna Wingårdh

  Normalt sett är jag inte så road av att läsa feelgoodromaner men just Veronica Henry har jag blivit lite förtjust i. Hon är en av Englands mest populära författare i denna genre och har i hemlandet gett ut ett 20-tal böcker som nu kommer i en snabb takt på svenska. Handlingen i denna bok kretsar runt bokhandel Nightingale Books i den lilla idylliska byn Peasebrook. Den startades av Julian, en passionerad bokälskare och ensamstående pappa till Emelie. När Julian blir sjuk och går bort alldeles för tidigt kommer Emelie hem. Hur ska hon göra med bokhandeln som visar sig inte ha varit så lukrativ som hon hade trott. I boken får man följa olika livsöden men det är Emelie som är huvudperson. Härligt mysigt och avkopplande att läsa.

 175. Mellan djävulen och havet

  Av: Adolfsson, Maria Tipsat av: Anna Wingårdh

  Detta är den tredje boken om det fiktiva Doggerland. Även i denna bok är det kriminalkommissarie Karen Eiken Hornby som är huvudperson och nu får hon börja nysta i ett lite delikat fall med en försvunnen världsartist, Luna, som är född på Doggerland. Samtidigt härjar en serieförbrytare som överfaller kvinnor på bestialiska sätt. Karen är en spännande person och en mycket kapabel polis men med ett tragiskt förflutet. Jag ser redan fram emot nästa del för att ta del om vad som kommer hända i Karens privatliv och hade inte haft något emot att besöka Doggerland om det nu hade varit möjligt.

 176. Myteriet på Bounty

  Av: Boyne, John Tipsat av: Lena Edvardsson

  Denna klassiska äventyrsberättelse – som har verklighetsbakgrund - har jag bara sett på film tidigare, och det är en fascinerande historia som jag gärna återupplever genom en ung pojkes ögon. John Jacob Turnstile är en fjortonårig ficktjuv som får en oväntad chans att bli kapten Blighs uppassare på skeppet Bounty med destination Tahititi. Kaptenen är en hygglig men missförstådd person i denna version. Situationen blir alltmer spänd och det är psykologiskt intressant att följa händelserna som leder till det oundvikliga myteriet.

 177. Kirke

  Av: Miller, Madeline Tipsat av: Lena Edvardsson

  Odyssén skrevs för 2700 år sen men kan fortfarande utforskas på nytt. Varför inte med ett feministiskt perspektiv? Kirke var ju hon som förvandlade Odysseus besättning till svin. Inte så snällt kanske, men när man läser denna bok får man möta en sympatisk mångfacetterad gudinna/häxa/kvinna, som vantrivs i gudarnas livlösa land och har en längtan efter det mänskliga och efter kärlek. Hon får utstå gudarnas straff, tampas med monster och vidunder och möta många berömda gudar och människor. Ett psykologiskt läsäventyr som blivit en bestseller.

 178. Huset Longbourn

  Av: Baker, Jo Tipsat av: Lena Edvardsson

  Det är roligt med klassiker som får nytt liv. Stolthet och fördom är en fantastisk bok av Jane Austen, men i Huset Longbourn av Jo Baker får jag uppleva berättelsen ur ett helt annat perspektiv – tjänstefolkets. Samtidigt som den världsberömda romansen pågår i finrummen blir köksflickan Sarah väldigt intresserad av den nye mystiska butlern. Tjänarnas tillvaro präglas mer av hårt slit och fattigdom än av tyllklänningar och baler, och Sarahs och James kärlekshistoria är faktiskt ännu mer rörande än miss Bennets och mr Darcys.

 179. Svenska kvinnor historien glömde

  Av: Högberg, Stefan Tipsat av: My Sörensson

  Här har vi en bok för historienörden! Författare Stefan Högberg skriver, föreläser och poddar om historiens gränsöverskridande kvinnor - och nu fokuserar han helt på Sverige. Åtta driftiga och modiga kvinnor presenteras i boken och vi får läsa om krig, kanoner och snabba bilar. Men också om crossdressing, tvångsäktenskap och dramatiska livsöden. Stefan Högberg har tidigare gett ut böckerna Kvinnliga krigare: medeltida kvinnor som ledare, konstnärer och soldater samt Kvinnorna historien glömde. Hans podcast heter Kvinnliga krigare.

 180. Kvinnor förändrar världen

  Av: Gates, Melinda Tipsat av: My Sörensson

  ”När vi lyfter kvinnor lyfter vi hela mänskligheten” skriver Melinda Gates in inledningen till boken som skildrar hennes långvariga arbete med att förbättra situationen för flickor och kvinnor världen över. Tillsammans med sin man Bill Gates driver hon en stor och globalt aktiv välgörenhetsorganisation och i boken får vi veta mer om hur arbetet med denna tagit form och utvecklats. Vi får också möta många av de människor som med djupt engagemang och hängivenhet vigt sina liv år frågor som mödravård, familjeplanering och barnäktenskap. En stor behållning med boken är Melinda Gates mycket personliga reflektioner kring sitt eget liv och över sådant hon valt – eller valt bort – på grund av att hon är kvinna.

 181. Kvinnor i kamp – 150 års kamp för frihet, jämställdhet, systerskap!

  Av: Breen, Marta Tipsat av: My Sörensson

  En lärorik och underhållande bok för dig som vi veta mer om jämställdhetskampen och dess hjältinnor. I denna seriebok möter vi en hel drös stencoola kvinnor från alla världens hörn och från alla samhällsklasser som under historiens gång kämpat för frihet – inte sällan med sitt eget liv som insats. Jenny Jordahls illustrationer och Marta Breens texter skapar en perfekt kombination av action och humor, trots ämnets tyngd. Detta är en bok som passar både yngre och äldre läsare och en perfekt bok att läsa tillsammans med sin tonåring!

 182. Köttets tid

  Av: Wolff, Lina Tipsat av: Lotta Berling

  Lina Wolffs författarskap har fascinerat mig ända sedan debuten med novellsamlingen Många människor dör som du. Hon skriver skruvat, inte sällan obehagligt, och har en väldigt egen stil. I hennes senaste bok Köttets tid är faktiskt precis varenda sida bra. Det börjar med att en kvinna träffar en härjad man i en bar i Madrid – en galen nunna är ute efter hans hjärta! – och utvecklas till en berättelse som inte liknar något annat, full av färgstarka karaktärer och köttiga händelser.

 183. Den ensamma staden

  Av: Laing, Olivia Tipsat av: Lotta Berling

  Ett verk som spänner över många områden, men där det centrala är ensamhet, konst och New York. Forskning och teorier varvas med berättelser ur olika konstnärers liv (bland andra Edward Hopper, Andy Warhol, Valerie Solanas, David Wojnarowicz, Henry Darger och Klaus Nomi) samt analyser av deras verk – och av deras ensamhet. Ömsint skriver Olivia Laing om människor som lever utanför normen, och det är oerhört välskrivet, oavbrutet fängslande, och ofta djupt tänkvärt om något så allmänmänskligt och samtidigt så skambelagt.

 184. Sista hösten i Legoland

  Av: Carlsson, Hanna Rut Tipsat av: Lotta Berling

  Först kommer sanden, sen kommer solen, därefter regnet. Men människorna i Legoland vill inte se tecknen, de vill bara fortsätta leka. I Hanna Rut Carlssons fina debut följer vi några av dem den allra sista hösten i Köpenhamn, innan havet slukar allt som människorna har byggt upp. ”Människorna ser aldrig slutet närma sig. (…) De baserar alla sina visioner på vad de redan har sett. Människorna kommer aldrig att se slutet komma, för de har inte sett slutet komma förr.” Dystopisk litteratur är verkligen en av mina absoluta favoritgenrer!

 185. Sömngåtan

  Av: Walker, Matthew Tipsat av: Mari Andersson

  I USA dör en person i timmen i trafiken till följd av sömnbrist. Detta beskriver författaren Matthew Walker och genom hela boken betonas vikten av en god natts sömn för att människor ska kunna fungera. Både vårt minne och vår psykiska hälsa gynnas av sömnen då vi får chansen att ladda om. Personer inom sömnforskningen beskriver hur sömnen gynnar alla våra biologiska funktioner och att läkare snart ska kunna skriva ut sömn. Denna facklitterära bok kan komma att provocera den sömnlöse läsaren, men den kan samtidigt vara en nödvändig ögonöppnare.

 186. Mamma är bara lite trött

  Av: Beischer, Sara Tipsat av: Mari Andersson

  Minna är den trötta småbarnsmamman, den stressade läraren och familjens ständige projektledare som ligger vaken varje natt med en hjärna som går på högvarv. Det är därför föga förvånande att hon på sin egen överraskningsfest inför familj och vänner bryter ihop fullständigt. The botten is nådd. Minna startar resan tillbaka genom att börja arbetsträna på en plantering, där hon träffar konstnären Iris som helt dansar efter sin egen pipa. Kanske vi alla behöver en Iris som påminner oss om att släppa lite på de orimliga kraven vi har på oss själva.

 187. Nattugglor

  Av: Levy, Gabrielle Tipsat av: Maria Andersson

  Bokens huvudkaraktärer Claire, Hervé, Jaques, Lena och Michéle har alla något gemensamt: de lider av sömnbrist. I förhoppningen och längtan efter en god natts sömn söker de hjälp hos sömnterapeuten Hélèn som ber dem föra sömnscheman och prova nya metoder. Men den lilla gruppen av sömnlösa börjar snart inse att det riktiga botemedlet kan de finna i varandras sällskap. En fin och oförutsägbar roman som skildrar vad samhällets orimliga krav på människan kan orsaka. En roman som ger tröst och hopp till den mest extrema nattugglan: du är inte ensam.

