Samlade svenska kulter av Anders Fager

Fager har större spännvidd än Lovecraft, och har förstås tagit inspiration även från andra håll. Han förvaltar väl den del av Lovecrafts arv som är värd att förvaltas. Novellamlingen sträcker sig från fasansfullt till perverst, från slemmiga undervattensvarelser i Stockholms skärgård under 80-talets ubåtsjakt till tonårsflickor som ägnar sig åt kannibalism på en dansbana utanför Borås.

Två saker kan man med säkerhet säga om H.P. Lovecraft. Hans inflytande på skräcklitteraturen kan inte underskattas, och han var rasist. Xenofobi och kulturell trångsynthet utmärker hans beskrivningar av i stort sett alla karaktärer som inte är bosatta i New England och av engelsk härkomst.

Hans inflytande innebär att det kontinuerligt publiceras berättelser som utspelar sig i de världar han skapat. Ibland tröttnar jag på alla nya situationer monstret Cthulhu dyker upp i. Sherlock Holmes vs. Cthulhu, Corporate Cthulhu: Lovecraftian Tales of Bureaucratic Nightmare, Atomic-Age Cthulhu...   Men ibland kan det vara bra att få se avgrunderna öppnas mot den kosmiska tomheten från ett annat perspektiv än Lovecrafts, just eftersom hans kulturella perspektiv var så snävt.

Taggar:

Tipsat av: Arvid Alfredsson Grahn den 12 oktober 2018