Virtual Light av William Gibson

William Gibson är mest känd för sin stilbildande roman Neuromancer (1984), som bidrog till att omdefiniera science fiction-genren. Gibson introducerade begreppet ”cyberspace” och etablerade den strömning inom genren som kallas för ”cyberpunk”. Precis som Neuromancer utspelar sig Virtual Light (1993) i en dyster, nära framtid präglad av de multinationella företagens ökade inflytande och växande klassklyftor.

Chevette Washington arbetar som cykelbud och bor med den gamle gubben Skinner i kåkstaden som vuxit fram på bron mellan San Francisko och Oakland. När hon blir provocerad av en påträngande man på en fest stjäl hon hans solglasögon innan hon går därifrån.

Berry Rydell är en före detta polis som efter ett misstag i tjänsten tvingats lämna sitt jobb och numera arbetar i säkerhetsbranschen. Han blir anlitad för att hjälpa till att hitta ett par försvunna glasögon, ett jobb som visar sig vara både svårt och riskfyllt.

Chevette visar de upphittade glasögonen för en arbetskamrat, och de visar sig vara ett slags VR-glasögon som innehåller mängder med lagrad information, ritningar och bilder. Så dyker en synnerligen obehaglig man upp, som till varje pris vill ha tag på glasögonen.

Virtual Light är både en hårdkokt thriller och en sociologisk studie. Gibson har granskat och analyserat samhälleliga tendenser, marknaden och den teknologiska utvecklingen, och dragit tendenserna till sin spets. Resultatet är en mycket levande, mycket skrämmande och samtidigt kusligt välbekant värld. Gibson lyckas med konststycket att skriva trovärdigt från flera olika karaktärers perspektiv, något som långt ifrån alla författare klarar av. De centrala karaktärerna är antihjältar, outsiders och socialt utsatta.

Gibsons språk är fantastiskt. Han förmedlar mer än bilder och idéer. Jag har varit i gubben Skinners rum. Jag minns doften. Jag har känt regnet piska mig i ansiktet när jag sprungit i mörkret mellan skjulen av plast och plywood på bron.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Arvid Axelsson Grahn den 16 oktober 2017