 188. Silvervägen

  Av: Jackson, Stina Tipsat av: Cecilia Johansson

  För 3 år sedan försvann Lelles dotter Lina plötsligt och spårlöst. Sedan dess söker han efter henne. Kväll efter kväll åker han med bilen och letar och letar. 3 år och alla tycks ha gått vidare. Så plötsligt försvinner ännu en tjej. Letandet börjar på nytt, efter Hanna, men Lelle letar efter Lina. Och sen är det Meja, som också letar men efter något helt annat. En stämningsmättad psykologisk spänningsroman i norrländskt mörker.

 189. Dolt i vatten

  Av: Steadman, Catherine Tipsat av: Cecilia Johansson

  En tropisk ö, ett nygift brudpar. En idyllisk dykutflykt och en väldigt märklig upptäckt. Har de precis haft världens tur, eller tvärtom ödesdiger otur? Men ingen annan kan väl känna till deras fynd? Och om ingen känner till det så är det väl ingen som saknar det? Och kommer för att ta det tillbaka. Upptäckten och fyndet i vattnet skulle kunna vara lösningen på alla deras problem. Så behöver de verkligen rapportera det? Vem skulle kunna ta skada?

 190. Staden

  Av: Sten, Camilla Tipsat av: Cecilia Johansson

  Dokumentärfilmaren Alice ska som sitt första stora projekt i karriären filma och utreda ett mysterium hon länge fängslats av: Gruvstaden Silvertjärn och hur hela befolkningen på över 900 personer plötsligt försvann utan minsta lilla spår år 1939. 60 år har gått och teorierna har varit många. De har 5 dagar på sig i den isolerade spökstaden för att samla in material och kanske rent av lösa gåtan. Men ganska snart börjar de se konstiga saker, höra oförklarliga ljud. Vad var det egentligen som hände, och kanske fortfarande händer, i staden?

 191. Utgående Farkost

  Av: Andkjær Olsen, Ursula Tipsat av: Hannes Menberg Svensson

  Ursula Andkjær Olsen har skrivit närmare tjugo böcker varav två finns översatta till svenska. Utgående farkost är den senaste och det är en minst sagt omtumlande upplevelse. Här möts vi av ett iskallt och aggressivt diktjag som är så fyllt av hat både för sin omgivning och mot sig själv att det känns som att sidorna spottar och fräser en i ansiktet. Texten är repetitiv och jag får känslan av att det är ett slags mantra som gradvis gör dikteten hårdare och mer aggressiv. Det är faktiskt rätt olustigt att läsa. Förvänta dig alltså ingen upplyftande hängmatteläsning, däremot är det en uppfriskande läsupplevelse.

 192. Fjärilsdalen

  Av: Christensen, Inger Tipsat av: Hannes Menberg Svensson

  Fjärilsdalen är en så kallad sonettkrans vilken består av 14 sonetter, slutraden i varje sonett är den första i den nästkommande sonetten där den fjortonde sonettens slutrad är den förstas begynnelserad. Sonetternas 14 slutrader bildar i sin tur en femtonde sonett, mästarsonetten. Fjärilsdalen handlar om koncept som evighet och flyktighet, livet och döden, totala motpoler alltså som likväl är beroende av varandra. Det som gör Fjärilsdalen så genial är hur sonettkransens struktur illustrerar det här beroendeförhållandet, alltså att ett slut samtidigt är en början, början ett slut och att det pågår som i ett evigt kretslopp.

 193. Det var vi

  Av: Hashemzadeh Bonde, Golnaz Tipsat av: Lovisa Zander

  I tillbakablickar får vi följa Nahids resa från att ha varit en livsglad, lycklig läkarstudent i Irak till att 30 år senare sitta frånskild, sjuk och ensam i en lägenhet i Sverige. Allt som hände där och då är fortfarande närvarande. Där och då tog livet slut, trots att det fortsatte. Nahid är bitvis svår att tycka om. Hennes otacksamhet och bryska ord till dottern har en tendens att provocera. Samtidigt ligger det ett sorgligt skimmer över hennes oförmåga att visa kärlek och omtanke och det hela landar i en gripande berättelse om livet.

 194. Fröken Island

  Av: Auður Ava Ólafsdóttir Tipsat av: Lovisa Zander

  Det är 60-tal på Island och för att kunna ägna sig åt skrivande har Hekla lämnat det gamla livet i Dalir till förmån för Reykjavik. Där finns redan bästa väninnan med man och barn och bäste vännen Jón John. Hekla slår sig samman med poeten och gör sitt bästa för att anpassa sig till ett liv i tvåsamhet. Men varken det, eller jobbet som servitris, verkar tillföra henne något av värde. Livet i stan flyter fram och Hekla glider med och samtidigt undan, undan från oss och undan från sin omgivning, i sin strävan efter att få vara sig själv.

 195. Laura Dean Keeps Breaking Up With Me

  Av: Tamaki, Mariko Tipsat av: Martin Memet Könick

  I denna grafiska roman så får vi följa sjuttonåriga Freddy när hon navigerar vänskap, sexualitet och kärlek. Bildernas svart-vitt-rosa-färgskala harmoniserar perfekt med den ton som orden förmedlar. Protagonistens försök att bryta sig loss ur ett toxiskt förhållande, där varje nystart får samma avslut, är medryckande roligt och hjärtsträngssnörpande känslosamt.

 196. Exhalation

  Av: Chiang, Ted Tipsat av: Martin Memet Könick

  Artificiell intelligens, tidsresande, alternativa universum, fri vilja mot determinism och virtuell verklighet. Detta är några exempel på de komplexa och tankeeggande ämnen som Chiang diskuterar i denna samling av noveller. Bokens högtravande idéer expanderar tänkandet samtidigt som det finns en ständigt närvarande humanism som jordar filosoferandet. Filmen Arrival baseras på Chiangs tidigare verk Story of Your Life.

 197. Som alla andra : min judiska familj och jag

  Av: Odrischinsky, Eva Tipsat av: Anna Wingårdh

  Konstigt nog har det i höst kommit ut två böcker om judiska familjer i Helsingfors. Denna är skriven av teaterregissören Eva Odrischinsky (1953) uppvuxen i ett judiskt medelklasshem med konservativa föräldrar som båda dog relativt tidigt. Eva revolterar tidigt genom att först ha en tysk pojkvän och sen, vilket var mycket mer chockernade, ha ett kortare förhållande med en palestinsk polikter på genomresa. I Finland finns det endast ett 1000-tal personer med judiskt urprung och genom boken får man en bra bild av sammanhållningen mellan dessa familjet men också av svårigheten att balansera mellan två kulturer, framförallt som ung. Den andra boken är skriven av ambassadören Rene Nyberg och heter Sista tåget till Moskva : två väninnor, två öden, en judisk familjehistoria. Hans mamma var judinnan, något han fick veta först i tonåren.

 198. Sörjen som blev

  Av: Takanen, Anna Tipsat av: Anna Wingårdh

  I oktober i år avgick Anna Takanen som teaterchef för Stockholms stadsteater och nästan samtidigt kom denna bok om hennes finska pappas familj ut. Boken föregicks av pjäsen Fosterlandet som hon satte upp på Göteborgs stadsteater 2015 och som har samma tema. Annas pappa Timo skickas som 4-åring till Sverige som en av de dryga 70 000 finska krigsbarnen. Hans pappa har precis dödats i kriget och mamma Sara har inte möjlighet att ta hand om den sjukliga Timo utan endast kan behålla hans yngre bror. Timo hamnar i Halland hos en fosterfamilj och blir trots vissa försök att återvända kvar i Finland. Anna Takanen skildrar på ett väldigt fint och poetiskt sätt hur det är att vara barn till ett krigsbarn och vilka trauman det lämnar efter sig till nästkommande generationer.

 199. Brudar i svart

  Av: Kähkönen, Sirpa Tipsat av: Anna Wingårdh

  Detta är den första delen i en trilogi, Kuopisviten. Staden Kuopi ligger i mitten av Finland, i nivå med Vasa. Hit kommer i slutet av 1920-talet den unga Anna, uppvuxen i en fattigt familj några mil utanför staden. Hon får arbete som hembiträde och träffar efter en tid den proletäre Lassi. Då hon snabbt blir gravid blir bröllop den enda utvägen. Brudklänningen sys i svart, praktiskt tyg och på så sätt kan klänningen användas lång tid framöver. Livet för de två blir fyllt av umbäranden, strax efter att Anna föder ett döfött barn förs Lassi bort till ett tvångsarbetsläger, en vistelse som kommer att vara i 7 år. Anna tvingas försörja sig själv och blir först fabriksarbeterska och får sen arbete på ett sjukhus. Mannens familj finns runtomkring henne men lika mycket som de är ett stöd blir de också en börda. Genom Anna får vi ta del av Finlands stormiga 1900-tals historia som skiljer sig så mycket från vår egen.

 200. Kirke

  Av: Miller, Madeline Tipsat av: Irène Stenvatten

  Victor som är den karaktär i Juloratoriet som blir den som knyter samman sin familjs ödesfyllda sång, identifierade sig som barn med den mytiske hjälten Odysseus kvarlämnade son Telemachos. I Madeline Millers omberättande av hjälteeposet Odysséen, blir Telemachos partner till den ökända häxan Kirke. Men Miller låter Kirke bli eposets hjälta istället för häxa. Hon är nymfen som inte lyder under gudarnas vanliga lagar. Den läkekunniga som lever och utvecklas i samklang med naturen och djuren på sin isolerade ö. Till skillnad från de flesta mytologiska varelser, har Kirke en mänsklig röst och tillsammans med gudarnas budbärare, Hermes, börjar hon sjunga. I Millers tappning blir berättelsen en litterär triumfsång om en kvinnlig genomlevare som övervinner patriarkatet, mobbning, förvisning, våldtäkter och mordförsök.

