Personalens boktips

 1. Detta är mitt liv

  Av: Lagercrantz, Rose Tipsat av: Linda Stjernholm

  Sophia är fjorton år och försöker passa in men det är inte alltid så enkelt när hon inte riktigt förstår sig på de andra barnen. De verkar inte förstå sig på henne heller. Varje år längtar hon efter att få åka till sommarkollot och den här sommaren ska hon verkligen försöka vara med de andra barnen där. Hon planerar att hålla ett tal på sin födelsedag som ska få de andra barnen att förstå hur det är att vara som Sophia. Med sitt väl inövade födelsedagstal och genom att bjuda på tårta hoppas hon den här gången slippa vara utanför de andras gemenskap. Vi får följa Sophia och hennes mamma inför årets stora händelse där allt inte går som planerat. Det här är en berättelse om autism och olika sätt att tänka om saker men framförallt är det en berättelse om hur det är att vara ung och vilja kommunicera vem man är till sina jämnåriga. Hela boken sprakar av Anneli Furmarks illustrationer som lyfter Sophias känslor i bildform. Måste man vara som alla andra för att få vara med? Boken fungerar både för ungdomar och vuxna som vill känna igen sig eller få en inblick i hur det kan vara att försöka nå in i en gemenskap på sina egna villkor.

 2. Song for a Whale

  Av: Kelly, Lynne Tipsat av: Linda Stjernholm

  Tolvåriga Iris känner sig isolerad på sin skola där hon är den enda eleven som är döv. Hon talar med sina klasskompisar med hjälp av teckentolk. Ingen av hennes jämnåriga kan teckenspråk och hon märker att hon missar en hel del av det som sker runt henne. Iris stora intresse är att reparera och meka med radioapparater. När hon hör talas om Blue 55, en ensam val som simmar runt och sjunger på en egen ljudfrekvens utan att få kontakt med andra valar blir hon besatt av att hjälpa valen. Hon bestämmer sig för att skapa en sång på samma frekvens som valen kan höra. När Iris träffar en pojke som är teckentalande och hon kan kommunicera utan mellanhänder föds en önskan om att kunna gå på samma skola som honom där hennes språk inte är något ovanligt. Iris föräldrar motsätter sig ett skolbyte eftersom de vill att hon ska gå i en vanlig skola. En incident på Iris skola gör att hon får nog och bestämmer sig för att rymma till Alaska dit valen brukar komma ibland för att spela upp sången för honom. Med hjälp av sin mormor lyckas hon komma iväg men det går inte riktigt som planerat. Den här spännande boken är på engelska och passar från 9 år. Det blir ett äventyr som går över halva USA med valar, radiovågor och otaliga sätt att kommunicera men framförallt är det en riktigt spännande bok.

 3. Operation vän i nöd

  Av: Pella, Anna Tipsat av: Linda Stjernholm

  Alex kommer till skolan med en blåtira men kan inte berätta själv vad som hänt eftersom hans bildkarta är borta. Bokens berättare Vide ser att Alex vill säga något så han bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt. Han sätter igång Operation vän i nöd för att hjälpa Alex berätta. Detta är den fjärde boken i serien om Funkisfamiljen som tidigare tagit upp ämnen som bemötande och döden. Den här gången handlar det om vänskap och den utsatthet som ett barn med en funktionsnedsättning hamnar i om någon tar bort ett kommunikationshjälpmedel. Det är en fint illustrerad bok som passar från 6 år och uppåt, gärna som en bok att läsa tillsammans. Den tar upp allvarliga ämnen som avsaknad av hjälp från samhället och hur trötta föräldrar kan göra fel men det finns hela tiden en värme och trygghet i det stöd som syns i omgivningens självklara omsorg. En mormor, en assistent eller ett syskon som stöttar upp och ser vart det behövs hjälp. Vid sidan av det svåra och det allvarliga finns sjörövarlekar, översovningar och hundlängtan. Den här boken rymmer mycket och stannar länge.

