Flickan och skammen – en bok om samhällets syn på slampor av Katarina Wennstam

Funderar du över vad du bör, eller inte bör ha på dig? Funderar du över vem du bör eller inte bör umgås med? Som vuxen kvinna är ramarna etablerade. Med ramarna avses de normer som styr hur jag får se ut och vad jag får göra för att undvika dömande från mina medmänniskor. Wennström uttrycker sig på följande vis:

”En ung tjej ska gärna se ut som om hon anspelar på sex, som om hon vet att hon kan attrahera män med sitt yttre. Men hon får samtidigt inte vara övertydlig. Och hon får inte vara en sexuell varelse med en egen stark sexualitet.” (s. 14)

I Wennstams Flickan och skammen jämförs konsekvenserna av dessa normer med en balansakt där ett felsteg kan innebära döden. I boken varvas tjejers berättelser om hur de har stigmatiserats på sina sociala sammanhang med historiska perspektiv och offentliga kvinnor, bland annat Marie Curie och Astrid Lindgren, som drabbats av så kallad slut-shaming. Stigmatiseringarna drabbar fyra grupper av tjejer: våldtäktsoffer, sexuellt aktiva tjejer, outsiders samt de som är attraktiva och därmed väcker avundsjuka.

Wennstam bjuder inte på någon lätt-tuggad läsning och emellanåt är smärtan och känslan av orättvisa så påtaglig att jag mår illa. Men den lämnar mig med känslan av att jag kan bidra till en förändring. Jag behöver dock lite hjälp.

Boken finns i flera olika format

 1. Flickan och skammen

  Undertitel: en bok om samhällets syn på slampor
  Av: Wennstam, Katarina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Könsrollsfrågor
  Finns som: E-bok
 2. Flickan och skammen

  Undertitel: en bok om samhällets syn på slampor
  Av: Wennstam, Katarina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Könsrollsfrågor
  Finns som: Ljudbok, MP3