 201. Jag vill sätta världen i rörelse

  Av: Palm, Anna-Karin Tipsat av: Irène Stenvatten

  Att sätta världen i rörelse, i svängning – att ge den ton. En av Juloratoriets bikaraktärer är Selma Lagerlöf som i sitt skrivande flitigt använde legender och myter. I år utkom Anna Karin Palm med en ny biografi om henne. På samma sätt som Tunströmer berättar Lagerlöf utifrån platsen Sunne i Värmland, men denna plats är samtidigt en inre, mytologisk plats. En inspirationens plats, med Tunströms ord:”… en klanglåda som satt mitt språk i rörelse.” Palm skalar i boken av Selmas sagotantssvepning och därunder framträder en skarpt tänkande, målmedveten, frihetstörstande och modern kvinna som stred för kvinnans rättigheter. En kunskapande kvinna som ville förena andlighet med ett kritiskt, vetenskapligt tänkande.

 202. Juloratoriet

  Av: Tunström, Göran Tipsat av: Irène Stenvatten

  I denna klassiker från 1983 slår Tunström an tonen. Litteraturen kan ses som stelnad musik där det enskilda verket är verserna och refrängen det gemensamma temat eller myten. Familjedramat och dess generationsöverskridande väg hem till Sunne i Värmland, samspelar med refrängen från den klassiska mytologin: Odysseus irrfärder och Orfeus nedstigning i underjorden för att hämta upp sin älskade. Författaren Sara Lidman har sagt om Tunström, att han hade en extra hjärna inhyst vid hjärteroten: ”Ja så måste hans författande gått till: tema och handling och kunskap och kunnande det hölls i huvudhjärnan och rumsterande där medan orden och rytmen dundrade och viskade från hjärtehjärnan ut i berättelsens kropp – dess allt finare blodkärl allt närmare huden allt mera sång om det som hänt och händer i Det Hela – såsom ock i Sunne.”

 203. Kreativ origami. Projekt, inspiration, tips och tekniker.

  Tipsat av: Maria Folkesson

  Det finns en uppsjö av böcker om origami. Den här boken tilltalar mig för sina tydliga och fina bilder med bra instruktioner. Du kan t ex vika medaljonger, blomsterlampor och bokmärke, eller lära dig elektro-origami och vika en lysande krona. Här finns många fina och inspirerande projekt för en mysig innedag.

 204. Emil

  Av: Heltne, Johan Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Vi möter Emil i nutid, med sin mormor på Kanarieöarna. Vi förstår att något jobbigt har hänt som inte går att prata om, inte ens med mormor. Så rullas historien upp: Under studentlivet i början av 2000-talet träffar Emil en tjej. De inleder en sporadisk relation. En morgon står polisen utanför Emils dörr, han är anmäld för våldtäkt. Boken är skriven i kölvattnet efter #MeToo. Berättelsen väcker många frågor: Var går gränsen för övergrepp? Vems sanning gäller? Hur sonar man sin skuld om man inte ens vet huruvida man är skyldig? Vad har man för moraliskt skyldighet att berätta?

 205. Allt jag fått lära mig

  Av: Westover, Tara Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Tara Westover är född 1986, uppvuxen i Idaho, USA och yngst i en syskonskara på sju. Familjen är medlem i en religiös sekt och pappan är övertygad om det offentligas syfte att hjärntvätta folket. Barnen får därför inte gå i skolan. Psykisk sjukdom inom familjen med misshandel och övergrepp till följd gör tillvaron närmast outhärdlig för Tara. Hemundervisningen är sporadisk och Tara törstar efter kunskap. 2003, när hon är 17 år gammal, kommer hon för första gången in i skolans värld och gör sedan det omöjliga, tar sig hela vägen till universitetet. Tung läsning men vilken resa!

 206. Utvägen : Dagarna på Orkney

  Av: Liptrot, Amy Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  I boken berättar Amy Liptrot om sin väg tillbaka till ett drogfritt liv. Uppvuxen på Orkneyöarna vill hon som så många andra unga bara en sak – ta sig därifrån. I 20-årsåldern flyttar hon till London och lever ett intensivt liv med fester och däremellan jobb. Före 30 är Amy alkoholist. Till sist inser hon att bara hon själv kan förändra sitt liv. Hon reser hem, till Orkney. Liptrots skildring av himmel, hav och hed i kombination med den totala frånvaron av sentimentalitet gör boken till fantastisk läsning. Och den inger hopp!

 207. Jane Eyre

  Av: Brontë, Charlotte Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Berättelsen om Jane Eyre tillhör de verkligt stora engelska klassikerna. Boken kom ut 1847 och handlar om flickan och kvinnan Janes liv. Jane blir tidigt föräldralös och växer upp hos elaka släktingar. Hon blir skickad på internatskola där hon så småningom utbildar sig till lärare. Hennes mål är ett självständigt liv. Jane får plats som guvernant åt en flicka på det gods Mr Rochester äger. Jane blir förälskad i honom men flyr när hon inser att allt inte står rätt till på godset. Vilka hemligheter döljer Rochester? En underbar kärlekshistoria om en stark kvinna.

 208. Pennskaftet

  Av: Wägner, Elin Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  I år är det 100 år sedan kvinnor i Sverige fick rösträtt. I den här boken, som skrevs 1910, får vi möta kvinnor som bestämt sig för att kämpa för att få samma rättigheter som mannen har. Pennskaftet – hon kallas så för att hon är journalist - och hennes vänner bildar föreningar, lobbar för kvinnlig rösträtt och når en bit på väg. Förutom berättelsen om kampen för rösträtt är detta också en fin skildring av vänskap och kärlek. Är boken aktuell idag? Absolut: Igår – Antastningsfonden, idag – MeToo…

 209. Det går an

  Av: Almqvist, Carl Jonas Love Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Den här berättelsen utspelar sig i början av 1800-talet. Den handlar om Sara – dotter till en glasmästare och Albert – officer. De träffas på en ångbåtsresa från Stockholm mot Örebro och förälskar sig i varandra. Sara är van att klara sig själv. Hon har tagit över sin döde fars firma och vill själv bestämma över sitt liv. Albert är fostrad in i rollen som gentleman och har svårt att acceptera att Sara vill stå på egna ben. Författaren Almqvist fick utstå mycket spott och spe för sin bok när den kom ut 1839 och han gick så småningom i landsflykt. Tiden var inte mogen för en kvinna som Sara.

 210. Floden om natten

  Av: Ferencik, Erica Tipsat av: My Sörensson

  Mycket motvilligt går Winnie med på att följa med vännerna på en vildmarksresa djupt inne i Maines skogar där de ska testa på forsränning. Efter en lång bilresa där civilisationen sakta men säkert försvinner bakom dem når de fram till destinationen. Resans guide är en ung kille som säger sig kunna allt om säkerhet och överlevnad, men Winnies oro och rädsla växer sig allt starkare. Snart inträffar en fasansfull olycka och som lämnar gruppen utan flotte och proviant. Chockade och rädda måste de försöka hålla huvudet kallt och samarbeta. Samtidigt visar det sig att de inte är ensamma i vildmarken…. En nagelbitare som är svår att lägga ifrån sig!

 211. Vinterfolket

  Av: McMahon, Jennifer Tipsat av: My Sörensson

  I den lilla staden West Hall i Vermont gick Sarah Harrison bort under oförklarliga omständigheter för drygt hundra år sedan. Sedan dess har mystiska försvinnanden präglat den lilla staden och gett upphov till rykten och legender om vad som lurar i skogarna. En dag är Ruths mamma Alice spårlöst borta. I sökandet efter ledtrådar hittar Ruth av en slump Sarah Harrisons dagbok i mammans sovrum. En mörk historia nystas upp, som visar sig ha skrämmande kopplingar till mammans försvinnande. En kuslig och mycket gripande bok med övernaturliga inslag.

 212. I en mörk, mörk skog

  Av: Ware, Ruth Tipsat av: My Sörensson

  Clare är författare och lever ett stillsamt och tillbakadraget liv i London. En dag får hon ett mail från en kvinna som hon inte känner, med en inbjudan till en möhippa för en gammal vän. Platsen för helgens sammankomst är ett stort hus långt ute i skogen, utan mobiltäckning. Den lilla samling gäster som är på plats tycks alla känna sig obekväma och frågande inför situationen, men ingen anar att helgen ska utvecklas till en mardröm. En thriller om relationer och hemligheter från det förflutna, perfekt för avslappnad läsning på en filt i gräset.

 213. Alltid fucka upp

  Av: Romanova, Moa Tipsat av: Nina Pascoal

  Här har vi en serieroman som handlar om Moa som har en rätt pissig tillvaro. Hon är sjukskriven, kämpar med panikångest och liksom väntar på att nåt ska rädda henne ur tillvaron. Hon växlar mellan att sova bort dagar i sin stökiga lägenhet, för att sedan maniskt dra ut och söka kickar. Sedan börjar en känd medieman skriva med henne på Tinder, kanske ändras något då? Historien låter kanske deppig, men är faktiskt inte det, serien är både tung och lätt. Det är mycket svart humor och vi får träda in i Moas brokiga kompisgäng där alla är lite uppfuckade, men verkligen bryr sig om varandra. Moa Romanova kom från klassisk oljemålning till serieskapandet och det märks i bildspråket: det är oerhört noggrant och extremt välgjort.

 214. Det som inte kan utplånas

  Av: Mulinari, Felicia Tipsat av: Nina Pascoal

  Det ryms mycket i den här diktsamlingen. Den handlar å ena sidan om hur det är att utsättas för rasism. Rädslan, sorgen och våldet som kommer med det. Mulinari skriver om hur det är döpas efter en släkting som mördats, hur smärtan liksom ekar över den nya generationen. Men å andra sidan handlar dikterna om förälskelse och lycka, det fina i att hitta varandra och stärka varandra, oavsett om det är med omtanke, öl eller hångel. Det finns nästan inget jag i diktsamlingen, utan läsaren får följa med i olika slags vi istället: familjen, kompisarna, aktivisterna. Jag blir både rörd och förbannad, stärkt och mjuk. En ganska underbar diktsamling helt enkelt.

