Personalen tipsar för barn och unga

Här hittar du lästips från oss som arbetar på biblioteken i Familjen Helsingborg. Klicka på titeln för att reservera och läsa mer om varför just det här är en av våra favoriter.

Tips för barn

 1. Lev som du vill

  Av: Ohlsson, Birgitta Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  ”10 svenska kvinnor visar vägen” ja, det hörs ju vad boken handlar om. Det är en vackert illustrerad och inspirerande faktabok riktad till barn och unga, där kända svenska kvinnor från då och nu får sina framgångar och motgångar berättade på ett enkelt sätt. På många sätt lik andra böcker av samma slag, men Ohlsson har valt flera ovanliga och läsvärda personer att skriva om. Från Elise Ottesen Jensen till Fadime Sahindal och Greta Tunberg, bland andra. Alla har ett tydligt budskap till läsaren: Flickor ska ha samma rätt att gå sin egen väg och leva sitt bästa liv som pojkar. Lämplig 8-100 år.

 2. När prinsessor går på äventyr

  Av: Gustavsson, Per Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  Per Gustavssons bilderböcker om Prinsessor och Prinsar har länge varit en personlig favorit, och nu kommer han ut med ännu en fantastisk berättelse. Den här gången får vi möta kanske fler prinsessor än någonsin och tillsammans visar de att om man är tillräckligt många så är nästan allt möjligt. De stöter på svårforcerade floder, täta skogar och korvbrist, men övervinner alla problem tack vare varandra. Boken är lite extra rolig och med en finurlig slutknorr, och kan uppskattas även av en vuxen högläsare. Passar barn upp till ca 7 år, och alla andra.

 3. Greta och jättarna

  Av: Tucker, Zoë Tipsat av: Johanna Mader Olsson

  En välskriven och lustfyllt tecknad bilderbok om ett högst aktuellt ämne, inspirerad av Greta Tunbergs berömda bedrifter. Djuren i skogen ber Greta om hjälp när jättarna förstör deras hem, Skogen. Och jättarna varken ser eller hör dem de skadar. Greta tar upp kampen och får oväntat medhåll från alla riktningar. Boken gör sig så klart allra bäst i ett sammanhang där barn och vuxna kan prata om klimatet, men den står väl även på egen hand, som en spännande och medryckande berättelse om mod, gemenskap och framtiden. Bilderbok för barn upp till ca 7 år, som borde läsas av alla.

 4. Anne Franks dagbok

  Av: Frank, Anne Tipsat av: Lotta Berling

  En makalöst vältecknad version av en av världens mest kända böcker, som börjar 1942 när Anne fyller 13 år. En av presenterna är en dagbok. En månad senare tvingas familjen gå under jorden och gömma sig för nazisterna. Under de två åren som gömd skriver Anne ner sina tankar i dagboken – och som hon kan skriva! Den sista anteckningen är från den 1 augusti 1944. Tre dagar senare avslöjas gömstället. Anne dog i koncentrationsläger i februari 1945, men hennes dagbok har blivit odödlig och denna serieroman sprakar av liv.

 5. Norrsken : Resan till Jotundalen

  Av: Falch, Malin Tipsat av: Lotta Berling

  På sin konfirmationsdag får Sonja en brosch som hennes farbror har hittat under en fjällvandring. På natten vaknar hon av underliga ljud. Det är en pojke som har kommit för att söka efter något han har blivit av med… Pojken heter Espen och genom en portal tar han med Sonja till sin värld, en norsk sagoskog befolkad av troll, vikingar, sjöodjur och talande vargar och björnar. Malin Falch har skapat en förtrollande serieroman som har prisats i hemlandet Norge. Förhoppningsvis översätts snart del två till svenska.

 6. Kryptozoologi för nybörjare, Sorceline

  Av: Douyé, Sylvia Tipsat av: Lotta Berling

  Sorceline blivit utvald att delta i ett sommarläger på ön Vorn. Under ledning av zoologen Archibald Balzar får hon tillsammans med några andra utvalda ungdomar studera de övernaturliga varelser som lever på ön. Läsaren förflyttas till en vacker och magisk värld, men den är inte ofarlig utan fylld av mystiska hemligheter och skrämmande händelser, något som också får Sorceline att undra över vem – eller vad – hon själv egentligen är. Två delar av detta fina och spännande seriealbum har hittills kommit ut på svenska.

