Sportlov

Vecka 8 är det sportlov i nordvästra Skåne, och på biblioteken händer det som vanligt extra mycket för barn och unga under veckan. Klicka på aktiviteten du är intresserad av för att få mer information om hur du anmäler dig!

Bibliotekens bästa sportlovsläsning

 1. Norrsken - Resan till Jotundalen

  Av: Falch, Malin Tipsat av: Jenny Bowman

  Sonja längtar efter äventyr och när hon får oväntat besök av en ung trollpojke tar hon sin chans och följer med honom. Han hör hemma i Jotundalen, en magisk, sagolik parallellvärld där djuren kan tala. Sonjas besök råkar bli längre än planerat då hon hamnar mitt i ett drama som inkluderar troll, jättar och ondskefulla vikingar. Detta är en spännande fantasyberättelse i serieform. De vackra bilderna skapar en trollbindande värld man gärna försvinner in i. Även den mest läsmotvilliga kan säkert lockas att sluka denna bok. Från 9 år

 2. Rädda Rut

  Av: Hallberg, Lin Tipsat av: Charlotte Strohkirch

 3. Vips vid bäcken

  Av: Jonsson, Oskar Tipsat av: Maria Folkesson

  Vips är en nyfiken näbbmus som alltid är pigg på äventyr. I Vips skog är ingen dag den andra lik. Där träffar han på både stora och små djur som lär honom nya saker om livet i naturen. I den här boken leker Vips vid en bäck när han plötsligt upptäcker en larv som har hamnat i knipa. Det blir början på ett äventyr där Vips och larven åker flotte längs med den virvlande bäcken och lyckas undkomma olika faror. Läs även ”Vips i trädet” och ”Vips på isen”.

 4. Hövdingens bägare av Martin Widmark och Mats Vänhem

  Av: Widmark, Martin Tipsat av: Johanna Johansson

  Halvdan Viking bor i Östbyn och är ett geni på att skalda. Han får följa med hövdingen Ragnar Drakdödare till Västbyn då kung Alarik utmanar dem i olika tävlingar. Man kung Alarik försöker fuska sig till vinsterna. Halvdan försöker göra allt för att rädda sin hövding och han får hjälp från oväntat håll. Detta är första delen i serien om Halvdan Viking och hans äventyr som kommer att ta oss ända till Konstantinopel och tillbaka. Det är en spännande bok och som läsare sitter du som på nålar på grund av spänningen i Halvdans äventyr och man vill genast kasta sig över nästa bok för att få följa hans äventyr. Fråga gärna en bibliotekarie vilken bok som kommer näst i ordningen.

 5. Vems är kläderna på strecket

  Av: Fridh, Linda Tipsat av: Evelina Hartwig

  En bilderbok för barn som upptäckt det härliga i att själv bestämma. Från första uppslaget får vi följa en skata som presenterar olika klädesplagg och de barn som dessa klädesplagg tillhör. Det finurliga är att det inte är barnens favoritplagg som vi får se, utan de används för att gestalta något annat som barnen mycket hellre vill ha eller tycker om. Kråkans vilja och uttryck är också en stark behållning av att läsa denna bok.

 6. Rymlingarna

  Av: Stark, Ulf Tipsat av: Annika Liljengren

  Lill-Gottfrid har alltid gillat sin argsinta och svärande farfar. Nu är farfadern gammal och ligger på sjukhuset med brutet lårben. Han vantrivs och längtar ut till sitt hus i skärgården. Där bodde han med sin fru, Lill-Gottfrids farmor, tills hon gick bort och han ramlade och slog sig. Farfadern är också mycket förtjust i sitt barnbarn. Tillsammans planerar de farfaderns flykt från sjukhuset till huset i skärgården. För att allt ska gå i lås tvingas Lill-Gottfrid ljuga både inför sina föräldrar, skolan och sjukhuspersonalen samt muta en bagare. Förutom en fantastisk text av Ulf Stark finns också Kitty Crowthers tidlösa och färgrika kritteckningar som gör berättelsen ännu bättre. Boken kan tänkas passa alla!

 7. Bibbi på promenad

  Av: Olsson, Ingrid Tipsat av: Maria Folkesson

  Bibbis mormor kommer på besök. Med sig har hon sin hund Lasse som Bibbi älskar. Utan att mamma och mormor märker det tar Bibbi och Lasse en promenad. Men Lasse är stark och när han jagar efter en katt tappar Bibbi kopplet och Lasse springer iväg. Lyckligtvis kommer han tillbaka till Bibbi och de kan lugnt gå hem. Ett äventyr att läsa för barn från 1 år.

 8. Gregor från ovanjord

  Av: Collins, Suzanne Tipsat av: Ronja Pihl

  Gregor kan inte åka på sommarläger, för han måste vara hemma med lillasyster Boots to tokvarma New York. Jobbigt. Tvätta måste han också, så han och Boots går i tvättstugan. Men från och med då ändras allt. Boots försvinner in genom ett galler och Gregor måste såklart följa efter och få ut henne. Icke. I stället hamnar Gregor och Boots i Underjorden, en värld djupt inne i jordens inre. Där bor det gigantiska kryp, råttor men också människor, som tror Gregor är krigaren de har väntat på i hundratals år. Fantasy när det är bäst.

Fler lästips för barn och unga