Vinnarnovell blir till musik

2022-06-14 till 2022-06-14.
Plats Helsingborgs Stadsbibliotek
Kostnad: Fri entré

Helsingborgs bibliotek och Helsingborgs Konserthus inbjöd för andra året i rad till en novelltävling och i år var temat ”Vändpunkter”.

Vinnarbidraget, Gungan, är skriven av Emily Danborg. Novellen kommer att musiksättas och framföras med musiker från Helsingborgs Symfoniorkester i Café Birger på Stadsbiblioteket tisdag 14 juni 18.00.

När tävlingen avslutades 1 september hade 33 bidrag lämnats in. Bidragen bedömdes av en jury, i vilken ingick Lotta Berling, Martin Bensch och Nina Pascoal från Helsingborgs bibliotek, Johanna Winhag och Anders Cornelius från Helsingborgs Konserthus och Evamaria Björk från Helsingborgs Stadsteater.

Den vinnande novellen är ”Gungan”, skriven av Emily Danborg. Författaren bor i Stockholm, men spenderade mycket tid på Kullaberg som barn. Hon är utbildad manusförfattare och har det senaste året återvänt till skrivandet efter en tids arbete inom personalvetenskap.

Motiveringen lyder:
”Gungan grep tag i juryn med sitt vackra språk, säregna röst och lyhörda skildring av en avgörande vändpunkt i ett barns liv. Med Arild som skådeplats gestaltar Danborg skickligt barndomens magiska, salta somrar. Hennes novell rymmer ett stort vemod, men samtidigt ömhet och värme.”

Novellen kommer efter konserten kunna läsas i sin helhet på Helsingborgs Konserthus hemsida.