Boktips för barn & unga

Här hittar du lästips från oss som arbetar på biblioteken i Familjen Helsingborg. Klicka på titeln för att reservera och läsa mer om varför just det här är en av våra favoriter.

Tips för barn

 1. Halsduken

  Av: Stoor, Stina Tipsat av: Evelina Hartwig

  I denna bok berättas det om uppror och försoning genom en kliande halsduk. Lo ska till morfar och vara där hela dagen. På promenaden dit så säger mamma att han måste ha på sig halsduken för att inte frysa. Det vill inte Lo. Han vill inte heller vara hos morfar hela långa dagen. Ilskan över halsduken fortsätter hemma hos morfar och Lo gömmer sig bakom soffan för att klippa sönder den. När morfar upptäcker detta tar han fram nål och tråd och lagar halsduken samtidigt som han ger den ett namn, ögon och en näsa. Halsduken blir sedan en del av deras lek under dagen och på vägen hem får den sitta runt Lo`s hals, då är den ju så mycket mer än en halsduk som kliar.

 2. Vems är kläderna på strecket

  Av: Fridh, Linda Tipsat av: Evelina Hartwig

  En bilderbok för barn som upptäckt det härliga i att själv bestämma. Från första uppslaget får vi följa en skata som presenterar olika klädesplagg och de barn som dessa klädesplagg tillhör. Det finurliga är att det inte är barnens favoritplagg som vi får se, utan de används för att gestalta något annat som barnen mycket hellre vill ha eller tycker om. Kråkans vilja och uttryck är också en stark behållning av att läsa denna bok.

 3. Sonja och skilsmössan

  Av: Gahrton, Måns Tipsat av: Evelina Hartwig

  Sonja och skilsmössan är en bok om Sonja vars föräldrar nyligen separerat. Genom två olika mössor möter vi den förvirring som kan uppstå för barnet i förhållande till de separerade föräldrarnas känslor. Den ena veckan har pappa valt en mössa han tycker att Sonja ska ha, och den andra veckan har mamma valt en mössa. Föräldrarna får till slut syn på sitt agerande och Sonja går stärkt ur det hela i vetskapen om att hon också får bestämma och att det inte spelar så stor roll vilken mössa hon väljer, båda är lika bra och värmer henne lika gott.

 4. Så växer världen

  Av: Olsson, Lotta Tipsat av: Amanda Nanor

  När något fått ett namn, så blir det verkligt. Ett troll finns lika mycket som en snok. Och när man läser, händer något märkligt: det öppnar sig en värld i varje bok. Alltså, Lotta Olsson och Maria Nilsson Thore är ju bara kärlek rent av! Hur lyckas de varje gång göra så fina och fantastiska böcker! Detta är en helt underbar bok om hur orden kommer till och hur vi växer, och vår värld med, med hjälp av ordens magi. Bara läs, ni kommer älska den!

 5. Harry över havet av Lennart Eng

  Av: Eng, Lennart Tipsat av: Charlotte, bibliotekarie, Helsingborgs bibliotek

  Bilderboken ”Harry över havet” av Lennart Eng utspelar sig också i havsmiljö, här skildrad ur en havstruts perspektiv. Harry älskar friheten och flyger runt högt upp i luften hela dagarna med fin överblick över stora områden. Ofta spanar han in något som kan vara gott att smaka på, men ibland blir han besviken, för det som ser ut att vara ätbart är bara en färgglad plastförpackning som spolats iland. Vad ska Harry göra när han befinner sig långt ute till havs och behöver vila sina trötta vingar en stund? En fin berättelse med havsfriska illustrationer om en fågelart som inte ofta skildrats i bilderböckernas värld. För barn 3-5 år.

 6. Storm-Stina av Lena Andersson

  Av: Anderson, Lena Tipsat av: Charlotte, bibliotekarie, Helsingborgs bibliotek

  Det är 32 år sedan Lena Andersons bok ”Storm-Stina” gavs ut första gången och den är fortfarande en bok många barn kan ha behållning av. På sommaren bor Stina hos morfar i hans lilla stuga som ligger nära stranden. De har härliga dagar ihop, Stina hjälper morfar att dra upp fiskenäten och leker ute hela dagarna. En kväll när det blåst upp till storm går Stina ut på egen hand, först njuter hon av de starka vindarna och havets höga vågor, men efter en stund önskar hon inget hellre än att morfar ska komma och hämta hem henne. En vardagsberättelse som rymmer både lugn och dramatik. Boken har underbara illustrationer i akvarell. För barn från 3 år.

