Personalen tipsar för barn och unga

Här hittar du lästips från oss som arbetar på biblioteken i Familjen Helsingborg. Klicka på titeln för att reservera och läsa mer om varför just det här är en av våra favoriter.

Tips för barn

 1. Fasliga fakta om äckliga kryp

  Av: Hansson, Anna Tipsat av: Maria Folkesson

  Har du lätt för att må illa? Då ska du nog inte läsa den här boken. Den handlar nämligen om något ganska äckligt. Så inleds ”Fasliga fakta om äckliga kryp” som förutom att vara lite äcklig också är mycket fascinerande. Du kan bland annat läsa om bärfisar, dyngbaggar, spyflugor, blodiglar, mördarsniglar, fästingar och kvalster. Inga favoritdjur precis, men många av dem är till exempel viktiga för att döda växter och djur ska brytas ner och förmultna. Fast fästingar och mördarsniglar skulle vi kunna leva utan, eller hur?

 2. Känn igen 25 myror och andra småkryp

  Av: Bergenholtz, Björn Tipsat av: Maria Folkesson

  Känn igen 25…” är en serie faktaböcker om vilda djur och växter. Det är ett perfekt format för att väcka intresse för vår natur. I denna bok presenteras några av Sveriges vanligaste eller enligt författaren mest spännande småkryp. Krypen är fint och tydligt illustrerade och beskrivs kort och informativt. Min favorit i boken är korsspindeln som spinner stora fina nät som särskilt syns när de är fyllda av dagg. Alla tio delarna i faktaserien finns i en samlingsvolym som heter ”Känn igen 250 djur och växter".

 3. Vips vid bäcken

  Av: Jonsson, Oskar Tipsat av: Maria Folkesson

  Vips är en nyfiken näbbmus som alltid är pigg på äventyr. I Vips skog är ingen dag den andra lik. Där träffar han på både stora och små djur som lär honom nya saker om livet i naturen. I den här boken leker Vips vid en bäck när han plötsligt upptäcker en larv som har hamnat i knipa. Det blir början på ett äventyr där Vips och larven åker flotte längs med den virvlande bäcken och lyckas undkomma olika faror. Läs även ”Vips i trädet” och ”Vips på isen”.

 4. Halvan 1-2-3

  Av: Norlin, Arne Tipsat av: Linda Stjernholm

  Är ditt barn nyfiken på siffror? I den här boken är huvudpersonen Halvan bilmekaniker och ska bygga en bil. Läsaren får följa med Halvan till Märtas bilskrot för att hämta delar till bilbygget och lista ut hur många delar av varje som behövs. Illustrationer och faktatexter ger läsaren en bild av hur en bil ser ut inuti samtidigt som Halvans byggprojekt lotsar läsaren genom siffrorna ett till tio på ett lekfullt och pedagogiskt sätt. Halvan hämtar bland annat en ratt, två hjulaxlar och tre säten för att bygga sin bil. Toppen för den unga bilintresserade som fått upp ögonen för siffror och tal.

 5. Räkna med naturen

  Av: Adbåge, Emma Tipsat av: Linda Stjernholm

  Hur många många gånger kan du hoppa på en minut? I Räkna med naturen finner vi tips på lekar som kan användas både ute på skogspromenaden eller som sysselsättning en regnig dag. Boken följer årstiderna med förslag på räknelekar som passar i olika sammanhang med tydliga instruktioner till varje tips. Det kan vara uppdrag som att samla maskar och (försiktigt) mäta dem för att se vem som har hittat den längsta masken eller hur det går att göra ett tre-i-rad spel med hjälp av kottar och stenar. Emma Adbåges fina illustrationer gör tipsen lätta att ta till sig och lockande för rastlösa barn som vill hitta nya utelekar med fokus på att räkna.

 6. Lilla Räkneskolan

  Av: Malmborg, Ewa Tipsat av: Linda Stjernholm

  Det är siffror överallt! I Lilla räkneskolan får vi följa med Malla och Otto när de leker, handlar och myser under en hel dag. Här räknas det tappade tänder, pussar, pinnar och lördagsgodis. Siffror och räknesätt är fint invävda i en berättelse om två barn som leker sig igenom en vanlig dag och upptäcker allt som går att räkna runt omkring dem. Berättelsen ger även lätta beskrivningar på hur klockan fungerar och hur det går till att räkna pengar.

 7. Moa åker på läger

  Av: Gomér, Ann Tipsat av: Linda Stjernholm

  Ann Gomérs serie om Linus och Moa riktar sig till lite äldre barn och ungdomar som använder TAKK-tecken. Här får vi följa med Moa som åker på läger för första gången där hon badar, äter glass och sover borta. Bokens färgstarka illustrationer lockar till läsning och temat ger bra uppslag till samtal om att sova borta eller åka på sommarläger.

 8. Nej!

  Av: Sandsborg, Ingrid Tipsat av: Linda Stjernholm

  Ibland är svaret på alla frågor helt enkelt nej. För de allra minsta finns en pekbok där det bestämda nejet ligger fast ända till de sista sidorna. En bok att känna igen sig i för barn som ibland inte vill och visa att det är ok att säga nej. På ett av uppslagen ser vi en pojke med Down syndrom säga nej när handfatet vill svälja hans ballonger. Det är ett riktigt bra exempel på inkludering utan att för den skull göra en stor affär av det.

 9. Lea Lejontämjare på prinsesskalas

  Av: Lannerberth, Lotte Tipsat av: Linda Stjernholm

  I den tredje bilderboken om Lea och hennes vän Elliot får vi följa med till badhuset. Lea ska simma utan puffar för första gången och det är lite skrämmande. När sedan badhusets lugna vatten förvandlas till en flod med krokodiler och pirater är det skönt att kompisen Elliot är med. Elliot använder TAKK-tecken (tecken som alternativ och kompletterande kommunikation) och detta syns både i de fantasirika illustrationerna och i en avslutande beskrivning.

 10. Snöstormen

  Av: Nordin, Sofia Tipsat av: Charlotte Strohkirch

Tips för unga

 1. Blynätter

  Av: Jakobsson Lund, Anna Tipsat av: Martin Bensch

 2. Bli kvar

  Av: Hjertzell, Maja Tipsat av: Martin Bensch

 3. Sakramentet

  Av: Forsmark, Ann-Sofi Tipsat av: Martin Bensch

 4. Sexstrejken

  Av: Hellberg, Åsa Tipsat av: Martin Bensch

 5. Kreativ origami. Projekt, inspiration, tips och tekniker.

  Tipsat av: Maria Folkesson

  Det finns en uppsjö av böcker om origami. Den här boken tilltalar mig för sina tydliga och fina bilder med bra instruktioner. Du kan t ex vika medaljonger, blomsterlampor och bokmärke, eller lära dig elektro-origami och vika en lysande krona. Här finns många fina och inspirerande projekt för en mysig innedag.