The Ballad of Black Tom av Victor Lavalle

2016 utkom Lavalles suveräna kortroman The Ballad of Black Tom. Boken handlar om en ung, svart man i 1920-talets Harlem, och är lika delar socialpolitisk kommentar, övernaturlig skräck och medryckande spänningsroman. Boken är en omskrivning av Lovecrafts novell The Horror at Red Hook. I en värld av rök och skuggor blandas vemod med paranoia och maktlöshet. Lavalle ifrågasätter Lovecraft och den destruktiva trångsynthet som han representerar. Samtidigt bygger Lavalle vidare på och fördjupar något av det jag uppskattar mest hos Lovecraft; skräcken som en existentiell ångestkänsla som förmedlas till läsaren genom antydningar och föraningar. Lavalles variant av berättelsen är kusligare än förlagan.

Två saker kan man med säkerhet säga om H.P. Lovecraft. Hans inflytande på skräcklitteraturen kan inte underskattas, och han var rasist. Xenofobi och kulturell trångsynthet utmärker hans beskrivningar av i stort sett alla karaktärer som inte är bosatta i New England och av engelsk härkomst.

Hans inflytande innebär att det kontinuerligt publiceras berättelser som utspelar sig i de världar han skapat. Ibland tröttnar jag på alla nya situationer monstret Cthulhu dyker upp i. Sherlock Holmes vs. Cthulhu, Corporate Cthulhu: Lovecraftian Tales of Bureaucratic Nightmare, Atomic-Age Cthulhu...   Men ibland kan det vara bra att få se avgrunderna öppnas mot den kosmiska tomheten från ett annat perspektiv än Lovecrafts, just eftersom hans kulturella perspektiv var så snävt.

Taggar:

Tipsat av: Arvid Alfredsson Grahn den 12 oktober 2018