Johan Herder - DETTA ÄR JAG

2022-05-21 till 2022-08-12.
Plats Konsthallen Åstorps bibliotek

En blandad utställning med Johan Herder

Konstnären Johan Herder föddes i december 1952 i Värmland. När Johan var tre år gammal flyttade hans familj till Helsingborg och efter grundskolan påbörjade han en skräddarutbildning på Malmö yrkesskola. Därefter hade han ett sommarjobb 1970 på Hardys of Knightsbridge, ett skrädderi i London.

1971 åkte Johan tillsammans med en tjej till Stockholm och började arbeta som designer på den då kända butiken GUL o BLÅ och stannade där fram till 1975. Johan designade bl.a. en jeansmodell 1973 som heter ”JohanJeansen” som går att ses på Nordiska museets digitala museum.

Sommaren 1975 åker Johan till Danmark och vidareutbildar sig på tillskärarakademin i Köpenhamn. Efter Köpenhamn åkte Johan tillbaka till Stockholm och startade ett företag som som bl.a. designade arbetskläder åt sjukvården och hade det fram 1976.

1977 började Johan arbeta på Tore Wretman-koncernen på restaurang Wictoria som servitör och utbildade sig senare på Operakällarens festvåning för att lära sig etikettservering. Efter den utbildningen åkte Johan till den Haag i Holland och arbetade som butler åt den svenska ambassadören.

1979 återvände Johan till Stockholm för att ta hand om ”sitt konstnärskap”. Johan började utveckla fotografin och publicerades i tidningen FOTO nr 10 1980 under rubriken Galleri. Började att måla tavlor 1980 och har därefter fortsatt med både måleri och fotografi fram tills nu.

På mitten av åttiotalet inredde Johan diskoteket Kool cat club, Wivels på Kungsgatan i Stockholm med målningar.

Med Andy Warhols medgivande så gjorde Johan ett vernissagekort med Andy Warhols signatur, till utställningen på Galleriet Sturegatan 19 i Stockholm som visade ”Details of Renaissance Paintings” av Botticelli, Leonardo Da Vinci och Paulo Occelli. Idén till vernissagekortet kom från Johan Herder

Stockholm Inferno var 5 uppmärksammande utställningar mellan 1988-1990 där totalt 110 konstnärer ställde ut. Den första utställningen var på restaurang Oaxen och tre av utställningarna var på restaurang Wiktoria i Kungsträgården, en på Daily News Cafe i Sverigehuset på Hamngatan i Stockholm.

1992 återvänder Johan Herder till Skåne och flyttar till Ljungbyhed. Och på den vägen är det.

Konsthallen är öppen under bibliotekets bemannade öppettider.
Se öppettider här.
Konsthallen är inte öppen under bibliotekets meröppettider.