Ingeborg Holm: stumfilmen som förändrade världen

19 mars måndag 2018
2018-03-19 till 2018-03-19.
Plats Ringstorps bibliotek
Kostnad: Gratis
Information:

Ingeborg Holm. Foto: Aron Johansson. Helsingborgs museer

En föreläsning med Anja Petersen.

Kanske är det självklart att historia inte bara består av kungar, krig, framstående entreprenörer, ledare och politiker eller att förändring eller betydelse inte enbart ligger i händerna på människor med position och makt. Men kan en stumfilm från 1913 verkligen ha förändrat världen?

Jag skulle vilja berätta om pjäsen Ingeborg Holm som skrevs just här i Helsingborg 1906 av en av stadens kanske första visselblåsare, Nils Krok. Det var nämligen stadens fattigvård som stod i fokus för Nils Kroks kritik. Nils Krok skrev också om pjäsen för film; det nya populära mediet i början av 1900-talet.

Här kunde berättelsen om Ingeborg Holm sluta, men vem var Ingeborg Holm i verkligheten? Vem var kvinnan som fick Nils Krok att reagera så starkt att han skrev en pjäs och en film om henne? Jag tror jag vet.