Personalens boktips

 1. Vingården för vilda drömmar

  Av: Säfstrand, Caroline Tipsat av: Ronja Pihl

  Erica åker av en slump mot Skåne för att försöka läka en traumatisk upplevelse. Marcus kämpar för att få sin vingård att lyckas utanför Höganäs. Johannes hjälper barnbarnet Marcus så gott han kan trots ålderns krämpor, Beatrix bor i grannhuset till vingården och övertalar gubben och barnbarnet att hyra ut hönshuset som gäststuga. Lilian sitter ensam i sin lägenhet på Tågaborg i Helsingborg och ritar av de människor hon ser genom fönstret. Alla har de saker, de inte berättar om för sina kära, alla har de hemligheter. Denna sommar kommer allt upp till ytan.

 2. Tiden läker inga sår

  Av: Säfstrand, Caroline Tipsat av: Ronja Pihl

  Om man har haft en helt speciell kompis som betyder allt för en, en så speciell att man ingår en vänskapspakt, då förstår man hur ont det gör, när en sådan vänskap ändå bryts och man går skilda vägar. Det är precis det som händer Ethel, Dorotea och Maggan, en gång bästisar men sen inte och kontakten bryts. De lever väldigt olika liv, men när Maggan fyller 70 dyker ett brev från Dorotea oväntat upp. Ethel får också ett och de inser att de måste träffas igen. Hemligheten från då måste avslöjas även om den kommer påverka alla. Frågan är om vänskapen kan räddas efter all tid eller om det är för sent.

 3. Hemligheternas Skafferi

  Av: Säfstrand, Caroline Tipsat av: Ronja Pihl

  Ina går bort alldeles för tidigt i sjukdom. Som det sista hon gör åker hon till barndomsön Ven och försöker reda ut allt hon lämnat ouppklarat i livet. Svaren gör hon till ett korsord. Förkrossad efter hennes död tar maken Erik sig till Ven. Han vill förstå Inas förflutna och lösa hennes korsord. På Ven träffar han en brokig flock människor som han egentligen inte vill umgås med. Men ändå trasslas han in i ett nät av alla han träffar där, personer som av olika mer eller mindre mystiska skäl också befinner sig på Ven. Snart förstår han att de alla är en del av Inas korsord och sanningen om henne.

 4. Vargasommar

  Av: Rosenfeldt, Hans Tipsat av: Anna Wingårdh

  Detta är den första boken på egen hand av författaren till den världsberömda Tv-serien Bron. Nu har han flyttat sig till en ny gräns, nämligen den mellan Haparanda och Torneå. Från att ha varit väldigt betydelsefull under första världskriget då Finland var ryskt och staden var en slags inkörsport till det väldiga landet i öster så för dagens Haparande en lite tynande tillvaro där det mest spektakulära är lite mindre narkotikabrott. Plötsligt en dag hittas två döda vargar med människorester i magen. När det på finska sidan visar sig ha varit en stor uppgörelse mellan ett lokalt MC-gäng och ryska maffian anar man ett samband och polisen Hanna Wester och hennes kollegor dras in i en mycket spännande utredning samtidigt som Hanna brottas med privata problem. En riktig bladvändare.

 5. Där isarna råmar

  Av: Lundgren, Jennie Tipsat av: Anna Wingårdh

  Författarna är svägerskor och detta är deras ganska så imponerande debut. Här befinner vi oss i trakten runt Kalix och möter både trasiga människor och många ödegårdar som alla hade mått bra av lite omvårdnad. Man får verkligen en känsla av de stora avstånden i Norrland genom de två poliserna Irene och Max utryckningar i området. En av huvudpersonerna är den 11-åriga Nina som bor tillsammans med sin sjuka mamma och sin missbrukande moster som umgås med en del obehagliga typer, något som får konsekvenser för Nina. Jag ser redan fram emot nästa del i serien som kallas Bottenviken.

 6. Ödesmark

  Av: Jackson, Stina Tipsat av: Anna Wingårdh

  Stina Jackson har snabbt etablerat sig som en betydande kriminalförfattare. Denna hennes senaste bok utspelar sig i den fiktiva byn Ödesmark utanför Arvidsjaur där Liv bor tillsammans med sin tonårige son och sin kontrollerande pappa Vidar. Det ryktas på bygden att Vidar sitter på en stor förmögenhet och två bröder som båda hamnat lite snett börjar planera ett rån mot honom, något som går katastrofalt snett. En mycket välskriven spänningsroman som även den som normal sett inte läser denna typ av litteratur har stor behållning av.

 7. Med livet framför sig

  Av: Ajar, Émile Tipsat av: Ann Nilsson

  Med livet framför sig av Émile Ajar (pseudonym) fick Goncourtpriset 1975. Den arabiske pojken Momo, skildrar sin uppväxt hos judinnan Madame Rosa, en före detta prostituerad kvinna, i Paris. Många av de mest utsatta människorna i samhället passerar genom Madame Rosas lägenhet och Momo berättar, helt utan filter, allt han hör och upplever. Momos berättelse är sorglig, rolig och samhällskritisk med ett mycket medmänskligt perspektiv.