 7. Edison – Musen och den försvunna skatten av Torben Kuhlman

  Av: Kuhlmann, Torben Tipsat av: Charlotte, bibliotekarie, Helsingborgs bibliotek

  Edison – Musen och den försvunna skatten” av Torben Kuhlmann berättar om ett undervattensäventyr som musen Edison och hans vän professorn är med om. De börjar med noggranna förberedelser och bygger själva ubåten de ska färdas i. Professorns tekniska kunskaper inspirerar läsaren att lära mer om teknik och naturvetenskap och bilderna gör det lättare att förstå hur allt fungerar. Äventyrarna måste arbeta hårt och omvärdera och testa nya idéer innan de är klara för avfärd. När allt är klart ger sig Edison och professorn iväg ner i havsdjupen för att söka efter den försvunna skatten. En inspirerande berättelse med fantastiska illustrationer för barn från ca 5 år och uppåt

 8. Festen av Petter Lidbeck

  Av: Lidbeck, Petter Tipsat av: Lena Edvardsson

  Detta är den första ”Signe Holm”-deckaren. Signe kan lättast beskrivas som en ung Saga Norén (Länskrim Malmö). Hon säger det hon tänker, eller inget alls. Det är lite jobbigt för hennes kusin Elsa. Särskilt eftersom Signe ska bo hemma hos Elsa ett tag. Men när en mystisk tragedi händer: en granne blir påkörd och dödad strax efter en fest hos Elsas föräldrar, då är Signes iakttagelseförmåga och osvikliga logik fantastiska redskap och flickorna blir vänner trots allt. Dessa böcker passar barn från ca 12-13 år som är vana vid vuxendeckare på tv.

 9. Mysterieklubben och bankrånarna av Patrik Bergström

  Av: Bergström, Patrik Tipsat av: Lena Edvardsson

  Mysterieklubben är en deckarserie för lite yngre barn som vill ha spänning och äventyr. Amanda och Carl är de båda medlemmarna i Mysterieklubben – MK - som också står för Modig och Klok. Amanda är extremt modig, och då kan det vara bra att Carl är lite mer klok. I Vilunda vimlar det av dolda rum, mystiska ljus och andra mysterier. I denna bok hittar barnen underjordiska tunnlar under staden. Har någon annan också upptäckt dem? T ex några bankrånare? Böckerna är lättlästa med många fina bilder. Från ca 7 år.

 10. Kod Orestes av Maria Engstrand

  Av: Engstrand, Maria Tipsat av: Jenny Bowman

  Kod Orestes passar perfekt till bibliotekens deckartema på läslovet - fullt av gåtor, koder och chiffer. En dag får Malin av en främling ett mystiskt brev som hon sen måste överlämna till den nye grannen Orestes – en tråkig kille med vit skjorta och portfölj. Han river visserligen sönder brevet, men detta är ändå början på en fin vänskap och ett spännande äventyr som innehåller många härliga mysterier. Någon har kallat boken Da Vinci-koden för barn, och den är verkligen både spännande och intressant på ett uppslukande sätt. Från ca 10 år.

Tips för unga

 1. Bortförda

  Av: Källner, Oskar Tipsat av: Amanda Nanor

  Alice och Elias bor med sina föräldrar i ett villaområde utanför Uppsala. En kväll försvinner deras mamma, och pappan blir häktad, misstänkt för att vara inblandad. Alice och Elias bestämmer sig för att rädda sina föräldrar. De beger sig ut i skogen för att leta efter mamma, men de hittar något helt annat. I skogen befinner sig Brock, en azkalor från rymdskeppet Stillheten, som ska rädda en förlorad besättningsman. Och det visa sig att Brock och syskonen har en gemensam fiende. Det här är som PAX fast i rymden! Spänningen är på topp och det är svårt att lägga ifrån sig boken när man väl börjat.

 2. Fula tjejer

  Av: Bjärbo, Lisa Tipsat av: Amanda Nanor

  På en skola i Gnesta startar någon instagramkontot Fula tjejer. Tilde, Eleni och Jasmine går i samma klass men har knappt pratat med varandra, förrän nu, när både Tilde och Jasmine hamnar på Fula tjejer. Trots sina olikheter bestämmer de sig för att gå ihop. Tillsammans tänker de sätta dit den jäveln som ligger bakom kontot. Alltså den här boken är en sån klockren ögonöppnare vad unga tjejer går igenom idag med hetsen av sociala medier. Måste läsas av alla, både unga och gamla och man ryser verkligen av upplösningen, sån girl power!

 3. Festen av Petter Lidbeck

  Av: Lidbeck, Petter Tipsat av: Lena Edvardsson

  Detta är den första ”Signe Holm”-deckaren. Signe kan lättast beskrivas som en ung Saga Norén (Länskrim Malmö). Hon säger det hon tänker, eller inget alls. Det är lite jobbigt för hennes kusin Elsa. Särskilt eftersom Signe ska bo hemma hos Elsa ett tag. Men när en mystisk tragedi händer: en granne blir påkörd och dödad strax efter en fest hos Elsas föräldrar, då är Signes iakttagelseförmåga och osvikliga logik fantastiska redskap och flickorna blir vänner trots allt. Dessa böcker passar barn från ca 12-13 år som är vana vid vuxendeckare på tv.

