Ta det som en man av Hampus Nessvold

21-årige Hampus Nessvold har hunnit med mycket; en egen podcast, radiokomediserien 22 kvadrat , hitlåten Thinking out loud m.m. I sin personliga debutbok Ta det som en man delar han med sig av sina tankar om identitet och manliga ideal. Kan man som kille tycka om Carola och hata sport utan att vara gay? Kan man krama killkompisen utan ryggdunk?

Nessvold ger oss små glimtar ur sin uppväxt och tonårstid då han ständigt tävlade med de andra killarna om att vara modigast och manligast, även om det innebar att andra runtomkring ofta fick betala priset. ”Jag förstår att det kan ha funnits en gaykille i klassen som aldrig vågade komma ut i rädsla för att Hampus, fjorton år, skulle förtrycka honom. De tankarna gör att jag går sönder och samman.” skriver Nessvold i boken. Jag imponeras både av hans mod att skriva om sina mindre smickrande sidor och de insiktsfulla slutsatser han drar av sina erfarenheter. Nu har han sedan länge tröttnat på att passa in i den stereotypa mansrollen. Han är livrädd för slagsmål och kommer aldrig att tända en grill. Och så får det vara, Nessvold är numera fullkomligt trygg i det.

Efter att ha läst boken hittar jag ett gammalt Youtube-klipp där ett fan till Lena Philipsson, då tonårige Hampus Nessvold, får sjunga en duett med henne i ett TV-program. Och mina ögon tåras för det syns så tydligt när han sjunger vem han egentligen vill vara. Ta det som en man är höstens mest träffande bok för unga vuxna!