 4. Cirkeln

  Av: Strandberg, Mats Tipsat av: My Sörensson

  I år är det 10 år sedan första delen i Engelsfors-trilogin gavs ut och förändrade landskapet för svensk ungdomslitteratur. När jag läser om den kan jag bara konstatera att den är lika bra nu som då, kanske till och med bättre? Vi befinner oss i den genomtråkiga lilla bruksorten Engelsfors. Här erbjuds inte många alternativ och många drömmer om att en dag ta sig därifrån. Några gymnasieelever, som inte har särskilt mycket att göra med varandra, ska snart få veta att de är häxor och tillhör De Utvalda. Tillvaron kantas redan av maktspel, mobbing och komplicerade familjerelationer - så hur blir det då när Engelsfors visar sig vara skådeplatsen för kampen mellan ont och gott? De måste lägga status och hierarkier åt sidan för att axla ansvaret och kämpa tillsammans. Perfekt balans mellan vardagsrealism och magi i denna mörka och fängslande berättelse.

 5. The Southern Book Club’s Guide to Slaying Vampires

  Av: Hendrix, Grady Tipsat av: Björn Andersson

  Konservativ småstad under 90-talet. Männen gör karriär och kvinnorna stannar hemma i en inrutad och självuppoffrande tillvaro. Patricia Campbell håller på att krypa ur skinnet; barnen har blivit sura tonåringar, äktenskapet har sett bättre dagar och ärligt talat hade hon hoppas på mer av livet. Men bokklubben får henne att orka, är ett andningshål och ett fönster ut. En dag flyttar en ensam man in i huset mitt emot. Han är attraktiv, med ett mystiskt förflutet, och charmar snabbt både Patricia och hennes man. Snart har han också träffat alla deras vänner. Men så chockas den lilla staden av några barns försvinnanden och Patricia börjar ana att nykomlingen inte är den han utger sig för att vara. Hon bestämmer sig för att dela sina misstankar med vännerna i bokklubben, men det blir inte riktigt som hon förväntat sig. En spännande och underhållande bok med oväntat djup. Obs! Finns bara på engelska.

 6. Vänligheten

  Av: Ajvide Lindqvist, John Tipsat av: Björn Andersson

  Sveriges skräckmästare är tillbaka med en riktig tegelsten om hur ondskan får fäste mitt ibland oss. Vi får lära känna sex unga personer som försöker hitta sin plats i tillvaron när deras liv på olika sätt korsas. Bland dem finns Siw och hennes dotter Alva, som båda får föraningar om sådant som kommer att ske. Och något kommer att ske, frågan är bara vad - och om det går att stoppa? En dag står en gul container i Norrtälje hamn, men ingen vet hur den kommit dit eller vem som äger den. När den öppnas är den full av döda kroppar, men också av något mer. Något som ingen ser, men som alla börjar märka av när den vanliga vänligheten och omtänksamheten människor emellan långsamt försvinner. Förutom skräck som lurar i bakgrunden är detta till stor del en berättelse om vänskap, samhörighet och kärlek.

 7. Norrsken - Resan till Jotundalen

  Av: Falch, Malin Tipsat av: Jenny Bowman

  Sonja längtar efter äventyr och när hon får oväntat besök av en ung trollpojke tar hon sin chans och följer med honom. Han hör hemma i Jotundalen, en magisk, sagolik parallellvärld där djuren kan tala. Sonjas besök råkar bli längre än planerat då hon hamnar mitt i ett drama som inkluderar troll, jättar och ondskefulla vikingar. Detta är en spännande fantasyberättelse i serieform. De vackra bilderna skapar en trollbindande värld man gärna försvinner in i. Även den mest läsmotvilliga kan säkert lockas att sluka denna bok. Från 9 år

 8. Tilly och bokvandrarna - Den Magiska Bokhandeln

  Av: James, Anna Tipsat av: Lotta Ekman

  Tilly bor med mormor och morfar i deras bokhandel i London. Hon älskar att läsa och till favoriterna hör Anne på Grönkulla, Alice i underlandet och En liten prinsessa. Plötsligt en dag dyker Anne från Anne på Grönkulla upp i bokhandeln och Tilly får dessutom följa med henne in i berättelsen. Snart börjar fler av figurerna från favoritböckerna att hälsa på. Tilly får veta att hon är bokvandrare liksom hennes mamma var innan hon försvann spårlöst. Ett underbart sagoäventyr för alla som älskar att drömma sig in i böckernas värld. Passar från 10 år

