Vanliga frågor om digitala lån

Här hittar du vanliga frågor och svar om e-böcker och e-ljudböcker. Kontakta något av våra bibliotek via telefon eller mail om du inte hittar svaret på din fråga. Du hittar kontaktuppgifterna till alla enheter under rubriken Biblioteken i menyn.

Problem och vanliga fel

Varför får jag ett meddelande om att antalet lån är överskridet? Jag har inte lånat de senaste 7 dagarna och mitt kort är inte spärrat.

Detta beror på att det finns ett max antal lån våra låntagare kan göra per månad. När antalet utlån för en månad är uppnått stoppas möjligheten att göra nya lån för alla låntagare. Vid varje månadsskifte nollställs antalet lån, och det går att låna som vanligt igen.

Jag kan inte logga in!

Om ditt kort är spärrat kan du inte logga in varken på hemsidan eller i Biblio. Ditt kort spärras automatiskt när du har över 100 kronor i avgift. Kontakta ditt bibliotek för att få hjälp med att betala online, om du inte kan komma in till något av biblioteken för att betala.

Om det är ett par år sedan du senast använde ditt kort kan det ha tagits bort ut bibliotekssystemet, och då måste du besöka ett av våra bibliotek för att registrera ett nytt innan du kan låna. 

Jag har ett giltigt kort med PIN-kod, men kan inte låna i Biblio.

Se till att du alltid har den senaste versionen av appen installerad. Om appen är uppdaterad och det ändå inte fungerar, prova att logga ut och sedan logga in igen. Fungerar inte det heller, så prova med att avinstallera appen och installera den på nytt.

Jag hittar boken jag vill ha, men får ett felmeddelande när jag försöker låna den.

Kolla om boken blivit utlånad till dig under Mina lån. Under lånade böcker ser du dina aktiva e-bokslån och kan ladda hem en lånad bok på nytt. I Biblio hittar du Mina lån längst upp i menyn. Om boken inte finns under Mina lån, prova att ladda hem den på nytt.

Om det fortfarande inte går att ladda hem boken kan tillgängligheten på just den titeln ha ändrats. Vilka böcker som är tillgängliga som e-bok bestäms av hur mycket varje lån kostar, och kostnaden per lån sätts av förlaget som ger ut boken. Ibland ändrar förlaget kostnaden för en bok, och det gör att tillgängligheten kan ändras automatiskt.

Någon gång syns en bok som vi tidigare haft i digitalt format fortfarande på vår hemsida trots att den inte längre är tillgänglig på grund av höjd kostnad, och då kan den inte laddas ner. Kontakta ditt bibliotek om du stöter på det här problemet, så kontrollerar vi tillgängligheten och rättar i bibliotekets katalog.

Kan jag läsa samma bok både på min telefon och på min surfplatta?

Ja. Gå till Mina lån, och under rubriken lånade böcker ser du dina aktiva e-bokslån och kan ladda hem en lånad bok. Detta kan du göra på flera enheter.

Regler för digitala lån

Begränsningar i antalet lån

Du kan låna tre e-böcker eller strömmande ljudböcker per vecka (7 dagar, oavsett veckodag).

Lånetid

Lånetiden för en e-bok är 28 dagar. Efter 28 dagar blir filen automatiskt ogiltig och du kan ta bort den från din dator, surfplatta eller telefon.

Återlämning

Det går inte att återlämna en e-bok eller e-ljudbok. När lånetiden är slut blir filen automatiskt ogiltig och du kan ta bort den från din dator, surfplatta eller telefon.

Om du använder Biblio eller någon annan app kan du ta bort ditt lån från din lista med lånade böcker, men det påverkar inte antalet lån som du kan göra under en 7-dagarsperiod.

Omlån

Det går inte att förlänga e-bokslån, men när ett lån har gått ut kan du låna boken en gång till.

Kostnad

Att låna e-böcker och e-ljudböcker från oss är gratis. Om du lyssnar på strömmade ljudböcker måste du vara uppkopplad, och kostnader för datatrafik kan tillkomma. 

Tillgänglighet och inköpsförslag

Vilka böcker som är tillgängliga som e-bok bestäms av hur mycket varje lån kostar. Kostnaden per lån sätts av förlaget som ger ut boken. Ibland kan förlaget ändra kostnaden för en titel, och det gör att tillgängligheten kan ändras automatiskt. Vi kan inte köpa in särskilda titlar, utan har tillgång till de böcker som ligger inom vår kostnadsram. Du kan därför inte lämna inköpsförslag på e-böcker och e-ljudböcker.