Sportlov

Vecka 8 är det sportlov i nordvästra Skåne, och på biblioteken händer det som vanligt extra mycket för barn och unga under veckan. Klicka på aktiviteten du är intresserad av för att få mer information om hur du anmäler dig!

Bibliotekens bästa sportlovsläsning

 1. Balladen om en bruten näsa

  Av: Svingen, Arne Tipsat av: Ann Nilsson

  Bart är tolv år på det trettonde. Han bor tillsammans med sin mamma, som inte har riktig koll på livet, i en enrumslägenhet som socialen står för. Bart vill veta vem som är hans pappa och han ger aldrig upp sitt sökande. I skolan blir han mobbad och på mammas initiativ går han på boxning, men utan framgång eftersom han har problem med att slå… Bart har en dold talang, han kan sjunga opera, fast enbart utan publik. Han anförtror sig åt klasskamraten Ada som har svårt att behålla en hemlighet och sedan är bollen i rullning. Bart är en empatisk och tolerant kille som vill väl och handlar därefter. När boken kom ut 2012 fick den norska kulturdepartementets pris för bästa barn- och ungdomsbok.

 2. Rymlingarna

  Av: Stark, Ulf Tipsat av: Annika Liljengren

  Lill-Gottfrid har alltid gillat sin argsinta och svärande farfar. Nu är farfadern gammal och ligger på sjukhuset med brutet lårben. Han vantrivs och längtar ut till sitt hus i skärgården. Där bodde han med sin fru, Lill-Gottfrids farmor, tills hon gick bort och han ramlade och slog sig. Farfadern är också mycket förtjust i sitt barnbarn. Tillsammans planerar de farfaderns flykt från sjukhuset till huset i skärgården. För att allt ska gå i lås tvingas Lill-Gottfrid ljuga både inför sina föräldrar, skolan och sjukhuspersonalen samt muta en bagare. Förutom en fantastisk text av Ulf Stark finns också Kitty Crowthers tidlösa och färgrika kritteckningar som gör berättelsen ännu bättre. Boken kan tänkas passa alla!

 3. Rädda Rut

  Av: Hallberg, Lin Tipsat av: Charlotte Strohkirch

 4. Magiska Marja Matterhorn

  Av: Salqvist, Eva Tipsat av: Ann Nilsson

  Magiska Marja är en verklig superhjälte. Hon har en extra kromosom och hennes absolut första hjältedåd var att överleva en stor hjärtoperation när hon var bebis. Iklädd sin superhjältedräkt räddar hon en farbror från diabeteskoma, bygger bo till en husvill igelkott, fångar en tjuv i affären, gör en “hemlig manöver” på sin kompis Mia som satt ett chips i halsen och sist men inte minst får hon ta emot pris på Hjältegalan i TV. På ett humoristiskt och livsbejakande sätt, får vi hänga med i alla svängar som livet tar med Marja.

 5. Nej!

  Av: Sandsborg, Ingrid Tipsat av: Linda Stjernholm

  Ibland är svaret på alla frågor helt enkelt nej. För de allra minsta finns en pekbok där det bestämda nejet ligger fast ända till de sista sidorna. En bok att känna igen sig i för barn som ibland inte vill och visa att det är ok att säga nej. På ett av uppslagen ser vi en pojke med Down syndrom säga nej när handfatet vill svälja hans ballonger. Det är ett riktigt bra exempel på inkludering utan att för den skull göra en stor affär av det.

 6. Pimpelfiske

  Av: Laestadius, Ann-Helén Tipsat av: Caroline Karlsson

  FN:s barnkonvention Artikel 30 – Alla barn har rätt till sitt språk och sin kultur. Nu är det dags, äntligen ska Malte få pimpelfiska med mormor och morfar för första gången. De åker alla tre på skoter ut till isen. Isborren gör ett stort hål och Malte kan kasta ner kroken. Sedan börjar den långa, spända väntan. En lugn och mysig vardagsskildring på nordligare breddgrader. Naturen och vinterns kyla sipprar ut från sidorna. Och vi kan nog alla känna igen pirret i magen när utflykt vankas!

Fler lästips för barn och unga