Gittan Jönsson: Med dagens ögon

2021-01-25 till 2021-03-12.
Plats Åstorps konsthall Åstorps bibliotek
Information:

Max 4 personer får vistas i konsthallen samtidigt.

I Åstorps konsthalls kommande utställning Med dagens ögon ser vi konstverk skapade av konstnären Gittan Jönsson, född 1948 i Helsingborg, nu verksam på Österlen och i Berlin.

För många som var barn på 1950-talet var Elsa Beskows Tomtebobarnen vanligt förekommande godnattlitteratur. Tidigt fick barn veta hur starka och snälla pappor med grankottemössa var och hur varma och moderliga runda kvinnor med flugsvampshätta absolut var. Familjen som trygghet i evig tid. Med klara könsrollsgränser på en mark mjuk av mossa. För Gittan Jönsson var det också så, Tomtebolyckan var det eftersträvansvärda.
Men livet blir inte alltid som man tänkt sig, och efter en smärtsam skilsmässa som orsakade stora förändringar i hennes liv tog hon itu med myten om tryggheten, familjeidyllen och hennes egen Tomtebolycka. Uppbrottet resulterade i en serie temperamålningar med Tomtebobarnen i fokus, där landskapet och det förflutna finns med och är under bearbetning.
Målningarna var aktuella för tjugofem år sedan, med dåtidens flyktingkatastrofer, krig och Europeiska ruiner som händelsebakgrund. Men Jönsson ser världen genom att blicka både bakåt och framåt: Var kommer vi ifrån och vart bär det hän? Katastroferna är inte över, världen brinner igen. Gittan Jönsson har åter tagit upp arbetet med Tomtebobarnen. Samtidigt som klimathoten hopar sig, krigar människan såväl mot naturen som mot sig själv. Skräphögarna växer. Vem ska städa undan allt avfall som vi lämnar efter oss? Är det barnbarnen? Sedda med dagens ögon har Tomtebomålningar blivit brinnande aktuella igen.
Jönsson vill förstå och skapa förståelse:
”Jag tänker ofta på att familjedrömmen inte bara finns här hos oss. Flyktingar, alla människor har samma drömmar om trygghet och gemenskap.”
Dessa drömmar blir än mer tydliga för konstnären sedda ur den isolering som råder till följd av covid-19:
”Jag försöker formulera i bilder hur livet förändras. Det handlar om mig själv och min egen värld. Men det är erfarenheter som jag har gemensamt med många.”
Varmt välkomna att se denna efterlängtade utställning på Åstorps konsthall som varar fram till den 12 mars.
OBS! Tänk på att visa extra distans och hänsyn i dessa tider! Max 4 personer får vistas i konsthallen samtidigt.
Åstorps kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
OBS! Konsthallen är öppen under bibliotekets ordinarie öppettider.
Se aktuella öppettider på bibliotekets hemsida: bibliotekfh.se
Konsthallen är inte öppen under bibliotekets meröppettider.

Taggar: