Utställningen "Det lekfulla arvet"

Foto: Sven Hjalmarson Utställning

Datum

10 juni torsdag
07 augusti lördag
2021-06-10 till 2021-08-07.
Plats Bringéussalen Örkelljunga bibliotek
Målgrupp:

Sommaren 2021 uppmärksammar Örkelljunga kommun en viktig del av regionens konsthistoria – Drakabygget Frihetens verkstad (1960–1975).

Mellan den 12 juni och 7 augusti kan du se utställningen "Det lekfulla arvet" om konstnärskollektivet på Örkelljunga bibliotek och Kulturhus. Du kan även ta del av utställningen digitalt med start den 10 juni kl. 11.00.

Utställningen är ett samarbetsprojekt mellan Örkelljunga kommun, Kulturporten, Effektlådan antikvariat & textproduktion och Örkelljunga konstförening och finansieras av Region Skåne och Örkelljunga kommun.

Utställningen innehåller bland annat verk av Drakabyggets konstnärer och du får en inblick i kollektivets konstnärliga metoder och arbetssätt. Vid flera tillfällen arrangeras även workshops i Drakabyggets anda och guidade turer i Drakabyggets ateljéer.

Ta del av utställningen digitalt

Den digitala delen av utställningen invignings torsdag den 10 juni kl. 11.00. Efter filmerna har haft premiär går det att se dem under hela utställningsperioden fram till den 7 augusti 2021.

Du hittar den digitala utställningen på www.orkelljunga.se/detlekfullaarvetdigitalt.

 

Ta del av utställningen på plats

Den 12 juni, kl. 11.00 öppnar utställningslokalen för dig som vill ta del av innehållet på plats.

Att tänka på innan du besöker utställningen på plats
För att skapa en säker miljö är det ett begränsat antal personer som får vistas i utställningslokalen samtidigt. Tack för din förståelse och för att du visar hänsyn!

 

Om Drakabygget

Under 60- och 70‑talet var Drakabygget ett konstnärskollektiv där ledande personer var Jørgen Nash, Lis Zwick, Asger Jorn, Jens Jörgen Thorsen och Hardy Strid. På gården bodde många konstnärer och det var en plats för skapande, aktioner och provokationer. Det var en plats dit alla var välkomna och där man kunde testa nya idéer, skapa något utifrån ingenting.

Bidra till utställningen

Under hela utställningsperioden kan du bidra till innehållet genom att skapa ditt eget konstverk i drakabyggets anda i utställningslokalen. På temat ”Den lekande människan” går det att skapa med ord, bild och material.

En del av det som produceras är tänkt att samlas i antologin ”Det lekfulla arvet – Drakabygget ”Frihetens verkstad”. Oavsett ålder kan du vara med och bidra till utställningen och antologin med skapat material, minnen eller berättelser från Drakabygget.

Du kan redan nu skicka in ditt bidrag om du vill skapa på egen hand. Kanske är det en dikt, collage, teckning, foto, en berättelse eller ett minne från Drakabygget. 

Formulär för att skicka in ditt bidrag till utställningen (länk till annan webbplats).