Personalen tipsar för barn och unga

Här hittar du lästips från oss som arbetar på biblioteken i Familjen Helsingborg. Klicka på titeln för att reservera och läsa mer om varför just det här är en av våra favoriter.

Tips för barn

 1. Pappas långa ben

  Av: Brun-Cosme, Nadine Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  Vad händer om pappas bil inte kan starta när pappa ska hämta på förskolan? Och vad händer om pappa inte kan låna grannens traktor istället? Eller om draken som bor i skorstenen inte har tid att flyga dit? Ja, om allt går fel så har pappa i alla fall sina långa ben. Saker kan gå fel men det finns alltid en lösning på problemet, om du bara vill det riktigt mycket. Denna stiligt illustrerade bilderbok är en mycket liten saga som kan lugna någons mycket stora oro. Passar barn upp till 6 år, och alla andra.

 2. Larson har en dålig dag

  Av: Casta, Stefan Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  Tuppen Larson vaknar på fel sida pinnen, och trillar faktiskt av det första han gör. Därefter följer olycka efter olycka, som inga är Larsons fel egentligen, men det är honom alla skäller på. För han är ju tuppen, och allt är tuppens fel. Lite tråkigt tycker Larson, som ju har det jobbigt nog ändå. En, trots allt, mysig bilderbok om att det är okej att vara lite klantig ibland, vi gör ju alla vårt bästa. Bilderna och texten är knasiga och roliga och ger berättelsen mycket humor. bilderbok som passar högläsning för barn upp till 7 år, men är rolig för alla åldrar.

 3. Sagan

  Av: Borell, Sanna Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  En annorlunda Rödluvan-saga, där varken vargen eller rödluvan är den riktiga skurken. Istället kommer monstret från ett mycket oväntat håll. Det är en vrickad berättelse med flera vändpunkter, och den är precis lagom ruskig för de flesta. Bilderna är roliga och berättar på ett fiffigt sätt berättelsen, medan texten snarare lär läsaren om hur sagor är uppbyggda. Boken är kul att läsa både med små och stora barn, och kan utan bekymmer användas som ett pedagogiskt verktyg för att prata med barn om olika berättarknep. Bilderbok som passar barn i alla åldrar.

 4. Bibbi på promenad

  Av: Olsson, Ingrid Tipsat av: Maria Folkesson

  Bibbis mormor kommer på besök. Med sig har hon sin hund Lasse som Bibbi älskar. Utan att mamma och mormor märker det tar Bibbi och Lasse en promenad. Men Lasse är stark och när han jagar efter en katt tappar Bibbi kopplet och Lasse springer iväg. Lyckligtvis kommer han tillbaka till Bibbi och de kan lugnt gå hem. Ett äventyr att läsa för barn från 1 år.

 5. Ett litet djur åt Pelle

  Av: Lindgren, Astrid Tipsat av: Maria Folkesson

  Illustratören Maria Nilsson Thore har gett nytt liv åt delar av Astrid Lindgrens ”Vi på Saltkråkan”. ”Ett litet djur åt Pelle” innehåller gosiga kaniner, åskoväder och sjönöd. I sällskap av bästa kompisarna Tjorven och Båtsman upplever Pelle en av de lyckligaste dagarna i sitt liv, dagen då han får en egen kanin. I ”Far ända i ni baljan” är det Tjorvens och Stinas tur att få egna djur att ta hand om. ”Vi på Saltkråkan” skrevs först som TV-manus och gavs sedan ut som bok. När den nu ges ut som bilderbok har den fått ett generöst format med varma härliga bilder som passar att läsa högt för barn från 4 år

 6. Idde och Hajen

  Av: Ekman, Ellen Tipsat av: Maria Folkesson

  Idde längtar efter en egen katt och tjatar så mycket att mamma till slut ger med sig. De åker till ett katthem för att välja en katt att ta hand om. Där finns många olika sorters katter, och Ellen fastnar för den skyggaste av dem alla, Hajen. Hajen är till en början försiktig, men i slutet av dagen somnar de tillsammans i Iddes säng. Lyckan är total. Ellen Ekman har både skrivit och illustrerat denna fina bilderbok som passar att läsa högt för barn från 4 år.

 7. Lev som du vill

  Av: Ohlsson, Birgitta Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  ”10 svenska kvinnor visar vägen” ja, det hörs ju vad boken handlar om. Det är en vackert illustrerad och inspirerande faktabok riktad till barn och unga, där kända svenska kvinnor från då och nu får sina framgångar och motgångar berättade på ett enkelt sätt. På många sätt lik andra böcker av samma slag, men Ohlsson har valt flera ovanliga och läsvärda personer att skriva om. Från Elise Ottesen Jensen till Fadime Sahindal och Greta Tunberg, bland andra. Alla har ett tydligt budskap till läsaren: Flickor ska ha samma rätt att gå sin egen väg och leva sitt bästa liv som pojkar. Lämplig 8-100 år.

 8. När prinsessor går på äventyr

  Av: Gustavsson, Per Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  Per Gustavssons bilderböcker om Prinsessor och Prinsar har länge varit en personlig favorit, och nu kommer han ut med ännu en fantastisk berättelse. Den här gången får vi möta kanske fler prinsessor än någonsin och tillsammans visar de att om man är tillräckligt många så är nästan allt möjligt. De stöter på svårforcerade floder, täta skogar och korvbrist, men övervinner alla problem tack vare varandra. Boken är lite extra rolig och med en finurlig slutknorr, och kan uppskattas även av en vuxen högläsare. Passar barn upp till ca 7 år, och alla andra.

