Personalens boktips

 1. Hoppets tåg

  Av: Ardone, Viola Tipsat av: Lena Edvardsson

  Neapel strax efter kriget är en fattig plats i en dyster tid. Amerigo är sju år, och hans mamma har inget annat val än att sätta honom på ett tåg norrut, till den rikare delen av landet. Tåget fylls av fattiga barn och olika rykten frodas - tåget kommer att sprängas av fascisterna, de ska skickas till Ryssland och att man kommer att hugga av deras fötter. Men barnen kommer lyckligt fram och Amerigo får uppleva en annan värld med mat på bordet, skola och inte minst musik! Tills det är dags att åka hem igen. Rörande och roligt.

 2. Pestön

  Av: Hermanson, Marie Tipsat av: Lena Edvardsson

  I den andra boken om överkonstapel Nils Gunnarsson i 1920-talets Göteborg får vi ett riktigt kusligt fall att följa. Ett mord har skett och spåren leder till en skärgårdsö - Pestön. Ön har tidigare fungerat som karantänsstation men är numera ett fängelse med en enda fånge. Nils måste ta hjälp av journalisten Ellen Grönblad för att ta reda på vad som pågår. Men det är faktiskt ingen bra idé att frivilligt vara isolerad på en ö full av hemligheter och som dessutom hyser en extremt farlig mördare. Spänningen bli emellanåt härligt olidlig.

 3. Amerikansk jord

  Av: Cummins, Jeanine Tipsat av: Lena Edvardsson

  Lydia äger en bokhandel i Mexiko. En dag får hon en genomtrevlig kund, som senare till hennes fasa visar sig vara ledare för en fruktad knarkkartell. Bekantskapen leder till att hela Lydia släkt blir brutalt mördad, utom hennes åttaårige son. Lydia och Luka måste sälla sig till den stora grupp människor som försöker fly till USA genom att trotsa kidnappare, korrumperade poliser, ökenhetta och livsfarliga tågresor. Det finns också medmänsklighet och värme, men vem kan man lita på? Det är oavbrutet spännande men också gripande och tänkvärt.

 4. Inne i spegelsalen

  Av: Strömquist, Liv Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Detta är Liv Strömquists åttonde, hett efterlängtade serieroman. I detta album tar hon sig an vår tids extrema utseendefixering – ivrigt påeldad av sociala medier- och hon gör det med sitt sedvanliga skarpsinne och alldeles speciella humor. Men humorn till trots är det svårt att inte bli djupt bekymrad. För vad är det för värld under framväxt som framför allt våra döttrar nu måste leva i? Och vilka är det egentligen som kapitaliserar på denna råa objektifiering och människors ångest över orealistiska krav? Dessa frågor, och flertalet andra, försöker Liv svara på i denna bok där text och bild samspelar på ett helt underbart vis.

 5. En engelsk romans

  Av: Mero, Niina Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Finska Niina Meros begåvade och samtidigt mycket underhållande debutroman utspelar sig i välkända brittiska miljöer. Huvudpersonen Nora bor i Tammerfors. Hon är en brinnande anglofil men tvekar likväl när hon blir inbjuden till systerns giftermål i Oxford. Tänk om England inte kan leva upp till alla hennes förväntningar? Systerns blivande make är en aristokrat, boende på en herrgård, och naturligtvis hinner Nora knappt ens packa upp väskan på godset innan hon får uppleva både romantik och ond, bråd död. Boken är en mix av romance och gotisk mystik, lättsam men samtidigt fullspäckad med klassiska litterära referenser.

 6. Andra stället

  Av: Cusk, Rachel Tipsat av: Annelie Alexanderson

  Här möter vi M, gift med Tony och mor till unga Justine. De bor på en gård vid ett mäktigt marskland. På egendomen finns ett ”andra ställe”, ett hus dit M ibland bjuder konstnärer som då kan få arbeta ostört. M har sedan länge beundrat L, hans konst har gjort djupt intryck på henne. Mitt under pandemin bjuder hon in honom för några månaders kreativ vistelse hos dem. Men L dyker inte upp ensam, med sig har han en oväntad ung följeslagerska. Från och med nu blir M fullt sysselsatt med att försöka navigera i den nya dynamiken som uppstått på gården. Är detta en av höstens bästa böcker? Det är definitivt en kandidat.

 7. Vitvivan och gullsippan

  Av: Lindenbaum, Pija Tipsat av: Linda Stjernholm

  Vitvivan och Gullsippan är två grupper med barn som så smått börjar upptäcka att allt inte är riktigt rättvist. Schäfen, som är den som bestämmer låter barnen i Vitvivans grupp måla, leka och bada men barnen i Gulsippan får städa och bära sten. Det är som upplagt för revolution och barngrupperna börjar med att byta kläder med varandra för att få prova de andras liv ett tag. Lindenbaum har verkligen fångat den där känslan i magen av orättvisa som här leder till stora förändringar när barnen tar makten.

