Emma Leijnse - I en annan klass

Bild: Lars Dareberg. Arrangemang

Kommande tillfällen

  1. 2022-08-30 18:00 till 19:00.
    30 augusti tisdag
    Datum 18:00 – 19:00
Visa alla
Målgrupp:

Möt författaren och skolreportern Emma Leijnse i ett samtal med journalisten Peter Fällmar Andersson om om hennes bok och tillståndet i den svenska skolan.

Emma Leijnse har följt två svenska skolklasser genom mellanstadiet, från fyran till sexan. I den ena klassen har eleverna lågutbildade föräldrar, i den andra är föräldrarna högutbildade. Hon har träffat barnen och lärarna i skolan och hemma och noterat skillnaderna mellan de två gruppernas liv och möjligheter att nå framgång i skolan. 

Trots att både lagen och den politiska retoriken uttrycker att skolan ska kompensera för elevernas bakgrund, så blir det allt mer så att de elever som har dåliga förutsättningar med sig hemifrån, också får gå i en sämre skola. Vad gör detta med hur eleverna ser på sig själv och på varandra? Och hur påverkas samhället i längden när vi i allt högra grad delas upp redan i skolan? Det är dessa frågor I en annan klass handlar om.

Emma Leijsne är författare till I en annan klass. Ett reportage om skillnaderna i den svenska skolan, Godkänt? En reportagebok om den svenska skolan samt Fördel kvinna. Den tysta utbildningsrevolutionen. Hon är även journalist vid Sydsvenskan.

Peter Fällmar Andersson är journalist vid Sydsvenskan/HD.

Föranmälan: biblioteketvuxen.program@landskrona.se.

  1. 2022-08-30 18:00 till 19:00.
    30 augusti tisdag
    Datum 18:00 – 19:00