Sportlov

Vecka 8 är det sportlov i nordvästra Skåne, och på biblioteken händer det som vanligt extra mycket för barn och unga under veckan. Klicka på aktiviteten du är intresserad av för att få mer information om hur du anmäler dig!

Det händer på sportlovet

 1. Pysselbord

  Datum måndag 21 februari 10:00 - 16:00
  Plats Båstads bibliotek
 2. Pysselbord

  Datum tisdag 22 februari 10:00 - 16:00
  Plats Båstads bibliotek
 3. Pysselbord

  Datum onsdag 23 februari 10:00 - 16:00
  Plats Båstads bibliotek
 4. Pysselbord

  Datum torsdag 24 februari 10:00 - 16:00
  Plats Båstads bibliotek
 5. Pysselbord

  Datum fredag 25 februari 10:00 - 16:00
  Plats Båstads bibliotek
 6. Pysselbord

  Datum lördag 26 februari 10:00 - 16:00
  Plats Båstads bibliotek

Bibliotekens bästa sportlovsläsning

 1. Grön i köket: Världens godaste grönsaksrätter för unga kockar av Johanna Westman

  Av: Westman, Johanna Tipsat av: Maria Folkesson

  Att äta mer grönt är ett sätt att göra världen lite bättre. Speciellt att äta i säsong, det vill säga det som är färdigt att skörda just nu. Recepten i den här boken är indelade efter årstiderna, vilket hjälper dig att välja råvaror när de är som bäst. Här finns många goda rätter och tillbehör som du kan lägga in i din veckomeny.

 2. Robert Arthur och Demonprofessorn av Charles Gilman

  Av: Gilman, Charles Tipsat av: Maria Eriksson

  När Robert börjar på sin nya skola efter sommarlovet blir ingenting som han tänkt sig. Den enda eleven han känner igen från sin gamla skola är Glenn, killen som mobbat honom i flera år. Men det visar sig snabbt att Glenn inte är Roberts största problem – den nybyggda skolan verkar ruva på större och värre hemligheter än någon kan ana. Elever börjar försvinna spårlöst och Robert hittar av misstag en undangömd vind som ingen verkar känna till. Snart dyker det upp varelser som Robert aldrig kunnat föreställa sig i sin vildaste fantasi. Vad är det för krafter som verkar på skolan och var kommer alla monstruösa varelser ifrån? Hur får man stopp på en ondskefull professor och hur bär man sig åt för att besegra en demon egentligen? Spännande och lagom läskigt från 10 år ca.

 3. Rädda Rut

  Av: Hallberg, Lin Tipsat av: Charlotte Strohkirch

 4. Jag älskar inte

  Av: Burden, Vanja Tipsat av: Caroline Karlsson

  FN:s barnkonvention artikel 12 och 13 - Alla barn har rätt att säga vad de tycker Med få ord, bara så många som behövs, beskrivs exakt hur motigt det kan vara att ta sig upp på morgonen och påbörja dagen. När gröten bara kladdar och vägen till förskolan är så otroligt lång. Ja, igenkänningen är hög och själv småskrattade jag mig igenom boken. Illustrationerna fångar på pricken hur ont det kan göra att bli kammad. Liksom hur lång varje sekund blir i väntan på resten av familjen när ytterkläderna redan är på. PS. Ett lyckligt slut utlovas.

 5. Magiska Marja Matterhorn

  Av: Salqvist, Eva Tipsat av: Ann Nilsson

  Magiska Marja är en verklig superhjälte. Hon har en extra kromosom och hennes absolut första hjältedåd var att överleva en stor hjärtoperation när hon var bebis. Iklädd sin superhjältedräkt räddar hon en farbror från diabeteskoma, bygger bo till en husvill igelkott, fångar en tjuv i affären, gör en “hemlig manöver” på sin kompis Mia som satt ett chips i halsen och sist men inte minst får hon ta emot pris på Hjältegalan i TV. På ett humoristiskt och livsbejakande sätt, får vi hänga med i alla svängar som livet tar med Marja.

 6. Vad är en flod?

  Av: Vaicenaviciene, Monika Tipsat av: Charlotte Strohkirch

  ”Vad är en flod?” av Monika Vaicenaviciene är en bok om världens floder. Att följa en flod kan ta dig med på en resa genom flera länder, där du färdas genom storstäder, landsbygd och ödemark. Floder är livskraft och hem för många djur och människor, och alla behöver de rent vatten för att trivas och må bra. Den här faktaboken ger läsaren en fördjupad kunskap om floder och har blivit prisbelönad för sina fantastiska illustrationer. Boken passar att läsa tillsammans barn och vuxen från ca 8 år och uppåt. Ta dig tid för detta mästerverk!

 7. Vems är kläderna på strecket

  Av: Fridh, Linda Tipsat av: Evelina Hartwig

  En bilderbok för barn som upptäckt det härliga i att själv bestämma. Från första uppslaget får vi följa en skata som presenterar olika klädesplagg och de barn som dessa klädesplagg tillhör. Det finurliga är att det inte är barnens favoritplagg som vi får se, utan de används för att gestalta något annat som barnen mycket hellre vill ha eller tycker om. Kråkans vilja och uttryck är också en stark behållning av att läsa denna bok.