 8. Om du möter en björn

  Av: Kivelä, Malin Tipsat av: Linda Stjernholm

  Vad ska du göra om du möter en björn? Finns det något du är bättre på än björnen? Rita kanske? Spela spel? Vad ska du absolut inte göra? I den här både läskiga och roliga bilderboken får barnet tips på hur ett björnmöte kan hanteras för att både barn och björn ska komma undan oskadda. Om du till exempel råkar ha en korg med bär är det nog lika bra att lämna över den meddetsamma.

 9. Expeditionen

  Av: Rangström, Tuvalisa Tipsat av: Linda Stjernholm

  I Expeditionen får vi följa med på en resa in i kroppens olika landskap. Alltifrån tunntarmens vindlande tunnlar till lungornas blåsiga fält. Med på resan finner vi kocken, den gamla damen och berättaren själv som noga antecknar allt i sin loggbok. Det är både spännande, vackert och lite, lite otäckt när vi tar oss upp genom kroppen förbi muskelbergen och benknotornas bergsbestigning. Vart leder oss berättaren egentligen?

 10. Staden som försvann

  Av: King, Stephen Tipsat av: My Sörensson

  Ingen riktig Halloween utan vampyrer, och vad passar då bättre än en riktig klassiker? I denna storslagna berättelse följer vi författaren Ben Mears som återvänder till Salem’s Lot - en plats där hederliga liv utspelar sig bland villor, caféer och små industrier – för att göra upp med skrämmande händelser i sin barndom och skriva på sin nya bok. I utkanten av staden finns också The Marsten House som ligger placerat på en höjd och ondskefullt blickar ut över samhället. Huset har stått tomt i åratal men Ben får snart veta att det nyligen köpts av en Mr. Straker som tillsammans med sin partner planerar att öppna en antikaffär i staden. Men vem är denne Mr. Straker egentligen? Märkliga saker börjar ske; ett barn förvinner spårlöst och oförklarliga dödsfall inträffar. Något står inte rätt till... Ingen kan som Stephen King bygga upp ett universum att fullständigt uppslukas av och detta är inget undantag. Det här är den perfekta boken för dig som söker en riktigt kuslig läsupplevelse.

Vill du läsa fler boktips så kan du göra det här.

Biblioteksbussen Helsingborg

Bussen har massor av böcker!

Vi har dock inte alla bussens böcker med oss på varje tur eftersom bussen har ett begränsat utrymme. Men vi försöker alltid ha ett spännande, inspirerande och roligt urval av nya och gamla böcker med oss. Är du ute efter en speciell bok som du ser på hemsidan ska finnas på bussen så reservera den. När du fått aviseringsmeddelandet att boken finns att hämta kan du vara säker på att boken finns till dig på nästkommande tur. 

Observera att du inte kan hämta din reserverade bok på någon annan hållplats någon annan dag, vi har alltid bara den aktuella dagens reservationer med oss.


Juluppehåll

Biblioteksbussen kör ej mellan den 23 december 2021 och den 6 januari 2022.


Biblioteksbussens turlista

Adolfsbergs centrum: lördag 12:35-13:30

Allerum, vid kyrkan: tisdag 16:55-17:30

Bårslöv, vid affären: torsdag 16:20-17:15

Domsten, Bygatan: tisdag 16:00-16:40

Fleninge, vid kyrkan: tisdag 14:00 – 14:30
 
Fjärestad, vid kyrkan: onsdag 15:00-15:40

Gantofta, vid affären: onsdag 17:00-19:00

Gustavslund, vid Gustavslundsskolan: lördag 11:00-12:30

Hamilton House: fredag 14:45-15:45

Humlegården, Fridas gata: måndag 15:10-15:35

Högaborg, Tranemansgatan 36: onsdag 14:00-14:40

Kattarp, vid stationen: tisdag 17:45-18:15

Kattarp, vid kyrkan: tisdag 18:20-19:00

Kungshults vårdboende: fredag 16:00-16:30 

Maria Park, Mariehällsv./Engelska gången: fredag 16:35-17:25

Mariastaden, Flohemsvägen: fredag 17:30-18:00

Miatorp, Blåklintsgatan vid Lussebäckstorget: måndag 15:40-16:10

Mörarp, vid affären: torsdag 17:30-19:00

Ramlösa, Brunnsallén: måndag 17:00-19:00

Raus Plantering, Industrigatan/Wienergatan: fredag 14:00-14:30

Raus Södra, Bifrostgatan: måndag 16:20-16:50

Slottshöjden, N Vallgatan: torsdag 09:45-11:00

Stattena, Norra Stenbocksgatan: torsdag 14:00-14:50

Tågaborg, Tågagatan vid Träffpunkten: torsdag 15:00-16:00

Utvälinge, Rodervägen: tisdag 14:50-15:30

Vallåkra, Ryavägen: onsdag 15:50-16:50

Ättekulla, Bärnstensgatan 34-60: måndag 14:00-15:00

Kontakta oss

Klicka för att hitta oss på Google Maps.
Adress: Bollbrogatan 1 25225 Helsingborg
Telefon: 042-106926

Nyheter

@hbgbibliotek på Instagram