Personalens boktips

 1. Vips på isen av Oskar Jonsson

  Av: Jonsson, Oskar Tipsat av: Charlotte Strohkirch

  ”Vips på isen” av Oskar Jonsson är en berättelse om naturen där fantasi blandas med fakta. En kall och disig vinterdag är den lilla näbbmusen Vips ute och åker skidor i skogen, men det går lite för snabbt i backen så Vips trillar omkull. Han sätter sig ner en stund för att vila, ser sig om och får syn på något som ser ut som en stor fisk liggandes lite längre bort på isen. I nästa stund är fisken försvunnen och Vips blir nyfiken och undrar vad som kan ha hänt? Vips kommer att möta en utter som kanske vet något om fiskens försvinnande? En fin saga för naturintresserade barn från 4 år. Finns att låna som fin e-bok.

 2. Vinterlekar/Ivendéske khelimáta av Fred Taikon

  Av: Taikon, Fred Tipsat av: Charlotte Strohkirch

  I ”Vinterlekar” som är tredje boken i serien om ”Barnen på Tanto” berättar Fred om hur det var att växa upp i Stockholm på 1950-talet. Vintrarna var snörika och barnen byggde egna kälkar av olika slag som de åkte ner för backarna med. De åkte skridskor och balanserade på isarna. Jo, de hade det både fritt och äventyrligt om dagarna. När de behövde värma sig lite gick de till parkleken och spelade spel. De var påhittiga och busade en del, men hjälpte alltid varandra när det behövdes. En berättelse med parallelltext på svenska och romska, stämningsfullt illustrerad av Jonas Rahm. Till boken hör en cd med inläsning på romska. För barn från 6 år.

 3. Isresan av Thomas och Anna-Clara Tidholm

  Av: Tidholm, Thomas Tipsat av: Charlotte Strohkirch

  ”Isresan” av Thomas och Anna-Clara Tidholm är en berättelse om en resa inspirerad av polarfararna Fridtjof Nansen och Ernest Shackleton. En vinterdag leker tre barn nere vid bäcken. De går ut på isen och plötsligt bryter sig ett isflak loss och börjar driva med strömmen. Barnen står kvar på flaket och ser hur de kommer allt längre bort. Framåt kvällen når de öppet hav och inser att de måste tillbringa natten på isflaket. Nästa dag börjar de vandra över isen och till slut får de syn på några svarta klippor i fjärran, det är dit de måste bege sig i hopp om att räddningen finns där. En bilderbok i tre kapitel som passar att läsa tillsammans i vinter. För barn från 5 år.

 4. Går med mig till hörnet

  Av: Furmark, Anneli Tipsat av: My Sörensson

  Elise lever tillsammans med Henrik i ett harmoniskt äktenskap. Deras barn är vuxna och har flyttat ut. En kväll rubbas tillvaron när hon träffar Dagmar på en vernissage och blir omedelbart förälskad. Dagmar bor många mil bort med fru och mindre barn, så de skickar ständiga sms, pratar i telefon i timmar och träffas så ofta de kan. Till slut måste Elise berätta för Henrik – som hon fortfarande älskar – och han är oväntat förstående. Tiden som följer blir dock komplicerad och omtumlande för dem båda. En känslostark skildring om den intensiva kärlekens lyckorus, men också om sorgen över att mista det man haft.

 5. Fiskarna i havet

  Av: Furmark, Anneli Tipsat av: My Sörensson

  Helene har blivit dumpad av sin kille och lämnar Stockholm för en konstutbildning i Bohusläns skärgård. Snabbt blir hon nära vän med Irene, en talang med stora drömmar och planer. På ett trevande sätt söker Helene riktning i tillvaron och konsten, och en balans mellan bekräftelse och självständighet. Vad hon drömmer om vet hon snart inte längre, men hon känner sig alltmer hemma precis där hon är. En finstämd berättelse om att hitta sig själv och sin plats i världen.

 6. Den röda vintern

  Av: Furmark, Anneli Tipsat av: My Sörensson

  Socialrealistiskt om längtan efter kärlek och samhörighet. Långt uppe i norr bor Siv med man och tre barn. Det är 70-tal, socialdemokraterna har förlorat makten och kommunistiska grupper börjar profilera sig runt om i staden. I en av dem engagerar sig Ulrik, en visionär tjugofyraåring från Uppsala som tagit arbete på järnverket. Siv och Ulrik inleder en förbjuden kärleksrelation som de till varje pris måste hålla hemlig. Framförallt för Ulriks kamrater som ser Siv som en fiende, trots att hon ju bara är ”en vanlig sosse”.

 7. Bikupan

  Av: Crossan, Sarah Tipsat av: Annelie Alexanderson

  För par involverade i utomäktenskapliga affärer upplevs säkert passionen som fullständigt unik. Men för den som står utanför och betraktar det hela tycks hela scenariot alltför bekant, ja, nästan banalt: smusslandet, lögnerna och sveken. Precis så här är det i denna otrohetsskildring, till själva dramaturgin tillförs inget nytt. Vad som däremot är speciellt är språket som närmast kan beskrivas som en slags prosalyrik. Varje ord är betydelsebärande, vilket kräver läsarens fulla uppmärksamhet. Detta är författarens första roman för vuxna och som sådan en lovande debut.

