Sportlov

Vecka 8 är det sportlov i nordvästra Skåne, och på biblioteken händer det som vanligt extra mycket för barn och unga under veckan. Klicka på aktiviteten du är intresserad av för att få mer information om hur du anmäler dig!

Bibliotekens bästa sportlovsläsning

 1. Fasliga fakta om äckliga kryp

  Av: Hansson, Anna Tipsat av: Maria Folkesson

  Har du lätt för att må illa? Då ska du nog inte läsa den här boken. Den handlar nämligen om något ganska äckligt. Så inleds ”Fasliga fakta om äckliga kryp” som förutom att vara lite äcklig också är mycket fascinerande. Du kan bland annat läsa om bärfisar, dyngbaggar, spyflugor, blodiglar, mördarsniglar, fästingar och kvalster. Inga favoritdjur precis, men många av dem är till exempel viktiga för att döda växter och djur ska brytas ner och förmultna. Fast fästingar och mördarsniglar skulle vi kunna leva utan, eller hur?

 2. Sonja och skilsmössan

  Av: Gahrton, Måns Tipsat av: Evelina Hartwig

  Sonja och skilsmössan är en bok om Sonja vars föräldrar nyligen separerat. Genom två olika mössor möter vi den förvirring som kan uppstå för barnet i förhållande till de separerade föräldrarnas känslor. Den ena veckan har pappa valt en mössa han tycker att Sonja ska ha, och den andra veckan har mamma valt en mössa. Föräldrarna får till slut syn på sitt agerande och Sonja går stärkt ur det hela i vetskapen om att hon också får bestämma och att det inte spelar så stor roll vilken mössa hon väljer, båda är lika bra och värmer henne lika gott.

 3. Minimonster i naturen

  Av: Hallmén, John Tipsat av: Caroline Karlsson

  Här blir det närgånget! Spyflugor, nyckelpigor, fjärilar och maskar – Bruno är ut i naturen och kollar på insekter. Hans pappa som är fotograf har följt med och tar bilder på äventyret. Varje bild är inzoomad så att vi till och med kan se hårstråna på insekterna ordentligt. Vackert, intressant och lite läskigt! Kanske inspirerar det till en egen utflykt?

 4. När prinsessor går på äventyr

  Av: Gustavsson, Per Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  Per Gustavssons bilderböcker om Prinsessor och Prinsar har länge varit en personlig favorit, och nu kommer han ut med ännu en fantastisk berättelse. Den här gången får vi möta kanske fler prinsessor än någonsin och tillsammans visar de att om man är tillräckligt många så är nästan allt möjligt. De stöter på svårforcerade floder, täta skogar och korvbrist, men övervinner alla problem tack vare varandra. Boken är lite extra rolig och med en finurlig slutknorr, och kan uppskattas även av en vuxen högläsare. Passar barn upp till ca 7 år, och alla andra.

 5. Pappas långa ben

  Av: Brun-Cosme, Nadine Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  Vad händer om pappas bil inte kan starta när pappa ska hämta på förskolan? Och vad händer om pappa inte kan låna grannens traktor istället? Eller om draken som bor i skorstenen inte har tid att flyga dit? Ja, om allt går fel så har pappa i alla fall sina långa ben. Saker kan gå fel men det finns alltid en lösning på problemet, om du bara vill det riktigt mycket. Denna stiligt illustrerade bilderbok är en mycket liten saga som kan lugna någons mycket stora oro. Passar barn upp till 6 år, och alla andra.

 6. Vad är ett barn?

  Av: Alemagna, Beatrice Tipsat av: Caroline Karlsson

  FN:s barnkonvention artikel 2 - Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter Ja, vad är egentligen ett barn? Här djupdyker vi ner i fantastiska resonemang långt förbi det enkla svaret ”en människa under 18 år”. Vi hamnar i en filosofisk betraktelse för alla åldrar om vad barndomen, eller för all del livet, innebär. Det finns mycket att fundera kring, att hålla med eller tycka annorlunda om. Berättelsen har en särskild rytm, likt poesi och är både charmig och underfundig. Beatrice Alemagna har vunnit flera priser för sina illustrationer och flera gånger nominerats till ALMA-priset.