 215. Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort

  Av: Rosén, Eric Tipsat av: Nina Pascoal

  När läste jag en så här gripande biografi senast? Det minns jag knappt. Boken handlar om Eric som växer upp med en pappa som missbrukar både alkohol och droger. Ibland fungerar pappa som förälder, ibland inte. Han är varm, kärleksfull, intelligent, men väljer alltid ruset först. Det vänjer sig barnen på något sätt vid, men när Eric är sjutton år får han ett telefonsamtal. Pappa har blivit häktad för ett brutalt knivmord på sin vän Stig. Men pappan var påverkad och kan därför själv inte ens minnas vad som hände. Har han verkligen gjort det? Detta är en fenomenal debut, liksom avskalad men ändå så drabbande, om att växa upp i skuggan av ett brott och att älska någon som gjort det oförlåtliga.

 216. Chelsea Girls

  Av: Myles, Eileen Tipsat av: My Sörensson

  Eileen Myles är en av USA:s mest hyllade samtida poeter. Under sin karriär har hen publicerat mer än 20 olika böcker, framförallt poesi men också romaner och dramatik. I den självbiografiska romanen Chelsea Girls beskriver Myles sin barndom i en katolsk arbetarfamilj och sitt liv som ung poet och öppet lesbisk i sjuttio-och åttiotalets New York. Vardagen domineras av droger, sex och alkohol. Boken är både en djupt personlig berättelse och ett tidsdokument. Den gavs redan 1994 i USA men fick, enligt Myles själv, förvånande lite uppmärksamhet. Nu har den nyutgivits och också översatts till svenska.

 217. Jag glömmer ingen

  Av: Hofmo, Gunvor Tipsat av: My Sörensson

  Gunvor Hofmo föds in i en politiskt radikal familj i Oslo 1921. Hon börjar tidigt skriva poesi och intressera sig för samhällsfrågor. År 1940 träffar hon Ruth Maier, judisk flykting som skickats till Norge av för att försöka undkomma nazisterna, och de båda blir förälskade. Två år senare skeppas Ruth över till Tyskland och gasas ihjäl. Den chock och sorg som Gunvor upplever genom förlusten av Ruth och krigets lidande präglar resten av hennes liv och författarskap. Hofmo räknas till en av de mest betydelsefulla nordiska poeterna under nittonhundratalet och jämförs med bland andra Edith Södergran. Jag glömmer ingen är en samling utvalda dikter och en underbar introduktion till ett fascinerande öde och författarskap.

 218. Den som lever stilla

  Av: Skov, Leonora Christina Tipsat av: My Sörensson

  För ett par år sedan läste jag Ett litet liv av Hanya Yanagihara och det var den största läsupplevelsen jag haft på länge. Sedan dess har jag längtat efter en lika omskakande och gripande roman - och nu har jag hittat den. I Den som lever stilla skildrar författaren sin uppväxt i en känslomässigt dysfunktionell familj. Så snart hon kan flyttar Leonora till Köpenhamn, inleder en författarkarriär och förälskar sig i kvinnor. Men att bryta med föräldrarna är ett inre och yttre krig. Hur slutar man längta efter en mammas kärlek? Den som lever stilla suger fullständigt tag i en från första stund, med lika delar njutning och plåga. En framtida lesbisk klassiker!

 219. Syndafloden

  Av: Jonsson, Marita Tipsat av: Kerstin Johansson

  Hösten 1960 tillbringade den åldrade Igor Stravinskij två månader i Venedig, då han komponerade en balett, Synda­floden. I Venedig möter han den unga dansaren, Arianne. Hon har slutat tala, efter en traumatisk olycka, men i musiken kan hon och den berömde kompositören finna varandra och de utvecklar en sällsynt vänskap. Stravinskijs musik går som ett tema genom romanen och författaren visar hur komponerandet kan ge upplevelsen av stark livskänsla. En vacker roman om vänskap och om musikaliskt skapande, med Venedig som fond.

 220. Ond musik

  Av: Österling, Fredrik Tipsat av: Kerstin Johansson

  En spänningsroman i musik-miljö. Efter en konsert hittas den välkände dirigenten Antoine Malås hud avflådd i logen, men kroppen är borta. En polisutredning tillsätts för att utreda brottet. Jämsides med denna även en skugg-utredning, bestående av två omaka personligheter, kulturmannen David Westerdahl och pensionerade polisen Kerstin Armfelt. En spännande och dramatisk jakt på en mördare tar vid. Romanen bjuder på många inblickar i den klassiska musikens värld, med vacker såväl som ond musik. Vad är det egentligen musiken gör med oss?

 221. Tidens larm

  Av: Barnes, Julian Tipsat av: Kerstin Johansson

  Kompositören Sjostakovitj står med väskan packad, en natt i maj 1937. Han är mycket tyst, för att inte väcka sin familj, då han väntar sig att hemliga polisen ska komma och hämta honom, vilket den också gör. I Stalin-tidens Sovjet var Sjostakovitj ena dagen hyllad och nästa en statens fiende. Och just den här dagen hade han fått dåliga recensioner. Troligen var det Stalin själv som hade uttalat sig. Makten och det fria musikskapandet är två motpoler i denna fängslande roman om hur konsten överlever i en diktatur

 222. Pendeln : Ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna

  Av: Lindahl, Julie Catterson Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Varifrån kommer mörkret som präglat hela hennes liv? Den frågan ställer sig Julie Lindahl och beslutar att söka efter någon sorts svar. I ett arkiv i Berlin 2010 finner hon dokument som bekräftar att hennes morföräldrar båda varit aktiva i SS. Lindahl bestämmer sig för granska morföräldrarnas gärningar. Hon reser till platser i Polen och Tyskland där hon träffar överlevande - offer för morfaderns brutalitet. Hon reser till Brasilien dit paret flytt 1960 och möter nazister. Under sina efterforskningar upplever hon såväl försoning som hat. De uppgifter Lindahl får fram är på väg att helt bryta ner henne, men ger också de förklaringar hon behöver för att kunna gå vidare i sitt eget liv.

 223. Lyktsken

  Av: Ondaatje, Michael Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  Andra världskriget går mot sitt slut. I London lämnar ett par föräldrar sina två tonårsbarn åt sitt eget öde. Pappan ska till Singapore i tjänsten, mamman ska följa med. Ungdomarna blir inte helt själva, in i huset flyttar ”Nattfjärilen” och de har ständiga besök av olika människor. Saknaden efter föräldrarna ersätts till viss del av äventyr tillsammans med Nattfjärilens vänner. När de efter kriget möter sin mamma inser de att hon hållit ett vakande öga över dem men också att hon varit inblandad i händelser som gör att hon även efter kriget hela tiden måste vara på sin vakt. Mot vad och varför?

 224. Kodnamn Flamingo

  Av: Atkinson, Kate Tipsat av: Anki Olsson Flodin

  England 1940. Hitler har invaderat Danmark och Norge, Storbritannien mobiliserar. Alla medborgare är inte motståndare till nazismen, dessa gäller det att oskadliggöra. Julia Armstrong rekryteras som spion för brittiska MI5. Hennes uppgift är att avlyssna samtal som förs mellan nazistanhängare -inte en uppgift av den farligaste sorten men den får återverkningar för henne långt efter krigets slut. Detta är inte en regelrätt spionroman men en ändå en bok med nerv. Förutom själva spionhistorien är det härligt att ta del av Julias inre språkliga krumbukter. Hon säger en sak men tänker ofta en helt annan – kanske en spions självklara vardag?

 225. Outsidern

  Av: King, Stephen Tipsat av: My Sörensson

  En pojke hittas brutalt mördad i en skogsdunge. Vittnesuppgifter och DNA knyter den omtyckte och respekterade baseballtränaren Terry Maitland till mordet och han grips omedelbart. Men det visar sig att Terry varit bortrest på konferens när mordet skedde, vilket styrks av både kollegor och en inspelad film. Hur kan en person befinna sig på två platser samtidigt? I sin jakt på sanningen tvingas polisens utredare Ralph Anderson överväga alternativ som är mörkare och mer osannolika än vad han någonsin kunnat ana. En spännande thriller med intressanta karaktärer!

 226. The Shining

  Av: King, Stephen Tipsat av: My Sörensson

  Jack Torrance känner sig misslyckad. Han har förlorat sitt lärarjobb, inte fått igång sin författarkarriär och kämpar i rollen som make och pappa. Men så erbjuds han arbetet att sköta om Overlook Hotel under de vintermånader som det håller stängt. Jack ser detta som en möjlighet att vända oturen och få möjlighet att ägna sig åt sitt skrivprojekt och Wendy, hans fru, vill göra allt hon kan för att försöka hålla ihop familjen. Men deras son, Danny, ser och hör saker som andra inte gör och förnimmer tidigt en kommande katatrof. Varsel är en hypnotisk roman som långsamt kryper in under skinnet. Den blev Stephen Kings internationella genombrott och filmatiserades 1980.

 227. Jurtjyrkogården

  Av: King, Stephen Tipsat av: My Sörensson

  Till en liten stad i Maine flyttar läkaren Louis Creed och hans familj. Huset de ska bo i känns stort och lyxigt för den före detta storstadsfamiljen och omgivningarna är fantastiskt vackra. Den enda oron är den tungt trafikerade vägen precis utanför huset, och en dag blir dottern Ellies älskade katt överkörd. Louis planerar att begrava katten på djurkyrkogården, Jurtjyrkogården, som ligger i skogen bakom familjens hus, men grannen Jud visar honom en annan plats - en plats med uråldriga krafter som kan upphäva döden. Gripande och skrämmande historia - en bok att sträckläsa! Filmatiserades första gången 1989 och kom i ny version 2019.

