Personalens boktips

 1. Den sista middagen

  Av: Wahlgren, Anna E Tipsat av: Anna Wingårdh

  Sophie lever ett tillbakadraget liv och jobbar nattetid med att ge relationstips till lyssnarna på en radiostation. En dag blir hon plötsligt inbjuden till en middag med sitt gamla kompisgäng som hon inte haft någon kontakt med på tio år. Senast de sågs slutade med en katastrof där en av vännerna som dessutom var Sophies pojkvän hittades död i lägenhetens badrum. I tillbakablickar få vi följa de olika vännernas historia och där flera av visar sig dölja en hel del. Vad var det egentligen som hände den där ödesdigra kvällen ett decennium tidigare? Spännande och oväntad handling ända till slutet.

 2. Sarek

  Av: Kvensler, Ulf Tipsat av: Anna Wingårdh

  Detta är en fantastisk bra debut av Ulf Kvensler som är manusförfattare och står bakom folkkära tv-serier som Solsidan, Vår tid är nu och Molanders. Anna och Henrik är tillsammans sen tio år och bor i Stockholms innerstad. Varje år brukar de fjällvandra med väninnan Milena och ska så göra även detta år när plötsligt Milena introducerar sin pojkvän Jacob och frågar om även han kan följa med. Detta går inte riktigt hem hos paret men som ändå faller till föga och låter honom följa med. På tåget upp mot Norrland förslår Jacob att det ska byta och istället för att vandra i Abisko som de alltid gjort åka till Sarek istället. Detta visar sig bli mycket ödesdigert och nu följer en helvetisk vandring med en psykopat som sällskap. Mycket skickligt skriven med fantastiska skildringar av fjällvärlden. Så glad att jag fjällvandrade lite förra året för efter att ha läst denna bok kanske det inte blir fler gånger.

 3. Från någon som vill dig illa

  Av: Alfredsson, Karin Tipsat av: Anna Wingårdh

  Hämndtemat har alltid fascinerat mig alltsedan jag var 9 år och min pappa återberättade Greven av Monte Christo av Alexander Dumas för mig när vi varje vecka gick på långpromenad. I denna spännande bok är hämnden drivkraften för Lisa och Johnny som båda växte upp i utsatta hem och tillbringade en sommar 1973 på ett kollo. De får som vuxna kontakt via ett inlägg på Facebook där någon av de andra kollodeltagarna vill ha kontakt med andra och minnas den underbara sommaren för nästan 50 år sedan. För dessa två var dock sommaren allt annat än underbar och har satt djupa spår i deras liv. De träffas och bestämmer sig för att ta saken i egna händer och leta reda på mobbaren Yvonne, en av deltagarna och Erik, en av ledarna som var lite för intresserad av småflickor. Medan Erik har blivit en aktad domare har Yvonne gjort karriär inom fackföringsrörelsen och efter att Lisa och Jonny börjar smida sina hämndplaner kommer de två andras liv aldrig mer bli sig likt.

 4. Ensamhetens århundrade

  Av: Hertz, Noreena Tipsat av: Lotta Berling

  Hertz argumenterar starkt för att växande ensamhet är ett hot mot en tolerant och inkluderande demokrati. Hon ser det som en konsekvens av bland annat nyliberalismen, hur vi bor och arbetar, storstäder och den tekniska utvecklingen. Som en person med relativt stort behov av självvald ensamhet känner jag att det bitvis är en väl svart och ensidig bild som målas upp. Men oavsett om man håller med eller inte är detta en mycket intressant och tankeväckande bok om vårt samhälle och hur vi kan stärka vår samhörighet och gemenskap i spåren av pandemin.

 5. Den udda kvinnan

  Av: Gornick, Vivian Tipsat av: Lotta Berling

  Att läsa Vivian Gornick känns nästan som ett stimulerande samtal med en klok och insiktsfull person, som att promenera med henne längs New Yorks gator och lyssna till brottstycken av samtal och stadens många röster. I korta välformulerade avsnitt skriver hon om vänskap, relationer, författare, konstnärer och om kärleken till staden, där dagliga vandringar bland myllret av människor gör såväl ensamhet som nedstämdhet mer uthärdligt. Hon reflekterar även över följderna av att inte inrätta sig i den traditionella kvinnorollen – att vara den udda kvinnan.

 6. Skuggan av en dotter

  Av: Ferrante, Elena Tipsat av: Lotta Berling

  Ferrante blev enormt stor med Neapelkvartetten, men debuten skedde redan 1992 med Plågsam kärlek, den första boken i en löst sammanhållen trilogi om kärlekens baksidor. Skuggan av en dotter är den tredje, med moderskap i fokus. Berättarens vuxna döttrar har flyttat till pappan i Toronto och ensam kvar i Italien känner hon stor lättnad och frihet. Teman och händelser känns igen från böckerna om Lila och Lenù, men här i en mörkare, mer introspektiv och koncentrerad form. 150 sidor fyllda av förbjudna känslor och handlingar. Mörkt och alldeles lysande!

