Personalens boktips

 1. Dödsdansen

  Av: Åkerström, Linda Tipsat av: Lena Edvardsson

  Ytterby är en vanlig småtråkig by – men den ligger vid gränsen till en främmande värld. Det upptäcker Heddy på midsommarafton när en magisk fiolspelare lockar med sig alla dansande ungdomar in i den världen. Heddy lyckas stå emot trollkraften men måste ändå försöka ta sig till denna märkliga och farliga plats full av huldror, gråtroll och marknissar för att försöka rädda sin bästa vän. Och fast det verkar fel känner hon en stark attraktion till spelmannen och svartalven Arve. Kul med riktigt bra svensk ungdomsfantasy!

 2. Odjuret i Borgen : Nijko och den stora hemligheten

  Av: Salmson, Jo Tipsat av: Lena Edvardsson

  Jo Salmson kan som ingen annan skriva fantasy för de yngre barnen. Nijko har hela sitt liv hört berättelser om odjuret i borgen. ”Odjuret hör dig, odjuret tar dig!” brukar de vuxna skrämma barnen med. Det är mycket hemlighetsmakeri, men när Nijkos storasyster väljs ut för att tjäna odjuret måste han ta mod till sig och ta reda på sanningen med hjälp av sina vänner. Vad är det för odjur i borgen? Vad har hänt med alla de andra utvalda barnen? Har du läst första boken kan du inte låta bli att genast läsa del två och tre också. Från ca 7 år.

 3. Resebyrån Främmande världar

  Av: Lapinski, L. D Tipsat av: Lena Edvardsson

  Flick upptäcker av misstag en väldigt speciell resebyrå. Resorna går inte till Spanien eller Paris, utan till främmande världar i multiversum. Det är bara att hoppa ner i en av resväskorna som finns i butiken så hamnar man i fantastiska nya miljöer där vad som helst kan hända. Men det är inte för alla, och det kan vara mycket farligt. Härlig läsning för fantasifulla barn mellan 9 och 13 år. Eller varför inte högläsning i familjen? Om man vill ha mer av magiska äventyr är ”fantastiska världar” temat för sportlovet på Helsingborgs bibliotek.

 4. Uppdraget i London

  Av: Blixt, Hanna Tipsat av: Anna Bergling

  Milton går i årskurs 7 på en skola i Cork på Irland. Han har det tufft hemma och är utfrusen i skolan. En dag börjar mystiska saker hända runt honom och tillsammans med jämnåriga Iona dras han in i en tidsresa till 1940-talets London. När Milton och Iona inser att de kan ändra det förflutna påbörjar de ett spännande och farligt uppdrag kopplat till andra världskriget. Hur mycket vågar de ändra i historien och kommer de att kunna återvända till samma nutid som de levde i innan? Uppdraget i London är den första boken i trilogin ”Historieväktarna”. Uppföljarna heter ”Gömstället i Amsterdam och ”Flykten från Budapest”.

 5. Vide i Lund

  Av: Storck, Åsa Tipsat av: Anna Bergling

  Vide växer upp på 1100-talet i Lund. Hans pappa är stenhuggare och arbetar med att bygga domkyrkan. En dag när Vide är på väg med lunch till sin pappa stöter han på en föräldralös och hemlös flicka som heter Ylva. Vide vet om att det är förbjudet att gå in i domkyrkan men visar ändå Ylva ett gömställe i ett underjordiskt kyrkorum, där hon kan hålla sig gömd och få värme om natten. Nu gäller det att hon inte blir upptäckt. För då kan både Ylva och Vide råka illa ut. Vide i Lund ingår i bokserien ”På plats i tiden” – en lättläst serie om barn som befinner sig på olika intressanta platser i historien. Andra titlar i serien är ex. Lin vid muren och Dante i Florens.