 7. Stephen Hawking av Kate Scott

  Av: Scott, Kate Tipsat av: Ann Nilsson

  Serien ”Ett fantastiskt liv” riktar sig till barn från nio år och har hittills utkommit med tre biografier om kända personer. Tanken med serien är att uppmuntra barn att tro på sig själv och allt fantastiskt som de kan göra med sina liv. Upplägget är pedagogiskt och trevligt. I en av böckerna är det Stephen Hawkings liv vi får ta del av. Uppväxten, studier med toppresultat, familjeliv, hans svåra sjukdom som upptäcktes när han läste på universitetet och förstås hans forskning om universum och Big Bang. Övriga böcker handlar om Michelle Obama och Malala Yousafzai.

 8. Robert Arthur och Demonprofessorn av Charles Gilman

  Av: Gilman, Charles Tipsat av: Maria Eriksson

  När Robert börjar på sin nya skola efter sommarlovet blir ingenting som han tänkt sig. Den enda eleven han känner igen från sin gamla skola är Glenn, killen som mobbat honom i flera år. Men det visar sig snabbt att Glenn inte är Roberts största problem – den nybyggda skolan verkar ruva på större och värre hemligheter än någon kan ana. Elever börjar försvinna spårlöst och Robert hittar av misstag en undangömd vind som ingen verkar känna till. Snart dyker det upp varelser som Robert aldrig kunnat föreställa sig i sin vildaste fantasi. Vad är det för krafter som verkar på skolan och var kommer alla monstruösa varelser ifrån? Hur får man stopp på en ondskefull professor och hur bär man sig åt för att besegra en demon egentligen? Spännande och lagom läskigt från 10 år ca.

 9. Festen av Petter Lidbeck

  Av: Lidbeck, Petter Tipsat av: Lena Edvardsson

  Detta är den första ”Signe Holm”-deckaren. Signe kan lättast beskrivas som en ung Saga Norén (Länskrim Malmö). Hon säger det hon tänker, eller inget alls. Det är lite jobbigt för hennes kusin Elsa. Särskilt eftersom Signe ska bo hemma hos Elsa ett tag. Men när en mystisk tragedi händer: en granne blir påkörd och dödad strax efter en fest hos Elsas föräldrar, då är Signes iakttagelseförmåga och osvikliga logik fantastiska redskap och flickorna blir vänner trots allt. Dessa böcker passar barn från ca 12-13 år som är vana vid vuxendeckare på tv.

 10. Dubbeldeckarna och fallet med skeppsvraket

  Av: Horst, Jørn Lier Tipsat av: Charlotte Strohkirch

  I ”Dubbeldeckarna och fallet med skeppsvraket” går Tilde och Viktor längs strandkanten och letar efter saker som flutit iland efter en storm. De hittar 17 gummistövlar! De båda kompisarna vill ta reda på var alla stövlarna kommer ifrån och snart är de indragna i ett mysterium som de inte kan släppa. Båda är duktiga simmare och kommer något på spåren nere på havets botten. Detta är en spännande deckare i havsnära miljö som är fint illustrerad av Hans Jörgen Sandnes och passar för barn ca 7-10 år.

 11. Räkna med naturen

  Av: Adbåge, Emma Tipsat av: Linda Stjernholm

  Hur många många gånger kan du hoppa på en minut? I Räkna med naturen finner vi tips på lekar som kan användas både ute på skogspromenaden eller som sysselsättning en regnig dag. Boken följer årstiderna med förslag på räknelekar som passar i olika sammanhang med tydliga instruktioner till varje tips. Det kan vara uppdrag som att samla maskar och (försiktigt) mäta dem för att se vem som har hittat den längsta masken eller hur det går att göra ett tre-i-rad spel med hjälp av kottar och stenar. Emma Adbåges fina illustrationer gör tipsen lätta att ta till sig och lockande för rastlösa barn som vill hitta nya utelekar med fokus på att räkna.

 12. Midnattstid

  Av: Read, Benjamin Tipsat av: Johanna Mader Olsson

Fler lästips för barn och unga