Romernas nationaldag
Om romer
Omkring 50- 100 000 romer beräknas leva i Sverige.
Romani chib är en rad språkliga varieteter språk utan egen nation. I de flesta länder där det talas är det ett minoritetsspråk. Romska är ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk. Åtminstone sedan 1500-talet har romer bott i Sverige och talat romska.
Romani chib, kan översättas till den ålderdomliga formuleringen romskt tungomål. I Sverige talas många olika varieteter, som exempelvis kale, lovari, gurbeti, svensk romani (resanderomani), kalderash, arli, polsk romani och flera andra.
De olika varieteterna är ömsesidigt begripliga i mycket skiftande grad. Mellan vissa varieteter fungerar kommunikationen rätt väl så länge man använder sig av romaniord, medan andra kan inte förstå varandra alls.
Romernas historia
I dagens Sverige lever ett okänt antal individer med bakgrund i minoriteten romer. Fördomar om och mot romer är vanligt förekommande och diskrimineringen av romer är väldokumenterad. Här får du en inblick i romernas historia.
Den tidigaste kända svenska källan som omnämner romer är en notis i Stockholms stads tänkebok från den 29 september år 1512. Det är elva år före Gustav Eriksson Vasas kröning, den händelse som ofta anses vara nationen Sveriges födelse.
I texten framgår att en greve Antonius av ett folk man aldrig tidigare stött på har anlänt staden. Rubriken lyder ”Thatra”, en form av det svenska språkets första och genom historien primära benämning för romer i Sverige - ”tattare”. Besökarna sägs vara från ”aff Kleene egiffti land’, från lilla Egyptens land, ett medeltida namn på den grekiska halvön Peloponnesos. Sedan dess har Sverige haft en romsk population och i olika perioder har synen på dem skiftat.
I den gängse historiebeskrivningen är det svårt att se att Sverige har haft en romsk population sedan 500 år. Främst syns deras närvaro då de omnämns i olika lagar och förordningar. Genom historien har romer drabbats av olika former av utsatthet och diskriminering, men romer har samtidigt varit en del av det svenska samhället. Romer har inte bara bidragit till många saker i vår gemensamma kultur utan har även på olika sätt varit del av den svenska samhällsutvecklingen.
Du kan läsa mycket mer om Romer på Minoritet.se här.
Källa: Minoritet.se