 228. Syndafloden

  Av: Jonsson, Marita Tipsat av: Kerstin Johansson

  Hösten 1960 tillbringade den åldrade Igor Stravinskij två månader i Venedig, då han komponerade en balett, Synda­floden. I Venedig möter han den unga dansaren, Arianne. Hon har slutat tala, efter en traumatisk olycka, men i musiken kan hon och den berömde kompositören finna varandra och de utvecklar en sällsynt vänskap. Stravinskijs musik går som ett tema genom romanen och författaren visar hur komponerandet kan ge upplevelsen av stark livskänsla. En vacker roman om vänskap och om musikaliskt skapande, med Venedig som fond.

 229. Ond musik

  Av: Österling, Fredrik Tipsat av: Kerstin Johansson

  En spänningsroman i musik-miljö. Efter en konsert hittas den välkände dirigenten Antoine Malås hud avflådd i logen, men kroppen är borta. En polisutredning tillsätts för att utreda brottet. Jämsides med denna även en skugg-utredning, bestående av två omaka personligheter, kulturmannen David Westerdahl och pensionerade polisen Kerstin Armfelt. En spännande och dramatisk jakt på en mördare tar vid. Romanen bjuder på många inblickar i den klassiska musikens värld, med vacker såväl som ond musik. Vad är det egentligen musiken gör med oss?

 230. Tidens larm

  Av: Barnes, Julian Tipsat av: Kerstin Johansson

  Kompositören Sjostakovitj står med väskan packad, en natt i maj 1937. Han är mycket tyst, för att inte väcka sin familj, då han väntar sig att hemliga polisen ska komma och hämta honom, vilket den också gör. I Stalin-tidens Sovjet var Sjostakovitj ena dagen hyllad och nästa en statens fiende. Och just den här dagen hade han fått dåliga recensioner. Troligen var det Stalin själv som hade uttalat sig. Makten och det fria musikskapandet är två motpoler i denna fängslande roman om hur konsten överlever i en diktatur.

 231. Efter skandalen

  Av: Vaughan, Sarah Tipsat av: Anna Wingårdh

  I denna spänningsroman av den brittiska författaren som här gör debut på svenska får vi följa den framgångsrika brottmålsadvokaten Kate Woodcroft som har specialiserat sig på sexualbrott. Men vi får också två andra personers perspektiv, den charmige och till ytan väldigt lyckade ministern James som gått på Eton och Oxford och hans vackra fru Sophie som han träffade under universitetstiden. Plötsligt en dag briserar skandalen, ministern har varit otrogen en längre tid med en betydligt yngre kollega och efter att han har avslutat förhållandet anklagar hon honom för våldtäkt. Pressen nappar naturligtvis, mycket intressant i och med att James är nära vän till premiärministern. Kate tar sig an fallet som åklagare och det visar sig att hon har en personlig koppling till de inblandade som hon ej vill ska komma fram. Mycket välskriven roman med aktuellt metoo-tema.

 232. Låt mig vara

  Av: Mackintosh, Clare Tipsat av: Anna Wingårdh

  Inom loppet av ett år förlorar Anna båda sina föräldrar i likartade självmord, båda hoppar från samma klippa. För Anna kommer det som en blixt från en klar himmel och när hon så småningom tar emot ett anonymt meddelande med ordet Självmord? börjar hon misstänka att allt kanske inte står rätt till. Hon tar kontakt med en pensionerad polis och snart börjar båda inse att en hel del hemligheter och missförhållande har dolts för Anna under uppväxten. Anna är nybliven mamma och hennes man är den psykolog hon träffade i samband med mammans död. Snart litar hon inte på någon i sin omgivning och i takt med att den äldre polismannen forskar vidare inser han att Annas liv är i fara. Detta är den tredje boken på svenska av den brittiska fd polisen Clare Mackintosh och hon är otroligt duktig på att skapa intriger med överraskande vändningar och som läsare blir man gång på gång överlistad.

 233. Ett stulet liv

  Av: Ekberg, Anna Tipsat av: Anna Wingårdh

  Bakom denna kvinnliga pseudonym döljer sig två manliga danska författare, Anders Rønnow Klarlund och Jacob Weinreich. Detta är deras tredje spänningsroman under detta namn och den andra som jag läst. Liksom deras tidigare är detta en mycket spännande och välskriven bok men en rad tvister i intrigen. Boken utspelar sig mestadels i Afrika och tar upp tuffa ämnen som barnsoldater och människosmugglare och därför har de båda författarna gjort en hel del forskning och intervjuer innan de satt igång med skrivandet. Den danska diplomatdottern Rebekka har gått igenom ett svårt trauma; som tonåring i Afrika förlorar hon sitt barn i en trafikolycka på väg till förlossningen där även hennes mamma omkommer. Nu har det gått 17 år och Rebekka är jurist och arbetar som mäklare i Danmark när hon plötsligt insjuknar i leukemi. Hon behöver en stamcellsdonator och när hennes pappas blod, ambassadören som hon har en mycket ansträngd relation med, inte passar är han tvungen att avslöja lögnen. Hennes dotter dog inte i olyckan utan lämnades till ett barnhem i Uganda. Rebekka, redan märkt av sin sjukdom, vill till varje pris hitta sin okända dotter och åker tillbaka till ett Afrika som skildras ganska skoningslöst av författarna. Stundtals tuff läsning men väldigt spännande.

 234. Ett helt liv

  Av: Seethaler, Robert Tipsat av: Ann Nilsson

  Andreas Eggers hela liv ryms på 130 boksidor. Det tar sin början under 1900-talets första decennium. Som fyraåring anländer han till en liten österrikisk alpby där han under slavlika förhållanden inkvarteras hos en sadistisk morbroder, efter den ensamstående mammans bortgång. Misshandeln han får utstå kommer att ge honom livslånga men. Vid femton års ålder får den då storvuxne och starke Andreas nog och lämnar sin plågoande. Andreas liv sammanfaller med tiden då skidsporten var på framfart i de österrikiska alperna och det byggdes linbanor i varenda backe. Vid ett sådant bygge blir Andreas anställd och arbetet med att röja väg för skidliftar och borra hål i bergen passar honom. En illa medfaren stuga på bergssluttningen blir hans hem och Marie som är piga på värdshuset blir hans livs kärlek. Andreas Egger har svårt med orden och hans frieri blir av ett ovanligt slag. Hans liv inrymmer såväl stor sorg som andra världskrigets fasa i form av ett ryskt fångläger. Det är en mycket stark och gripande roman. Ytterligare en av Robert Seethalers romaner är översatt till svenska, nämligen ”Tobakshandlaren”.

 235. Vi kom över havet

  Av: Otsuka, Julie Tipsat av: Ann Nilsson

  På 170 sidor i en bok av litet format ryms sann historia i romanform. Den handlar om de japanska kvinnor som i mellankrigstiden anlände med båt som postorderbrudar från Japan till San Fransisco. Kvinnorna beställdes av japanska män som vistats i USA under lång tid och de reste med förespeglingen om ett bättre och mindre slitsamt liv. Det visade sig att fotografierna av de stiliga männen och löftena om välfärd som de hade mottagit innan resan, i de flesta fall var lögnaktiga. De japanska kvinnorna gick mycket hårda öden till mötes och utnyttjades av såväl sina makar som av amerikanerna. De utgjorde en underklass som exploaterades fram till japanernas angrepp på Pearl Harbor 1941. Boken är en kollektivroman där berättarrösten är ett Vi. Detta tilltal är mycket effektivt och gör att en som läsare får ta del av åtskilliga gripande kvinnoöden. I Julie Otsukas debutbok ”När kejsaren var gudomlig” får en ta del av vad som hände de japanska familjerna efter angreppet på Pearl Harbor.

 236. En kvinnas blekblå handskrift

  Av: Werfel, Franz Tipsat av: Ann Nilsson

  140 sidor omfattar boken som utspelar sig under en kvalfull dag i Leonidas Tachezys, sektionschef på ministeriet för kultur och utbildning i Wien, liv. Leonidas är nöjd med sin ungdomliga framtoning, sin karriär som han står i höjden av och sin unga fru som valde honom, son till en fattig gymnasielärare av åttonde rangen. Under studietiden fick Leonidas ärva en frack av en av sina studiekamrater, en ung ”intellektuell israelit” som tog livet av sig. Denna frack kom att bana väg fram till giftermålet med den vackra och rika Amelie Paradini och till den ställning han har uppnått vid femtio års ålder. På morgonen den aktuella dagen mottar Leonidas en bunt med försenade födelsedagshälsningar och bland alla maskinskrivna kuvert finns ett med blekblå handskrift. Åsynen av denna handskrift väcker minnen och innan dagen är slut har Leonidas känslor åkt berg- och dalbana åtskilliga gånger. Boken utspelar sig 1936 men är skrämmande aktuell även idag.

 237. Nämenvaf

  Av: Berglin, Jan Tipsat av: Annika Liljengren

  De flesta har nog någon gång stött på Jan och Maria Berglins samtidssatiriska teckningar. Jan är tecknare och lärare och Maria är skribent och konstnär och dom bor i Gävle. Jan debuterade 1985 som serietecknare i studenttidningen Ergo i samband med sina studier, där han fortfarande medverkar. Hans serier i Ergo blev mycket uppskattade av Uppsalastudenterna vilket ledde till att Svenska Dagbladet fick upp ögonen för Berglins produktion och de publicerade sin första Berglin-serie januari 1995. ”Nämenvaf…” är titeln på det senaste samlingsalbumet med paret Berglins serier. Vi får ta del av vardagsbetraktelser kring tillståndet i vår del av världen, allt förmedlat av gubbar med stora näsor från den svenska medelklassens medelålder. Berglins samlingsalbum brukar ge återblick på året som gått, och vi påminns om Anders Borgs underliga äventyr i skärgården och förväntningar på extremväder som ibland infrias och ibland inte. Och vill man veta mer om författarna kan man lyssna på Jan Berglins sommarprat från 2005!

