Sverigefinnarnas dag
Sverigefinska nationaldagen firas 24 februari. Att det blev just denna dag beror på att en folklivsforskare, som hette Carl Axel Gottlund, föddes denna dag.
Gottlund var den person som i början av 1800-talet ”upptäckte” skogsfinnarna i Sverige – de finnar som sedan lång tid tillbaka befolkade skogarna i Norrland, Bergslagen och Värmland.
Sverigefinska nationaldagen firades första gången 2010.
Språkgren
Finska tillhör de finsk-ugriska språken och är besläktat med samiska och estniska. Finskan har använts i Sverige så länge som Sverige funnits som nation.
Skogsfinnar - språkbevarare
Många av de finnar som kom till nuvarande Sverige under 15- och 1600-talet lärde sig svenska. De finnar som arbetade i skogen höll sig däremot ofta för sig själva och bevarade därför sitt finska språk långt in på 1900-talet. I dag räknar man med att cirka 300 000 sverigefinnar kan finska.
Låter finskan på samma sätt i Sverige som i Finland?
Den finska som talas av sverigefinnar är i stort sett samma finska som talas i Finland. Men precis som i alla minoritetsspråk har vissa nya ord smugit sig in i språket. Två sådana ord är tunnelbana och mobiltelefon. Den talade finskan kan skilja sig åt något när det gäller grammatiken. Alfabetet är detsamma som det svenska alfabetet, men några bokstäver används mycket sällan i finskan. Sådana är till exempel c, x och z. Å förekommer bara i svenskspråkiga namn.
Finska i skolan
Fram till 1990-talet fanns det cirka 300 kommuner som erbjöd tvåspråkig skolundervisning på finska och svenska. Men 2003 fanns tvåspråkiga klasser kvar i endast sex kommuner
Finska- ett svårt språk?
Inte enligt Språkrådet. Och se, här är ett ord som förenklar:
hän – betyder både hon och han.
Finland, en svensk koloni
Redan på 1100-talet flyttade de första finländarna till Sverige. Finland var en svensk koloni och många finnar valde att söka sig till nya platser inom det som var deras land, Sverige. De arbetade i gruvorna eller i skogen, levde avskilt från övrig befolkning och behöll sitt modersmål, finska.
Nya gränser – nytt land
Finland förblev svensk koloni ända fram till 1809. Detta år förlorade Sverige landet till Ryssland och nationerna fick nya gränser. Många finsktalande i norr hamnade på västra sidan gränsen, alltså i Sverige. De fortsatte att arbeta, leva och prata det språk de lärt sig, finska, men nu var deras språk plötsligt ett ”främmande” språk i deras eget land.
Efter 1809 fortsatte fler människor från Finland, nu ockuperat av Ryssland, att komma till Sverige. De kom för att söka arbete eller för att fly undan den ryska ockupationen. De var dåtidens politiska flyktingar.
Krigsbarn
Under 2-a världskriget skickades 80 000 finska barn till Sverige. De sändes iväg av sina föräldrar för att klara sig undan Sovjetunionens anfall. När kriget väl var slut, kunde eller ville inte alla barn återvända. 7000 barn kom att stanna i Sverige.
Arbetskraft
Under efterkrigstiden fortsatte finländare att komma hit. Finland var ett land härjat av kriget och Sverige var ett land som behövde arbetskraft. Av de vuxna som kom, var det många som aldrig lärde sig att tala svenska så bra. För deras barn, uppvuxna i Sverige, blev det tvärtom – de glömde sitt modersmål och blev svensktalande.
Källor:
sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=3587065
lansstyrelsen.se/stockholm
minoritet.se
nationellaminoriteter.nordiskamuseet.se <