Kakor på bibliotekets webb

På vår webbplats används kakor för att ge besökare tillgång till olika funktioner och för att förbättra upplevelsen. En kaka är en liten textfil som webbplatsen sparar på din dator. På denna sida återfinns information om vilka kakor som sätts och vad de gör.

Webbplatsen

Webbplatsen använder så få kakor som möjligt och de är kopplade till val som låntagaren gör, som inloggning, språkval eller godkännande av kakor. Kakor för inloggning försvinner när webbläsaren stängs, andra ligger kvar i ett år.

Webbplatsen använder även ett antal externa tjänster som sätter sina egna kakor. Nedan finns redovisat de externa tjänsterna.

Youtube och Vimeo

Dessa tjänster används för att spela upp video på webbplatsen. Vimeo och YouTube sätter kakor för att få statistik över användningen. Ligger kvar i två år.

Google Analytics

Vi använder Google Analytics för att få en bild av hur våra besökare använder webbplatsen. Till exempel så kan vi se hur många som besöker oss, vilka sidor som besöks och vilka sökord som används på webbplatsen. Den Informationen är viktig för oss i arbetet med att förbättra och anpassa webbplatsen för våra användare. Den insamlade informationen anonymiseras och innehåller ingen personlig data. Kakorna sparas i två år men nedräkningen börjar om vid varje nytt besök.

Readspeaker

ReadSpeaker är en tjänst som gör det möjligt att få texten på vår webbplats uppläst. Kakan sparar information om vilka inställningar du använder i tjänsten till exempel vilken hastighet texten ska läsas upp.

Google Translate

På webbplatsen finns en tjänst för att översätta information från svenska till andra språk. Kakan tas bort när du stänger webbläsaren.

Onlinebetalning

För onlinebetalning via DIBS sätts kakor för betalningsflödet. Kakorna tas bort när du lämnar betalningen.

Om du vill undvika kakor

Om du inte vill acceptera kakor kan din webbläsare ställas in så att du automatiskt nekar till lagring av kakor eller informeras varje gång en webbplats begär att få lagra en kaka. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade kakor raderas. Se webbläsarens hjälpsidor för mer information. Den ena konsekvensen om du undviker kakor är att vi får sämre underlag för att följa upp användningen av sajten och förbättra den. Den andra konsekvensen är att olika funktionen på webbplatsen ger en sämre användarupplevelse. Vill du ha information utan att använda dig av webbplatsen är du välkommen att kontakta biblioteket.

Mer information om cookies och elektronisk kommunikation finns på Post- och telestyrelsens webbplats.