 238. Rymlingarna

  Av: Stark, Ulf Tipsat av: Annika Liljengren

  Lill-Gottfrid har alltid gillat sin argsinta och svärande farfar. Nu är farfadern gammal och ligger på sjukhuset med brutet lårben. Han vantrivs och längtar ut till sitt hus i skärgården. Där bodde han med sin fru, Lill-Gottfrids farmor, tills hon gick bort och han ramlade och slog sig. Farfadern är också mycket förtjust i sitt barnbarn. Tillsammans planerar de farfaderns flykt från sjukhuset till huset i skärgården. För att allt ska gå i lås tvingas Lill-Gottfrid ljuga både inför sina föräldrar, skolan och sjukhuspersonalen samt muta en bagare. Förutom en fantastisk text av Ulf Stark finns också Kitty Crowthers tidlösa och färgrika kritteckningar som gör berättelsen ännu bättre. Boken kan tänkas passa alla!

 239. Hur jag lärde mig förstå världen: memoarer

  Av: Rosling, Hans Tipsat av: Ingela Fridlund

  ”Det här är en bok som innehåller ytterst få siffror. Istället handlar den om möten med människor som öppnat mina ögon." Det är författarens egen berättelse som han skrivit tillsammans med journalisten Fanny Härgestam om hur en ung man från enkla förhållanden kunde använda vetenskapen för att ta sig ut i världen och förklara den på nytt.

 240. Jag stannar till slutet

  Av: Khavari, Fatemeh Tipsat av: Annika Liljengren

  I augusti 2017 satte sig några ungdomar ner och inledde en strejk som skulle komma att vara i 58 dagar. Deras budskap: Om du tycker att jag har rätt att leva, sitt med mig. Det var början på en protest ledd av den unga afghanska kvinnan Fatemeh Kahavari. De kom att kalla sig Ung i Sverige och krävde ett stopp för utvisningarna av unga ensamkommande afghaner. I biografin Jag stannar till slutet berättar hon om hur det är att vara född på flykt. Om att bygga en folkrörelse med samhällets mest utsatta. Om kamp och organisering för att få stanna upp i ett land och börja leva, inte bara överleva.

 241. Brun flicka drömmer

  Av: Woodson, Jacqueline Tipsat av: Ingela Fridlund

  Boken är skriven på fri vers där hon skildrar sin uppväxt i South Carolina och i New York. Hur det var att växa upp som svart flicka i USA på 1960- och 1970-talet. Boken fick ALMA-priset 2018.

 242. Ensamma hjärtan och hemlösa hundar

  Av: Dillon, Lucy Tipsat av: Ingela Fridlund

  Rachel tar över ett hus på landet med en hundgård för hemlösa hundar. Hon lär känna den sure men attraktive veterinären George. Sedan träffar hon en hund som förändrar hennes liv. Ensamma hjärtan och hemlösa hundar är en romantisk och humoristisk bok om kärlek och hundar.

 243. Anna-Lisas antik

  Av: Åhman Owetz, Eli Tipsat av: Ingela Fridlund

  Anna-Lisa drömmer om att driva en antikaffär, så hon lämnar sitt kontorsjobb och flyttar från Stockholm ut på landet. Många kunder kommer till hennes nyöppnade affär. En av dem är den stilige Johnny. Så får Anna-Lisa höra att antiktjuvar härjar i trakten. Och Johnny kommer och hälsar på allt oftare.

 244. Bokhandeln på Riverside Drive

  Av: Skybäck, Frida Tipsat av: Ingela Fridlund

  ”Bokhandeln på Riverside Drive” av Frida Skybäck är en feelgoodroman om hur ett hus fyllt med böcker, främlingar och en gammal hankatt kan hjälpa någon att börja om på nytt. Handlingen börjar i Skåne och fortsätter till ett hus i London som hon ärvt efter sin moster. I huset finns också en bokhandel. Spännande historia som varvar nutid och dåtid med hemligheter och kärlek.

 245. The Ballad of Black Tom

  Av: Lavalle, Victor D Tipsat av: Arvid Alfredsson Grahn

  2016 utkom Lavalles suveräna kortroman The Ballad of Black Tom. Boken handlar om en ung, svart man i 1920-talets Harlem, och är lika delar socialpolitisk kommentar, övernaturlig skräck och medryckande spänningsroman. Boken är en omskrivning av Lovecrafts novell The Horror at Red Hook. I en värld av rök och skuggor blandas vemod med paranoia och maktlöshet. Lavalle ifrågasätter Lovecraft och den destruktiva trångsynthet som han representerar. Samtidigt bygger Lavalle vidare på och fördjupar något av det jag uppskattar mest hos Lovecraft; skräcken som en existentiell ångestkänsla som förmedlas till läsaren genom antydningar och föraningar. Lavalles variant av berättelsen är kusligare än förlagan. Två saker kan man med säkerhet säga om H.P. Lovecraft. Hans inflytande på skräcklitteraturen kan inte underskattas, och han var rasist. Xenofobi och kulturell trångsynthet utmärker hans beskrivningar av i stort sett alla karaktärer som inte är bosatta i New England och av engelsk härkomst. Hans inflytande innebär att det kontinuerligt publiceras berättelser som utspelar sig i de världar han skapat. Ibland tröttnar jag på alla nya situationer monstret Cthulhu dyker upp i. Sherlock Holmes vs. Cthulhu, Corporate Cthulhu: Lovecraftian Tales of Bureaucratic Nightmare, Atomic-Age Cthulhu... Men ibland kan det vara bra att få se avgrunderna öppnas mot den kosmiska tomheten från ett annat perspektiv än Lovecrafts, just eftersom hans kulturella perspektiv var så snävt.

 246. Samlade svenska kulter

  Av: Fager, Anders Tipsat av: Arvid Alfredsson Grahn

  Fager har större spännvidd än Lovecraft, och har förstås tagit inspiration även från andra håll. Han förvaltar väl den del av Lovecrafts arv som är värd att förvaltas. Novellamlingen sträcker sig från fasansfullt till perverst, från slemmiga undervattensvarelser i Stockholms skärgård under 80-talets ubåtsjakt till tonårsflickor som ägnar sig åt kannibalism på en dansbana utanför Borås. Två saker kan man med säkerhet säga om H.P. Lovecraft. Hans inflytande på skräcklitteraturen kan inte underskattas, och han var rasist. Xenofobi och kulturell trångsynthet utmärker hans beskrivningar av i stort sett alla karaktärer som inte är bosatta i New England och av engelsk härkomst. Hans inflytande innebär att det kontinuerligt publiceras berättelser som utspelar sig i de världar han skapat. Ibland tröttnar jag på alla nya situationer monstret Cthulhu dyker upp i. Sherlock Holmes vs. Cthulhu, Corporate Cthulhu: Lovecraftian Tales of Bureaucratic Nightmare, Atomic-Age Cthulhu... Men ibland kan det vara bra att få se avgrunderna öppnas mot den kosmiska tomheten från ett annat perspektiv än Lovecrafts, just eftersom hans kulturella perspektiv var så snävt.

 247. Blybröllop

  Av: Paborn, Sara Tipsat av: Jessica Ralsgård

  Kan man känna sympati med en giftkokerska och hennes planerade illdåd? Efter att ha läst Sara Paborns roman Blybröllop måste jag nog svara ja på den frågan. Boken handlar om Irene som i 39 långa år har varit gift med den otrevlige och tråkige kabelmontören Horst. Bibliotekarien Irene älskar skönlitteratur och filosofi. Hon njuter av naturens skönhet, av konst och av att se saker växa och gro. Horst gillar kablar och boogie woogie och tycker att saker ska fungera. Som till exempel kablarna han drar. Älskar gör han inte. Relationen mellan makarna är som ett stort svart hål och när Irene en dag upptäcker att Horst kastat bort flera lådor med hennes älskade böcker får hon nog. Efter ett långt äktenskap fyllt med ständiga pikar och sarkasmer bestämmer hon sig för att ta maken ur daga. I en gammal trälår efterlämnad av sin mor hittar Irene av en slump blytyngder. Med hjälp av dessa och diverse litteratur om kemi och toxikologi som räddats från gallringsdöden på biblioteket, börjar hon kallsinnigt och metodiskt att blyförgifta sin man. Blybröllop är en humoristisk och vass skildring av en mogen kvinnas väg till frihet. Det är med en stor portion svart humor som Paborn framställer huvudpersonerna. Som läsare anar jag emellanåt känslan att författaren kan få mig precis dit hon vill. Till en början tycker jag uppriktigt illa om den osympatiske mannen, men sakteliga infinner sig en ömklig känsla gentemot honom. Jag pendlar mellan att absolut förstå varför någon önskar skicka sin respektive till andra sidan med blodet fullt av bly, till att tänka att det ju faktiskt inte är helt okej att mörda någon. Paborns mycket roliga historia är på samma gång ett brutalt äktenskapsdrama och en absurd giftmordshistoria.