 7. Sveriges fantastiska historia – Forntiden

  Av: Göranson, Fabian Tipsat av: Charlotte Strohkirch

  Forntiden är första delen av flera böcker om Sveriges historia som följer olika familjers vardagsliv och hur det förändrades genom åren. Boken berättar om hur människorna bodde, firade högtider och mycket mer. Visst är det till exempel intressant att man under yngre jägarstenåldern (11 500 - 6000 år sedan) samlade nypon, blåbär, hallon, lingon och hasselnötter för att äta. De tyckte om att äta samma saker som vi gör idag. Det här är en illustrerad bok med serieavsnitt som är både lärorik och spännande för barn 5-12 år.

 8. Grim

  Av: Bergmark Elfgren, Sara Tipsat av: Susanne Johansson

  I åttiotalets Stockholm startar sextonåriga Håkan ett death metal-band tillsammans med några vänner. Den karismatiske Grim ansluter som sångare till bandet och de smider planer på att ta över världen med sin musik. Men plötsligt dör Grim och bandet läggs ned. Trettio år senare börjar Håkans son Kasper att drömma om Grim. Vem var egentligen Grim och hur dog han? Alla med intresse för musik, och i synnerhet de som gillar den svenska dödsmetallscenen, kommer att ha stor behållning av den här välskrivna bladvändaren.

Vill du läsa fler boktips så kan du göra det här.

Biblioteksbussen Helsingborg

Bussen har massor av böcker!

Vi har dock inte alla bussens böcker med oss på varje tur eftersom bussen har ett begränsat utrymme. Men vi försöker alltid ha ett spännande, inspirerande och roligt urval av nya och gamla böcker med oss. Är du ute efter en speciell bok som du ser på hemsidan ska finnas på bussen så reservera den. När du fått aviseringsmeddelandet att boken finns att hämta kan du vara säker på att boken finns till dig på nästkommande tur. 

Observera att du inte kan hämta din reserverade bok på någon annan hållplats någon annan dag, vi har alltid bara den aktuella dagens reservationer med oss.

Biblioteksbussens turlista

Adolfsbergs centrum: lördag 12:35-13:30

Allerum, vid kyrkan: tisdag 16:55-17:30

Bårslöv, vid affären: torsdag 16:20-17:15

Domsten, Bygatan: tisdag 16:00-16:40

Fleninge, vid kyrkan: tisdag 14:00 – 14:30
 
Fjärestad, vid kyrkan: onsdag 15:00-15:40

Gantofta, vid affären: onsdag 17:00-19:00

Gustavslund, vid Gustavslundsskolan: lördag 11:00-12:30

Hamilton House: fredag 14:45-15:45

Humlegården, Fridas gata: måndag 15:10-15:35

Högaborg, Tranemansgatan 36: onsdag 14:00-14:40

Kattarp, vid stationen: tisdag 17:45-18:15

Kattarp, vid kyrkan: tisdag 18:20-19:00

Kungshults vårdboende: fredag 16:00-16:30 

Maria Park, Mariehällsv./Engelska gången: fredag 16:35-17:25

Mariastaden, Flohemsvägen: fredag 17:30-18:00

Miatorp, Blåklintsgatan/Videgatan: måndag 15:40-16:10

Mörarp, vid affären: torsdag 17:30-19:00

Ramlösa, Brunnsallén: måndag 17:00-19:00

Raus Plantering, Industrigatan/Wienergatan: fredag 14:00-14:30

Raus Södra, Bifrostgatan: måndag 16:20-16:50

Slottshöjden, N Vallgatan: torsdag 09:45-11:00

Stattena, Norra Stenbocksgatan: torsdag 14:00-14:50

Tågaborg, Tågagatan vid Träffpunkten: torsdag 15:00-16:00

Utvälinge, Rodervägen: tisdag 14:50-15:30

Vallåkra, Ryavägen: onsdag 15:50-16:50

Ättekulla, Bärnstensgatan 34-60: måndag 14:00-15:00

Bussen kör inte följande dagar:

14 - 18 april samt 30 april

1 och 26 maj

5 november

Sommaruppehåll: 1 juni - 8 augusti

Juluppehåll: 23 december - 6 januari (2023)

Kontakta oss

Klicka för att hitta oss på Google Maps.
Adress: Bollbrogatan 1 25225 Helsingborg
Telefon: 042-106926

@hbgbibliotek på Instagram