 9. Greta och jättarna

  Av: Tucker, Zoë Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  En välskriven och lustfyllt tecknad bilderbok om ett högst aktuellt ämne, inspirerad av Greta Tunbergs berömda bedrifter. Djuren i skogen ber Greta om hjälp när jättarna förstör deras hem, Skogen. Och jättarna varken ser eller hör dem de skadar. Greta tar upp kampen och får oväntat medhåll från alla riktningar. Boken gör sig så klart allra bäst i ett sammanhang där barn och vuxna kan prata om klimatet, men den står väl även på egen hand, som en spännande och medryckande berättelse om mod, gemenskap och framtiden. Bilderbok för barn upp till ca 7 år, som borde läsas av alla.

 10. Anne Franks dagbok

  Av: Frank, Anne Tipsat av: Lotta Berling

  En makalöst vältecknad version av en av världens mest kända böcker, som börjar 1942 när Anne fyller 13 år. En av presenterna är en dagbok. En månad senare tvingas familjen gå under jorden och gömma sig för nazisterna. Under de två åren som gömd skriver Anne ner sina tankar i dagboken – och som hon kan skriva! Den sista anteckningen är från den 1 augusti 1944. Tre dagar senare avslöjas gömstället. Anne dog i koncentrationsläger i februari 1945, men hennes dagbok har blivit odödlig och denna serieroman sprakar av liv.

Tips för unga

 1. Familjen

  Av: Lidbeck, Cecilia Tipsat av: Ronja Pihl

  Ella bor på en gård tillsammans med Familjen. Fast det är ingen vanlig familj, för de flesta är inte släkt, utan bor där för att de valt det. De vill bo med Familjen på grund av Far. Far är den som bestämmer på Familjens gård, bestämmer att ingen ska ha kontakt med dem som bor utanför gårdens stängsel. För därute är det kaos – skolorna är stängda, inga barn födds, det finns gift i maten… Det säger Far. Bara Familjen kommer överleva. Men en dag står det en pojke utanför stängslet och tittar in. Han ger Ella en helt annan bild av världen utanför. Vad är sanningen?

 2. Hon vet allt om oss

  Av: Gordan, Kajsa Tipsat av: Ronja Pihl

  En ny tjej börjar i klassen och ett kompisgäng bildas. De känner inte varandra så väldigt väl. Gamla vänskaper håller på att ta slut, kanske nya är på gång. De tar sig in på sin gamla skola som håller på att renoveras, hittar kuratorns kontor. En sätter sig i kuratorns stol och maktbalansen ändras med en gång. Från den dagen blir det många sessioner i kuratorns överlämnade kontor och plötsligt sitter en av kompisarna inne med allas hemligheter. Vem vet vad det kan få för konsekvenser?

 3. I väntan på mitt ovanliga liv

  Av: Sahlin, Pär Tipsat av: Ronja Pihl

  Silas har börjat högstadiet, men livet är lite tradigt. Klasskamraten Viggo spöar upp honom bara därför att, pappa är besviken på hans bristande intresse för fotboll, och kärleken Narin vet inte om att han finns. Ända vännerna han har är Gun och Åke, två 80-plussare som har kiosken där han bor och deras hund Tubbe. Men allt ändrar sig snabbt för Silas. Syrran visar sig vara en vän, Narin en allierat, Viggo kanske har egna problem och Åke verkar ha en hemlighet. Allt i Silas’ liv blir vänt uppochner på gott och ont.

 4. Vad håller ni på med? En antologi om klimatet

  Tipsat av: Caroline Karlsson

  Den här boken innehåller olika texter som berör klimatfrågan. Allt från seriestips till Greta Thunbergs tal till FN. Klimatpsykologer förklarar hur vi människor fungerar – varför inte alla göra med när de redan vet att klimathotet är på riktigt och vad de kan göra och hur du som vill kämpa för vår planet kan få med dig andra. Här finns berättelser om framtida generationer som undrar vad vi idag håller på med. En zombieöverlevnadsexpert ger många konkreta tips på hur du kan förbereda dig för olika slags katastrofer. Som läsare kastas man mellan obehag, ångest och hopp och en vilja att kämpa.

 5. Odla din egen miniatyrträdgård

  Av: Farrell, Holly Tipsat av: Helene Bergholtz

  Det här är en söt, liten bok som visar att man inte behöver något större utrymme för att kunna pyssla med växter och skapa en hel liten miniträdgård inne eller ute. Man kan till exempel göra en liten köksträdgård med kryddor eller bär, göra mosskonst eller varför inte fixa ett terrarium med köttätande växter! Tipsen och idéerna fungerar både inomhus och utomhus och boken är verkligen inspirerande och roligt skriven och illustrerad.

 6. Blynätter

  Av: Jakobsson Lund, Anna Tipsat av: Martin Bensch

 7. Bli kvar

  Av: Hjertzell, Maja Tipsat av: Martin Bensch

 8. Sakramentet

  Av: Forsmark, Ann-Sofi Tipsat av: Martin Bensch