 8. Petite

  Av: Carey, Edward Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Detta är den märkliga och fascinerande berättelsen om kvinnan som skulle komma att kallas Madame Tussaud. Hon föddes i Alsace, blev tidigt föräldralös och kom att arbeta som lärling hos en excentrisk läkare, doktor Curtius. Denne man har ett udda intresse – han skapar med stor skicklighet vaxmodeller av kroppsdelar som han sedan säljer. Curtius och hans unga lärling, som nu fått smeknamnet Petite, flyttar till Paris där doktorn får framgång med vaxporträtt av välkända personligheter. Berömmelsen når ända till Versailles och Petite finner sig snart inkvarterad på slottet med sovplats i ett klädskåp! Det här är dock endast inledningen på hennes händelserika liv och efter franska revolutionen tar ödet henne vidare till London…

 9. Löparklubben för cancersystrar

  Av: Lloyd, Josie Tipsat av: Annelie Alexanderson

  En kvinna mitt i livet drabbas av bröstcancer. Hon blir naturligtvis förtvivlad. För första gången måste hon konfronteras med tanken på döden. På det stora hela tar hon dock beskedet med fattning. Värre är det med omgivningen. Vissa vågar knappt ta c-ordet i sin mun, andra tränger sig oombedda på med en kletig medkänsla som hon inte riktigt vet var hon ska göra av. Dessutom håller hon på att bli utmanövrerad på jobbet. Så vad gör hon i denna djupa kris? Jo, hon börjar jogga. Men inte ensam utan tillsammans med andra kvinnor i samma situation som hon själv. Författaren till boken, Josie Lloyd, fick själv cancer och trots att boken är fiktiv, märker läsaren att hon besitter en stor kunskap, både om själva sjukdomen men även om hur den drabbade kan reagera. Detta är en varm, humoristisk och djupt mänsklig roman.

 10. Middag för sex

  Av: Lu, Min Tipsat av: Kerstin Johansson

  Su Qin har mist sin make och Ding Bogangs fru har dött i cancer. De två inleder ett förhållande, som också inkluderar deras fyra barn, som är jämgamla med varandra. Varje lördagskväll äter de sex middag tillsammans, för att lära känna varandra och bilda en ny familj. Men en familj blir man inte så lätt och efter en tid bryts föräldrarnas relation. Trots detta så fortsätter de alla att påverka varandras liv. Vänskap och kärleksförhållanden uppstår och deras vägar korsas i många år framåt. En lättläst, underhållande, men också djuplodande roman om kärlek, vänskap och familjerelationer.

Vill du läsa fler boktips så kan du göra det här.

Biblioteksbussen Helsingborg

Biblioteksbussen är inställd

På grund av det rådande läget och de restriktioner som vi har så har vi ställt in alla biblioteksbussens turer framöver. Vi kommer meddela här på vår hemsida, och på sociala medier så fort läget förändras och biblioteksbussen återupptar sina turer. Vi hoppas att ni har förståelse. 

Biblioteksbussens turlista

Allerum, vid kyrkan: tisdag 16:55-17:30

Bårslöv, vid affären: torsdag 16:20-17:15

Domsten, Bygatan: tisdag 16:00-16:40

Fleninge, vid kyrkan: tisdag 14:00 – 14:30
 
Fjärestad, vid kyrkan: onsdag 15:00-15:40

Gantofta, vid affären: onsdag 17:00-19:00

Gustavslund, vid Gustavslundsskolan: lördag 11:00-12:30

Hamilton House: fredag 14:45-15:45

Humlegården, Fridas gata: måndag 15:10-15:35

Högaborg, Tranemansgatan 36: onsdag 14:00-14:40

Kattarp, vid stationen: tisdag 17:45-18:15

Kattarp, vid kyrkan: tisdag 18:20-19:00

Kungshults vårdboende: fredag 16:00-16:30 

Maria Park, Mariehällsv./Engelska gången: fredag 16:35-17:25

Mariastaden, Flohemsvägen: fredag 17:30-18:00

Miatorp, Blåklintsgatan vid Lussebäckstorget: måndag 15:40-16:10

Mörarp, vid affären: torsdag 17:30-19:00

Ramlösa, Brunnsallén: måndag 17:00-19:00

Raus Plantering, Industrigatan/Wienergatan: fredag 14:00-14:30

Raus Södra, Bifrostgatan: måndag 16:20-16:50

Slottshöjden, N Vallgatan: torsdag 09:45-11:00

Stattena, Norra Stenbocksgatan: torsdag 14:00-14:50

Tågaborg, Tågagatan vid Träffpunkten: torsdag 15:00-16:00

Utvälinge, Rodervägen: tisdag 14:50-15:30

Vallåkra, Ryavägen: onsdag 15:50-16:50

Ättekulla, Bärnstensgatan 34-60: måndag 14:00-15:00

Kontakta oss

Klicka för att hitta oss på Google Maps.
Adress: Bollbrogatan 1 25225 Helsingborg
Telefon: 042-106926

Nyheter

@hbgbibliotek på Instagram