 248. Koka björn

  Av: Niemi, Mikael Tipsat av: Jessica Ralsgård

  Kokt björn – ja hur smakar egentligen kokt björn? Som gris korsad med tjäder, sägs det i Mikael Niemis roman med just namnet Koka björn. Men det är inte som föda björnen spelar sin roll i sagda bok. Nej, snarare som odjur och människodräpare. Problemet är bara att de bestialiska dråpen fortsätter även efter det att björnmonstret är såväl infångat som kokt. Berättaren i boken är den fattige och utsatte samepojken Jussi. Pojken har blivit ”adopterad” av traktens prost Lars Levi Læstadius. Prästens namne och förlaga verkade som väckelsepredikant i nordligaste Sverige i mitten av 1800-talet och la grunden till en sträng pietistisk tolkning av Luthers läror. Han predikade mot såväl supandet bland samerna som mot den överhet som utnyttjande de samma. Læstadius tar sig an Jussi och lär honom att både läsa, skriva och till och med att predika. Romanen utspelar sig mitt i sommaren 1852. I byn Kangis försvinner en vallpiga i de djupa skogarna. Likt en Tornedalens Sherlock Holmes iakttar prosten spår och ledtrådar som traktens inkompetente suput till landsfiskal missar i sina undersökningar. Och med sin lärjunge till hjälp bestämmer sig prosten för att fånga den som våldfört sig på kvinnor i bygden. Koka Björn är en mycket innehållsrik och fängslande roman och får mig att tänka på Umberto Eccos klassiker Rosens namn, där läromästaren William av Baskerville tillsammans med sin lärjunge nystar i ett mysterie med döda munkar i ett Norditalienskt kloster. Niemis berättelse är på samma gång en kulturhistorisk lektion – samerna -, en religionshistorisk genomgång – læstadianismen -, en historiskdeckare – vem är förövaren? - och en språkkurs – samiskan.

 249. Kapten Stofil – gammalt bröd rostar aldrig

  Av: Lindengren, Joakim Tipsat av: Mikael Jönsson

  Nu över till något helt annat. Kapten Stofil är superhjälpen som slåss mot allt modernt. Det kryllar av anspelningar på andra serier och populärkulturella referenser ur folkhemmets historia. Men serien är också en kamp på liv och död mot aggressiva varumärken. En upptinad Walt Disney och hans hejdukar, Gøk och Gokke, utgör ett allvarligt hot. Kampen mot onda krafter skulle inte lyckats utan bistånd av andra superhjältar där Lädernuckan har en särskild plats i kaptenens hjärta. Ironi och distans, javisst! Men även djup kärlek till den sjukdom som kallas nostalgi.

 250. Husfrid : en tragikomisk familjeberättelse

  Av: Bechdel, Alison Tipsat av: Mikael Jönsson

  Alison Bechdel, erkänd serieskapare i USA, skildrar sin uppväxt med sina superintellektuella föräldrar. Fadern står i centrum, en engelsklärare, en estet med ett stort litterärt intresse som tvingades att försörja deltid sig som begravningsentreprenör. Konflikterna är frekventa och fadern slår gärna hårt och snabbt när det inte fungerar som han tänkt. Men när Alison upptäcker faderns delvis dolda sexualitet samtidigt som hennes egen identitet som lesbisk utvecklas uppstår en ömsesidig förståelse. Inte minst genom ett gemensamt litterärt intresse.

 251. Kiki från Montparnasse

  Av: Catel Tipsat av: Mikael Jönsson

  Den unga Kiki, Alice Prin, kommer i unga år till Paris med sin mor och hamnar snabbt i de bohemiska konstnärskretsarna i Montparnasse. Som kvinna och demimonde fick hon tidvis befinna sig utkanten, men kom för evigt att skriva in sig i konsthistorien som modell åt Man Ray och många av tidens stora konstnärer. Hennes fasta punkt är mormodern ute på landet, men med resten av släkten är förbindelserna lite sisådär. Seriens slut är sorgligt och sentimentalt och man gråter nästan. Det hade nog inte Kiki gjort.

 252. Isola

  Av: Avdic, Åsa Tipsat av: Elisabet Bielecka

  Året är 2037 i protektoratet Sverige. Sju personer isoleras på en ö, där de ska genomgå tester för ett toppjobb inom säkerhetstjänsten. Anna Francis, som är traumatiserad av krigsupplevelser, blir observatör till ett ovanligt experiment. Hon ska utvärdera hur människor beter sig under oväntad stress. Åsa Avdic är en journalist på SVT och programledare för Morgonstudion. Hon har kombinerat den politiska dystopin med spänningsromanen. Suggestiva scener, oväntade vändningar och maktspel ger en intressant läsning.

 253. Flickorna

  Av: Cline, Emma Tipsat av: Elisabet Bielecka

  Evie Boyd är 14 år, vacker och oskyldig och lever i Kalifornien. En dag får hon syn på några flickor. De är smutsiga men mystiska, fascinerande och till synas, i alla fall på avstånd, fria. Evie drömmer om ett annat liv än det hon har, om att känna gemenskap och kärlek och hon följer med flickorna till en ranch, där hon får träffa Russell… Boken är inspirerad av historien om Charles Mansons ”familj” och de mord som gruppen begick i slutet av 60-talet. En stark debutroman av 27 årig Emma Cline. Boken är publicerad i 35 länder.

 254. Den danska älskarinnan

  Av: Magnusson, Göran Tipsat av: Elisabet Bielecka

  Erik Hammarström jobbar som jordbrukskonsult, men tar över föräldragården i Småland när hans pappa dör i en olycka. Brodern Thore och hans fru är besvikna över testamentet, eftersom de trodde att dem skulle få Källetorp. På gården finns också en stuga som hyrs av en dansk familj. Hon är sjuksköterska, han jobbar på en reklambyrå. Och här börjar dramatiken. Göran Magnusson föddes i Malmö 1953, men bor i Lund. Han är utbildad agronom och debuterade som romanförfattare 2016.

 255. När reglerna slutat gälla

  Av: Levy, Ariel Tipsat av: Nina Einarsson

  När Ariel Levys biografi börjar håller hennes drömmar på att bli verklighet: hon är en av New York Times stjärnreportar och får göra de reportage hon vill, hon är lyckligt gift, bor i en fin lägenhet på Manhattan och väntar sitt första barn. Men på bara en månad förlorar hon allt: sitt barn, sitt äktenskap, sitt hus.Trots biografins mörka innehåll är det något av det varmaste, kvickaste och stundtals roligaste jag läst. Det är en biografi om att befinna sig i sorg man inte ens kunde föreställa sig, men ändå kunna hitta styrkan att resa sig upp.

 256. Vaggvisa

  Av: Slimani, Leila Tipsat av: Nina Einarsson

  Välskriven, prisbelönt thriller som börjar i det mardrömslika: två döda barn och en kvinna med uppskurna handleder. Och sedan vecklas historien ut. Vi får följa barnflickan Louise som anställs av ett rikt parisiskt par som båda vill lägga tid på sina karriärer. Så Louise gör entré sina fina blusar och välmanikyrerade naglar och gör sig direkt oumbärlig. Barnen älskar henne, hon envisas med att jobba över och tvätta och städa, hon följer med på semestern och blir en slags anställd familjemedlem. Men sakta sipprar mörkret fram och dynamiken i familjen förändras...

 257. Gästkatten av Takashi Hiraide

  Av: Hiraide, Takashi Tipsat av: Lotta Berling

  I utkanten av Tokyo hyr ett par ett annex. I grannskapet finns en liten katt som blir en viktig del av deras tillvaro.

 258. Att skriva

  Av: King, Stephen Tipsat av: Jacob Ekberg

 259. Djupet

  Av: Cleave, Paul Tipsat av: Magnus Rydén

 260. Future

  Av: Gluchovskij, Dmitrij Alekseevič Tipsat av: Magnus Rydén

 261. Annabelle

  Av: Bengtsdotter, Lina Tipsat av: Anna Wingårdh

 262. Fånge i hundpalatset av Martina Haag

  Av: Haag, Martina Tipsat av: Charlotta Thorell

  Den här boken råkade bli den som blev utvald senast jag ville sitta ute i solen och läsa. Då fungerar det nämligen inte så bra att läsa på mobilen, som jag oftast gör nu för tiden. Den visade sig passa utmärkt för slöläsande i solen (eller hängmatteläsning, som det ofta kallas på sommaren)! Martina Haag har skrivit underhållande om sitt liv som fyrabarnsmamma, hundägare och fru till en man som inte har förmågan att planera framåt. Det är lättsamt och roligt skrivet i korta avslutade avsnitt, så det är inga problem att bli avbruten mitt i för att ta glasspaus. Eller om regnet kommer ...

 263. Och sen då? av A Yi

  Av: A Yi Tipsat av: Kerstin Johansson

  Ett kallblodigt mord begås i en liten kinesisk stad. Det är en ung student som oförklarligt mördar en kvinnlig vän. Hans omgivning förfäras av dådet, men själv verkar han helt oberörd. Varför gjorde han det? Den här starka romanen är skriven av en kinesisk före detta polis, som låter studenten berätta själv och läsaren får bilda sig en egen uppfattning om motivet till mordet.

 264. Den hemliga trädgården av Ronny Ambjörnsson

  Av: Ambjörnsson, Ronny Tipsat av: Annika Liljengren

  En trädgård med blommor, träd, vatten, grusgångar, fruktträd, grönsaker, regn och sol är en dröm för många. I Den hemliga trädgården, med samma titel som Frances Hodgson Burnetts kända barnbok, skriver Ronny Ambjörnsson om trädgården ur ett idéhistoriskt perspektiv. Han skriver om Elsa Beskows småstadsidyll och om trädgårdarna i Boccaccios Decamerone. Han skriver om de första terapeutiska trädgårdarna som uppstod i Epikuros Aten. Han skriver om sina mor- och farföräldrars koloniträdgård och sin egen trädgård på Gotland. Ronny Ambjörnsson ger dig som läsare och trädgårdsentusiast många praktiska, filosofiska, litterära och konstnärliga infallsvinklar på trädgården. Det är en bok för sommarhängmattan, för vinterfåtöljen i väntan på sommaren och det är en bok att ge bort som present till en vän och trädgårdsälskare. Och fint är att Landskrona nämns som en föregångare när det gäller koloniträdgårdar!