 8. Norrsken - Resan till Jotundalen

  Av: Falch, Malin Tipsat av: Jenny Bowman

  Sonja längtar efter äventyr och när hon får oväntat besök av en ung trollpojke tar hon sin chans och följer med honom. Han hör hemma i Jotundalen, en magisk, sagolik parallellvärld där djuren kan tala. Sonjas besök råkar bli längre än planerat då hon hamnar mitt i ett drama som inkluderar troll, jättar och ondskefulla vikingar. Detta är en spännande fantasyberättelse i serieform. De vackra bilderna skapar en trollbindande värld man gärna försvinner in i. Även den mest läsmotvilliga kan säkert lockas att sluka denna bok. Från 9 år

 9. Gregor från ovanjord

  Av: Collins, Suzanne Tipsat av: Ronja Pihl

  Gregor kan inte åka på sommarläger, för han måste vara hemma med lillasyster Boots to tokvarma New York. Jobbigt. Tvätta måste han också, så han och Boots går i tvättstugan. Men från och med då ändras allt. Boots försvinner in genom ett galler och Gregor måste såklart följa efter och få ut henne. Icke. I stället hamnar Gregor och Boots i Underjorden, en värld djupt inne i jordens inre. Där bor det gigantiska kryp, råttor men också människor, som tror Gregor är krigaren de har väntat på i hundratals år. Fantasy när det är bäst.

 10. Kod Orestes av Maria Engstrand

  Av: Engstrand, Maria Tipsat av: Jenny Bowman

  Kod Orestes passar perfekt till bibliotekens deckartema på läslovet - fullt av gåtor, koder och chiffer. En dag får Malin av en främling ett mystiskt brev som hon sen måste överlämna till den nye grannen Orestes – en tråkig kille med vit skjorta och portfölj. Han river visserligen sönder brevet, men detta är ändå början på en fin vänskap och ett spännande äventyr som innehåller många härliga mysterier. Någon har kallat boken Da Vinci-koden för barn, och den är verkligen både spännande och intressant på ett uppslukande sätt. Från ca 10 år.

 11. Vems säng?

  Av: Wirsén, Stina Tipsat av: Amanda Nanor

  ”Det är läggdags hemma hos Gnis och Knatt och lilla Luden. Alla ska sova, men var? Överallt och hit och dit visar det sig. Sov gott alla! Men så blir storasyster Gnis hungrig. Knatt känner sig ensam och lilla Ludens blöja har läckt. Och var ska stora blå Katten sova? Han får visst inte ens plats i sin egen säng ...”

 12. Kryptozoologi för nybörjare, Sorceline

  Av: Douyé, Sylvia Tipsat av: Lotta Berling

  Sorceline blivit utvald att delta i ett sommarläger på ön Vorn. Under ledning av zoologen Archibald Balzar får hon tillsammans med några andra utvalda ungdomar studera de övernaturliga varelser som lever på ön. Läsaren förflyttas till en vacker och magisk värld, men den är inte ofarlig utan fylld av mystiska hemligheter och skrämmande händelser, något som också får Sorceline att undra över vem – eller vad – hon själv egentligen är. Två delar av detta fina och spännande seriealbum har hittills kommit ut på svenska.

 13. Vips på isen av Oskar Jonsson

  Av: Jonsson, Oskar Tipsat av: Charlotte Strohkirch

  ”Vips på isen” av Oskar Jonsson är en berättelse om naturen där fantasi blandas med fakta. En kall och disig vinterdag är den lilla näbbmusen Vips ute och åker skidor i skogen, men det går lite för snabbt i backen så Vips trillar omkull. Han sätter sig ner en stund för att vila, ser sig om och får syn på något som ser ut som en stor fisk liggandes lite längre bort på isen. I nästa stund är fisken försvunnen och Vips blir nyfiken och undrar vad som kan ha hänt? Vips kommer att möta en utter som kanske vet något om fiskens försvinnande? En fin saga för naturintresserade barn från 4 år. Finns att låna som fin e-bok.

 14. Ett litet djur åt Pelle

  Av: Lindgren, Astrid Tipsat av: Maria Folkesson

  Illustratören Maria Nilsson Thore har gett nytt liv åt delar av Astrid Lindgrens ”Vi på Saltkråkan”. ”Ett litet djur åt Pelle” innehåller gosiga kaniner, åskoväder och sjönöd. I sällskap av bästa kompisarna Tjorven och Båtsman upplever Pelle en av de lyckligaste dagarna i sitt liv, dagen då han får en egen kanin. I ”Far ända i ni baljan” är det Tjorvens och Stinas tur att få egna djur att ta hand om. ”Vi på Saltkråkan” skrevs först som TV-manus och gavs sedan ut som bok. När den nu ges ut som bilderbok har den fått ett generöst format med varma härliga bilder som passar att läsa högt för barn från 4 år

Fler lästips för barn och unga