Wursten och veganen av Åsa Asptjärn

Knepig titel men låt er inte luras! Den här boken beskriver vänskap och ovänskap i gränslandet mellan barndom och tonår, med mycket värme och humor.

För några veckor sedan framträdde Asptjärn på en förlagsdag i Lund och pratade om sin nya bok. Hennes dråpliga sätt att berätta om handlingen väckte genast mitt intresse. Och jag blev inte besviken när jag sedan läste boken. Huvudpersonen är 12-åriga Bodil. Hon kallas Wursten eftersom hon älskar korv. Och henne får vi följa under ett sommarlov som har både toppar och dalar. Bästisen Veronika börjar i rask takt gå vidare mot tonårslivet medan Wursten fortfarande vill vara barn. Det gör att de inte längre har så mycket gemensamt. En sorg för Wursten, för hon saknar sin vän. Samtidigt vill hon inte hänga med Veronika på hennes premisser, med killar, tamponger och nya coola tjejkompisar.

Men så träffar hon Diana, en tjej i samma ålder som inte påminner om någon annan hon träffat. Diana är vegan, djurrättsaktivist och enligt Wurstens storebror lite creepy… Det är mycket som är coolt och spännande med Diana. Men det är också något som inte känns helt rätt. Hur långt är Wursten beredd att gå för att vinna Dianas vänskap? Kommer hon och Veronika någonsin att hitta tillbaka till varandra? Och vem vill hon egentligen själv vara?

Härlig skildring av tweenies-världen, där alla kämpar med hitta sin egen riktning.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Carina Granberg den 6 oktober 2017