 265. De polyglotta älskarna av Lina Wolff

  Av: Wolff, Lina Tipsat av: Annika Liljengren

  Lina Wolff fick Augustpriset 2016 för De polyglotta älskarna och på prisets hemsida finns Augustpodden där hon blir intervjuad bland annat om varför titeln blev som den blev; Lina Wolff gillade ordet polyglott eftersom det hade så många betydelser som passade in på vad hon ville skriva. Polyglott betyder flerspråkig och enligt författaren finns det ett stort symbolvärde att ha kunskap i hur ett språk är uppbyggt och ordens olika betydelse. Polyglott betyder också att, litterärt, hantera många olika röster i en text. Det är för det tredje också ett ord som speglar vår samtid i ett föränderligt interkulturellt samhälle. Så polyglott var det innehållsrika och lite svåra ordet som Lina Wolff valde till sin boks titel och sedan tänkte hon att det behövdes sättas ihop med ett lättare ord som de flesta kände till– älskarna. En lång förklaring till innebörden av bokens titel men det var titeln som fick mig att undra och reservera, för det är ju en numera en eftertraktad bok, Augustpris och allt.

 266. SPQR: historien om det antika Rom av Mary Beard

  Av: Beard, Mary Tipsat av: Birgitta Jonsson

  På ett resonerande sätt ger Mary Beard en beskrivning av det antika Rom och dess rika arv. Hon lyckas visa hur romarna på djupet format sättet på vilket vi förstår världen och ser på oss själva. Arvet lever kvar idag. Än idag står mäktiga byggnadsverk och ruiner kvar runt Medelhavet och i norra Europa. De ledande personerna , fra kejsarna beskrivs, både som personer men också själva ämbetet. Detta är ett verk av en antikforskare med bråddjup kunskap i sitt ämne. Hon har också gjort program för BBC i ämnet.Förf. är professor i klassiska språk i Cambridge.

 267. Augustus av John Williams

  Av: Williams, John Tipsat av: Birgitta Jonsson

  Romanen har som icke närvarande huvudperson den romerske kejsaren Augustus, vars liv och person skildras indirekt i boken genom brev och dagboksanteckningar skrivna av personer som fanns och verkade i hans närhet. Författaren lyckas med att ge en fin och trovärdig skildring av hur livet kunde vara i det gamla Rom. Men framför allt lär man känna de historiska personerna vid den tiden genom deras brev .Det är fascinerande att kunna dyka in i en värld som skildras så levande.

 268. Distress av Greg Egan

  Av: Egan, Greg Tipsat av: Arvid Alfredsson Grahn

  Distress är en ambitiös bok skriven av en författare som litar på sina läsare. Egan beskriver en nära framtid som är lika chockerande som trovärdig, en framtid där politiska, genetiska, medicinska, kulturella och vetenskapliga förändringar förändrat våra levnadsvillkor.

 269. Rörelsen: den andra platsen av John Ajvide Lindkvist

  Av: Ajvide Lindqvist, John Tipsat av: Aili Lindkvist

  I Rörelsen, en prequel till Himmelstrand som kom för några år sedan, tar författaren själv plats i sin bok. Händelserna som skildras av John själv, är tänkta att ses som självupplevda och som en slags förklaring till varför han en gång slog in på banan som skräckförfattare och den återkommande tematik som går att finna i flera av hans tidigare böcker. Boken utspelar sig i Stockholm på 80-talet och vi får följa författarens vedermödor som aspirerande trollkarl. Han bor inneboende i ett gårdshus med dusch i tvättstugan över gården. Men någonting sker i tvättstugan om kvällarna. Och det är någonting med grannarna som inte stämmer… Rörelsen kan ses som en utvidgning av boken Himmelstrand, en förklaring, ett försök att komma lite närmare en förståelse av det obegripliga som lever i Brunkebergstunneln. När Ajvide Lindqvist skriver så är det framförallt det där skeva i vardagen, det oförklarliga suget som han skildrar så väl. Rörelsen är en bok som fångar mig, liksom författarens tidigare produktion, även om jag personligen tycker att Ajvide Lindqvist är som allra bäst i sina noveller – när han får skriva kort och kärnfullt. Därför ser jag också mycket fram emot att läsa hans samling Våran hud vårat blod våra ben.

 270. Tobakshandlaren av Robert Seethaler

  Av: Seethaler, Robert Tipsat av: Birgitta Svensson

  Franz kommer som ung man till Wien för att arbeta i en tobaksaffär. Det är slutet av 1930-talet, en tid med stora politiska motsättningar. Dagshändelserna tränger in genom tidningarnas braskande rubriker. Tobakshandlaren är en modig person, som säger vad han tycker, vilket försätter honom i fara. Professor Sigmund Freud är en av stamkunderna. Franz fascineras av honom och en udda vänskap uppstår. Franz längtar efter kärlek och hittar den hos Anezka. Men så försvinner hon lika plötsligt som hon kom in i hans liv.

 271. Ut och stjäla hästar av Per Petterson

  Av: Petterson, Per Tipsat av: Nina Smith

  Den åldrande Trond går i frivillig exil i en stuga långt ute på landet. Där blickar han tillbaka på sommaren med sin far 1948. 15-åriga Trond har ett innerligt förhållande till sin far, men fadern sviker honom och försvinner ur hans liv, och lämnar Trond med många obesvarade frågor. Petterson har en vacker berättarstil och lägger stor vikt vid miljöskildringarna. Han har vunnit flera litterära priser.

 272. Skärmtid av Björn Solfors

  Av: Solfors, Björn Tipsat av: Lotta Berling

  Dagens föräldrar måste förhålla sig till att skärmar och internet är en del av barnens liv. Skärmtid, med undertiteln Familjens guide till den digitala vardagen, är en mycket innehållsrik bok, som belyser detta ur många skiftande perspektiv. Författaren har intervjuat bland annat läkare, forskare och psykologer med olika, ibland rentav motsatta, idéer. Här finns forskning, statistik och åsikter. Att så många olika röster får komma till tals gör att boken som helhet känns fri från pekpinnar och i stället låter varje läsare själv tycka, tänka och känna och hitta sitt förhållningssätt. Läs och fundera kring hur ni gör i er familj. Boken fungerar utmärkt som ett verktyg och ett bollplank att pröva egna tankar mot – säkert får du en del av det du redan har tänkt bekräftat, men förmodligen får du också nya insikter.

 273. Frances del 1-3 av Joanna Hellgren

  Av: Hellgren, Joanna Tipsat av: Lotta Berling

  Frances flyttar in hos sin faster Ada och farfar, efter att hennes pappa har dött. I släkten finns tystnader och hemligheter, och efterhand får vi ta del av olika familjemedlemmars berättelser. Det vilar en lågmäld mystik över dessa grafiska romaner, och det är omöjligt att inte sugas in i deras säregna stämning – när jag väl hade börjat läsa ville jag ogärna lägga dem ifrån mig. Böckerna om Frances och hennes familj gavs ut i tre delar 2009-2012. Nu finns de även i en samlingsutgåva.

 274. Jag kommer ihåg - Peter Englund

  Av: Englund, Peter Tipsat av: Marie Sjövik

  Nostalgistund för alla oss som var med på -50, -60 och -70-talen när historikern Peter Englund i korta meningar som börjar med ”Jag minns …” berättar om allt från Hylands Hörna till smaken av snö på blöta Lovvika vantar. Här blandas det mer allmänt kända med sånt som är mer personligt. Men nog är vi flera som kommer ihåg smaken av Portello!!

 275. Konklaven av Robert Harris

  Av: Harris, Robert Tipsat av: Marie Sjövik

  Påven har dött. Kardinal Jacopo Lomeli som sett fram emot att få dra sig tillbaka från det hektiska livet i påvens inre krets, hamnar istället mitt i stormens öga när kardinaler från världens alla hörn samlas i Vatikanen för att välja en ny. Vilken av de 118 kardinalerna kommer att gå ut från konklaven som ny påve? Och vem är den okände kardinalen som plötsligt kommer till påvevalet? En låg-intensiv thriller med ett oväntat slut från den kyrkliga maktens korridorer. En riktig bladvändare!

 276. Dolda tillgångar av Mary Lee Shetterly

  Av: Shetterly, Margot Lee Tipsat av: Anna Wingårdh

  Vid förra årets Oscarsgala var det stora protester då inga svarta skådespelare var nominerade. I år är situationen en helt annan och det var mycket tack vare denna bok som ligger till grund för filmen Hidden Figures. Filmen har väckt stor uppmärksamhet i USA och både filmen och en av skådespelarna är nominerade i årets gala. Boken skildrar vilken enorm betydelse ett flertal begåvade afro-amerikanska kvinnliga matematiker spelade för flygindustrin under andra världskriget och sedemera rymdindustrin. Författaren växte själv upp i Hampton, Virgina, där flygindustrin anställde tusentals forskare. Hon lärde känna flera av kvinnorna i boken som nu genom henne fått ett erkännande för sitt barnbrytande arbete. Hon är grundare av The Human Computer Project som uppmärksammar kvinnors roll inom datateknik under historien och har tagit emot flera utmärkelser för sin forskning inom ämnet. Boken är fylld av fakta om flyg men det är också berättelsen om kvinnorna och deras kamp in på arbetsmarknaden och att få ihop detta med familjeliv som är den stor behållningen.

 277. De osynliga av Roy Jacobsen

  Av: Jacobsen, Roy Tipsat av: Nina Smiseth

  Ingrid växer upp med bara sina närmsta runt sig på en liten ö i norra Norge. Tiden är någonstans kring första världskriget. Livet på ön är hårt, men här finns trygghet och kärlek till människor och omgivningen. Roy Jacobsen skildrar de vardagar som i själva verket utgör livet, på ett oändligt vackert sätt.

Lästips på tema

Fler lästips

 1. Årets bästa böcker 2022

  My, Julia, Elin, Eva, Anki, Annelie, Nina, Sofia och Lotta tipsar om böckerna de tyckte var bäst 2022.