 8. Rosen på Tistelön

  Av: Flygare-Carlén, Emilie Tipsat av: Ann Nilsson

  Rosen på Tistelön var Emelie Flygare Carléns, en av Sveriges största författare i mitten på 1800-talet, stora genombrott. På den ogästvänliga ön bor lilla Gabriella, Tistelöns lilla ros, med sin far och sina bröder Birger och Anton samt hushållerskan Erika. Birger och fadern håller på med smuggling och andra skumraskaffärer och en natt när det är ett förfärligt oväder så drabbar de samman med tulljakten, som är dem på spåren. Denna händelse kommer för all framtid att prägla livet för alla inblandade och deras familjer. Handlingen bygger på en verklig brottmålshistoria. Språket är gammaldags och mycket välskrivet.

 9. Elins hemligheter : en handbok i häxkonst

  Av: Rangström, Tuvalisa Tipsat av: Lena Edvardsson

  Vill du veta mer om häxor och häxkonster? Då är denna vackert illustrera handbok perfekt. Men en varning i förordet: ”När boken är utläst och trollkonsten utförd, då är du också en häxa.” Du får lära dig allt om växtmagi, solmagi, äggmagi och skyddsmagi. Det finns t o m snigelmagi! Du får tips på häxutrustning och hur du kan få hjälp av de olika elementen. Du kanske vill skrämma bort bråk eller läsa framtiden i en kopp te? 9-13 år.

 10. Häxboken

  Av: Kjær, Jan Tipsat av: Lena Edvardsson

  Mias farmor har dött och en främmande kvinna påstår att farmor varit en häxa. Mia blir arg, för hon tänker att häxor är fula och elaka. Men det finns tydligen två slags häxor – de svarta som är elaka och de vita som hjälper folk. Mia får också veta att hon själv har gåvan, hon kan också bli en häxa. Självklart vill hon bli en vit häxa. Men det är alltför frestande att kunna trolla röda utslag på sin ärkefiende Ellen. Mia kommer att bli en svart häxa om hon inte ser upp. Pratbubblor och bilder i mangastil gör denna bok lättläst för 9-12 år.

Vill du läsa fler boktips så kan du göra det här.

Biblioteksbussen Helsingborg

Biblioteksbussen är tillbaka!

Från och med måndag 9/8 kör äntligen bussen igen! Inledningsvis är det max en person eller ett sällskap åt gången som får kliva på, så får vi se framöver hur vi gör för att alla ska känna sig säkra. Välkomna!

Biblioteksbussens turlista

Allerum, vid kyrkan: tisdag 16:55-17:30

Bårslöv, vid affären: torsdag 16:20-17:15

Domsten, Bygatan: tisdag 16:00-16:40

Fleninge, vid kyrkan: tisdag 14:00 – 14:30
 
Fjärestad, vid kyrkan: onsdag 15:00-15:40

Gantofta, vid affären: onsdag 17:00-19:00

Gustavslund, vid Gustavslundsskolan: lördag 11:00-12:30

Hamilton House: fredag 14:45-15:45

Humlegården, Fridas gata: måndag 15:10-15:35

Högaborg, Tranemansgatan 36: onsdag 14:00-14:40

Kattarp, vid stationen: tisdag 17:45-18:15

Kattarp, vid kyrkan: tisdag 18:20-19:00

Kungshults vårdboende: fredag 16:00-16:30 

Maria Park, Mariehällsv./Engelska gången: fredag 16:35-17:25

Mariastaden, Flohemsvägen: fredag 17:30-18:00

Miatorp, Blåklintsgatan vid Lussebäckstorget: måndag 15:40-16:10

Mörarp, vid affären: torsdag 17:30-19:00

Ramlösa, Brunnsallén: måndag 17:00-19:00

Raus Plantering, Industrigatan/Wienergatan: fredag 14:00-14:30

Raus Södra, Bifrostgatan: måndag 16:20-16:50

Slottshöjden, N Vallgatan: torsdag 09:45-11:00

Stattena, Norra Stenbocksgatan: torsdag 14:00-14:50

Tågaborg, Tågagatan vid Träffpunkten: torsdag 15:00-16:00

Utvälinge, Rodervägen: tisdag 14:50-15:30

Vallåkra, Ryavägen: onsdag 15:50-16:50

Ättekulla, Bärnstensgatan 34-60: måndag 14:00-15:00

Kontakta oss

Klicka för att hitta oss på Google Maps.
Adress: Bollbrogatan 1 25225 Helsingborg
Telefon: 042-106926

@hbgbibliotek på Instagram