 6. Tara på Titanic

  Av: Smith, Nikki Shannon Tipsat av: Anna Bergling

  När Tara ska gå ombord på det berömda fartyget Titanic är hon förväntansfull. Hon ska åka över Atlanten med sina föräldrar och går på i Frankrike. Redan första dagen blir Tara vän med jämnåriga Paulina, men flickorna får kämpa för att kunna träffa varandra under resan. Tara har sin hytt i första klass längst upp på Titanic. Medan Paulina reser i tredje klass och endast får vistas längst ner i båten. När Titanic kör på ett isberg och vatten läcker in grips många av passagerarna av panik. Men Tara bestämmer sig för att göra allt hon kan för att rädda sin vän som sitter fast bakom grindarna längst ner i tredje klass. Tara på Titanic ingår i bokserien Överlevarna, en serie som är mycket populär just nu. Andra titlar i serien är ex Sara och spanska sjukan och Lea och Kristallnatten. I alla berättelserna kastas läsaren kastas snabbt in i en spännande och gripande handling med en modig flicka i huvudrollen.

 7. Min!

  Av: Persson, Klara Tipsat av: Oskar Svensson

  I Min! får vi möta Sally som väntar på sin vän Nico som ska komma över och leka. Problemet är bara att Sally inte vill att Nico ska få låna hennes leksaker eller hoppa i hennes säng. Som tur är finns det en garderob som hon kan lägga undan sakerna i. Lägenheten blir förfärligt tom. Kanske är det roligare att leka tillsammans ändå? Boken leker med ägandedynamiken på ett humoristiskt sätt och tar det hela till en absurd nivå. Språket och bilderna kompletterar varandra och lyfter berättelsen.

 8. Jaga inte oss

  Av: Lindström, Eva Tipsat av: Oskar Svensson

  Haren och ekorrarna bor i skogen. De gillar gymnastik, att samla nötter och hatar jakt. När det är möte i samlingslokalen röstar jägarna ja till jakt. De är fler, men får de verkligen bestämma allt? Vem äger skogen? Haren och ekorrarna vill bara ta det lugnt och vara ifred, inte behöva gömma sig. ALMA-pristagaren Eva Lindström levererar ännu en stark berättelse med väl avvägda ord kombinerat med sitt signaturbildspråk. Boken tar upp rätten att säga nej och är aktuell för både stora och små.

 9. Aldrig i livet!

  Av: Alemagna, Beatrice Tipsat av: Oskar Svensson

  Fladdermusen Pascaline vill inte börja på fladdermusskolan. Från familjens fönster ser hon alla andra djurungar promenera iväg till sina skolor men inte hon. Hennes gosedjur håller med henne. Mamma och pappa tjatar och försöker övertala henne. Till sist brister det för henne och hon skriker aldrig i livet! Då händer det något märkligt och Pascaline får en första skoldag olik alla andras. Aldrig i livet är en humoristisk bok om barns vilja och att kunna ändra sig som på ett finurligt sätt leker med känslorna inför att börja skolan.

 10. På spaning efter den tid som flytt, del 1-8

  Av: Proust, Marcel Tipsat av: Jacob Ekberg

  Marcel Proust är en av giganterna inom europeisk litteratur och har ibland nästan helgonförklarats för sitt bidrag till världslitteraturen. Det var först mot slutet av sitt liv som han fann sin röst och transformerade en hel levnadstid av upplevelser, tankar och känsloförnimmelser till det enorma romanbygget ”På spaning efter den tid som flytt”. Romanen publicerades i sju volymer vars sista punkt sattes samma år som författaren avled i sin Parislägenhet, 18 november 1922. Hundraårsjubileet uppmärksammades under det föregångna året på olika sätt, kanske främst med en komplett samling vackra nyutgåvor i åtta band i Gunnel Vallqvists mästerliga översättning till svenska. Så vad är då egentligen ”På spaning…”? I en mening är det ett lyriskt reflekterande porträtt av en individs liv i och runt fin-de-siécle. Precis som samtida modernisten James Joyce fann Proust vägar att genom ett språkets alkemi omvandla det vardagliga till storartad konst. En anledning till att många kastar ifrån sig boken efter de femtio första sidorna är att den kräver en viss omställning i vårt läsande eller seende, tempot är lägre än vi är vana vid och detaljerna desto rikare beskrivna; sinnesupplevelser bryts ner till sina beståndsdelar som i sin tur leder till liknelser och reflektioner. Den som är villig att låta sig svepas med av dess flodvåg av minnen och allmänmänskligt filosoferande tas dock med på en resa som är närmast hypnotisk i sin totala förskjutning av tid och rum. Här finns mycket att förundras över och känna igen sig i; från barndomens storögda upptäckt av världen omkring oss, till hänförelsen av litteraturen och de stora konsterna; från den första förälskelsens sötma till den olyckliga kärlekens fängelse; till att efter ett livs sökande slutligen finna sitt kall i skrivandets kraft. Marcel Proust berättelse är livet självt.

