Vid vansinnets berg av H. P. Lovecraft

Den legendariske H. P. Lovecraft (1890-1937) är främst känd som stilbildare inom skräcklitteraturen, men han rörde sig ofta i gränslandet mellan skräck och science fiction. Vissa av hans berättelser, exempelvis The Rats in the Walls, är otroligt makabra och magstarka, men mest känd är han för ett hisnande kosmiskt perspektiv där människans litenhet, maktlöshet och betydelselöshet i relation till det oändliga, det okända och det oförståeliga utgör själva skräckelementet. Vid vansinnets berg är ett exempel på denna form av litteratur, som på engelska brukar kallas för ”cosmic horror”. Det är såvitt jag vet Lovecrafts enda roman. Mest skrev han noveller.

Vid vansinnets berg handlar om en expedition till sydpolen. Till en början får expeditionens deltagare brottas med enslighetens och klimatets vedermödor, men så visar det sig att det finns något förborgat i isen som är långt värre än extrem kyla och blåst.

Att läsa Lovecraft är en speciell upplevelse. Språket är tillkrånglat och gammaldags på gränsen till pastisch. Det är ångestladdat, bitvis lätt neurotiskt. Att läsa Lovecraft känns som att få ta del av något förbjudet, hemligt – något som inte borde få ha tryckts. Det är ett författarskap att älska eller hata. Jag älskar det.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Arvid Alfredsson Grahn den 3 juli 2017