 9. Flykten till Amerika (Amerikaäventyret, del 1)

  Av: Lagerqvist, Camilla Tipsat av: Lotta Ekman

  Året är 1916 och den föräldralösa Ingrid lever ett hårt liv som fosterbarn. Hennes syster Hedvig har emigrerat till Amerika och Ingrid är orolig eftersom hon inte hört något från henne på länge. Hon bestämmer sig för att söka rätt på Hedvig och utan en krona på fickan lyckas hon ta sig ombord på båten till Amerika. På den långa resan träffar hon nya vänner, men hon möter också de som vill utnyttja henne och det är inte lätt att veta vem hon kan lita på. Den här boken tar dig med på en historisk resa och ett riktigt spännande äventyr. Från 10 år.

 10. Den utbrända hjärnforskaren

  Av: Söderlund, Hedvig Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Om vägen tillbaka från utmattningssyndrom handlar denna faktabok, skriven av hjärnforskaren och före detta professorn Hedvig Söderlund. Insiktsfullt skriver hon om sina egna upplevelser och bidrar också med råd till andra som drabbats. Siffrorna hon presenterar är skrämmande: de senaste tio åren har sjukskrivningar på grund av stress ökat i Sverige med flera hundra procent och kvinnor är överrepresenterade i den statistiken. Möjligen kan en av kapitelrubrikerna i boken vara en delförklaring: Att dela hushåll – men inte hushållsuppgifter…

Vill du läsa fler boktips så kan du göra det här.

Biblioteksbussen Helsingborg

Biblioteksbussen är inställd

På grund av det rådande läget och de restriktioner som vi har så har vi ställt in alla biblioteksbussens turer framöver. Vi kommer meddela här på vår hemsida, och på sociala medier så fort läget förändras och biblioteksbussen återupptar sina turer. Vi hoppas att ni har förståelse. 

Biblioteksbussens turlista

Allerum, vid kyrkan: tisdag 16:55-17:30

Bårslöv, vid affären: torsdag 16:20-17:15

Domsten, Bygatan: tisdag 16:00-16:40

Fleninge, vid kyrkan: tisdag 14:00 – 14:30
 
Fjärestad, vid kyrkan: onsdag 15:00-15:40

Gantofta, vid affären: onsdag 17:00-19:00

Gustavslund, vid Gustavslundsskolan: lördag 11:00-12:30

Hamilton House: fredag 14:45-15:45

Humlegården, Fridas gata: måndag 15:10-15:35

Högaborg, Tranemansgatan 36: onsdag 14:00-14:40

Kattarp, vid stationen: tisdag 17:45-18:15

Kattarp, vid kyrkan: tisdag 18:20-19:00

Kungshults vårdboende: fredag 16:00-16:30 

Maria Park, Mariehällsv./Engelska gången: fredag 16:35-17:25

Mariastaden, Flohemsvägen: fredag 17:30-18:00

Miatorp, Blåklintsgatan vid Lussebäckstorget: måndag 15:40-16:10

Mörarp, vid affären: torsdag 17:30-19:00

Ramlösa, Brunnsallén: måndag 17:00-19:00

Raus Plantering, Industrigatan/Wienergatan: fredag 14:00-14:30

Raus Södra, Bifrostgatan: måndag 16:20-16:50

Slottshöjden, N Vallgatan: torsdag 09:45-11:00

Stattena, Norra Stenbocksgatan: torsdag 14:00-14:50

Tågaborg, Tågagatan vid Träffpunkten: torsdag 15:00-16:00

Utvälinge, Rodervägen: tisdag 14:50-15:30

Vallåkra, Ryavägen: onsdag 15:50-16:50

Ättekulla, Bärnstensgatan 34-60: måndag 14:00-15:00

Kontakta oss

Klicka för att hitta oss på Google Maps.
Adress: Bollbrogatan 1 25225 Helsingborg
Telefon: 042-106926

Nyheter

@hbgbibliotek på Instagram