Vill du läsa fler boktips så kan du göra det här.

Biblioteksbussen Helsingborg

Bussen har massor av böcker!

Vi har dock inte alla bussens böcker med oss på varje tur eftersom bussen har ett begränsat utrymme. Men vi försöker alltid ha ett spännande, inspirerande och roligt urval av nya och gamla böcker med oss. Är du ute efter en speciell bok som du ser på hemsidan ska finnas på bussen så reservera den. När du fått aviseringsmeddelandet att boken finns att hämta kan du vara säker på att boken finns till dig på nästkommande tur. 

Observera att du inte kan hämta din reserverade bok på någon annan hållplats någon annan dag, vi har alltid bara den aktuella dagens reservationer med oss.

Biblioteksbussens turlista från och med 7/1

Måndag

 • Ättekulla: Ättekulla vändplan vid skolan 14:00-15:00
 • Humlegården: Fridas gata 15:10-15:35
 • Miatorp: Blåklintsgatan/Videgatan 15:40-16:10
 • Raus södra: Bifrostgatan 16:20-16:50
 • Ramlösa: Brunnsallén 17:00-19:00

Tisdag

 • Fleninge: (jämna veckor) vid kyrkan 14:00-14:50
 • Utvälinge: (ojämna veckor) Rodervägen 14:00-14:35
 • Domsten: Hamnen 15:10-16:00
 • Allerum vid kyrkan 16:15-16:55
 • Kattarp (jämna veckor) station 17:10-18:00
 • Kattarp (ojämna veckor) kyrka 17:10-18:00
 • Hasslarp Byabetan 18:10 - 19:00

Onsdag

 • Högaborg Tranemangatan 36 14:00-14:40
 • Fjärestad vid kyrkan 15:00-15:40
 • Vallåkra Bärnstensgatan 34-60 15:50-16:50
 • Gantofta vid affären 17:00-19:00

Torsdag

 • Slottshöjden N Vallgatan 09:45-11:00
 • Stattena (jämna veckor) Norra Stenbocksgatan 14:00-15:00
 • Tågaborg (jämna veckor) Tågagatan vid Träffpunkten 14:00-15:00
 • Bårslöv vid affären 15:20-16:50
 • Mörarp vid affären 17:05-19:00

Fredag

 • Hamilton House 14:00-14:45
 • Raus Plantering Öresundsgatan/VC vid lekplatsen 15:00-15:55
 • Maria Park Kungshult Kungshults vårdboende 16:20-16:40
 • Maria Park Mariehällsv./Engelska gången 16:45-18:00

Lördag

 • Gustavslund vid Gustavslundsskolan 10:30-11:30
 • Adolfsberg Centrum 11:35-12:20
 • Raus Plantering Öresundsgatan/VC vid lekplatsen 12:35-13:25
 • Högaborg Viskängen Malmögatan vid Viskängen 13:35-14:30Bussen kör inte följande dagar:

6 - 10 april 

1, 18 och 27 maj

6 juni

Sommaruppehåll: 23 juni - 6 augusti

Juluppehåll: 23 december - 6 januari (2023)

Kontakta oss

Klicka för att hitta oss på Google Maps.
Adress: Bollbrogatan 1 25225 Helsingborg
Telefon: 042-106926

Tillgänglighet

 • Entrédörren har dörröppnare.
 • Bussen har en lift för besökare med rollator, rullstol, permobil och barnvagnar

@hbgbibliotek på Instagram