 4. Uppdrag Plastkampen av Martin Dorey

  Av: Dorey, Martin Tipsat av: Ann Nilsson

  The beach clean network är en kampanj som författaren, efter att ha vadat genom ett täcke av plastflaskor på en strand i Cornwall, startade för några år sedan. Det resulterade bl.a. i åtta strandstädarstationer. Över hela världen har folk hakat på och plockar skräp två minuter om dagen och publicerar en bild på skräpet med hashtag #2minutebeachclean eller #miljöhjältepå2minuter. I boken som är både informativ och humoristisk finns 50 poängsatta uppdrag att utföra. Plastkampen går att utkämpa i köket, på stranden, i toaletten, i garderoben, ja överallt, tyvärr.

 5. Stephen Hawking av Kate Scott

  Av: Scott, Kate Tipsat av: Ann Nilsson

  Serien ”Ett fantastiskt liv” riktar sig till barn från nio år och har hittills utkommit med tre biografier om kända personer. Tanken med serien är att uppmuntra barn att tro på sig själv och allt fantastiskt som de kan göra med sina liv. Upplägget är pedagogiskt och trevligt. I en av böckerna är det Stephen Hawkings liv vi får ta del av. Uppväxten, studier med toppresultat, familjeliv, hans svåra sjukdom som upptäcktes när han läste på universitetet och förstås hans forskning om universum och Big Bang. Övriga böcker handlar om Michelle Obama och Malala Yousafzai.

 6. Nordlys - Resan till Jutundalen

  Av: Falch, Malin Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  En märklig pojke dyker upp i Sonjas hus mitt i natten, han är lite för snabb och farlig för att vara en vanlig människopojke, men vad har hon ingen aning om. Ändå litar hon på hans goda avsikt och går med på att följa med till ”den andra världen”, vad det nu betyder. Hon får ganska snabbt reda på att det betyder troll, både små söta och stora monsterlika, älvor, magiska krafter och en massa annan hemlig nordisk historia. Det blir ett spännande äventyr som förhoppningsvis kommer fortsätta i kommande delar av denna nya serie. Strålande illustrerad av författaren. Passar från ca 9 år.

 7. Paper girls

  Av: Vaughan, Brian K Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  I väntan på att Vaughan (författaren) skriver vidare på en av mina andra favoritserier har jag fått upp ögonen för den här som denne skriver just nu. Paper Girls handlar om ett gäng tjejer som ute på sin vanliga tidningsrunda en allhelgonanatt råkar ut för både skrämmande aliens, hjärnvecklande tidsresor, sina egna vuxna jag, och mycket mer. Den är spännande, fartfylld, stundtals förvirrande, och helt uppslukande. Vasst illustrerade av Cliff Chiang. Passar mellanstadiet och uppåt, finns på engelska.

 8. Ms Marvel

  Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  Ms Marvel är en klassisk superhjälte-serie med 10 volymer släppta och är, enligt mig, en underskattad guldklimp. Den hanterar på ett varligt och generöst sätt både vardagsproblem och heroiska bekymmer. Och den gör det med en bred lins av vad det ”normala” egentligen är. När jag läser om Kamala får jag alltid ta del av alla karaktärernas perspektiv, inte bara huvudrollen, och oftast får jag till och med sympati för skurken! Jobbigt förstås, men på det där smyg-braiga viset. Illustrerad av flera briljanta tecknare. Passar från mellanstadiet och uppåt, finns på engelska.

 9. Ganska nära sanningen

  Av: Ahlund, Anna Tipsat av: Mari Andersson

  Tänk dig att du får chansen att börja om från början och välja vem du vill vara. Det får Nico uppleva när hen flyttar till Uppsala och börjar på linjen Allmänestet. Nico träffar snabbt nya vänner och Beata som delar Nicos fascination för Beatles. Trots allt det magiska kan det kännas ensamt i en ny stad utan sin egen familj. Nico blir inneboende hos sin faster som hen knappt känner och ibland stöter Nico på svårigheter inför att skapa sitt nya jag. En väldigt fin bok som behandlar allt mellan lila cupcakes, Beatleslåtar och identitetsskapande.

 10. Alltid hejdå

  Av: Thörn, Alma Tipsat av: Mari Andersson

  Serieboken Alltid Hejdå skildrar två parallella tider, Almas tid och Johannas tid. Alma hittar mamma Johannas dagbok och inser att hennes egen mamma har tampats med samma svårigheter som hon själv, nämligen att välja förälder i en skilsmässa. Med stämningsfulla illustrationer visar Alma Thörn de känslor och situationer som uppstår när barn inte får vara barn, utan istället tvingas ta svåra beslut som de vuxna inte vill ta. En väldigt fin bok som hanterar svåra känslor som skuld och saknad, där familjerelationerna oftast är komplicerade sådana.