 7. Expedition rädda revet

  Av: Wahldén, Christina Tipsat av: Charlotte Strohkirch

  ”Expedition rädda revet” av Christina Waldén är en berättelse som tar dig med till Lady Elliot Island, en liten ö 80 km utanför Australiens kust. Alice har följt med sin mamma som ska arbeta med forskning kring havsmiljön och djuren som lever där. Dagarna tillbringar Alice med att gå på upptäcksfärd på ön, lära sig snorkla och dyka bland korallrev och sköldpaddor. Samtidigt som Alice upplever fantastiska dagar blir hon mer och mer medveten om att djuren och den speciella naturen som omger henne behöver hjälp för att kunna finnas kvar. En kunskapshöjande berättelse för barn från ca 11 år.

 8. Vad är en flod?

  Av: Vaicenaviciene, Monika Tipsat av: Charlotte Strohkirch

  ”Vad är en flod?” av Monika Vaicenaviciene är en bok om världens floder. Att följa en flod kan ta dig med på en resa genom flera länder, där du färdas genom storstäder, landsbygd och ödemark. Floder är livskraft och hem för många djur och människor, och alla behöver de rent vatten för att trivas och må bra. Den här faktaboken ger läsaren en fördjupad kunskap om floder och har blivit prisbelönad för sina fantastiska illustrationer. Boken passar att läsa tillsammans barn och vuxen från ca 8 år och uppåt. Ta dig tid för detta mästerverk!

 9. Dubbeldeckarna och fallet med skeppsvraket

  Av: Horst, Jørn Lier Tipsat av: Charlotte Strohkirch

  I ”Dubbeldeckarna och fallet med skeppsvraket” går Tilde och Viktor längs strandkanten och letar efter saker som flutit iland efter en storm. De hittar 17 gummistövlar! De båda kompisarna vill ta reda på var alla stövlarna kommer ifrån och snart är de indragna i ett mysterium som de inte kan släppa. Båda är duktiga simmare och kommer något på spåren nere på havets botten. Detta är en spännande deckare i havsnära miljö som är fint illustrerad av Hans Jörgen Sandnes och passar för barn ca 7-10 år.

 10. Spyflugan Astrid mitt i musiken

  Av: Jönsson, Maria Tipsat av: Caroline Karlsson

  Bzzz bzzz bzzz – så låter kanske en flugsymfoni låter? En dag hittar spyflugan Astrid en annons i tidningen. Konserthuset söker fem flugor till en flugorkester. Bråttom är det också! Astird får med sig 5 släktingar (det är ganska lätt, för Astrid har JÄTTEmånga släktingar). Och de flyger mot konserthuset. Men var håller knystfonin hus? Och vad är det för konstiga ljudsaker, med rör, studs och magar, som finns överallt?

Tips för unga

 1. Vad håller ni på med? En antologi om klimatet

  Tipsat av: Caroline Karlsson

  Den här boken innehåller olika texter som berör klimatfrågan. Allt från seriestips till Greta Thunbergs tal till FN. Klimatpsykologer förklarar hur vi människor fungerar – varför inte alla göra med när de redan vet att klimathotet är på riktigt och vad de kan göra och hur du som vill kämpa för vår planet kan få med dig andra. Här finns berättelser om framtida generationer som undrar vad vi idag håller på med. En zombieöverlevnadsexpert ger många konkreta tips på hur du kan förbereda dig för olika slags katastrofer. Som läsare kastas man mellan obehag, ångest och hopp och en vilja att kämpa.

 2. Odla din egen miniatyrträdgård

  Av: Farrell, Holly Tipsat av: Helene Bergholtz

  Det här är en söt, liten bok som visar att man inte behöver något större utrymme för att kunna pyssla med växter och skapa en hel liten miniträdgård inne eller ute. Man kan till exempel göra en liten köksträdgård med kryddor eller bär, göra mosskonst eller varför inte fixa ett terrarium med köttätande växter! Tipsen och idéerna fungerar både inomhus och utomhus och boken är verkligen inspirerande och roligt skriven och illustrerad.

 3. Blynätter

  Av: Jakobsson Lund, Anna Tipsat av: Martin Bensch

 4. Bli kvar

  Av: Hjertzell, Maja Tipsat av: Martin Bensch

 5. Sakramentet

  Av: Forsmark, Ann-Sofi Tipsat av: Martin Bensch

 6. Sexstrejken

  Av: Hellberg, Åsa Tipsat av: Martin Bensch

 7. Kreativ origami. Projekt, inspiration, tips och tekniker.

  Tipsat av: Maria Folkesson

  Det finns en uppsjö av böcker om origami. Den här boken tilltalar mig för sina tydliga och fina bilder med bra instruktioner. Du kan t ex vika medaljonger, blomsterlampor och bokmärke, eller lära dig elektro-origami och vika en lysande krona. Här finns många fina och inspirerande projekt för en mysig innedag.